|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
karol_dabrowski |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/31/06 Postów:: 366 |
Quote by Karinka18: myślę że wiarą którą chciałabym pogłebiac jest Islam i własnie w nim odnalazłam to czego szukałam jest jeden Bóg w którego wierzą i chrześcijanie i wyznawcy Islamu, to jest tolerancja dla innych wyznań lecz tych samych wartości i dogmatów. dlatego każda religia wyznająca wiare w jednego Boga jest tym w co powinnismy wierzyc. Bardzo dobrze że szukasz Boga. Ja swojego czasu też szukałem tak jak Ty. Bóg - Jezus stał mi się bliski, widziałem jak realnie działa, jak objawia się moc Jego miłości i że można Go doświadczyć. To mnie urzekło, sprawiło że inaczej spostrzegłem chrześcijaństwo - jako żywe. Każdy ma swoją drogę, nie ustawaj w poszukiwaniach! Dużo dobrego życzę PS Potraktuj tą uwagę z przymróżeniem oka, ale np ja zupełnie inaczej myslałem mając lat 18 niż dzisiaj |
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/18/07 Postów:: 78 |
Od tego trzeba zacząć ze to nie jest jeden Bóg, Bóg Islamu i Bóg Chrzescijan stoją po przeciwnej stronie barykady.
===
"Ale ja wypatrywać będę Pana, wyczekiwać na Boga zbawienia mojego: Bóg mój mnie wysłucha." Micheasz 7.7 |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by kobieta: Eh.... Rafi, jakże autorytatywnie wypowiadasz się w czyimś imieniu, gromiąc jednocześnie KrK za pychę! Znów identyfikacja "my" to KRK. Wypowiedź z linku jest prywatną opinią i nie identyfikuje KRK. Nie krytykuje KRK, a opinie z którą się identyfikujesz.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Rafi, proponuję zakończyć ten jałowy spór - ja nie mam zamiaru przekonywać Cię, abyś identyfikował się z Kościołem Katolickim. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by kobieta: Rafi, proponuję zakończyć ten jałowy spór - ja nie mam zamiaru przekonywać Cię, abyś identyfikował się z Kościołem Katolickim. Ja jestem jego częścią i utożsamiam się z nim - nie wartościuję też ludzi według przynależności do tego, czy innego Kościoła - ale uważam, że w w KrK jest pełnia prawdy i tej pozycji bronię.! Przynajmniej ja ją tam znajduję Ależ ja się identyfikuję z KRK. Ale nie przytaczam swoich poglądów jako nauki KRK !
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Karinka18 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/23/07 Postów:: 28 |
|
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by Karinka18: Każdy kto pisze mi że nie powinnam tego robić sprawia że wiara chrześcijańska stoi pod znakiem zapytania jesli chodzi o tolerancje innych religii a chyba nie na tym to polega. To, co teraz robisz nazywa sie: szantaż. I jest brzydkie. Quote by Karinka18: moze byc wielu zwolenników mojej decyzji jak także wielu wrogów lecz czy negowanie innych jest okazaniem mocnej wiary?? Oczywiście. Tylko ten, kto ma mocną wiarę, ma jakiekolwiek podstawy do tego, żeby krytycznie wypowiadać się o decyzjach innych Quote by Karinka18: wielu moich znajomych na wieść o mojej decyzji pyta czy warto to zrobic wiedząc ze ludzie "bedą krzywo patrzeć" ale czy to jest powod do tego zeby zrezygnowac z tego do czego chce sie dązyc i pogłębiac... Masz rację. Nie to jest powodem
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Karinka18 |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Karinka18 |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
kasandra_K80 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/14/06 Postów:: 850 |
Quote by Karinka18: Każdy kto pisze mi że nie powinnam tego robić sprawia że wiara chrześcijańska stoi pod znakiem zapytania jesli chodzi o tolerancje innych religii a chyba nie na tym to polega. moze byc wielu zwolenników mojej decyzji jak także wielu wrogów lecz czy negowanie innych jest okazaniem mocnej wiary?? wielu moich znajomych na wieść o mojej decyzji pyta czy warto to zrobic wiedząc ze ludzie "bedą krzywo patrzeć" ale czy to jest powod do tego zeby zrezygnowac z tego do czego chce sie dązyc i pogłębiac... Mam wrażenie, że zaczełaś klasyfikować religie na tzw. gorsze i lepsze. Wiare gorsza i lepsza. Jest zle podejscie. Czy Bóg jeśli obdarowuje człowieka, to w jednej religii czyni to lepiej a w innej gorzej? Albo w jednej udziela pokoju lepszego a w innej gorszego? W jednej kocha ludzi bardziej a w innej mniej? W jednej udziela milosierdzia obficiej niz w drugiej ? Jeśli jest zawsze niezmiennym i obfitym Bogiem, to znaczy ze tylko nasze myslenie, podejscie jest niewlasciwe. No chyba ze uwazasz, ze tylko w jednej religii jest prawdziwym Bogiem, a w innych nie... ALe tak potrafią klasyfikować wszyscy. Co do mnie to uważam, że Bóg jeśli chce przemówić do człowieka lub go obdarować, to może to uczynić w KAZDEJ religii. Wiara jest niezależna od przynalezności do religii czy kościoła, tak jak i Łaska Boga. Według mnie nie ma religii prawdziwych i fałszywych, jest po prostu wiele dróg prowadzących do Boga. Oczywiście jest to moje prywatne zdanie. Mnie Twoja postawa nie szokuje ani nie dziwi, ponieważ spotkałam już wypowiedzi Twojego typu połączone z przejściem na islam. DZiewczyny te dyskutują o swojej nowej wierze w swoim gronie... Pozdrawiam |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Karinka!
