|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Thomas Z |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/02/06 Postów:: 306 |
"(cytat za:Belarmin) Kościół nigdy się publicznie i oficjalnie nie wypowiedział, że ktoś z ludzi jest w piekle, nie wiem więc skąd u Ciebie to pytanie?" |
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/23/06 Postów:: 207 |
Thomas uważaj bo zaraz nas tu zlinczują
===
Dopóki taniec był oddaniem w ruchach zewnętrznych uczuć i myśli wewnętrznych, dopóty był prawdą mającą pewne znaczenie,i to wyniosło go między sztuki piękne. |
|||||
|
||||||
Robert |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/05 Postów:: 192 |
O piekle mówi zarówno Stary jak i Nowy Testament.
===
Nikt nie ma obowiązku być szczęśliwym. |
|||||
|
||||||
Thomas Z |
|
|||||
Chciałbym jeszcze poruszyć te kwestię, jeśli można?. Dla mnie absurdem by było istnienie piekła, (jakbym był wierzącym oczywiście choć może z tego powodu nie rozumiem tego do końca) aby cierpienie które jest właściwością ciała przeniosło się na duszę. Osobiście uważam że idea piekła jest takim straszakiem, tylko czy w ten sposób powinno się dawać wzorce moralne. Czy nie powinno po prostu być obowiązkiem Chrześcijanina zachowywać przykazania? |
|||||
|
||||||
Robert |
|
|||||
Quote by Thomas_Z ![]() Dla mnie natomiast możliwość wiecznego potępienia jest jest jak najbardziej realna, co więcej nie jest ona żadnym straszakiem. Bo jeśli cżłowiek jest rzeczywiście wolny to czy nie może powiedzieć swemu Stwórcy NIE? Inaczej byłby zwykła zabawką w reku boga. A jak wytłumaczysz wielko zło wyrządzone na ziemi przez człowieka (Hitler, Stalin)? Czy więc każdy tu na ziemi odpowiada za swoje złe czyny? Dla mnie jest to oczywiste że tak nie jest. Ja więc się nie godzę na taką filozofią bo byłoby to skrajnie niesprawiedliwe.
===
|||||
|
||||||
Thomas Z |
|
|||||
Jak chcesz to odpowiem ale to co powiem może ci się nie spodobać. |
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by Thomas_Z: Maxurd czyli według ciebie Ateista który byłby osobą dobrą i współczującą idzie do piekła niezależnie od uczynków. A np. morderca nawrócony przed własną śmiercią, niezależnie od tego że zabił wiele osób będzie zbawiony? Tak wlasnie jest
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by Leah: a co z konwertytami,ludzmi którzy wyznawali religię chrześciajańską i przeszli na judaizm ,to co do piekła? jest wiele takich osób w W-wie. Odrzucenie zbawiciela i podeptanie jego ofiary to raczej dosc powazna sprawa. Nie uwazasz??
===
|||||
|
||||||
Robert |
|
|||||
Quote by Thomas_Z: Jak chcesz to odpowiem ale to co powiem może ci się nie spodobać. Dlatego odrzucam idee Boga dobrego i miłosiernego. Nie będę przecież wypierał się własnych przekonań. W przeciwieństwie do "wielu" ja reaguje na takie wypowiedzi zgoła odmiennnie. Ty będziesz odpowiadał za swoje decyzje, a ja za swoje (i niech już tak zostanie). A "pełną" prawdę to my poznamy kiedy przyjdzie się nam roztać z tym światem, a niechybnie to kiedyś nastąpi.
===
|||||
|
||||||
Robert |
|
|||||
Quote by Thomas_Z: Przychodzi mi na myśl jeszcze jeden wniosek. Muzułmanie zostaną zbawieni bo wierzą w jednego Boga więc zgodnie z tym rozumowaniem Allah i Jahwe to ten sam Bóg. Ta wiara oparta jest na Starym Testamencie, a więc jest to oczywiste, że wspólnie wyznajemy wiarę w tego samego Boga. Tak to jest ten sam Bóg.
