|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
|
![]() |
| | Wersja do druku |
Redlight |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/11/06 Postów:: 14 |
"Nas buddystów kłopocze jedna rzecz,której poprosty nie umiemy zrozumieć u chrześcjan.Mianowićie dlaczego tak bardzo akcentuje się straszną smierć Jezusa , gdy on tak pięknie żył.Gdy nauczał tak pięknych rzeczy.?? |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Redlight
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
|||||
|
||||||
czildren |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/27/06 Postów:: 79 |
Jest to po prostu gloryfikacja cierpienia, apoteoza wszelkiej ofiary. Sam Bóg schodzi na ziemię i umiera na krzyżu - jak człowiek, ba, jak najgorszy niegodziwiec - przecież obok niego na krzyżach wisieli zbrodniarze. Bóg umarł i było to dobre. Bóg cierpiał i było to dobre. W ten sposób śmierć i cierpienie człowieka nabiera zupełnie nowego sensu. Każde cierpienie jest ofiarą, każdy ból czemuś służy. Cierpienie i śmierć stają się czymś dobrym, pozytywnym. To zwyczajnie pomaga pogodzić się ludziom z faktem, że życie jest, jakie jest. to rzuca nowe światlo na moje ograniczone rozumowanie
===
"Żyjemy prawdziwie szczęśliwi, przyjaźni pośród wrogich. Pośród wrogich ludzi trwamy wolni od nienawiści." Pan Budda |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Quote by czildren: Jest to po prostu gloryfikacja cierpienia, apoteoza wszelkiej ofiary. Sam Bóg schodzi na ziemię i umiera na krzyżu - jak człowiek, ba, jak najgorszy niegodziwiec - przecież obok niego na krzyżach wisieli zbrodniarze. Bóg umarł i było to dobre. Bóg cierpiał i było to dobre. W ten sposób śmierć i cierpienie człowieka nabiera zupełnie nowego sensu. Każde cierpienie jest ofiarą, każdy ból czemuś służy. Cierpienie i śmierć stają się czymś dobrym, pozytywnym. To zwyczajnie pomaga pogodzić się ludziom z faktem, że życie jest, jakie jest. to rzuca nowe światlo na moje ograniczone rozumowanie Osobiście nie uwazam ze ofiara Jezusa była apoteozą cierpienia. Dla nmnie raczej wyznaczeniem drogi dla grzesznego człwieka, który aby zostać ZBAWIONY MUSI WZIĄĆ WŁASNY ZASŁUŻONY KRZYŻ NA SWOJE RAMIONA I PODĄŻAĆ ZA JEZUSEM WYZNACZONYM PRZEZ NIEGO ŚLADEM. Nie oznacza to niczego innego jak to, że Jezus chociaż sam nigdy nie popełnił grzechu, poświęcił Siebie aby nam te droge WSKAZAĆ, POKAZUJĄC JEDNOCZEŚNIE ŻE JEST TO MOŻLIWE DLA CZŁOWIEKA. SAM BYŁ PRZECIEŻ CZłOWIEKIEM CHOCIAŻ Z DUCHA BOGIEM. BOGIEM OJCEM KTÓRY Z MIŁOSCI DO SWOICH DZIECI SAM SIEBIE OGRANICZYŁ DO ZIEMSKIEJ NĘDZY . pozdrawiam matejanka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Redlight |
|||||
|
||||||
Mentos23 |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/05 Postów:: 91 |
eviva- odnosnie twojego postu,
===
Jestem TEISTĄ. NIE przynależe do ŻADNEJ RELIGI! |
|||||
|
||||||
Redlight |
|
|||||
Quote by eviva: Redlight Napisałeś:,,Uważam, że niestety właśnie Kościół odszedł bardzo daleko od jego nauk." Bardzo dużo ludzi też tak uważa,ale Kościół się nie zmieni.Pozdrawiam.eviva Ja tak nie uważam. Kościół wciąż się zmienia i ewoluuje, acz w dość wolnym tempie. Przyznasz chyba, że Kościół dziś nie jest taki, jaki był w średniowieczu. Nie pali się czarownic na stosach, nie wyklina się nauk Kopernika, nawet teoria Darwina zyskała nieco uznania. To wiąże się z tym, że ogólnie świat się zmienia, a Kościół wraz z nim. Zaznaczam, że nie jestem wielkim zwolennikiem Kościoła, bo jest dla mnie instytucją i tyle. Choć nie uważam, aby był niepotrzebny. Poza tym mam szacunek do każdej religii, a szczególnie Chrześcijaństwa, bo jest mi najbliższe. Tylko że Kościół potrzebuje przemian, bo w obecnej formie po prostu ciężko jest mu dotrzeć do