|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Bez medytacji nie doświadczy się osobowej obecności w nas DUCHA BOŻEGO,OJCA jako BOGA i DUCHA CHRYSTUSOWEGO,SYNA jako CHRYSTUSA. W z wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że ta obecność jest w nas, bez względu na to czy medytujemy, czy nie! Mamy tego Ducha, czy nie w końcu? Czy aby dostał się do nas, musimy otworzyć się na niego medytując? Pytanie retoryczne Evivo nie trudź się odpowiadaniem |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/11/07 Postów:: 95 |
Czy medytacja jest zlem? Moim zdaniem jest forma modlitwy,rozwazania,pragnienia i poszukiwania Boga.
===
skans |
||||||
|
|||||||
Michał Pająk |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/17/06 Postów:: 310 |
Dla mnie osobiście to jest tak, że każda modlitwa do Boga jest medytacją, ale sama medytacja nie jest modlitwą.
===
"Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13) |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by eviva: kasandra K80,skans Chrześcijaństwo ma błędne założenie,że Chrystus przez swoją smierć na krzyżu dokonał naszego zbawienia i uwolnił nas od wszystkich grzechów... W końcu otwartym tekstem powiedziałaś, gdzie masz całe chrześcijaństwo. Czemu więc powołujesz się na chrześcijańskie Pisma?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
Snafu masz racje.Zalezy kto jaka medytacje ma na mysli.
===
skans |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Bardzo ciekawy przykład drogi duchowej, w której zaplątała się także Medytacja Transcendentalna
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by skans: Czy medytacja jest zlem? Moim zdaniem jest forma modlitwy,rozwazania,pragnienia i poszukiwania Boga. Pozdrawiam. zachęcam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu karmelity, o. Mariany Zawady dla zachęty: Medytacja jest prostą modlitwą wewnętrzną, myślną, refleksją nad prawdami wiary, przenikaniem w głębię ich wewnętrznego znaczenia; jest ona karmieniem duszy. Hans Urs von Balthasar daje wystarczająco jasne określenie: "Medytacja chrześcijańska, w samym swoim rdzeniu, może być tylko miłującym, posłusznym przypatrywaniem się temu Człowiekowi, który jest samowyrażaniem się Boga". (...) Analizując powyższe określenia, zauważamy, że medytacja proponowana przez inne religie jest czymś zupełnie innym od medytacji chrześcijańskiej. Linia demarkacyjna formułuje się w podziale: wymiar naturalny — nadprzyrodzony. Medytacje typu wschodniego stanowią naturalne metody koncentracji i przemiany świadomości, natomiast chrześcijańska medytacja jest spotkaniem ze Stwórcą, zwłaszcza z Chrystusem, rozważaniem Jego dzieł i tajemnic. Dotyczy ona, jak to Teresa określa — "nieograniczonej wielkości łaski. Gdy rozmawiacie z Bogiem, nie myślcie o rzeczach obcych; kto tak czyni, ten nie wie, co to modlitwa myślna" (D 22, 8). Należy zauważyć, że samo myślenie nie jest jeszcze modlitwą, musi poruszać serce ku Bogu, dotyczyć boskich tajemnic. Medytacja, modlitwa wewnętrzna nie jest również koncentracją na sobie, na swoich sprawach ani na swoich stanach świadomości, ale na żywym Chrystusie. Jest więc dogłębnym przyswojeniem sobie słowa Bożego, tak jak mówi św. Teresa z Awili, by przeżyć jakiś szczegół z życia Chrystusa, tak "jakoby się spełniał w duszy" (Ż 4, 7). Celem medytacji jest poznanie Chrystusa. O ile medytacje niechrześcijańskie pozostają głównie techniką koncentracji czy przemiany świadomości (np. jej rozszerzenia), o tyle medytacja chrześcijańska jest przemianą w Chrystusie i w Chrystusa. Tak w ogóle, to witryna karmelitów bosych , tu akurat prowincji krakowskie, jest warta czytania!
===
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
Mam jeszcze jeden przyklad medytacji chrzescijanskiej
===
skans |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Znalazłem ciekawą stronę o medytacji chrześcijańskiej - teoria i praktyczne rady dla tych wszystkich, którzy chcą medytować ale nie chcą wzorować się na medytacji "wschodniej"
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
skans Wreszcie za ktoryms razem udalo mi sie wyobrazic tlum ludzi a w samym srodku ja. Naraz zobaczylam ,ze ten tlum sie rozdziela robiac szczeline,poprzez ktora zobaczylam Jezusa z odleglosci mniej wiecej 20 m.Pewnie nie uwierzycie,ale palal On tak wielka miloscia do mnie,ze czulam te Milosc fizycznie.Oczywiscie pobieglam do Jezusa,klekajac u Jego stop,a On polozyl rece na mojej glowie.To wszystko dzialo sie w mojej wyobrazni,ale ja nie spodziewalam sie tak wielkiego odczucia Najprawdopodobniej przeniosłaś się w czasie medytacji do jednego ze swoich poprzednich wcieleń,w czasie którego byłaś wśród osób,które nauczał i błogosławił Chrystus.To zdarza się wielu osobom,które medytują.Np.stygmatyk G.Bongiovanni,w czasie medytacji przeniósł się do czasów kiedy nauczał Jezus,a on był w tym czasie pastuszkiem.Dezerter za medieval man "Medytacja, modlitwa wewnętrzna nie jest również koncentracją na sobie, na swoich sprawach ani na swoich stanach świadomości, ale na żywym Chrystusie. Jest więc dogłębnym przyswojeniem sobie słowa Bożego..."Czy żywy Chrystus,Słowo Boże,to obecny w naszych sercach Duch Chrystusowy,o którym ja tak często piszę? za Dezerter "Medytacja chrzescijańska jest modlitwą serca.jej głównym celem jest spotkanie z Bogiem,polegające na byciu z Nim,"przebywaniu" w Jego obecności i doświadczaniu jej w głębi naszych serc."To też potwierdza obecność Ducha Chrystusowego w nas. Dlaczego wobec tak oczywistych faktów,niektórzy poważni "chrześcijanie"na tym forum,nie chcą tej obecności potwierdzić?
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Eviwo
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Pierwszy raz z techniką medytacyjną spotkałem się na treningu relaksacyjnym. W trakcie zajęć osoba prowadząca powiedziała: "Teraz będziemy wykonywać następujące ćwiczenie. Znajdźcie sobie ładnie brzmiące słowo, bez znaczenia, np. bim-bam czy bam-bam, i powtarzajcie je w myślach przez 15 minut". Trudno mi było uwierzyć, że taka prosta czynność może tak odprężyć człowieka. Dla mnie to było duże odkrycie. W końcu znalazłem sposób na to, by nie tylko zrelaksować ciało, ale też umysł. Spokój, który wtedy przychodzi, jest porównywalny z poczuciem wyspania się po kilku zarwanych nocach. Po tamtym doświadczeniu chciałem kontynuować medytację. Tak się znalazłem w krakowskiej grupie medytacji chrześcijańskiej. Calosc...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
requly Calosc... Fragment z tego artykułu: ale często zapominamy o Bogu, który jest w nas, w naszym sercu. A przecież Duch Święty w nas mieszka. Medytacja służy osiągnięciu tych wszystkich dobrodziejstw,które wynikają z obecności w każdym z nas (nie wszyscy w to wierzą!)Ducha Świętego.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,23 sekund
|
|
|
|