|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
|
![]() |
| | Wersja do druku |
Andrzej |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by eviva: Takie seanse byly pokazywane w Telewizji,np.w Polsacie na niektórych uczestnikach programu Bar.W TV4 i ITV były spotkania z osobami,które się tym zajmują.Sama też byłam świadkiem takiego seansu i muszę powiedzieć,że reinkarnacja jest prawdą. Naprawde nie musisz... Dziwia mnie tak autorytatywnie wygłaszane, a niczym nie podparte sady. Ale ostatnio na tym forum stało sie to chyba, niestety regułą. NIC nie przemawia za prawdziwoscią teorii o reinkarnacji. Chyba, ze to samo, co przemawia za prawdziwością wyginania łyzeczek, przesuwania przedmiotów siła umysłu. Jesli rozmawiamy w kategoriach nauk przyrodniczych - nie ma żadnej powaznej teorii o reinkarnacji, nie mówisc o przykładach czy dowodach. Jesli rozmawiamy w kategoriach teorii religijnych, to reinkarnacja jest obecna tylko w niektórych z nich. Jesli rozmawiamy w kategoriach chrześcijanstwa to reinkarnacja jest wobec chrzescijanstwa elementem obcym. „Nie zapominaj, że nie ma on powrotu, tamtemu nie pomożesz, a sobie zaszkodzisz” (Syr 38, 21). „Wielu zaś, co posnęli w prochu ziemi, zbudzi się: jedni do wiecznego życia, drudzy ku hańbie, ku wiecznej odrazie” (Dn 12, 2). (w kontekście sadu ostatecznego) „...postanowione ludziom raz umrzeć a potem sąd...” (Hbr 9, 27). No, ale zawsze znajdą się chętni do "mnozenia sobie nauczycieli".
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
|||||
|
||||||
czildren |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/27/06 Postów:: 79 |
eviva na początek powiedz co to jest Bhagavadgita?
===
"Żyjemy prawdziwie szczęśliwi, przyjaźni pośród wrogich. Pośród wrogich ludzi trwamy wolni od nienawiści." Pan Budda |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
eviva, dusza ludzka ma do przebycia siedem stopni rozwoju. Nikt z nas nie wie na jakim stopniu znajduje się obecnie, lub na którym są jego bliźni.
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Cytat: |
|||||
|
||||||
czildren |
|
|||||
dlaczego Boska Sprawiedliwość nie obowiązuje wszystkich i Biblijne Prawo "co zasiałeś musisz zebrać" również się nie sprawdza. Istnieją bowiem ludzie którzy uszli odpowiedzialności za swoje przestępstwa, a i istnieją tacy, którzy cierpią niewinnie matejanka własnie pisze artka o prawie karmy(prawie biblijnym).
===
"Żyjemy prawdziwie szczęśliwi, przyjaźni pośród wrogich. Pośród wrogich ludzi trwamy wolni od nienawiści." Pan Budda |
|||||
|
||||||
czildren |
|
|||||
post powtórzony
===
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
