|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
skans |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/11/07 Postów:: 95 |
Co to bylby za Bog,gdyby kierowal sie naszymi pojeciami. Przeciez tylu ludzi rodzi sie w roznych czesciach swiata,w roznych religiach.Czy Bog zostawiby ich bez zbawienia.A przeciez kazdy odczuwa potrzebe
===
skans |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
skans Przeciez tylu ludzi rodzi sie w roznych czesciach swiata,w roznych religiach.Czy Bog zostawiby ich bez zbawienia.A przeciez kazdy odczuwa potrzebe czegos duchowego.Wiec wydaje mi sie,ze religje sa po to,aby glosic zbawienie,przyciagac ludzi do Boga,pomagac isc wlasciwa droga prawdy.Kto ma uszy,niechaj slucha. Do kazdego musi dojsc dobra nowina Bóg nie zostawił nikogo bez zbawienia,bo wszyscy jesteśmy dziećmi Boga.W każdym z nas jest obecny Chrystus przez Swojego Ducha Świętego.Wcześniej czy poźniej,każdy musi iść Drogą,którą On prowadzi.Bo innej Drogi nie ma. O obecności Chrystusa w każdym człowieku,pisze nawet w Ewangelii Magdaleny : "Bądźcie czujni i nie pozwólcie nikomu, by zwódł was mówiąć:"Tu On jest" lub"Jest tam".Albowiem to w was mieszka Syn Człowieczy.Idźcie doń,albowiem ci,którzy Go szukają,znajdą Go.Idźcie i głoście Ewangelię o Królestwie".
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by eviva:Bóg nie zostawił nikogo Szczegolnie ten w pojeciu panteistycznym, gdyz wszystko jest w nim zawarte i wszystko ma swoj cel...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
O obecności Chrystusa w każdym człowieku,pisze nawet w Ewangelii Magdaleny : Cztery Ewangelie, zaliczone do Nowego Testamentu zostały napisane w ciągu czterdziestu lub pięćdziesięciu lat po śmierci Jezusa. William F. Albright - jeden z najwybitniejszych archeologów biblijnych powiedział: "Możemy z naciskiem stwierdzić, że nie ma już żadnych solidnych podstaw, by datować którąkolwiek z ksiąg Nowego Testamentu na później niż około 80 r po Chrystusie." Doktor John A.T. Robinson - wybitny angielski krytyk Nowego Testamentu - zaszokował świat uczonych, gdy ogłosił, że cały Nowy Testament został napisany przed upadkiem Jerozolimy, przed rokiem 70. I te cztery Ewangelie były już oficjalnie uznawane za cztery filary wiary w całym świecie chrześcijańskim. Pierwsi chrześcijanie chronili i przekazywali te pisma, które pochodziły autentycznie od Apostołów i ostrzegali przed innymi pismami, roszczącymi sobie prawo do autentyczności, wykorzystując imię uczniów Jezusa. Historia, którą wypadałoby poznać, zanim napisze się niewiarygodne i nie mające oparcia w faktach informacje, pokazuje, że innych pism nie ujęto w kanonie między innymi właśnie dlatego, że uważane były za fałszywe przez przeważającą większość pierwszych chrześcijan na całym świecie. We wczesnym okresie Kościół nie był jeszcze organizacją, co raczej organizmem. Kościół to byli ludzie, tacy jak ojciec Orygenesa i wielu jego przyjaciół, którzy ponieśli śmierć męczeńską, bo odmówili zrzeczenia się wiary w Jezusa. To było wciąż rosnące grono wierzących, którzy uznali pisma Apostołów i posługiwali się nimi. A z czasem ugruntowała się powszechna zgoda co do tego, które z pism są wiarygodne, a które fałszywe. Proszę więc Evivo udowodnij historyczną wiarygodność ewangelii, na którą się w swojej wypowiedzi powołujesz! Bo pismo nazwane "Ewangelia Marii Magdaleny" jest tekstem gnostycznym, napisanym w drugim wieku, nie wiadomo przez kogo! A co tam jest napisane........ |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Chrześcijaństwo a religia Nowej Ery: |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta: Chrześcijaństwo a religia Nowej Ery: http://www.effatha.org.pl/zagrozenia/newage3.htm Kolejny link z twojej kolekcji niezmiernie obiektywnych zasobow? To ja pozwole sobie to uzupelnic powolujac sie zwyczajnie na Wiki...
