|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by Marcin W: Czyli uważasz, że jeśli czegoś w Biblii nie ma, to możemy to sobie sami dopowiedzieć? I dostosowywać dalej chrześcijaństwo do naszych wyobrażeń? A ja twierdzę, że w Biblii jest wszystko, czym mamy się w wierze kierować, a co nadto jest, to od złego pochodzi. Tak właśnie. To robi prawdziwy chrystusowy Kościół mający na to upoważnienie od Boga. I wybacz, że nie przytoczę na to argumentu z Pisma. Nawet mnie nie interesuje czy taki w Piśmie się znajdzie. Chrystus pozostawił po sobie Kościół, a czy jest to kościół rzymskokatolicki czy prawosławny, czy inny to sprawa do drugorzędnego rozpatrzenia. Tylko w Kościele (czyli w łączności z Chrystusem poprzez łącznosć z braćmi w Duchu Świętym) można odczytywać słowa Jezusa, których część znajduje się w Biblii. Kościół czytający Pisma i modlący się ma prawo dochodzić na drodze poszukiwań teologicznych do prawd, które w Pismie nie zostały zawarte bezpośrednio, lecz z wiary Kościoła (której wyrazem w I wieku jest własnie Biblia) pośrednio wynikają. Z wiary, czyli z tej Tradycji, która została zapisana w Biblii i z tej Tradycji, która pod opieką Ducha Świętego rozwija się nadala jako żywe drzewo, a nie zasuszona księga. Mnie po prostu nie interesuje przerzucanie się cytatami z Pisma, lecz życie zgodnie z ta wiarą, którą w Kościele (Ciele Chrystusa) nieustannie przekazuje nam Duch Święty, obiecany przez Jezusa swojemu Kościołowi. A co jest w Biblii? Ano zapis tego w co wierzyli chrześcijanie pierwszych wieków. Biblia nie jest regulaminem uczestniczenia w "klubie chrześcijan" ale relacją pierwszych chrześcijan z bycia w tym klubie. Lecz wszystko idzie naprzód, nawet chrześcijaństwo - dzisiaj nasza wiara rozwijająca się pod tchnieniem Ducha Świętego w Kosciele jest już w innym miejscu niż wiara pierwszych chrześcijan. I wcale nie w gorszym. Jezus nam to zagwarantował. Sama Biblia jest zbyt słabym odniesieniem, by na niej opierać swą wiarę. Najmocniejszym odniesieniem jest Jezus Chrystus. W Nim całe Ciało rośnie i sie rozwija. Bardziej wierzę Kościołowi czytającemu Pisma niż samemu Pismu. Tak, jak piszę w mojej sygnaturce
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Medeival Man, |
||||||
|
|||||||
New |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/05 Postów:: 59 |
medieval_man: Tak właśnie. To robi prawdziwy chrystusowy Kościół mający na to upoważnienie od Boga. I wybacz, że nie przytoczę na to argumentu z Pisma. Nawet mnie nie interesuje czy taki w Piśmie się znajdzie. Chrystus pozostawił po sobie Kościół, a czy jest to kościół rzymskokatolicki czy prawosławny, czy inny to sprawa do drugorzędnego rozpatrzenia. Tylko w Kościele (czyli w łączności z Chrystusem poprzez łącznosć z braćmi w Duchu Świętym) można odczytywać słowa Jezusa, których część znajduje się w Biblii. Kościół czytający Pisma i modlący się ma prawo dochodzić na drodze poszukiwań teologicznych do prawd, które w Pismie nie zostały zawarte bezpośrednio, lecz z wiary Kościoła (której wyrazem w I wieku jest własnie Biblia) pośrednio wynikają. Z wiary, czyli z tej Tradycji, która została zapisana w Biblii i z tej Tradycji, która pod opieką Ducha Świętego rozwija się nadala jako żywe drzewo, a nie zasuszona księga. Mnie po prostu nie interesuje przerzucanie się cytatami z Pisma, lecz życie zgo........ Mam coś dla ciebie medieval_man, tylko wysłuchaj tej mp3 bez żadnych uprzedzeń, spójrz na to obiektywnie, to może skruszy się twój mur fasady religijnej Zobaczysz jak małe dzieci odbierają to co jest w ewangelii, tym swoim małym i naiwnym rozumkiem. Czy nie do takich należy królestwo niebieskie? I czy to nie Jezus powiedział że ewangelia jest tak prosta że nawet głupiec na niej nie zabłądzi? Prawowierny Katolik-Słuch. MP3.( znajdziesz je na głównej stronie) http://jonasz2000.webpark.pl/
===
Im mniej ktoś wie o ewolucji, tym bardziej w nią wierzy! |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Quote by New: I czy to nie Jezus powiedział że ewangelia jest tak prosta że nawet głupiec na niej nie zabłądzi? Newsie, mam takie pytanko: skoro Ewangelia twoim zdaniem taka prosta, to poco wam potrzebni są kandozieje ze Stanów?? |
||||||
|
|||||||
New |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/05 Postów:: 59 |
By wielbić razem naszego Pana jako jedna wilka chrześcijańska rodzina i studiując Pismo polecam
===
Im mniej ktoś wie o ewolucji, tym bardziej w nią wierzy! |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by New: Mam coś dla ciebie medieval_man, tylko wysłuchaj tej mp3 bez żadnych uprzedzeń, spójrz na to obiektywnie, to może skruszy się twój mur fasady religijnej wszedłem więc na tę stronę bez żadnego uprzedzena a nawet ze sporą dozą życzliwości - przeczytałem kilka tekstów na temat katolicyzmu i przysnąłem po około 20 minutach audycji radiowej. Przepraszam twórców. Jedyne co z tego wyniosłem, to przekonanie, ze twórcy tej strony mają takie samo pojęcie o katolicyzmie jak ja nie przymierzając o naukach kacyków z nad Orinoko. Wygląda to mniej więcej tak: Autorzy strony obierają sobie za cel jakąś opinię rzekomo katolicką, na przykład, że Elvisa Presleya widziano jak głosował w Olsztynie na Lecha Kaczyńskiego i zabierają sie za jej obalanie, jako sprzecznej z Biblią. No więc ja twierdzę, że Kościoł rzymski nie wierzy w obecność i głosowanie Elvisa na Kaczyńskiego z czego wynika, że cała argumentacja dowodowa staje sie bezprzedmiotowa. O wiele bliżej jest mi do dawida1976, którego przedstawienie podejścia do interpretacji Biblii przez Wesleya wzbudziło moje żywe zainteresowanie. Nie ukrywam, że prawie wcale nie znam nauk Wesleya, a to co dawid1976 napisał skłoniło mnie do obiecania sobie, że więcej o nim i o jego nauce poczytam. Dzięki. Portal kosciol.pl staje się w ten sposób pomostem między chrześcijanami różnych wyznań. Do tej pory wiedziałem tylko, że Wesley był zdolnym kaznodzieją i naprawdę pobożnym chrześcijaninem, dziś sądzę, że gdyby anglikanizm nie wydzielił się wcześniej formalnie z katolicyzmu, to Wesley mógłbył być w ramch Krk bardzo cenionym reformatorem stojącym w jednym szeregu obok Franciszka Salezego czy Joanny de Chantal - których pisma jak i pisma Pascala czy Fenelona czytał i które powaznie na niego wpłyneły.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,11 sekund
|
|
|
|