|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Leon |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/05 Postów:: 159 |
Quote by maxurd: Leon to co piszesz i twierdzisz stoi w sprzecznosci z pismem. Jest wyssana z palca teoria. Mozesz twierdzic, ze Maria jest taka albo inna ale prawda jest tez taka, ze Biblia wyraznie twierdzi, ze bez grzechu byl tylko Jezus. Krzycz co chcesz. Chcocby, ze wielka jest Artemida Efezka... Nic się nie zmieni. Biblia wypowiada sie jasno a dogmat o jej bezgrzesznosci stoi w sprzecznosci z tym co naucza pismo. Taka prawda i nie zaprzeczam. Przecież nie mówię, że nie potrzebowała zbawiciela. Sama mówi 46 Wtedy Maryja rzekła: «Wielbi dusza moja Pana, 47 i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy. 48 Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia, 49 gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny. Święte jest Jego imię - 50 a swoje miłosierdzie na pokolenia i pokolenia [zachowuje] dla tych, co się Go boją. 51 On przejawia moc ramienia swego, rozprasza [ludzi] pyszniących się zamysłami serc swoich. 52 Strąca władców z tronu, a wywyższa pokornych. 53 Głodnych nasyca dobrami, a bogatych z niczym odprawia. 54 Ujął się za sługą swoim, Izraelem, pomny na miłosierdzie swoje - 55 jak przyobiecał naszym ojcom - na rzecz Abrahama i jego potomstwa na wieki». 56 Maryja pozostała u niej około trzech miesięcy; potem wróciła do domu. że raduje się mój duch w Bogu moim Zbawcy. Czyli potrzebowała Zbawiciela. Co mówię to to, że była wybawiona z grzechu przed narodzeniem i przez to urodziła się bez grzechu. Czyli żyjąc na ziemi nie miała wpływu grzechu na siebie jak my mamy. Popatrz na jej skromność (czego my nie mamy) nie wywyższa się z tego powodu, a mówi Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia Hmmmmm ludzie będą Ją błogosławić!!! Czy to nie ten problem mają wszystkie kościoły protestanckie do nas katolików za to?. Moje pytanie,czy Ty jesteś pomiędzy tymi, którzy Ją błogosławią??? czy może pomiędzy tymi, którzy Ją potępiają. Uważać na to by nie stać po stronie szatana, który robi wszystko abyśmy Maryję nienawidzili!!! Czemu mamy Ją błogosławić? gdyż jak mówi: gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny. Swięte jest Jego imię czyli błogosławiąc Maryji błogosławisz samemu Bogu za Jego rzeczy. Pozdrawiam Leon
===
Jezus jest naszym Panem i Bogiem |
||||||
|
|||||||
Bogumiła Grabowska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/01/03 Postów:: 199 |
Quote by siloam: Quote by maxurd: Biblia twierdzi, ze tylko Jezus byl bez grzechu. Tak, gdzie tak pisze?? Trzymasz się litery. Nigdzie nie znajdziesz fragmentu mówiącego dosłownie, ze Jezus był bez grzechu. To wynika z ogólnego kontekstu. Wtrącam się do dyskusji, bo napisałeś bzdurę. "On to dla nas grzechem uczynił Tego, który nie znał grzechu, abyśmy się stali w Nim sprawiedliwością Bożą." 2 Kor 5, 21 "Nie takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł współczuć naszym słabościom, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu." Hbr 4,15 "On grzechu nie popełnił, a w Jego ustach nie było podstępu." 1 P 2, 22 "Wiecie, że On się objawił po to, aby zgładzić grzechy, w Nim zaś nie ma grzechu." 1 J 3, 5 Ogólny kontekst, powiadasz... mi się wydaje oczywiste, że Bóg jest bez grzechu. Jezus zaś nigdy nie przestał być Bogiem.
===
"Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w Niebie nie będą wiedzieli, co z tobą zrobić" św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/05 Postów:: 1395 |
Quote by coso: Quote by Marcin W: Bóg daje każdemu po równo. Inaczej nas tylko rozlicza z naszego życia. Inaczej osobę zdrową, inaczej upośledzoną (bo taka nie zawsze zdaje sobie sprawę z tego, że coś uczyniła źle). Nie rozróznia jednak biednych i bogatych, mądrych i głupich... Wydaje mi sie, ze w Ewangeliach kanonicznych tego typu tematyka nie jest poruszana. W Ewangelii Tomasza podobno jest o tym wiecej. Tylko, że "ewangelia Tomasza" jest fałszerstwem.