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Kolejny link z twojej kolekcji niezmiernie obiektywnych zasobow? Yes, yes, yes! New Age niszczy chrześcijaństwo i moralność: http://www.michaeljournal.org/newagep.htm Byłem kapłanem New Age: http://www.niewyjasnione.pl/ByĹem_KapĹanem_New_Age-t8702.html |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta: Kolejny link z twojej kolekcji niezmiernie obiektywnych zasobow? Yes, yes, yes! New Age niszczy chrześcijaństwo i moralność: http://www.michaeljournal.org/newagep.htm Byłem kapłanem New Age: http://www.niewyjasnione.pl/ByĹem_KapĹanem_New_Age-t8702.html Lubimy swiadczyc? Szkoda tylko, ze przez umniejszanie innym systemom... A generalnie watek do zapodawania "ciekawych" linkow jest tutaj (moze przy okazji opanuj poprawne umieszczanie linkow w tekscie?).
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Lubimy swiadczyc? Szkoda tylko, ze przez umniejszanie innym systemom... A generalnie watek do zapodawania "ciekawych" linkow jest tutaj (moze przy okazji opanuj poprawne umieszczanie linkow w tekscie?) Dziękuję za konstruktywną uwagę i proszę o podpowiedź jak, bo męczę się już z tym od dłuższego czasu? Nic nie poradzę na to, że przy chrześcijaństwie inne systemy tracą |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta ![]() Masz znaczek URL na gorze, przy edycji swojej wypowiedzi. Najprosciej zaznaczyc (jak fragment tekstu w wordzie) juz wstawiony do tresci link i dopiero wcisnac guzik - przed zapisem sprawdz jednak czy nie zdyblowalo kodu 'http://'. Warto tez zmienic nazwe linku na bardziej przejrzysty... Mozesz tez podejrzec jak to wyglada cytujac wypowiedz osoby, ktora taki link zamiescila. Quote by kobieta:Nic nie poradzę na to, że przy chrześcijaństwie inne systemy tracą ...szczegolnie jesli czerpie sie wylacznie z tak niezmiernie obiektywnych zrodel, jak te prezentowane przez ciebie (tudzez wychodzacych z przekonania o niezbednosci tzw. zabwienia, na ktore dodatkowo ma sie monopol).
===
||||||
|
|||||||
WcWojen |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/30/06 Postów:: 146 |
Quote by kobieta:New Age niszczy chrześcijaństwo i moralność ale jaką moralność? chrześcijańska czy może katolicką? Quote by kobieta:Byłem kapłanem New Age: A nie przypadkiem kapłanem odłamu NA opartym na Biblii?
|
||||||
|
|||||||
Zeld |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/05/07 Postów:: 30 |
Trudno mi powiedzieć by były wszystkie równe. Chyba że mowa tu o równe i równiejsze. Każda religia twierdzi że ich bóg/bogowie są prawdziwi a każdy inny jest fałszywy albo że jest jakimś demonem. Gdzie tu równość? |
||||||
|
|||||||
bodyw |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/14/07 Postów:: 98 |
Według ludzi -podział -musi być...ale według Boga: |
||||||
|
|||||||
kasandra_K80 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/14/06 Postów:: 850 |
Quote by bodyw: Według ludzi -podział -musi być...ale według Boga: ..".-Ja was nie dzielę, na dobrych i złych, niewierzących i wierzących katolików i wyznawców buddyzmu, "czarnych", "żółtych" czy " białych". Wszystkich was pragnę uszczęśliwić, wszystkich mieć w Domu Moim. Ten jest najbliżej mnie, który w każdym człowieku{niezależnie od różnic} widzi brata, bowiem na braci sobie wzajem was przeznaczyłem. Dlatego nie ten kto woła "Panie ,Panie", a ludziom złorzeczy, krzywdzi ich, poniża ,segreguje i skłóca, lecz ten, który miłuje ich, chociażby nigdy o Mnie nie słyszał, jest prawdziwie Synem Moim. Do niego przyznam się, a od obłudników