O czym ty matejanko piszesz? Wybierasz sobie jakies fragmenty z Pisma, których sensu nie chce ci sie szukać u egzegetów, a więc ludzi - naukowców, którzy znają: Quote by matejanka: Medieval Man, oczywiście możesz zaprzeczać faktom, ale spóbuj mi chociaż raz odpowiedzieć na pytanie, które stawiam któryś raz z rzędu, dlaczego Boska Sprawiedliwość nie obowiązuje wszystkich ależ obowiązuje wszystkich, tylko masz najwidoczniej jakies problemy albo ze zrozumieniem sensu słowa "sprawiedliwość", albo znasz jakies przykłady braku Bożej sprawiedliwości, kórych nikt poza tobą nie zna Podaj konkretny przykład, jakoby nie obowiązywała. Quote by matejanka: i Biblijne Prawo "co zasiałeś musisz zebrać" również się nie sprawdza. Istnieją bowiem ludzie którzy uszli odpowiedzialności za swoje przestępstwa, a i istnieją tacy, którzy cierpią niewinnie. naprawdę? Kosmici ci to objawili? Wybacz zgryżliwość, ale większej bzdury dawno nie czytałem Quote by matejanka: Pomijam juz fakt ze wielokrotnie już wypisywałam z Biblii przeoczone przez tych fragmenty, którzy manipulowali Biblią, aby wykreślić z niej te zdania które świadczyłyby o tym, że reinkarnacja chociaż nie głoszona przez pierwszych chrześcijan, była im znana i przez proroków wielokrotnie sugerowana. Nie ma takich fragmentów, tylko egzegeza typu: Jak mały Kaziu wyobraża sobie czytanie Biblii Quote by matejanka: Wystarczy wspomnieć sprawę Eliasza, lub ślepego od urodzenia.(juz o tym pisałam) Wystarczy również w aspekcie reinkarnacji rozpatrzyć wypowiedzi Jezusa, aby zrozumieć że tylko w tym świetle staje się wiele z Jego wypowiedzi zrozumiałych. Chociażby ta o "trzebieńcach co się tacy urodzili z łona matki". Jezeli ktoś rodzi sie obciazony już z łona matki, przymusowo oznacza to obciążenie prenatalne, a wiec z poprzedniego życia. Co za bzdura: w JAKI DO JASNEJ ANIELKI sposób powiażesz obciążenie prenatalne, a więc genetyczne, z rzekomym poprzednim zyciem? ZASTANÓW SIE, CO PISZESZ! Quote by matejanka: Lub wypowiedź Jezusa dotyczaca wąskiej bramy do Królestwa Niebieskiego, przez którą wchodzi niewielu, a wielu idzie na zatracenie. Tez wielokrotnie zwracałam waszą uwagę na sprzeczność tej wypowiedzi z twierdzeniem, że dobry pasterz pozostawi 99 owiec aby poszukać tej jednej zagubionej. Te sprzeczność chyba tylko Ty widzisz - pokaż gdzie ona jest bo nie widze Quote by matejanka: Można mnożyć takie wypowiedzi, lecz jezeli zatwardzicie swoje oczy i uszy to i tak nie zobaczycioe słuszności tych argumentów i pozostaniecie przy wpojonych wam dogmatach. pozdrawiam matejanka Mozna mnozyc takie wypowiedzi jeśli traktuje się Pismo w oderwaniu od jakiejkolwiek sensownej, bazującej na znajomości nauk biblijnych, egzegezy Sorry, ale to, co piszesz świadczy o twoim kompletnym oderwaniu o rzeczywistości. Może używam za mało grzecznych sformułowan wobec tego, co piszesz, przepraszam. Nie wytrzymuję jak ktos pisze takie nierzetelne zarzuty
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Medieval Man wcale się nie gniewam, lecz w ten sposób możemy dyskutować do końca świata.Wobec tego proponuję tylko jedno pytanie i jedną odpowiedź. Wytłumacz mi dlaczego istnieją ludzie rodzący się obciążeni dziedzicznie ciężkimi wadami wykluczajacymi szczęśliwe życie, skazanymi na nieustanne cierpienie. pozdrawiam matejanka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Matejanka
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
kobieta,medieval man
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Ja na dzisiaj kończę i życzę wszystkim spokojnej nocy.