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/14/06 Postów:: 131 |
Do Leonqua:
===
"Myślę, że mylicie kolejność. Nie można mówić, że Jezus wyrasta ponad historię, bez wcześniejszej próby umieszczenia go w niej" (Geza Vermes) |
||||||
|
|||||||
Leon |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/05 Postów:: 159 |
Quote by heinrichboll: W tym momencie moj drowy rozsadek podpowiada mi, ze to protokatolicy cos dodali do oryginalnej Ewangelii - skoro to, co jest we fragmentach, zawierajacych slowa o wstapieniu do nieba na trzeci dzien - nie jest zgodne z przekonaniami Lukasza, zapisanymi gdzie indziej. Ostroznie wiec z Lukaszem i braniem do nieba! Podoba mi się Twoja delikatność, rozsądność i ostrożność w szukaniu prawdy. Niech Ci Bóg błogosławi. Dariusz ja nie wierzę, żeby dla ewangielistów ważne były historyczne aspekty ewangeli. Ważne dla nich były sprawy w jaki sposób Pan Jezus Jako Zbawiciel nas zbawia.Pokazać prawdę o Nim jako Prawdzie, że Ustanowił dla nas drogę w jaki sposób zostaniemy uwolnieni z jarzma i newoli grzechu czyli szatana, oraz że po uwolnieniu będziemy mieć Jego Zycie w pełni. Pokazali nam naukę jaką głosił Jezus będąc z nimi, Jego śmierć i zmartwychwstanie. Pokazali nam te rzeczy, które są konieczne do naszego zbawienia. Myślę, że dlatego są te niedociągnięcia o których piszesz. Nie ma się o to obawiać. Ważne Jest dla nas wiedzieć o Panu Jezusie iść jego drogą. Odnośnie Jego wstąpienia do Nieba ważne, że wstąpił dlaczego? bo zasiadł po prawicy Naszego Ojca, czyli może działać wraz Ojcem i Jak powiedział wszelka moc jest mu dana. Dla mnie to wielka nadzieja, gdyz przez to wiem, że chociaż co i jaką siłę by szatan używał, to muszę być Przez Jezusa zbawiony. Po drugie jak powiedział, po wstąpieniu do Nieba da nam Pocieszyciela Ducha Swiętego i Duch Swięty jest z nami. Nie miej podejrzeń co do Ewangeli, czy było coś może dołożone albo zmienione, Pan Jezus nad tym czuwa i jego Kościół nie ma innych zamiarów, tylko te co ma Jezus jako głowa Tego Kościoła. Pozdrawiam Leon
===
Jezus jest naszym Panem i Bogiem |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
Do leonqa:
===
"Myślę, że mylicie kolejność. Nie można mówić, że Jezus wyrasta ponad historię, bez wcześniejszej próby umieszczenia go w niej" (Geza Vermes) |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Siloam piszesz, ze Maria nie byla zona Jozefa i nie byla to normalna zydowska rodzina... No ciekawe... Moim zdaniem to wlasnie byla normalna rodzina. Maria szykowala Jezusowi i Jozefowi kanapki do pracy, glaskala malego Jezusa po glowie kiedy ten pojawial sie blisko niej a z Jozefem chodzila zapewne na spacery i dyskutowali sobie o roznych Bozych sprawach, ktore sie dzialy... Zapewne z Jozefem chadzala na spacery i sie calowala przy zachodach slonca... O tyle bardziej to prawdopodobne, ze Biblia mowi nam o tym, ze Pani Maria byla zona Jozefa. Mieszkali razem i nawet nie wiedzialem ze mozna to kwestionowac. Jak pojechali do egiptu to co?? No bez jaj...