odwrócę!" -Ja jestem miłością, mocą, dobrocią, wy jesteście nicością; beze Mnie - nicością spragnioną i głodną. Nie macie nic własnego, wszystko otrzymujecie ode Mnie. Pomyśl, Anno, czyż istnieje w waszej ludzkiej rzeczywistości cokolwiek, czego nie otrzymalibyście ode Mnie? To co ludzkiego (w sensie: humanistycznego, godnego człowieka) dokonał człowiek, zawsze, od zarania ludzkości dokonywał dzięki moim darom. Spójrz, jakie one są. Dałem wam zmysły wrażliwe na wszelakie piękno. Dałem wam rozum pozwalający rozpoznać prawidłowość i nieprawidłowość, sumienie jasno wołające, co dobrem jest, a co nim nie jest. Podzieliłem się z wami moim dobrem - to dar twórczości, tworzenia, ulepszania, doskonalenia. Udzieliłem wam mojej miłości, dobroci, miłosierdzia, abyście stawali się do Mnie podobni. I mimo że marnotrawicie je, profanujecie i szydzicie z nich, nie cofam darów moich, nie odbieram też miłości mojej najgorszemu z bluźnierców - bo Ja jestem Ojcem waszym prawdziwym. Kocham was. Z powodu słabości waszej i grzechu, miałkości waszych pragnień i wysiłków, szybkości przemijania, kruchości uczuć kocham was jeszcze mocniej.".... Wiara -to w ustach człowieka brzmi dumnie ...czasami zbyt dumnie... Caty z : www.do-nieba.republika.pl Wspaniale brzmi fragment który Ty zacytowałeś. Tez tak czuję, chociaż nieudalnie to wyrażam w wypowiedziach. Też uważam że podziały na religie gorsze i lepsze, wiarę gorszą i lepszą, Boga chrześcijan, Boga islamu, Boga żydów, Boga buddystów....czynią ludzie. Jest JEDEN Bóg, ale różne Drogi które do Niego wiodą. Pokój z Tobą za te słowa. No i Pokój wszystkim forumowiczom po Świetach i z okazji minionego Święta. Pozdrawiam |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Chrześcijanie twierdzący, że wiara chrzescijańska jest wyjatkowa i ostateczna, zawsze słyszą, że nie jest to prawdą, bo Jezus Chrystus nie jest kimś wyjątkowym, nie jest jedyną drogą do poznania prawdziwego i żywego Boga , że wszyscy wierzymy w tego samego boga, a tylko zwracamy się do niego innymi imionami i, że dróg dochodzenia do Prawdy, do Boga jest wiele, mimo że Chrystus powiedział, że jedyną drogą jest ON sam. |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta: Chrześcijanie twierdzący, że wiara chrzescijańska jest wyjatkowa i ostateczna, zawsze słyszą, że nie jest to prawdą, bo Jezus Chrystus nie jest kimś wyjątkowym, nie jest jedyną drogą do poznania prawdziwego i żywego Boga , że wszyscy wierzymy w tego samego boga, a tylko zwracamy się do niego innymi imionami i, że dróg dochodzenia do Prawdy, do Boga jest wiele, mimo że Chrystus powiedział, że jedyną drogą jest ON sam. ---------------------------------------------------------------------------------- Jednak porównanie chrześcijaństwa z innymi kultami pokazuje, że niemożliwe jest pogodzenie go z religiami niechrzescijańskimi, świeckimi, okultystycznymi i innymi pochodzącymi od ludzi. Najważniejszą rzeczą jest, że to nie chrześcijaństwo zaatakowało powstające nowe kulty, ale raczej to one bezustannie atakują chrzescijaństwo, które w związku z tym musi podjąć obronę, aby przeciwstawić się wypaczeniom prawdziwej doktryny chrześcijańskiej. Tradycyjnie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia... Mozna dyskutoac o tym na ile dane systemy wyznaniowe sa podobne lub rozne, ale ma to sens jedynie wowczas, gdy zachowuje sie pewien pozim obiektywizmu... Chrzescijanizm, a konkretnie kilka jego wersji, juz u podstaw swojej ideologi przyjmuje zalozenia ze tylko on jest "tym prawdziwym". A to stanowiska