ludzi. |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Nigdy nie rozpatrywałam ofiary Jezusa w aspekcie kary. Jego śmierć byla tylko z tego powodu konieczna, aby człowiek zobaczył ogrom miłościi jaki ma dla niego Stwórca. Bóg nikogo nie karze. Konsekwencją grzechu jest owszem śmierć, ale nie śmierć fizyczna, tylko odłączenie się cżłowieka od Źródła życia, od Boga(taki człowiek jest duchowo martwy) i Bóg pokazał nam jak powócić do tego Żródła, właśnie poprzez naśladowanie Chrystusa, poprzez własny krzyż. Dobry Pasterz życie swoje kładzie za owce. Co to znaczy? To znaczy, że gdy owce sa zagrożone dobry pasterz nie zawaha się oddać za nie życia, ale to nie znaczy, że ponosi za nie jakąś karę. Kobieto nie gniewaj się, ale Bóg którego Ty przedstawiasz, który dla wyrównania grzechów ludzkości potrzebuje straszliwej ofiary swego Syna, byłby okrutnym Bogiem, a Bóg jest przecież Miłością. W uznanym przez kościół katolicki objawieniu siostry Eugenii, Bóg mówi, że gdyby miał posłać na taką straszliwą śmierć, którekolwiek ze swoich dzieci, nigdy by tego nie zrobił. Lecz sam zszedł do naszego padołu, aby wskazać nam drogę do domu poprzez krzyż. Mówiąc inaczej pokazał nam jak możemy się z Nim znowu pojednać. Jezus powiedział wyraźnie "weź swój krzyż i chodź za mną." pozdrawiam matejanka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
|||||
|
||||||
Redlight |
|
|||||
Kobieta: "Czy nie zdażyło Ci się nigdy być komuś tak po ludzku wdzięcznym, że zrobił coś za Ciebie, gdy byłeś zmęczony, albo gdy wiedziałeś, że sam nie dasz rady tego wytrzymać? |
|||||
|
||||||
Esteban |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/02/06 Postów:: 11 |
Quote by matejanka:Kobieto nie gniewaj się, ale Bóg którego Ty przedstawiasz, który dla wyrównania grzechów ludzkości potrzebuje straszliwej ofiary swego Syna, byłby okrutnym Bogiem, a Bóg jest przecież Miłością. Bóg nie wydał swojego syna na śmierć, to jego syn z miłości do ludzi wybrał tą droge, i chociaż chciał tak Bóg, to Jezus był człowiekiem i miał wolną wolę. Bóg pozwalając na ukrzyżowanie Chrystusa i wydanie Go na śmierć, wydał na śmierć siebie, bo Bóg Ojciec Syn Boży i Duch Swiety to jedna Osoba. To świadczy o jego wielkiej nieskończonej miłości. |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Redlight
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Quote by Esteban: Quote by matejanka:Kobieto nie gniewaj się, ale Bóg którego Ty przedstawiasz, który dla wyrównania grzechów ludzkości potrzebuje straszliwej ofiary swego Syna, byłby okrutnym Bogiem, a Bóg jest przecież Miłością. Bóg nie wydał swojego syna na śmierć, to jego syn z miłości do ludzi wybrał tą droge, i chociaż chciał tak Bóg, to Jezus był człowiekiem i miał wolną wolę. Bóg pozwalając na ukrzyżowanie Chrystusa i wydanie Go na śmierć, wydał na śmierć siebie, bo Bóg Ojciec Syn Boży i Duch Swiety to jedna Osoba. To świadczy o jego wielkiej nieskończonej miłości. Wszystko to prawda tylko w takim świetle ,właściwie komu potrzebna była ta ofiara i do czego. pozdrawiam matejanka
===
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by matejanka: Nigdy nie rozpatrywałam ofiary Jezusa w aspekcie kary. Jego śmierć byla tylko z tego powodu konieczna, aby człowiek zobaczył ogrom miłościi jaki ma dla niego Stwórca. Bóg nikogo nie karze. Konsekwencją grzechu jest owszem śmierć, ale nie śmierć fizyczna, tylko odłączenie się cżłowieka od Źródła życia, od Boga(taki człowiek jest duchowo martwy) i Bóg pokazał nam jak powócić do tego Żródła, właśnie poprzez naśladowanie Chrystusa, poprzez własny krzyż. Dobry Pasterz życie swoje kładzie za owce. Co to znaczy? To znaczy, że gdy owce sa zagrożone dobry pasterz nie zawaha się oddać za nie życia, ale to nie znaczy, że ponosi za nie jakąś karę. Kobieto nie