===
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Matejanka
===
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
Quote by matejanka: Medieval Man wcale się nie gniewam, lecz w ten sposób możemy dyskutować do końca świata.Wobec tego proponuję tylko jedno pytanie i jedną odpowiedź. Wytłumacz mi dlaczego istnieją ludzie rodzący się obciążeni dziedzicznie ciężkimi wadami wykluczajacymi szczęśliwe życie, skazanymi na nieustanne cierpienie. pozdrawiam matejanka Nie za dużo wymagasz? Nikt nie wyjaśni ci tego w perspektywie religijnej, a raczej wytłumaczenia są tak rózne, jak różne są systemy religijne i filozoficzne. Są dwa wyjasnienia: - na płaszczyźnie wiedzy przyrodniczej wiemy, ze istnieją ludzie rodzący się jako obciążeni dziedzicznie ciężkimi wadami wykluczajacymi szczęśliwe życie, skazanymi na nieustanne cierpienie. Sama napisałaś - wynika to z defektu genetycznego i doskonale to potwierdza współczesna nauka. W tej perspektywie wyjaśnien udzielą ci biologowie czy biochemicy i lekarze. Na płaszczyźnie religijnej możesz co najwyżej zadawać pytanie dlaczego Bóg dopuszcza, by takie defekty genetyczne miały miejsce. Na pewno nie są one skutkiem przekazania cech wskutek rzekomej reinkarnacji. Ja uważam, ze Biblia tłumaczy to juz w opisie upadku pierwszych rodziców i jego konsekwencji. Natura ludzka, skażona grzechem jest podatna na choroby i słabości. I tyle. A po drugie: Bóg obiecuje wszystkim (nawet cięzko pokryzwdzonym przez los i przez chorobę, a może przede wszystkim tym), lepszy los: Wtedy przejrzą oczy niewidomych i uszy głuchych się otworzą. Wtedy chromy wyskoczy jak jeleń i język niemych wesoło krzyknie. Bo trysną zdroje wód na pustyni i strumienie na stepie; (Iz 35, 5-6)
===
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
Cytat: |
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
"To śmieszne, jak prostym jest dla ludzi wyrzucić Boga, a potem dziwić się, dlaczego świat zmierza do piekła. |
|||||
|
||||||
Leon |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/05 Postów:: 159 |
Quote by matejanka: eviva, dusza ludzka ma do przebycia siedem stopni rozwoju. Nikt z nas nie wie na jakim stopniu znajduje się obecnie, lub na którym są jego bliźni. Dołączam do dyskusji bo to mnie zainteresowało. Mamy niby 7 stopni rozwoju wg. Ciebie. Co to za stopnie, bo Pan Jezus tego nie uczył, albo ja coś nie zauważyłem.Duch Sw. też nie może nas uczyć coś nowego, jak dobrze rozumiem. dlaczego Boska Sprawiedliwość nie obowiązuje wszystkich i Biblijne Prawo "co zasiałeś musisz zebrać" również się nie sprawdza. Istnieją bowiem ludzie którzy uszli odpowiedzialności za swoje przestępstwa, a i istnieją tacy, którzy cierpią niewinnie. Zeby to zrozumieć musisz być prawdziwą chrześcijanką i rozumieć co nas czeka w życiu przyszłym wiecznym za to jak żyliśmy w tym życiu, a nie jak Ty rozumiesz, reinkarnacja. Pomijam juz fakt ze wielokrotnie już wypisywałam z Biblii przeoczone przez tych fragmenty, którzy manipulowali Biblią, aby wykreślić z niej te zdania które świadczyłyby o tym, że reinkarnacja chociaż nie głoszona przez pierwszych chrześcijan, była im znana i przez proroków wielokrotnie sugerowana. Wystarczy wspomnieć sprawę Eliasza, lub ślepego od urodzenia.(juz o tym pisałam) Naprawdę to Ty próbujesz manipulować Biblią. Pan Jezus uczy nas jak bardzo ważne jest dla nas to życie które żyjemy i ostrzega nas byśmy je nie zmarnowali, bo nie możemy go powtórzyć. Wystarczy również w aspekcie reinkarnacji rozpatrzyć wypowiedzi Jezusa, aby zrozumieć że tylko w tym świetle staje się wiele z Jego wypowiedzi zrozumiałych. Chociażby ta o "trzebieńcach co się tacy urodzili z łona matki". Jezeli ktoś rodzi sie obciazony już z łona matki, przymusowo oznacza to obciążenie prenatalne, a wiec z poprzedniego życia. No no !!! tak rozumie poganin. Chrześcijanin rozumie inaczej. Chrześcijanin rozumie kategoriami skutków grzechu pierworodnego i niesieniu krzyża za co jest nagroda na wieki w Niebie. Lub wypowiedź Jezusa dotyczaca wąskiej bramy do Królestwa Niebieskiego, przez którą wchodzi niewielu, a wielu idzie na zatracenie. Tez wielokrotnie zwracałam waszą uwagę na sprzeczność tej wypowiedzi z twierdzeniem, że dobry pasterz pozostawi 99 owiec aby poszukać tej jednej zagubionej. To też rozumiesz oczami kobiety niechrześcijanki. Pan Jezus uczy inaczej. Pan Jezus uczy, że zostawi 99 chrześcijan na pewien czas po to, aby sprowadzić taką zbłakaną owieczkę jak Ty na tą wąską drogę prowadzącą do Nieba. Tak naprawdę nigdy nas nie zostawia, gdyż jest Bogiem. Można mnożyć takie wypowiedzi, lecz jezeli zatwardzicie swoje oczy i uszy to i tak nie zobaczycioe słuszności tych argumentów i pozostaniecie przy wpojonych wam dogmatach. pozdrawiam matejanka Więc postaraj się o pokorne serce, gdyż i za Ciebie umarł Jezus. Pozdrawiam Leon
===
Jezus jest naszym Panem i Bogiem |
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Reinkarnacja
===
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
Nikt nikomu nie zabrania wierzyć w co chce, ale problem w tym, aby nagle nie odkrywać odkrytego i nie reformować chrześcijaństwa, ani nie podszywać się pod nie. |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Halo, witam wszystkich w nowym tygodniu.