===
|||||
|
||||||
Thomas Z |
|
|||||
Sobór Watykański II rzeczywiście był przełomem. Podejrzewam jednak że wielu w społeczności Chrześcijańskiej a tym bardziej Muzułmańskiej raczej by nie uznało i nie uzna (przynajmniej na razie) że to ten sam Bóg. |
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Odrzucenie zbawiciela i podeptanie jego ofiary to raczej dosc powazna sprawa. Nie uwazasz??[/QUOTE]
===
Dopóki taniec był oddaniem w ruchach zewnętrznych uczuć i myśli wewnętrznych, dopóty był prawdą mającą pewne znaczenie,i to wyniosło go między sztuki piękne. |
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Quote by maxurd: Quote by Leah: a co z konwertytami,ludzmi którzy wyznawali religię chrześciajańską i przeszli na judaizm ,to co do piekła? jest wiele takich osób w W-wie. Odrzucenie zbawiciela i podeptanie jego ofiary to raczej dosc powazna sprawa. Nie uwazasz?? Nie nie uważam,każdy ma prawo zmienic religię,ktora została im narzucona w dzieciństwie i do której nie są przekonani bo nagle stwierdzają że jednak Mesjasz jeszcze sie nie zjawił. PRZEPRASZAM ZA MNOŻENIE POSTÓW PO STOKROĆ PRZEPRASZAM MAM NADZIEJĘ ŻE ADMIN WYBACZY MI
===
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
Quote by Leah: Nie nie uważam,każdy ma prawo zmienic religię,ktora została im narzucona w dzieciństwie i do której nie są przekonani bo nagle stwierdzają że jednak Mesjasz jeszcze sie nie zjawił. Kazdy ma prawo, niemniej jednak jezeli Jezus byl Chrystusem to maja lekko przechlapane. Mam nadzieje ze sie zgodzisz
===
|||||
|
||||||
allygator |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/05/06 Postów:: 157 |
Quote by maxurd: Quote by Thomas_Z: Maxurd czyli według ciebie Ateista który byłby osobą dobrą i współczującą idzie do piekła niezależnie od uczynków. A np. morderca nawrócony przed własną śmiercią, niezależnie od tego że zabił wiele osób będzie zbawiony? Tak wlasnie jest Nie no Maxurd, tutaj to już trochę przesadziłeś. Tak jak pisałam (a mam za sobą św. Tomasza, Sobór Watykański II, a co najważniejsze - Pismo Święte) - jeśli człowiek żyje zgodnie ze swym sumieniem to choćby i był ateistą może być zabwiony. Św. Paweł mówi w którymś liście, że to jest właśnie najważniejsze, życie w zgodzie z sumieniem. Tu się może najwyżej pojawić problem, czy to jest zgodność faktyczna, bo Bóg w jakiś sposób wyrył prawdę o Sobie w naszych sercach, nie mniej nie znasz przecież granic miłosierdzia Bożego. Ale co do nawróconego mordercy to owszem - będzie zbawiony. Ojciec Miłosierny czeka na marnotrawnego syna aż do końca. |
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
Quote by allygator: Nie no Maxurd, tutaj to już trochę przesadziłeś. Tak jak pisałam (a mam za sobą św. Tomasza, Sobór Watykański II, a co najważniejsze - Pismo Święte) - jeśli człowiek żyje zgodnie ze swym sumieniem to choćby i był ateistą może być zabwiony. Św. Paweł mówi w którymś liście, że to jest właśnie najważniejsze, życie w zgodzie z sumieniem. Mialem na mysli piszac co napisalem okolicznosc, ze oboje znaja ewangelie. To co pisal Pawel odnosilo sie do ludzi, ktorzy nie slyszeli o Jezusie. Jezeli jednak ktos Jezusa odrzuca i postanawia zyc swoja sprawiedliwoscia to... No nie chcialbym byc w jego skorze. A co do sytuacji umierajacego bez Boga i Boga nieznajacego... No coz. Nie do mnie to nalezy, ae nie zazdroszcze nikomu takiego polozenia... Zbawic jest rzecza Boga, moja jest szukac Jego woli... PS Rzymian. To byl list do Rzymian. Drugi rozdzial zdaje sie :-)
===
|||||
|
||||||
Thomas Z |
|
|||||
Maxurd rozważmy może hipotetyczną sytuację z historii. Co jeśli Ewangelia była niewłaściwe przedstawiona poganinowi, był siłą nawracany i w wyniku tego tylko wzmocnił swoją pogańska wiarę, widząc że ci co niosą Ewangelie byli okrutnikami więc przyjął że i nowa religia musi być też zła. |
|||||
|
||||||
Obcy |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/27/05 Postów:: 292 |
Quote by Thomas_Z:co jeśli Ewangelia była niewłaściwe przedstawiona poganinowi... To tak jakby jej nie poznał. Jeśli nie była przedstawiona właściwie, to znaczy że nie była przedstawiona i już.