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/18/07 Postów:: 78 |
Każdy kosciół sam siebie przedstawia z dobrej strony.
===
"Ale ja wypatrywać będę Pana, wyczekiwać na Boga zbawienia mojego: Bóg mój mnie wysłucha." Micheasz 7.7 |
||||||
|
|||||||
Karinka18 |
|
||||||
nasze realia nie pozwalają na skuteczne zagłębienie sie w danej wierze, nasze społeczeństwo , nie oszukujmy sie, nie przyjuje zbyt tolerancyjnie odmian, ktoś kto nie jest taki jak inni staje sie automatycznie tabu i zostaje odsunięty, chciałabym moc porozmawiac z kims na ten temat lecz w moim srodowisku nie znam osob ktorym moglabym na tyle zaufac tak wiec sama borykam siez tym problemem. |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by Karinka18: nasze realia nie pozwalają na skuteczne zagłębienie sie w danej wierze, nasze społeczeństwo , nie oszukujmy sie, nie przyjuje zbyt tolerancyjnie odmian, ktoś kto nie jest taki jak inni staje sie automatycznie tabu i zostaje odsunięty, chciałabym moc porozmawiac z kims na ten temat lecz w moim srodowisku nie znam osob ktorym moglabym na tyle zaufac tak wiec sama borykam siez tym problemem. Tu nie chodzi o tolerancje. Nikt Ci nic nie zrobi kiedy zostaniesz muzulmanka. Nie oczekuj jednak, ze bedziemy klaskac i sie cieszyc, bo wielu z nas uwaza Islam za klamstwo. To nie jest kweestia tolerancji, ale prawdy.
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
kasandra_K80 |
|
||||||
Quote by Karinka18: nasze realia nie pozwalają na skuteczne zagłębienie sie w danej wierze, nasze społeczeństwo , nie oszukujmy sie, nie przyjuje zbyt tolerancyjnie odmian, ktoś kto nie jest taki jak inni staje sie automatycznie tabu i zostaje odsunięty, chciałabym moc porozmawiac z kims na ten temat lecz w moim srodowisku nie znam osob ktorym moglabym na tyle zaufac tak wiec sama borykam siez tym problemem. Piszesz ze chcialabys porozmawiac z kimś "na ten temat". Nie zrozumialam na jaki: na temat islamu czy na temat konkretnego dylematu. Pytam o czym chcesz konkretnie rozmawiac, poniewaz sporo dyskutowalam tu i tam...wiec moge podpowiedziec... Pozdrawiam |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/11/07 Postów:: 95 |
Piotrze,to moze ja odpowiem Ci,ze nie jestem spelniona w KK. Wierze w Boga i nigdy od wiary nie odejde,lecz nie znajduje duchownego,ktory bylby mi przykladem.Nie dziwie sie Karolince,ja tez jestem teraz na rozdrozu.
===
skans |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
Piotrze,to moze ja odpowiem Ci,ze nie jestem spelniona w KK. Wierze w Boga i nigdy od wiary nie odejde,lecz nie znajduje duchownego,ktory bylby mi przykladem.Nie dziwie sie Karolince,ja tez jestem teraz na rozdrozu.
===
skans |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
===
skans |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
Przepraszam Krinka 18,ze przeinaczylam Twoj nick.