===
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
medieval man
===
|||||
|
||||||
kobieta |
|
|||||
Możecie wierzyć w co chcecie, ale nie mówcie, że to jest zgodne z chrześcijaństwem! |
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
Quote by eviva: medieval man W nowym wcieleniu dostaniemy ciało fizyczne zgodnie z tym,co zebraliśmy jako nasiona w poprzednich zyciach na Ziemi.Zgodnie z obowiązujacym prawem przyczyny i skutku:,,co zasiejesz,to żąć będziesz",zwanym w religiach wschodnich prawem karmy. znowu naginanie słów Pisma: "co zasiejesz to żąć bedziesz" oznacza po prostu w kontekscie biblijnym odpowiedzialność za swe życie w obliczu Sadu Bożego i nic więcej, ŻADNEJ REINKARNACJI
===
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
Quote by eviva: Nie napisałeś,że później Bóg wzbudza umarłych do ponownego życia: IKor.15.35.Ale powie ktoś:Jak bywają wzbudzeni umarli?I w jakim ciele przychodzą? 15.36.Niemądry.To,co siejesz,nie ożywa,jeśli nie umrze. 15.38.Ale Bóg daje mu cialo,jakie chce, a każdemu z nasion własciwe jemu ciało. 15.32...Jeśli umarli nie bywaja wzbudzeni,jedzmy i pijmy,bo jutro pomrzemy. Wynika z tego,że:WZBUDZENIE=REINKARNACJA. Nie napisałem, bo w Biblii ten fragment brzmi: Lecz powie ktoś: A jak zmartwychwstają umarli? W jakim ukazują się ciele?.... Paweł pisze w kontekście pytania żywego pośród pierwszych chrześcijan, którzy nie potrafili sobie wyobrazić zmartwychwstania w ciele, pytajac o jakie ciało chodzi. W innym miejscu Paweł odpowiada na to pytanie: zasiewa się ciało zmysłowe – powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało zmysłowe, jest też ciało duchowe Gdyby nie miałoby byc zmartwychwstania skąd wzięłaby sie troska saduceuszów, którzy pytają, czyją żoną będzie po zmartwychwstaniu kobieta, która za życia miała kilku prawowitych mężów (por. Mk 12, 18-27)? Oczywiście nie mylimy zmartwychwstania z reanimacją
===
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
Quote by matejanka: Halo, witam wszystkich w nowym tygodniu. otrzymałas matejanko odpowiedź na twoje pytanie i od kobiety i ode mnie. Zamiast ustosunkowac się do niej piszesz znowu sążniste elaboraty mieszające weszystko ze wszystkim, a przede wszystkim podające swoje własne teorie za pewniki. Czy ty w ogóle chcesz rozmawiac czy dmuchac w tube propagandową?