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Marek Marczak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/16/06 Postów:: 214 |
Quote by maxurd: Siloam piszesz, ze Maria nie byla zona Jozefa i nie byla to normalna zydowska rodzina... No ciekawe... Moim zdaniem to wlasnie byla normalna rodzina. Maria szykowala Jezusowi i Jozefowi kanapki do pracy, glaskala malego Jezusa po glowie kiedy ten pojawial sie blisko niej a z Jozefem chodzila zapewne na spacery i dyskutowali sobie o roznych Bozych sprawach, ktore sie dzialy... Zapewne z Jozefem chadzala na spacery i sie calowala przy zachodach slonca... O tyle bardziej to prawdopodobne, ze Biblia mowi nam o tym, ze Pani Maria byla zona Jozefa. Mieszkali razem i nawet nie wiedzialem ze mozna to kwestionowac. Jak pojechali do egiptu to co?? No bez jaj... Co w takim razie z Jael?? Oddajesz czesc Jael?? Przez ciekawosc pytam tylko. Przeciez to kobieta blogoslawiona ponad inne kobiety Nie była przeciętną rodziną, ale Swietą Rodziną, syn Maryi był Bogiem> Chyba nie ka żdej rodzinie żydowskiej się to zdarza.,,, Moim zdaniem to kontekst,ale bardzo silny, nie mówie, ze Pan Jezus grzeszył. Bóg jest bez grzechu. Wszystkie cytaty, które przytoczyłaś nie są słowami samego Jezusa. O to mi chodziło... JEZUS BYŁ BEZ GRZECHU!!!
===
[img]http://f.imagehost.org/0937/Benedict.jpg[/img] |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Siloam...
===
||||||
|
|||||||
Marek Marczak |
|
||||||
maxurd
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Quote by siloam: Czy Pan Jezus nie jest Głową Kościoła? Jak Głowa Kościoła może być Oblubieńcem Kościoła?.. Właśnie tak rozumujesz Mam nadzieje,że zrozumiałeś co chciałem powiedzieć. Pan Jezus jest glowa kosciola tak jak Maz jest glowa malzenstwa. Bo widzisz maz i zona to jedno a glowa jest Maz. Tak samo kosciol i Jezus to bedzie jedno Glowa jest Jezus cialem jest kosciol:-) Wszystko gra i sie zgadza. Biblia zreszta o tym donosi:-)
===
||||||
|
|||||||
Marek Marczak |
|
||||||
O tyle, Maryja jest Matką Kościła o ile jest Matką Jezusa, bo to On jest jego Głową. Teraz rozumiesz?
===
||||||
|
|||||||
rys |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/05/04 Postów:: 95 |
Quote by siloam: O tyle, Maryja jest Matką Kościła o ile jest Matką Jezusa, bo to On jest jego Głową. Teraz rozumiesz? Dałeś na to pytanie odp, bo Biblia tak wyjaśnia i co jest prawdą. Ale czy nie jest też jak napisałem wyżej? Wszystko rozchodzi sie o interpretację... Jak kamień węgielny może być oblubieńcem?? Przecież kamień nie ma ani rąk ani nóg... Teraz już na pewno wiesz co chciałem powiedzieć, odnosnie twojego toku myślenia Tytuły w Bibli nadawane są antropomorficznie. Tak, abyśmy je zrozumieli, bo nie jesteśmy zgłebic ani tajemnicy Boga ani Kościoła... A gdzie w Bibli jest napisane ,że "kamień węgielny jest oblubieńcem" bo nie wiem. |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
Prosze kogos z katolikow – zwlaszcza Siloama, autora tych slow – o wyjasnienie sprzecznosci w nastepujacej wypowiedzi:
===
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/18/05 Postów:: 577 |
Heinrichboll -> Ja mam taką teorię, która mi się ostatnio nasunęła. |
||||||
|
|||||||
Morzan |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/16/05 Postów:: 243 |
Dla wszystkich, którzy twierdzą, że zbawienie jest z darmo
===
"poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli" JEZUS |
||||||
|
|||||||
Marek Marczak |
|
||||||
Quote by heinrichboll: Dlaczego Maryja nie Jezusowi odbiera JEDYNEGO posrednictwa w „zbawieniu”, mimo ze jest „wspolodkupicielka” i „przyczynia sie” do „odkupienia”? Ciekawe, ze gdy mowisz o Jezusie, piszesz – zbawienie? Gdy mowisz o Maryi, piszesz – odkupienie? Wyraz oprócz desygnatu posiada konotacje. Odpowiedź jest w tekscie... Quote by heinrichboll: Moze przyczyna jest taka: nie chcesz napisac - Jezus jest jedynym zbawicielem, a Maria wspolzbawicielka? Bo to jest zbyt widoczna sprzecznosc? j.w Quote by heinrichboll: Czy nie bawisz sie tutaj slowami, marnujac czas innych? Zajrzyj sobie na http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-2.htm gdzie masz katechizm Twojego wlasnego Kosciola. Cytuje: „Imię Jezus oznacza, że samo imię Boga jest obecne w osobie Jego Syna, który stał się człowiekiem dla powszechnego i ostatecznego odkupienia grzechów”. Skoro odkupil grzechy, to jest takze Odkupicielem. A