Chiński Nowy Rok
9 lutego Chińczycy rozpoczynają księżycowy Nowy Rok. Ma być to Rok Koguta, według astrologów spokojniejszy od obecnego Roku Małpy. Nowy Rok Chińczycy spędzają w gronie rodzinnym, spożywając kolację noworoczną, na której tradycyjnie pojawia się kurczak, ryba, danie wegetariańskie oraz słodkie danie, zwane Faczoi. Po kolacji odwiedza się kwiaciarnie, aby kupić kwiaty i owoce, zapewniające szczęście.
Jest to w Chinach wielkie śwęto, zabawy trwają tam przez cały styczeń i luty. Ludzie, przygotowując się do święta, starają się uporządkować wszystkie swoje sprawy: spłacić długi, posprzątać mieszkania. Sprzątanie symbolizuje "Wymiatanie" nieszczęść z domu. Nie wolno natomiast sprzątać w dzień Nowego Roku, aby nie "wymieść" dobrego losu. Podczas świętowania odbywa się taniec lwa, który, podobnie jak czerwone lampiony, ma odstraszać zły los. Chińczycy obdarowują się wzajemnie w tym dniu kopertami z pieniędzmi oraz życzeniami.
Chińskie znaki zodiaku zostały stworzone w Chinach kilkaset lat p.n.e. Pełny ich cykl trwa 60 lat i podzielony jest na 12-letnie okresy, w których każdy rok oznaczony jest symbolem zwierzęcia: jest więc rok Szczura, Bawoła, Tygrysa, Królika, Smoka, Węża, Konia, Owcy, Małpy, Koguta, Psa i Świni. Zdaniem hongkońskich astrologów, Rok Koguta nie przyniesie światu większych nieszczęść - z wyjątkiem trzęsień ziemi i tajfunów na wschodzie, zwłaszcza na Tajwanie i w Japonii.