zdecydowanie nie sprzyja obiektywnej dyskusji i wolnej od uprzedzen ocenie. Istnienje np. (nawet nie hipotetycznie) pewien zwiazek wyznaniowy (politeistyczny), ktory od swoich czlonkow nie wymaga wylacznosci - przystapic moga do niego osoby nalezace takze do innych Kosciolow (ow zwiazek nie wymaga aktu wypisania sie z nich, apostazji)... takze Katolicy. Czesto wowczas ze strony np. katolikow pod adresem tegoz zwiazku padaja zarzuty, ze to niemozliwe, niewykonalne... Ze przynaleznosc np. do KRK calkowicie wyklucza taka mozliwosc... I zasadniczo jest to prawda, gdyz w warunkach przynaleznosci do KRK zawarte jest zgrabnie kilka punktow z rodzaju paragrafu 22. Z tym, ze problem ten przewija sie tak dlugo, jak dlugo postrzegany jest przez pryzmat ideologi tegoz KRK jako problem... Ten problem nie wystepuje natomiast zupelnie z punktu widzenia wspomnianego wczesniej wyznania politeistycznego, gdyz z jego zalozen wielobustwo jest czyms naturalnym. Czyje wiec zalozenia sa tak naprawde przewazajace? I kto ma o tym decydowac? Zaleznie od tego, po ktorej stronie zanjdowac sie bedzie oceniajacy, przyjmowane stanowisko bedzie rozne. I pisanie ze "że to nie chrześcijaństwo zaatakowało powstające nowe kulty, ale raczej to one bezustannie atakują chrzescijaństwo" top troche z tym pijanym - jak mu mowi jedna osoba ze nie jest wstanie prowadzic auta, to mozna sie sprzeczac... ale jak mowia mu to wszyscy obecni na party, to moze jednak warto sie chociaz nad tym zastanowic i moze troche przespac... Inna kwestia - w cytacie mowa jest o nowych kultach... ale chocby na podstawie przeszlosci, wielowikowych praktykach - jakie mozna wysunac wnioski? Z jeszcze innej strony - co sie dziwi monopolista ze inni oskarzaja go o praktyki monopolistyczne i zadaja rownego traktowania? Co sie dziwi ktos kto sie dorobil zagrabiajac np. cudze miejsca kultu, ze spadkobiercy domagaja sie zadoscuczynienia?... To jeszcze nie atak...
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Tradycyjnie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia... Mozna dyskutoac o tym na ile dane systemy wyznaniowe sa podobne lub rozne, ale ma to sens jedynie wowczas, gdy zachowuje sie pewien pozim obiektywizmu.. Ja nie badam innych systemów, tylko porównuję je z mojego punktu widzenia z chrześcijaństwem, które uważam za Prawdę jedyną. Chrzescijanizm, a konkretnie kilka jego wersji, juz u podstaw swojej ideologi przyjmuje zalozenia ze tylko on jest "tym prawdziwym Chrześcijaństwo nie ma kilku wersji, jest jedno konkretne, reszta to podróbki. Ono nie jest ideologią i nie zakłada, że jest prawdziwe, ono jest Prawdą, którą można przyjąć lub nie! I to właśnie chyba innych denerwuje najbardziej, że ktoś w dzisiejszym rozmemłanym świecie, śmie twierdzić coś kategorycznie. Oparte jest o Jezusa Chrystusa, a On sam to powiedział, że jest jedyną drogą do Boga! Jest Drogą, Życiem i Prawdą! Taki, jakiego opisują ewangeliści! Istnieje np. (nawet nie hipotetycznie) pewien zwiazek wyznaniowy (politeistyczny), ktory od swoich czlonkow nie wymaga wylacznosci - przystapic moga do niego osoby nalezace takze do innych Kosciolow (ow zwiazek nie wymaga aktu wypisania sie z nich, apostazji)... takze Katolicy. Związków, o których piszesz, takich dla wszystkich jest wiele, ale ja uważam, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego! Ale decyzja należy indywidualnie do każdego człowieka, po której stronie się opowiada! I pisanie ze "że to nie chrześcijaństwo zaatakowało powstające nowe kulty, ale raczej to one bezustannie