gdzie ja pisze że On nim nie jest??? Quote by heinrichboll: Czy zatem powiesz teraz, ze Jezus jest jedynym Odkupicielem, a Maryja wspolodkupicielka? Tak, tylko inaczej rozumie się odkupienie nas przez Jezusa, a inaczej współodkupienie przez Maryje. Konotacja... Quote by heinrichboll: Tylko, co to znaczy? W jakim sensie mozna miec na cos wylacznosc, skoro jednoczesnie bierze w tym udzial ktos inny? Jedynym Zbawicielem jest Jezus. Ale Maryja Go poczeła i dzieki temu wnosła swój wkład w nasze zbawienie. To ofiara Jezusa nas zbawia, ale była ona mozliwa tylko dzieki wcieleniu. Dziekuje Przepraszam postąpiłem trochę egoistycznie prosząc ateistów o opuszczenie forum. Zrobiłem to z własnej wygody, a przecież chrzescijanin nie jest odpowiedzialny jedynie za własne zbawienie, ale tez zbawienie innych. Zalezy mi też na Waszym zbawieniu. Bóg Was kocha, pamietajcie o tym "Stworzyłes nas bowiem dla siebie Boże i niespokojne jest nasze serce dopóki nie spocznie w Tobie. Gdy przylgne do Ciebie całym sobą skończy się wszelki ból i wszelki trud. Moje życie bedzie życiem prawdziwym całe napełnione Tobą!" św. Augustyn Wierzyć to spodziewać się tego czego nie można zobaczyć
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Quote by Morzan: Dla wszystkich, którzy twierdzą, że zbawienie jest z darmo Więc jak wytłumaczycie ten opis Jezusa o sądzie? Może lepiej od Niego wiecie co trzeba zrobić żeby wejść do nieba?Skoro jest tak jak twierdzicie to Jezus musiał kłamać, a może jest to jakaś metafora?Nie rozumiem proszę o wyjaśnienie.Zbawienie to owszem Boży dar, i darmo zostaliśmy zbawieni, bo nie zasłużyliśmy na to by za nas Chrystus umarł na krzyżu, ale za darmo nas do nieba nie wpuszczą. Pozdrawiam Idz chlopie podyskutuj z Biblia... Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Efezjan 2:8
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Quote by siloam: Jedynym Zbawicielem jest Jezus. Ale Maryja Go poczeła i dzieki temu wnosła swój wkład w nasze zbawienie. To ofiara Jezusa nas zbawia, ale była ona mozliwa tylko dzieki wcieleniu. Dziekuje To o czym piszesz to splaszczajac naukowe dywagacje w kolo przyczynowosci dramat debila. Zwiazek przyczynowo skutkowy miedzy zbawieniem swiata a urodzeniem przez Marie Jezusa jest sredni. Sredni , zeby nie powiedziec zaden. Zakladajac, ze Maria mogla odmowic Bogu (bo miala wolna wole) nie moza zalozyc, ze Bog zrezygnuje ze zbawienia ludzi, bo zbawienie obiecal. Gdyby nie Maria to bylaby inna kobieta. Natomiast nikt poza Jezusem nie moze nas zbawic. Rownie dobrze mozna nazwac diabla wspolodkupicielem, bo gdyby on nie skusil ewy nie byloby zbawienia... Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie dziekowal diablowi za Jezusa... Zeby wyjasnic to jeszcze lepiej. Twierdzac, ze Maria byla konieczna dla zbawienia, bo z niej Jezus sie urodzil przyjmujesz teorie ekwiwalencji,tzn ze przyczyna kazdego skutku jest suma warunkow koniecznych do jego nastapienia. Wszystkie warunki maja ta sama wartosc stad kazdy moze byc potraktowany jako ten, ktory spowodowal skutek, aby sprawdzic czy warunek jest konieczy usuwasz ten warunek i badasz czy nastapi skutek... Czy gdyby Pilat nie pozwolil ukrzyzowac Jezusa to czy ten umarlby na krzyzu?? Nie - Czy wobec tego Pilata tez nazwiesz wspolodkupicielem? Na gruncie teorii ekwiwalencji zwyczajnie musisz... Problem polega na tym, ze ta teoria stosowana np w prawie karnym prowadzi do wielu absurdow i zastepowana jest inna teoria tzw adekwatnego zwiazku przyczynowego... Ale to juz zupelnie inna baja:-)
===
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
[skasowane przez moderatora] |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by piotr.: Powiedz mi, tak dla własnej wiedzy pytam, czy Kościół Baptystyczny w którym jesteś wierzy w/praktykuje: a) Trójjedynego Boga b) Eucharystię (rzeczywista obecność Jezusa w niej etc.) c) Chrzest (jaka jest formuła chrzcielna?) na początek małe sprostowanie - nie należę do KCh-B, lecz symaptyzuję, a to spora różnica. Jednak w pełni się z nim zgadzam, z wiarą. Co do pytań: a) Jak najbardziej b) Zdecydowanie nie c) Chrzest przez zanurzenie ludzi świadomie wierzących, którzy pragną iść za Chrystusem. Szczegóły znajdziesz choćby here
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Można być Katolikiem, Baptystą (no prawie jesteś, skoro zgadzasz się z ich przekonaniami) i Protestantem?