===
Sztuczna inteligencja nia ma szans z naturalną głupotą |
|||||
|
||||||
allygator |
|
|||||
No tak, mi chodzi o ludzi, którzy nie przyjęli Ewangelii. Też nie znamy tu granic miłosierdzia Boga. A myślę, że jeśli ktoś nie przyjmuje Ewangelii, a wynika to w sumie z czystej głupoty (bo gdyby wiedział co traci, to życie by oddał 3 razy, aby to zyskać), ale nie przyjmuje jej dlatego, że nie godzi się to z jego sumieniem (np. Żyd - po prostu nie mieści się to w granicach jego moralności aby uznać, że Bóg może być człowiekiem), to śmiem twierdzić, że w swoim miłosierdziu Bóg go zbawi. |
|||||
|
||||||
Obcy |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/27/05 Postów:: 292 |
Quote by allygator(...)nie przyjmuje jej dlatego, że nie godzi się to z jego sumieniem (np. Żyd - po prostu nie mieści się to w granicach jego moralności aby uznać, że Bóg może być człowiekiem), to śmiem twierdzić, że w swoim miłosierdziu Bóg go zbawi.[/QUOTE:
Nie chciałbym się wypowiadać za ogół chrześcijan, ale moim zdaniem w chrześcijaństwie pewność zbawienia daje tylko pełne przyjęcie nauki Jezusa. Inne drogi być może istnieją, ale są... hmmmm.... "nieudokumentowane" i jako takie wiążą się z dużym ryzykiem. Ale nadzieję trzeba i należy mieć zawsze.
===
Sztuczna inteligencja nia ma szans z naturalną głupotą |
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
Allygator kiedy czlowiek w swojej glupocie skacze przez okno to fizyka sie nad nim nie lituje. Bog dal nam zasady i jego milosierdzie nie polega na tym, ze zbawia ludzi niezaleznie od tego co mysla o Jezusie, ale na tym, ze wlasnie dal nam Jezusa jako ofiare za nasze grzechy. Tu nie ma miejsca na domysly, tu nie ma co liczyc na Boze milosierdzie... Jestes katolikiem ?? To zapewne powinnas przeczytac to:
===
|||||
|
||||||
allygator |
|
|||||
Quote by maxurd: Allygator kiedy czlowiek w swojej glupocie skacze przez okno to fizyka sie nad nim nie lituje. Bog dal nam zasady i jego milosierdzie nie polega na tym, ze zbawia ludzi niezaleznie od tego co mysla o Jezusie, ale na tym, ze wlasnie dal nam Jezusa jako ofiare za nasze grzechy. Tu nie ma miejsca na domysly, tu nie ma co liczyc na Boze milosierdzie... Jestes katolikiem ?? To zapewne powinnas przeczytac to: Nie mów: Jego miłosierdzie zgładzi mnóstwo moich grzechów. U Niego jest miłosierdzie, ale i zapalczywość, a na grzeszników spadnie Jego gniew karzący. Eklezjastesa 6:6 Nie nalezy pytac jak daleko mozemy byc od Boga by nas zbawil. Nalezy pytac jak moge byc blizej Boga... Po pierwsze, nie wydaje mi się aby porównanie Boga do fizyki było na miejscu. W przeciwieństwie do fizyki, Bóg jest Osobą i jest miłosierny. Fizyka np. w przeciwieństwie do Boga nie wybaczy Ci 2 metry przed upadkiem. Po drugie, nie jestem wprawdzie katoliczką ( jeszcze... ) ale i tak ustosunkuję się do zacytowanej wypowiedzi... wydaje mi się że odnosi się ona do grzechu przeciw Duchowi Świętemu, kiedy człowiek zuchwale licząc na Bożą łaskę, grzeszy nie bojąc się kary. Nie o takiej sytuacji mówię. Tylko o tym że człowiek musi przyjąc wiarę sercem. A co jeśli to się nie godzi z jego sumieniem? (Podałam za przykład Żydów). Owszem, najważniejsze to nieustannie szukać Prawdy, ale jeśli się jej nie zobaczy tam gdzie ona jest, bo jest się tylko człowiekiem, głupim i ślepym na dodatek, to sądzę że Bóg to przezwycięży. |