atakują chrzescijaństwo" top troche z tym pijanym Co sie dziwi ktos kto sie dorobil zagrabiajac np. cudze miejsca kultu, ze spadkobiercy domagaja sie zadoscuczynienia?... To jeszcze nie atak... Sorry, że nie chcesz przyjąć oczywistej prawdy - wszak chrześcijaństwo jest pierwotne w stosunku do innych uzurpujących sobie prawo do nazywania się tak innych kultów. Z jeszcze innej strony - co sie dziwi monopolista ze inni oskarzaja go o praktyki monopolistyczne i zadaja rownego traktowania? . Twierdzenie , że prawda stosuje praktyki monopolistyczne, to opieranie się na filozofii relatywistycznej,, mówiącej że nie ma jednej prawdy, a wszystko zależy od... ,na której z kolei opiera się ideologia marksizmu -leninizmu, największy wróg chrześcijaństwa, stojacy w opozycji do niego. Ta sztuczka jest stara jak świat, pochodzi z Księgi Rodzaju, to szatan jako pierwszy zakwestionował, że Bóg jest Prawdą. |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta:Ja nie badam innych systemów, tylko porównuję je z mojego punktu widzenia z chrześcijaństwem, które uważam za Prawdę jedyną. I o tym wlasnie mowilem wczesniej z czego juz tylko maly kroczek do fanatyzmu. Skoro swoja uwazasz za prawda jedyna to jak inne (czyli z zalozenia klamstwa) mozesz w ogole z nia porownywac? Chrześcijaństwo nie ma kilku wersji, jest jedno konkretne, reszta to podróbki. Przyjmujesz chocby mozliwosc, ze to "jedno konkretne" nie koniecznie jest tym wyznawanym przez ciebie? PS. Jesli sie myle to prosze mnie poprawic ale czy nawet w obrebie KRK nie dizala kilka wspolnot rozniacych sie w pewnych zalozeniach? Ono nie jest ideologią i nie zakłada, że jest prawdziwe, ono jest Prawdą, Ale ktora? Bo podobna sa ich przynajmniej az 3... którą można przyjąć lub nie! ...przy czym, w tym drugim przypadku i tak nie pozowolimy o sobie zapomniec? I to właśnie chyba innych denerwuje najbardziej, że ktoś w dzisiejszym rozmemłanym świecie, śmie twierdzić coś kategorycznie. No to teraz juz doskonale zdaje sobie sprawe z jakiego powodu ludzie wsciekaja sie na fanatycznych fundamentalistow... Oparte jest o Jezusa Chrystusa, a On sam to powiedział, że jest jedyną drogą do Boga! Jest Drogą, Życiem i Prawdą! Taki, jakiego opisują ewangeliści! I to ma mnie niby przekonac?... To mi przypomina pewna moja dyskusje z pewnym panem, w tym watku (s.6)... Związków, o których piszesz, takich dla wszystkich jest wiele, ale ja uważam, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego! Wiesz czym jest politeizm albo henoteizm? Ale decyzja należy indywidualnie do każdego człowieka, po której stronie się opowiada! W historii twojego wyznania nie koniecznie bylo to takie oczywiste... Sorry, że nie chcesz przyjąć oczywistej prawdy - wszak chrześcijaństwo jest pierwotne w stosunku do innych uzurpujących sobie prawo do nazywania się tak innych kultów. W tajkim razie nie jest taka znow oczywista... byc moze, chocby dla tego, ze wcale nie jest prawda? A jak jest pierwotne, mozna sobie przesledzic na zapozyczeniach jakie dokonalo z innych kultur wczesniejszych. Twierdzenie , że prawda stosuje Domniemywana przez ciebie rownowaznosc terminow "prawda" i "chrzescijanstwo", jest tu niniejszym dalece dyskusyjna... praktyki monopolistyczne, to opieranie się na filozofii relatywistycznej,, mówiącej że nie ma jednej prawdy, a wszystko zależy od... ,na której z kolei opiera się ideologia marksizmu -leninizmu, największy wróg chrześcijaństwa, stojacy w opozycji do niego. Jeden totalitaryzm nie znosi drugiego? Czemu mialoby mnie to dziwic?