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
ad. b) |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by piotr.: Można być Katolikiem, Baptystą (no prawie jesteś, skoro zgadzasz się z ich przekonaniami) i Protestantem? No cóż, baptysci to protestanci. Ja jestem katolikiem, ale uważam, że to baptyści mają rację. No tak - wiem, że to więcej niż skompliwowane. Quote by piotr.: Jeśli nie uznajesz b) to nie możesz uważać się za Katolika. Ja cały czas podkreślam, że mówiąc o swoim katolicyzmie mam na myśli formalną przynależność. Quote by piotr.: Proszę, powiedz mi o tej formule (pełnej) bo ja w tym google to już się gubię Kliknij w link (npis "here" jest linkiem!), tam jest wiele informacji w róznych działach. ----- Do Pawvic: Tak, zgadza się. I to jest w baptyzmie zachowywane. jednak Kr-k poszedł o krok dalej. Ewangeliczni (także KNP) uznają symboliczną obecnośc Chrystusa w chlebie i winie, katolicy, prawosławni i ewangelicy zaś rzeczywistą. Poaz tym nie ma zasadniczo różnic. W Biblii czytamy o pierwszych chrześcijanach: "A oni trwali w nauce apostołów, w łamaniu chleba i na modlitwue". To jest zachowywane.
===
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
A przed chwilą pisałeś, że baptyści nie przyjmują Eucharystii? I opisz mi ten "krok dalej KRK". Chyba, że już opaliłeś się monitorem, to wystarczy tego solarium na dzisiaj? Idę spać. Dobranoc! |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Nie przyjmują jej tak, jak ją rozumieją katolicy. Nie jest dla nich sakramentem, nie jest w niej realnie obecny Chrystus, nie jest ofiarą... Jest symbolem - łamanym chlebem i łykiem wina. Bo jet przekonanie, że Jezus powiedział prawdę, mówiąc, że mają to Jego uczniowie czynić na Jego pamiątkę.