===
|||||
|
||||||
eviva |
|
|||||
Matejanka
===
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
Quote by eviva: Matejanka Wszystko sie zgadza,tak jak napisałaś.Podałam cytaty z NT,że : WZBUDZENIE=REINKARNACJA Potwierdza to następny cytat: IKor.15.42.Tak też jest ze zmartwychwstaniem... Chodzi o zmartwychwstanie duszy{ducha},a nie ciała fizycznego.Faryzeusze wierzyli w zmartwychwstanie duszy,a nie ciała,podobnie jak jak Jezus i apostołowie.Kto przekręcił te zasady wiary? ten nastepny cytat potwierdza jedynie, ze ze zmartwychwstaniem jest jak w przyrodzie. Zasiewa się małe ziarno, wyrasta niepodobny do niego kłos. Z małego zapłodnionego jaja powstaje niepodobne do niego zywe stworzenie. Dlatego Paweł pisze: To, co zasiewasz, nie jest od razu ciałem, którym ma się stać potem, lecz zwykłym ziarnem, Potem Paweł wraca do tematu pisząc: Podobnie rzecz się ma ze zmartwychwstaniem. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne Oznacza to, że nasze obecne ciało jest tym ziarnem, które jest w niczym niepodobne do ciała zmartwychwstałego. Paweł pisze o zmartwychwstaniu w ciele. Jak możesz tak przekręcac jego słowa? Pokazałem, że w przytaczanym przez CIEBIE cytacie nie ma mowy o żadnym wzbudzaniu, tylko o zmartwychwstaniu. Manipulujesz Biblią. A poniewaz nie ma mowy o wzbudzaniu, nie ma tez mowy o tym, że jest wymyślone przez ciebie wzbudzanie=reinkarnacja. Jest tylko i wyłącznie zmartwychwstanie
===
|||||
|
||||||
Dezerter |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Matejanka, eviva
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Medieval Man jeżeli propagandą nazywasz mówienie prawdy, to faktycznie tak czynię. Zarzucasz mi że piszę elaboraty. Też prawda, lecz czy Ty odpowiadasz na moje argumenty? Czy chociaż raz odpowiedziałeś mi, na czym według Ciebie polega Boska Sprawiedliwość i jaka jest ta Prawda o której miał pouczyć uczniów Duch Święty?
===
|||||
|
||||||
ags |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/18/06 Postów:: 220 |
Quote by eviva: http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=581 Zajrzałem na stronę. Opis wstrząsajacy, ale niezgodny z wiedzą historyczną na temat obozu w Dachau...
===
"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie." Gilbert Keith Chesterton |
|||||
|
||||||
matejanka |
|
|||||
Dezerter zgadzam się z Tobą ze w Biblii nie ma zdecydowanego potwierdzenia na istnienie lub nieistnienie reinkarnacji. Dlaczego tak jest? Odpowiedź moze być dwojaka. Albo Bóg uważał że nie jest to wiedza konieczna do zbawienia, albo zostało to z Biblii wykreślone. Ja skłaniam się ku twierdzeniu że oba wyjaśnienia są prawidłowe. Że Biblią było manipulowane, ale że również reinkarnacja nie była otwarcie głoszona przez Jezusa, chociaż była ona znana Jemu współczesnym. Natomiast pewne sugestie na jej prawdziwość można w Biblii znaleźć ale faktycznie nie są one niepodważalne i nie mogą stanowić dowodu na jej prawdziwość. ALe dla mnie( i dla wielu) gdy połaczę całą moją wiedzę i w świetle reinkarnacji rozpatruję Biblijne Prawdy, to są one dla mnie jasne, zrozumiałe i logiczne. Bez wiary w reinkarnację wiele słów Jezusa jest niezrozumiałych. W tym miejscu jeszcze raz poruszę sprawę "idących wielu na zatracenie." Dla Medieval Mana nie jest sprzeczne z miłością Boga, że Jezus jako fakt podaje zatracenie wielu ludzi, a tylko niewielu wchodzących przez wąską bramę do Królestwa. Dla mnie świadomość, że to zatracenie jest odwracalne i ci ludzie kiedyś odnajdą drogę jest do pogodzenia z Boskim pragnieniem zbawienia każdego człowieka. Tak samo wyglada sprawa potopu. Jakiż byłby Bóg niemiłosierny, gdyby zgładził ludzkie rzesze ze swiadopmością, że musi je potem wysłać do piekła. No bo co według chrześcijan miałoby stać sie z tymi niepoprawnymi grzesznikami. Umarli raz, potem sąd, no i co dalej... piekło? pozdrawiam serdecznie matejanka
===
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,96 sekund
|
|
|
|