gniewaj się, ale Bóg którego Ty przedstawiasz, który dla wyrównania grzechów ludzkości potrzebuje straszliwej ofiary swego Syna, byłby okrutnym Bogiem, a Bóg jest przecież Miłością. (...) pozdrawiam matejanka matejanko w KK istnieje wiele nurtów teologicznych, w tym także i ten, który reprezentuje kobieta. Ja natomiast skłaniam się do tego nurtu, którego tezy powtorzyłas: - Jego śmierć byla tylko z tego powodu konieczna, aby człowiek zobaczył ogrom miłości jaki ma dla niego Stwórca. Racja. Dodam do tego, co już wczesniej pisałem: Smierć na krzyżu była tylko konsekwencją Wcielenia na 100%. Żeby pokazać pozostawionemu sobie czlowiekowi swoją miłośc, Bóg zechciał stać się człowiekiem az do głębi, do największego uniżenia - Konsekwencją grzechu jest owszem śmierć, ale nie śmierć fizyczna, tylko odłączenie się cżłowieka od Źródła życia. Racja. I do tego dodam, ze konsekwencją grzechu całej ludzkości w Adamie, była śmierć polegająca na braku dostepu do Boga. Przed przyjściem Chrystusa cała ludzkość ponosiła "karę", może lepiej konsekwencję swego grzechu - śmierć, czyli oddzielenie od Boga - Bóg pokazał nam jak powócić do tego Żródła, właśnie poprzez naśladowanie Chrystusa, poprzez własny krzyż. Racja częściowa. Tylko tu sie nie zgodzę w pewnym aspekcie. Bog nam niczego nie pokazał - Bóg w Chrystusie, w dobrowolnie i do końca poniesionej przez Niego "karze" - lepiej konsekwencji naszych grzechów, w skrajnym opuszczeniu przez Boga i dogłębnej solidarności z losem człowieka sprawił że wina ludzkości została odkupiona i kara za grzechy, a raczej ich konsekwencja - czyli śmierć, taka jaka ja pojmujesz, została zmazana, cofnięta, a raczej dopełniona w najwyższy możliwy sposób, bo przez goela*. Warunkiem uczestniczenia w tym odkupieniu jest zanurzenie się w śmierci Chrystusa i jego zmartwychwstaniu, czyli chrzest: włączenie w odkupienczy akt Chrystusa i w Jego Ciało - Kościół Taka wizja jest mi bliższa, no i nie muszę w jej kontekście odpowiadać Ci na pytanie: - "właściwie komu potrzebna była ta ofiara i do czego?" (wiadomo, że ludzkości, żeby mogła na nowo trwać w Źródle) pozdrawiam ----------------------- *Hebr. goel w sensie właściwym oznacza wykupującego, czyli tego, który na mocy Prawa (Kpł 25,48) ma obowiązek wykupić brata (kuzyna), który stał się niewolnikiem, lub wykupić jego pole. Ponieważ tym wykupującym był najbliższy krewny, więc pojęcie goel rozszerzyło się też na najbliższego krewnego
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
Matejanko, wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy dobry Bóg mógł stworzyć zło? |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Redlight
===
|||||
|
||||||
Esteban |
|
|||||
Quote by kobieta: Matejanko, wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy dobry Bóg mógł stworzyć zło? Skoro jest wszechmogący, to nic nie może dziać się bez Jego woli. Podobnie jest ze złem - sytuacją, gdy nie ma dobra- z powodu przeciwstawienia mu się lub odrzucenia go. Organizm ludzki ulega ochłodzeniu na skutek pozbawienia go energii cieplnej - jest to ujemny bilans energetyczny. myślę że brak dobra nie mósi oznaczać zła. Bóg stworzył świat dobrym, mówił że " to było dobre". Zło pojawiło sie wtedy, gdy człowiek postanowił być wolnym i całkowicie niezależnym, gdy zaczął budować swój świat, porzucając ten dany przez Boga. wtedy porzuciliśmy to co "było dobre', i narodziło sie zło(nie dlatego że człowiek nie chciałbyć dobry, ale dlatego że postanowił mieć coś dla siebie, chciałbyć niezależny, to było złe) |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Esteban
===
|||||
|
||||||
czildren |
|
|||||
Groziło nam stanie się roślinam,minerałami eviva - czy według 3T(podejrzewam że opierasz się na nim) można stać się np. truskawką?