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Ale ktora? Bo podobna sa ich przynajmniej az 3... |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta:Nie mogę przyjąć, że ja sie mylę, wyznając Boga, bo On działa każdego dnia w moim życiu, więc mam pewność i nie muszę zastanawiać się jakie są dowody na istnienie Boga - ja je mam i na tej podstawie opieram moje przekonania o słuszności wyznawanej przeze mnie wiary! Z pewnoscia takie podejscie czyni z ciebie zdecydowanie lepszego czlowieka (pomijajc, ze ja wcale - przez caly ten czas - nie kwestionuje istnienia Boga)... Jak dla mnie w tej konkretnej materii EOT.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Ciekawy głos w dyskusji - poglądy JPII na temat równości religii według biskupa tęskniącego za "porządkiem przedsoborowym"
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
bodyw |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/14/07 Postów:: 98 |
Quote by Dezerter: Mi jest po drodze ze wszystkimi, którzy chcą budować cywilizację miłości - czy to będzie protestant, buddysta, czy ezoteryk kierujący się "czystą bezwarunkową miłością" - wszyscy są mi braćmi a Ojcem naszym Bóg Który Jest Miłością. Miłość jest najważniejsza! Reszta to szczegół - wart uwagi -ale jednak szczegół, który nie może przesłaniać najważniejszego! Pozdrawiam myślących/czujących podobnie (reszte też kocham ) Też pragnę pozdrowić myślących sercem ... Miłość –źródło jedyne –bijące z Serca Boga ....gdzie ją znaleźć? Wszyscy obmyci i zanurzeni w nim jesteśmy –ale jaka jest nasza odpowiedź –na ten wspaniały Boski dar ?: „-Każdy z was ma w planach moich wyznaczone zadanie i do jego wykonania zostaje odpowiednio wyposażony. Potem widzę, że ci z synów moich, którym dałem najwięcej - dla budowy mojego królestwa na ziemi - budują, lecz sobie, ziemskie, krótkotrwałe pałace, przywłaszczywszy sobie to, co im zaledwie użyczone zostało; a moja budowla oczekuje na robotników. Dlatego fundamenty zaledwie stoją, a mógłby mój dom pomieścić już całą biedną, błądzącą, nieszczęśliwą i zbolałą ludzkość ziemi. Ze względu na jej cierpienia gniew mój spada na przeniewierców, i nie ma dla nich miejsca w domu Ojca, o ile nie nawrócą się prosząc o zmiłowanie. Dlatego surowość moja dla tych, którzy Mnie się oddali na służbę, a potem lekceważą ją i obracają na własne korzyści, jest wielka: równa darom, których rozrzutnie używali dla dobra swego, a nie - bliźnich. Ten sługa mój, który najwięcej otrzymał, najbardziej też jest zagrożony. Dlatego pilnie śledzę jego poruszenia i nie zaniedbam rzucania kamieni na jego drodze. Jeśli one nie pomogą, położę większe kłody. Dla niego lepiej będzie, aby wcale nie mógł Mi służyć, niż aby służył sobie okłamując siebie i Pana swego. Za każdy upadek, za każdy cios, każdy ból błogosławić Mnie będziecie. Dlatego już teraz przyjmujcie nauki z wdzięcznością, bo grzech jest nieodłącznym waszym cieniem. Do końca życia zdolni jesteście do zaparcia się Mnie, o ile nie umocnię was i nie napełnię was sobą. Bóg, będąc miłością bezinteresowną, takiejże miłości pożąda. -Pragnę tego, lecz zostawiajcie Mi otwarte drzwi waszej duszy. Nie wejdę tam, gdzie gospodarzowi dobrze ze sobą w zawartej izbie. Nie jestem mu potrzebny, a nawet mógłbym być wyrzutem sumienia, którego jego wola nie chce słuchać. Tam wchodzę, gdzie gospodarz przed drzwiami domu oczekuje Mnie z zapalonym światłem i zaprasza Mnie, bo jest samotny, smutny, bezradny i spragniony pomocy i rady przyjaciela.” Jesteś mi bratem w Miłości Chrystusa....a to więcej znaczy niż wszystkie słowa o prawdzie jedynej i słusznej... Pozdrawiam ! |
||||||
|
|||||||
kasandra_K80 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/14/06 Postów:: 850 |
