|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Marcin |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/04/06 Postów:: 5 |
w Pismie Świętym jest mowa o niebie i piekle, natomiast nie ma wspomnianego nic o czyśćcu (tzn. nie istnieje takie pojęcie w Piśmie Świętym) więc czym jest czyściec?? |
||||||
|
|||||||
Patryk |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/04/06 Postów:: 9 |
Mi mówili, że do Nieba może dostać się dusza bez grzechów (ani jednego, czyli po spowiedzi i odpuście zupełnym). Czyściec jest dla dusz, które po swoim życiu zasługują na Niebo, ale grzech nie pozwala im na wejście, gdyż w Niebie nie ma grzechu. |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Jak znam życie, zaraz rozpęta tu się kolejna wielka debata protestantów z katolikami i innymi, bliżej mi nie znanymi konfesjami udzielających się na tym forum. oj Piotrku! życie nas jeszcze dużo może nauczyć :-) pozdr! |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
jestem googlowcem, ale niestety jesli chodzi o szukanie dobrych info na sieci wyszukiwarka to jak grzebanie w wielkim smietniku |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
wojtek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/01/06 Postów:: 8 |
Sądzę ,że napewno jest coś takiego jak "czyściec",bo inaczej prawie żadna dusza nie dostąpiłaby zbawienia.Poza bardzo nielicznymi przypadkami każdy ma coś na sumieniu i w jakiś sposób trzeba zadośćuczynić złu i zwątpieniom które przez dane dusze miały miejsca.
===
..nigdzie nie znajdziesz,bo takich już nie ma ! |
||||||
|
|||||||
Krzysztof |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/06 Postów:: 86 |
polecam www.wikipedia.pl Nie zawsze wiadomości z wikipedii są prawdziwe. Chyba, że chodzi o angielską wikipedie...
===
Jestem katolikiem! |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
Z wikipedi: |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Szkoda, że nie ma w niej żadnej wzmianki o tym, że i w Judaiźmie była znana nauka o stanie pośrednim. (szkoła rabina Szahaja [Szamaja?] - jeśli się nie mylę przełom Iw.p.n.e./Iw. n.e.)
===
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
Quote by Adeen: polecam www.wikipedia.pl Nie zawsze wiadomości z wikipedii są prawdziwe. Chyba, że chodzi o angielską wikipedie... racja, trzeba oczewiście wiedzieć że wikipedia jest pisna przez wszystkich, ale w zasadzie błędy bądź żarty pojaiwiają się jak wątek jest nowy, potem są poprawianie, kiedyś ktoś napisał że Kaczyńscy to taki nowy gatunek kaczki :-) |
||||||
|
|||||||
Jakub Retmaniak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/11/05 Postów:: 85 |
Zbawienia nie otrzymujemy za uczynki ale za naszą wiarę, więc właśnie grzesznicy idą do nieba, ale ci co wierzą w Boga i z łaski przez tą wiarę otrzymują zbawienie i odpuszczenie grzechów. Czyściec jest więc niepotrzebny duszy i nie istnieje, jest za to potrzebny Kościołowi Rzymskokatolickiemu, bo to maszynka do robienia pieniędzy
===
Słowo Twoje jest pochodnią nogom mym. Słowo Twoje jest światłością ścieżce mej (Śpiewnik Ewangelicki #346) |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by kubiak: Zbawienia nie otrzymujemy za uczynki ale za naszą wiarę, więc właśnie grzesznicy idą do nieba, ale ci co wierzą w Boga i z łaski przez tą wiarę otrzymują zbawienie i odpuszczenie grzechów. Czyściec jest więc niepotrzebny duszy i nie istnieje, jest za to potrzebny Kościołowi Rzymskokatolickiemu, bo to maszynka do robienia pieniędzy Kubiak Ty stale o pieniądzach myślisz Napisz wyraźnie - jak Ci brakuje może złożymy się na Ciebie? Albo przeprowadzimy jakąś akcję charytatywną na Twoje potrzeby? Wiesz, nie wszyscy łapią takie cienkie aluzje...
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
nie zajmowałem sie do konca doktryną czyśca, ale opis z wikipedi zaskoczył mnie bardziej pozytywnie niż myślałem. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,13 sekund
|
|
|
|