|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Discrete99 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/12/06 Postów:: 1 |
mam pytanko co sadzicie o tym ze ktos zostanie potepiony na wieki i bedzie cierpial w nieskonczonosc?? ale dlaczego ja sam bym nawet najgorsza osobe na to nie skazal unicestwic i tyle czemu Bóg ktorego mamy uwazac za nie konczace dobro takie cos wymysli?? przeciez nikt nie jest "winny" ze sie urodzil.Cos mi sie tu nie podoba w zyciu sie na to nie zgodze |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Proszę przejrzyj forum - temat poruszany - odpowiedzi można znaleźć w innych postach. |
||||||
|
|||||||
Mentos23 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/05 Postów:: 91 |
To ja mam pytanie pochodne tematycznie cokolwiek.
===
Jestem TEISTĄ. NIE przynależe do ŻADNEJ RELIGI! |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Zarówno życie jak i śmierć w nieskończoność są godnymi siebie absurdami.
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Quote by Gocek: Zarówno życie jak i śmierć w nieskończoność są godnymi siebie absurdami. Przy okazji: „Nauczanie Kościoła stwierdza istnienie piekła i jego wieczność. Dusze tych, którzy umierają w stanie grzechu śmiertelnego, bezpośrednio po śmierci idą do piekła, gdzie cierpią męki — ogień wieczny. Zasadnicza kara piekła polega na wiecznym oddzieleniu od Boga” (Art. 1035) Gocek w pełni się z Tobą zgadzam, że kara wiecznego piekła brzmi absurdalnie. Ale wieczne życie jeżeli polega ono na nieustajacym rozwoju i coraz większej szczęśliwości uważam za wspaniałą ideę. pozdrawiam matejanka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Mentos23 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/05 Postów:: 91 |
Gocek z kąd masz "Art. 1035" to ? i co to wogule jest, kodeks KRK , bo nie wiem jak tego szukac w google bo slowa klucza mi braknie
===
Jestem TEISTĄ. NIE przynależe do ŻADNEJ RELIGI! |
||||||
|
|||||||
Obcy |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/27/05 Postów:: 292 |
===
Sztuczna inteligencja nia ma szans z naturalną głupotą |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
MATEJANKA Ale wieczne życie jeżeli polega ono na nieustajacym rozwoju i coraz większej szczęśliwości uważam za wspaniałą ideę. Piekło też jest wspaniałą ideą, w zależności do czego się ją wykorzystuje (np: wywołanie strachu, prewencja, czyli tak jak obecnie). Co nie ujmuje jej absurdalności.
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Quote by Gocek: MATEJANKA Ale wieczne życie jeżeli polega ono na nieustajacym rozwoju i coraz większej szczęśliwości uważam za wspaniałą ideę. Piekło też jest wspaniałą ideą, w zależności do czego się ją wykorzystuje (np: wywołanie strachu, prewencja, czyli tak jak obecnie). Co nie ujmuje jej absurdalności. No dobrze, ale co powiesz o idei nieustannego wiecznego rozwoju? pozdrowienia matejanka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Bogusia |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/12/06 Postów:: 136 |
Nie widze tutaj żywego Słowa Bożego. Przecież to na nim winna opierac się nasza wiara....
===
Bogusia |
||||||
|
|||||||
Bogusia |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/12/06 Postów:: 136 |
http://www.nadzieja.pl/pastor/tajemnice/16_ogien.html
===
Bogusia |
||||||
|
|||||||
czildren |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/27/06 Postów:: 79 |
mam pytanko co sadzicie o tym ze ktos zostanie potepiony na wieki i bedzie cierpial w nieskonczonosc?? Pewien samuraj przybył do buddyjskiego mistrza Hakuina i zapytał: — Czy jest coś takiego jak piekło i niebo? Hakuin zadał pytanie: — Kim jesteś? Samuraj odparł: — Jestem największym samurajem cesarza. Hakuin zapytał: — Ty jesteś samurajem? Z taką twarzą wyglądasz bardziej na żebraka. Wtedy samuraj zezłościł sie i wydobył miecz z pochwy. Stojąc spokojnie przed nim Hakiun powiedział: — W ten sposób otwiera sie brama piekła. Widząc opanowanie mistrza, samuraj schował miecz do pochwy i pokłonił się. Hakuin wtedy stwierdził: — A tak otwiera się brama nieba.
===
"Żyjemy prawdziwie szczęśliwi, przyjaźni pośród wrogich. Pośród wrogich ludzi trwamy wolni od nienawiści." Pan Budda |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
MATEJANKA No dobrze, ale co powiesz o idei nieustannego wiecznego rozwoju? Myślałem, że się domyślisz :p Podobnie jak niebo i piekło, idea nieustannego, wiecznego rozwoju jest tak samo piękna, a może nawet i piękniejsza.
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Idea Piekła na zawsze jest straszną ideą, która zaliczyłabym do działania antychrysta, a to z tego powodu, ze znosi ona zasadność, wielkość i cel Ofiary Jezusa!!!!!!!!!!!!!!
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by piotr.: czyli wg ciebie, matejanko, wszyscy beda zbawieni? czy jak mam to rozumiec... nie pytaj przeciez wiadomo, co matejanka odpowie nie zwracając uwagi na Pismo święte i nauki Kościołów chrześcijańskich: Każdy grzesznik otrzyma nową szansę w nowym zyciu (reinkarnacja), która będzie tak dlugo otrzymywał, aż jego duch w pełni wyzbędzie sie skażenia i skłonności materii i stanie sie doskonały. Fajna teoria tyle, że zupełnie niechrześcijańska. matejanka byłaby uczciwsza gdyby to przyznała otwarcie
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Dzięki Medieval Man, ale pozwól że coś do tego dorzucę . Otóz gdyby piekło było prawdą, to ofiara Jezusa straciłaby całą swoją wymowę, a to z prostego powodu, że nie można porównać ogromu ograniczonej w czasie męki z męką wieczną, z męką na zawsze. Straciłoby równiez cierpienie zarówno swoją odkupieńczą rolę jak i swoją wartość, równiez z prostego powodu, że byłoby to cierpienie choć ogromne to pozbawione sensu. Poczytajcie sobie czego nauczali podobno natchnieni DŚw.pierwsi Ojcowie kościoła o piekle i mękach zadawanych w nim grzesznikom i powiedzcie czy wam się nie jeżą włosy na głowie. Żaden horror tego by nie wymyślił. Pozdrawiam pomimo to wesoło matejanka
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
No to masz Piotrze mocne nerwy!!! A co do pobytu w zaświatach, to napewno spotkamy się pozdrawiam Cię matejanka
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Ostatnio kupiłam sobie prześliczną koszulę nocną, jedwabną, ale nie wiem czy wypada pozdrowienia matejanka
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Ostatnio kupiłam sobie prześliczną koszulę nocną, jedwabną, ale nie wiem czy wypada Hmm.. brzmi ciekawie...
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
No to do zobacznia w zaświatach a na razie pozdrawiam z Dusseldorfu matejanka
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Quote by piotr.: A jak w zaświatach nie bedziesz mogla nosic tej koszuli, to co? Ich glaube, es ist besser wenn ich bei dir einfach vorbeikomme. Piekło hin, piekło her, ale niech to tylko mój mąż przeczyta aż się boję podpisać
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Piekło hin, piekło her, ale niech to tylko mój mąż przeczyta Evil aż się boję podpisać Mąż? Eee... no to wpadne innym razem. Albo poczekam na to piekło Muszę lecieć,pozdrów męża
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,41 sekund
|
|
|
|