===
"Żyjemy prawdziwie szczęśliwi, przyjaźni pośród wrogich. Pośród wrogich ludzi trwamy wolni od nienawiści." Pan Budda |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Czildren
===
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Matejanka
===
|||||
|
||||||
Esteban |
|
|||||
Quote by eviva: Esteban Bóg stwarząjąc nas w ciele duchowym,dał nam wolną wolę.Dlaczego więc stale spadaliśmy coraz niżej,aż znaleźliśmy się na siódmym stopniu i dopiero zbawczy czyn Jezusa Chrystusa,uwolnił nas od samozagłady? zawsze mieliśmy wolną wolę, ale pierwotny błąd jaki człowiek popełnił zdarzył sie w raju, gdzie nie dostosował sie do zakazu bożego, potem to był efekt domina |
|||||
|
||||||
Esteban |
|
|||||
------------- |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Sypnęły się posty i w zasadzie można powiedzieć, że wszyscy krążymy blisko koło Prawdy. Bardzo się cieszę ze Medieval Man nie storpedował moich poglądów w całosci i że w tak wielu miejscach się zgadzamy.
===
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Matejanka
===
|||||
|
||||||
Esteban |
|
|||||
Quote by matejanka: Do Kobiety: uważam że w większośći to co napisałaś jest oczywiste, z małym zastrzezeniem; jest to wycinek Prawdy. Zastanów się czy te prawdy o kórych piszesz, dostępne są każdej świadomości w aspekcie różnych ludzkich losów, czasu trwania życia, miejsca urodzenia(włączając rodzaj rodziny w jakiej jesteśmy wychowywani) W tym miejscu przestaje jakby funkcjonować Boskie Prawo i Boska Sprawiedliwość, a jednak Jezus obiecał Ducha Prawdy który przekona świat o Boskiej Sprawiedliwości, o tym że ją w pełni poznamy ludzie wychowani w róznych środowiskach i różnych rodzinach mają różna wiedze na tematy związane z Bogiem-to jest kwestia wychowania. dotyczy to rownież np. dzikich plemion zamieszkujących afrykę czy am połudn. Myśle że każdy człowiek zostanie rozliczony z tego jak wykorzystał wiedze na temat Boga i zasad życia, a jeżeli takowej nie posiadał odpowie za to jak żył, czy było to życie zgodne z sumieniem i człowieczeństwem-są to zasady których nikt człowieka nie uczy, ale które są nam wpojone od samego początku naszej marnej egzystencji. na tym polega wielka, niepojęta i nieograniczona mądrość i sprawiedliwość Boża, że każdy zostanie sprawiedliwie osądzony. ps myśle że jako chrześcijanie nie powinniśmy wierzyć w reinkarnacje. Naszym głównym źródłem wiary jest Pismo Świete, i na tym co jest tam napisane powinniśmy sie opierać. Jezus nigdy nie mówił ani nie sugerował że coś takiego jak reinkarnacja istnieje. Wiem że ludzie mają ogrąmną wyobraźnie, ale nie wierzmy w więcej niż chce Bóg... |
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
Jeszcze o reinkarnacji: |
|||||
|
||||||
czildren |
|
|||||
eviva - oczywiście z tą truskawką to było półżartem półserio:> (reinkarnacja)Wyrosła pewnie na gruncie buddyzmu, ale została trochę zmodernizowana - nie ma wcieleń niższych niż ludzkie i służy też czemus innemu. kobieta - w buddyzmie nie ma reinkarnacji i nigdy nie było,tak więc niestety to nie wina buddyzmu. BUDDA CAŁKOWICIE ODRZUCIŁ IDEĘ REINKARNACJI. Z tego co wiem w buddyzmie kolejne wcielenia są udręką, dąży się do jakiego tam wyzwolenia. i znowu kobieta - "jakiegoś tam wyzwolenia" - heheh:> "kolejne wcielnia są udręką" - no tak bo cierpimy, a nikt niechce cierpieć. Jak czasem słucham matejanki to mi aż się ciepło robi i spokój sie pojawia,bo miło słyszeć że jednak nie jest tak źle bo ktoś tam u góry nademną czuwa:> ,bo moja droga życia którą obrałem jest bardzo samotna,(no i piekna przy okazji). Pozdrawiam czildren P.s Kobieta, nieuwieżysz, ale mam coś dla ciebie .MINI Książkę AUDIO ,która opowiada o życiu Milarepy.(całość swietnie zrealizowana, długoś nagrania ok 1 h).
===
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
kobieta-reinkarnacja
===
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
czildren
===
|||||
|
||||||
Esteban |
|
|||||
a ja czuje że w poprzednim wcieleniu byłem truskawką |
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,31 sekund