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
Powinnas troszke bardziej wczytac sie w to co napisalem. Nie porownalem Boga do Fizyki. Napisalem tylko, ze sa zasady. Zasady sa w fizyce i zasady sa w zyciu duchowym. Dlaczego Bog mialby zmieniac zasady, ktore ustalil?? Owszem Bog dwa metry nad ziemia wybaczy, ale trzeba sie nawrocic:-)
===
|||||
|
||||||
Paweł |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/18/05 Postów:: 577 |
Nie uważacie, że wystarczy przeczytać 1 Kor, 13, 13: "Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: |
|||||
|
||||||
Jacek |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/22/05 Postów:: 58 |
Ja osobiście uważam , że osobę w pełni świadomie odrzucająca Boga (uściślając , nie z powodu niewłaściwgo przedstawienia Ewangelii) czeka cięzki los po smierci. I mam na mysli osobe, która do ostatniej chwili swojego życia odrzuca Boga (bez względu na to jak żyła!).
===
Lux in tenebris... |
|||||
|
||||||
Marek |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
|||||
|
||||||
Robert |
|
|||||
No to Leah dowiedziałaś się już trochę na tym forum.
===
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Czytam Was,i chyba nie potrafię w to uwierzyć dziękuję Marku za te słowa.
===
|||||
|
||||||
milka |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
Quote by pawvic: I kilka słów do Leah. Uważam, że jesteś złą kobietą, próbujesz tutaj wprowadzić nieprzyjazną atmosferę. Z trudem powstrzymałem się, by skomentować twoje słowa o Hitlerze... Skoro nie wierzysz, że Bóg wg chrześcijan jest w trzech osobach, to dobrze, ale nie uszczęśliwiaj innych na siłę. OK? I kto ci powiedział, że droga do nieba prowadzi tylko poprzez życie w jednej słusznej wierze? "Łaska boska do zbawienia jest koniecznie potrzebna", więc tylko przez Jezusa można osiągnąć niebo, choćby nie wierząc w niego na ziemi. Więc gdzie problem? Leah, prowokujesz, okropna prowokatorko. Żydówko. Ja osobiście współczuję Żydom tylko wtedy, gdy czytam książki lub oglądam filmy o tematyce eksterminacji Żydów podczas drugiej wojny światowej. pawvic, nerwy na powrozek! czlowieku, zachowuj sie! juz wiemy ze jestes antysemita! moje gratulacje! |
|||||
|
||||||
milka |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
Quote by Leah: Czytam Was,i chyba nie potrafię w to uwierzyć dziękuję Marku za te słowa. Chyba moje obecnosć na tym forum jest niewskazana,tak myślę. leah, ostrzegalam cie, ze tu jest dzungla! moja rada: nie przejmuj sie, przynajmniej masz zrozumienia w mojej skromnej osobie uwazam ze kazdy moze otwarcie pisac na temat swojej wiary. pozdro |
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,24 sekund
|
|
|
|