Dezerter czw 12 kwi 2007 22:03:11 CEST Ciekawy głos w dyskusji - poglądy JPII na temat równości religii według biskupa tęskniącego za "porządkiem przedsoborowym" Nie muszę chyba dodawać, że to co on uważa za największe zarzuty - jest dla mnie największą zasługą JPII! za http://www.ultramontes.pl/Apostazja.htm Tekst wykładu wygłoszonego przez J. Ex. Biskupa Daniela L. Dolana "Jan Paweł II jest ekumenistą, a nie katolikiem. Ekumenista to ktoś kto wierzy, że wszystkie religie posiadają pewien stopień prawdy, jedne więcej inne mniej. Z tego też powodu wszystkie one mają pewną wartość. Dla ekumenisty wszystkie religie są prawdziwymi religiami. Niektóre wszakże są lepsze od innych. No proszę, JPII myśli podobnie o religiach jak my... Też widzi we wszystkich religiach dążenie do Boga. Dzieki Dezerter za ten cały przytoczony fragment. Pozdrawiam |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
kobieta I te cztery Ewangelie były już oficjalnie uznawane za cztery filary wiary w całym świecie chrześcijańskim. W początkach chrześcijaństwa nie istnialy żadne Ewangelie,bo o takich Jezus nigdy nie mówił.Z bardzo prostego powodu.Mówił,ze On będzie w każdym człowieku,jako Słowo Boże,Syn,Duch Chrystusowy,Osobisty Zbawiciel każdego człowieka.Nie było porzeby,żeby pisać jakieś Ewangelie.Nawet Ewangelia Marii Magdaleny zawiera tylko 2-3 strony i mówi o tym najważniejszym dla naszego zbawienia fakcie.Potem pojawiły się dopiero inne Ewangelie.Upłynęło sporo czasu,kiedy stały się one oficjalne,ale trudno mi zrozumieć,dlaczego została usunięta Ewangelia Marii Magdaleny.Pierwsi chrześcijanie chronili i przekazywali te pisma, które pochodziły autentycznie od Apostołów i ostrzegali przed innymi pismami, roszczącymi sobie prawo do autentyczności,wykorzystując imię uczniów Jezusa. Teraz też z tego co Wy piszecie,uważacie Słowo Boże za Biblię,a nie za obecnego w nas Ducha Chrystusowego.Jest tak jak napisał wcześniej requly:"Biblia zastąpiła Boga. A co tam jest napisane........ Każdy może przeczytać i się sam przekonać.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Skąd wiadomo co było w Biblii przed usunięciem? |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
W początkach chrześcijaństwa nie istnialy żadne Ewangelie,bo o takich Jezus nigdy nie mówił.Z bardzo prostego powodu.Mówił,ze On będzie w każdym człowieku,jako Słowo Boże,Syn,Duch Chrystusowy,Osobisty Zbawiciel każdego człowieka.Nie było porzeby,żeby pisać jakieś Ewangelie.Nawet Ewangelia Marii Magdaleny zawiera tylko 2-3 strony i mówi o tym najważniejszym dla naszego zbawienia fakcie.Potem pojawiły się dopiero inne Ewangelie.Upłynęło sporo czasu,kiedy stały się one oficjalne,ale trudno mi zrozumieć,dlaczego została usunięta Ewangelia Marii Magdaleny. Informacje jak powstawały Ewangelie i czym są można znaleźć między innymi tutaj: here here here here Jest tak wiele materiałów na ten temat, pisanych przez poważnych znawców tematu, nie łowców sensacji, że trzeba naprawdę wykazać bardzo dużo złej woli, aby do nich nie dotrzeć, a zadowalać się informacjami wyssanymi z palca! |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by eviva: Potem pojawiły się dopiero inne Ewangelie.Upłynęło sporo czasu,kiedy stały się one oficjalne,ale trudno mi zrozumieć,dlaczego została usunięta Ewangelia Marii Magdaleny. Do linków podanych przez kobietę dodam nasz forumowy gdzie wspólnymi siłami ustalililiśmy jak to z kształtowaniem się NT było i czy są czy nie ma śladów korekcji/ manipulacji ,nacisków i dlaczego jedne księgi znalazły się w kanonie a inne nie here O NT tak od połowy 2 strony jeśli masz coś do dodania lub zakwestionowania to proszę bardzo! Jeśli nie - patrz rada kobiety
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta: Skąd wiadomo [...] Przypomina mi sie pytanie 'wierzysz w Biblie czy w Boga?' z innego watku...
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
Jaka wiara jest prawdziwa?
===
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/06 Postów:: 273 |
Quote by eviva:Która z tych dróg jest prawdziwa,zależy od naszego indywidualnego wyboru. W milionach wyborow, ktore ciagle dokonujemy mozna odczytac kod np. 100111010100100100011111110101110... Prawdziwa jest tylko droga okreslona przez wybory 1111111111111111111111111...., ale te zna tylko Bog a my sie dowiemy w ktorym miejscu, dlaczego i jakie efekty na innych mialo kazde 0, ktore wybralismy majac mozliwosc wyboru 1. Chocby sluchajac prawdziwej religii. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,34 sekund
|
|
|
|