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Quote by pawvic: Maxurd -> Tak, zbawienie jest darmowe, tyle, że sami ludzie go odrzucają poprzez swoje grzechy. Ustosunkuj się proszę do Mt 5, 21-26. Chodzi tu o rozliczenie się przed sądem Bożym. Maxurdzie, czemu twój miś nie ma oka? I gdzie się podział ten w szaliczku? Avatary wiele potrafią powiedzieć o jego właścicielu. Mis poprzedni odpoczywa - bardzo zmeczylo go forumowanie. Ten oczywiscie ma oczka ale bardzo malusie. Avatary na forum sa zmniejszane do wymaganych rozmiarow wiec nie za dobrze widac misia. Co do fragmentu to nie do konca wiem o co Ci chodzi... Pan Jezus mowi nam, ze wazniejsze od praktykowania religii jest pogodzenie sie z kims kto ma cos przeciwko nam. Mowi jak wazne jest to jaki mamy stosunek do innych ludzi (Bardzo wazne w kontekscie forum ) a na koncu mowi jak rozwiazac problem relacji z innym czlowiekiem kiedy sie taki pojawi. Nie sadze, zeby tu byla mowa o sadzie Bozym dokladnie. Raczej o konsekwencjach naszego zachowania... Ludzie nie odrzucaja zbawienia przez grzeszenie, bo mozna grzeszac byc zbawionym. To nie chodzi o grzech, ale o zmiane myslenia. Metanoia ze tak powiem :-) To chodzi o decyzje powierzenia zycia Bogu i pojscia za nim. Uznania, ze juz nie mamy swoich drog, ale mamy Jego... To zmienia nas zupelnie, zmienia nasz stosunek do grzechu, zmienia nasze myslenie o swiecie. Myslenie prawdziwie chrzescijanskie to myslenie na wzor Jezusa, do ktorego nie jestesmy zdolni, ale jest mozliwe w Jego Duchu... PS W zwiazku z ostra wymiana zdan zagubila sie moja odpowiedz dla siloam wiec ja tu wkleje jeszcze raz:-) To o czym piszesz to splaszczajac naukowe dywagacje w kolo przyczynowosci dramat debila. Zwiazek przyczynowo skutkowy miedzy zbawieniem swiata a urodzeniem przez Marie Jezusa jest sredni. Sredni , zeby nie powiedziec zaden. Zakladajac, ze Maria mogla odmowic Bogu (bo miala wolna wole) nie moza zalozyc, ze Bog zrezygnuje ze zbawienia ludzi, bo zbawienie obiecal. Gdyby nie Maria to bylaby inna kobieta. Natomiast nikt poza Jezusem nie moze nas zbawic. Rownie dobrze mozna nazwac diabla wspolodkupicielem, bo gdyby on nie skusil ewy nie byloby zbawienia... Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie dziekowal diablowi za Jezusa... Zeby wyjasnic to jeszcze lepiej. Twierdzac, ze Maria byla konieczna dla zbawienia, bo z niej Jezus sie urodzil przyjmujesz teorie ekwiwalencji,tzn ze przyczyna kazdego skutku jest suma warunkow koniecznych do jego nastapienia. Wszystkie warunki maja ta sama wartosc stad kazdy moze byc potraktowany jako ten, ktory spowodowal skutek, aby sprawdzic czy warunek jest konieczy usuwasz ten warunek i badasz czy nastapi skutek... Czy gdyby Pilat nie pozwolil ukrzyzowac Jezusa to czy ten umarlby na krzyzu?? Nie - Czy wobec tego Pilata tez nazwiesz wspolodkupicielem? Na gruncie teorii ekwiwalencji zwyczajnie musisz... Problem polega na tym, ze ta teoria stosowana np w prawie karnym prowadzi do wielu absurdow i zastepowana jest inna teoria tzw adekwatnego zwiazku przyczynowego... Ale to juz zupelnie inna baja:-)
===
||||||
|
|||||||
Bogumiła Grabowska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/01/03 Postów:: 199 |
Ps. "Nie daj się zwyciężać złemu, ale zło dobrem zwyciężaj".
===
"Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w Niebie nie będą wiedzieli, co z tobą zrobić" św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
Marcinie, co jak co, ale Maryja nie jest demonem! Skąd ten pomysł? Stanowczo protestuję! Tylko proszę cię, nie denerwuj się znowu. |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by pawvic: Marcinie, co jak co, ale Maryja nie jest demonem! Skąd ten pomysł? Stanowczo protestuję! Tylko proszę cię, nie denerwuj się znowu. Tu cię zmartwię, ale podobnie jak większość ewangelicznych uważam, że pod postacią Maryi z kultu katolickiego ukrywa się w istocie postać, którą inni czcili jako Artemidę Efezką, jeszcze inni jako Izydę, Isztar, czy też jako Kali. Są ku temu bardzo poważne przesłanki. Można o tym przeczytać choćby TUTAJ Zdania odnośnie tego NIE ZMIENIĘ. Zresztą na poparcie tej tesy mam coś. Kiedyś modliłem się gorliwie do MB Częstochowskiej na Jasnej Górze. I Bóg mnie skarał - id tego czasu cierpię na okresowe, bardzo silne niekiedy, bóle w kolanach. Bo zwróciłem się przeciw Bogu, złamałem drugie przykazanie. Ostatnio poprzez usta charyzmatycznego pastora dostałem poselstwo, że Bóg mnie uleczy z moich dolegliwości, gdy stanę ostatecznie u Jego boku, gdy mój proces nawrócenia zostanie ukończony i przypieczętowany.
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,36 sekund
|
|
|
|