===
skans |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Skans, czy to, że członkowie Kościoła sprzeniewierzają się temu, czego sami nauczają w jakiś sposób świadczy o niesłuszności głoszonych poglądów? |
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/06 Postów:: 273 |
Quote by kobieta: Skans, czy to, że członkowie Kościoła sprzeniewierzają się temu, Czlonek Kosciola - Doktor Tereska opowiada: "Żyje we wspólnocie pewna siostra, która potrafi zrazić mnie do siebie we wszystkim: jej obejście, jej słowa i jej charakter są dla mnie po prostu nieznośne. A jest to przecież święta zakonnica, będąca zapewne bardzo miła dobremu Bogu. Nie chcąc zatem ulegać przyrodzonej antypatii, powiedziałam sobie, że miłość nie polega na uczuciach, lecz na czynach. Zaczęłam więc starać się bardzo, by traktować tę siostrę jakby była kimś dla mnie najdroższym. Za każdym razem, gdy ją spotykałam, modliłam się za nią do dobrego Boga, ofiarując Mu wszystkie jej cnoty i zasługi. (...) Lecz nie tylko modliłam się za siostrę, która była dla mnie źródłem tylu zmagań, ale i starałam się jej oddać każdą możliwą przysługę. A gdy cisnęła mi się na usta złośliwość, poprzestawałam na najmilszym z uśmiechów, starając się zmienić temat..... Kiedy chcę wzmocnić w sobie tę miłość, zwłaszcza kiedy szatan próbuje skupić mój wzrok na wadach tej czy innej, do której czuję mniej sympatii, staram się szybko poszukać u niej cnót, dobrej woli "- dzialanie szatana widzimy na roznych forach dosyc czesto - doktor Tereska znalazla swietny system. I godny polecenia. Chyba to jest ta prawdziwa wiara, ktorej szukamy. Szukamy. Szukajcie a znajdziecie. |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by matejanka:W dobrej religii dusza powinna nauczyć się pokory, samodyscipliny, przestrzegania Boskiego Prawa i przede wszystkim miłości. ...A moim zdaniem, taka religia przede wszystkim nie powinna zwalniac od samodzielnego myslenia i poczucia empatii... i raczej nie powinno sie tez przesadzac z ta pokora. Quote by kobieta: Skans, czy to, że członkowie Kościoła sprzeniewierzają się temu, czego sami nauczają w jakiś sposób świadczy o niesłuszności głoszonych poglądów? Nie wiem czy dobrze interpretuje, ale wlasnie Skans stara sie powiedziec, ze nie swiadczy... I dla tego wlasnie napisala , ze "nie jestem spelniona w KK. Wierze w Boga i nigdy od wiary nie odejde...". Innymi slowy nadal wyznaje te wartosci, ale nie koniecznie chce to czynic pod sztandarem KRK.
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
kasandra_K80 |
|
||||||
Karinko |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Karinka18, czy jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie czego brakuje Ci w chrześcijaństwie, że decydujesz sie je porzucić? |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Jabłka w sadzie po drugiej stronie płotu zawsze smakują najlepiej
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
Medieval bardzo trafnie to okresliles. Wszedzie, gdzie pojdziemy odnajdziemy to samo.Czlowiek jest skazona istota,bardziej sklonna do zla,ktore sprzyja cialu.
===
skans |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Piotrze,to moze ja odpowiem Ci,ze nie jestem spelniona w KK. Wierze w Boga i nigdy od wiary nie odejde,lecz nie znajduje duchownego,ktory bylby mi przykladem.Nie dziwie sie Karolince,ja tez jestem teraz na rozdrozu. Zawsze wyczuwalam oblude i wlasny interes kosciola a nie wiernych.Ale teraz zrozumialam jeszcze wiecej,ze kaplan nie moze byc soba.Musi wykonywac to,co mu hierarchia nakazuje. Jak mozna zyc cale dorosle zycie w niewoli i odpowiadac wiernym niezgodnie z wlasnym sumieniem.Odpowiedzcie mi,bo ja nie moge sie z tym zgodzic. Nadal nie znam odpowiedzi na moje pytanie. A niby dlaczego ewentualne błędy Kościoła czy naganna postawa co niektórych duchownych stanowi przeszkodę, która nie pozwala mi się czuć spełnionym w Krk. Nie rozumiem. Gdybym zaczął naśladować Twoją postawę, musiałbym co roku zmieniać konfesję... Ponawiam pytanie.
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Skans, poczytaj sobie listy, polecam Ci 1 List Pawła do Tymoteusza. |
||||||
|