|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by reguly: Tak gwoli wtracenia - Jezus nie byl jedyna postacia w ktorego zmartwychwstanie wierzono... W mitologii egipskiej byl to Ozyrys (a nawet kazdy faraon), greckiej - Attis oraz Adonis, w hinduizmie wielu bogow a w zasadzie ich awatary oraz Rama i Kryszna... Co ciekawe teolog i byly ksiadz Llogari Pujol twierdzi, ze korzeni mitu zmartwychwstania w chrzescijanstwie powinno się szukac piec tysiecy lat temu, w starozytnym Egipcie - faraon był wtedy uwazany za boga-czlowieka, zrodzonego z dziewicy i zmartwychwstajacego po smierci (wywiad w temacie). No rzeczywiście. Tylko Jezus człowiek w przeciwieństwie do takiego Ozyrysa był postacią historyczną. Natomiast żaden faraon chocby zrodzony z tysiąca dziewic i pięćset tysięcy razy mumifikowany nigdy nie zmartwychwstał, drogi Reguly. Odbywano tylko tak zwaną ceremomnię zmartwychwstania faraona związaną z kultem hierogamicznym - z udziałem kobiet, a raczej sakralnych prostytutek Starożytni Egipcjanie wyznawali raczej wiarę w przejście faraona do przyszłego życia. A Tekstów z La Vanguardii nie czytuję z zasady - śmierdzące lewactwo, wysługujace się pseudo-teologami i szukającymi sensacji dziennikarzynami. Ten tekst przeczytałem za Twoja sugestią. Potwierdza wszystko, co znane jest już od dawna za wyjątkiem wniosków.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by medieval_man:Tylko Jezus człowiek w przeciwieństwie do takiego Ozyrysa był postacią historyczną. Natomiast żaden faraon chocby zrodzony z tysiąca dziewic i pięćset tysięcy razy mumifikowany nigdy nie zmartwychwstał A co za roznica skoro sam proces zamrtwychwstania Jezusa, jako postaci historycznej, jest dalece watpliwy (jesli poruszamy sie w aspekcie wierzen i mitologi, to badzmy w tym przynajmniej konsekwetni), a przynajmniej dalece dyskusyjny (chocby w niniejszym watku)... Generalnie natomiast JW - uwaga byla zawarta jedynie gwoli wtrocenia i chodzilo wylacznie o zasygnalizowanie, za sam "pomysl" ze zmartwychwstaniem nie byl wcale nowy ani orginalny... PS. A ja starm sie czytac pisma rozne, reprezentujace mozliwie wiele stanowisk i pogladow, by chocby czesciowo (na tyle na ile to mozliwe) posiadac zdolnosc obiektywnego oceniania... I nie odrzucam zadnych publikacji 'z zasady', bo zadna to intelektualna przyjemnosc czytac wylacznie to, co potwierdza przyjete przeze mnie juz wczesniej poglady.
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by reguly: Quote by medieval_man:Tylko Jezus człowiek w przeciwieństwie do takiego Ozyrysa był postacią historyczną. Natomiast żaden faraon chocby zrodzony z tysiąca dziewic i pięćset tysięcy razy mumifikowany nigdy nie zmartwychwstał A co za roznica skoro sam proces zamrtwychwstania Jezusa, jako postaci historycznej, jest dalece watpliwy (jesli poruszamy sie w aspekcie wierzen i mitologi, to badzmy w tym przynajmniej konsekwetni), a przynajmniej dalece dyskusyjny (chocby w niniejszym watku)... Generalnie natomiast JW - uwaga byla zawarta jedynie gwoli wtrocenia i chodzilo wylacznie o zasygnalizowanie, za sam "pomysl" ze zmartwychwstaniem nie byl wcale nowy ani orginalny... PS. A ja starm sie czytac pisma rozne, reprezentujace mozliwie wiele stanowisk i pogladow, by chocby czesciowo (na tyle na ile to mozliwe) posiadac zdolnosc obiektywnego oceniania... I nie odrzucam zadnych publikacji 'z zasady', bo zadna to intelektualna przyjemnosc czytac wylacznie to, co potwierdza przyjete przeze mnie juz wczesniej poglady. zgadzam się, że sam "pomysł" ze zmartwychwstaniem nie był nowy, o czym zresztą w kontekście Ozyrysa pisalem kilka dnim temu w polemice z Apologetą (chyba w wątku o nepotyzmie) i nie jest to dla mnie żadna zwalająca z nóg wiadomość jak mogłoby to wynikać z reakcji dziennikarzy przeprowadzających wywiad z głoszącym "sensacje" byłym księdzem. Pewnie, ze można czytać wszystko. Ja jednak po pewnej liczbie artykułów tłunaczonych z Vanguardii stwierdziłem, że szkoda czasu... chociaż czasami dobrze jest poczytać, własnie po to, żeby jeszcze raz stwierdzic: szkoda czasu, albo wiedzieć, co inni czytają
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by medieval_man:zgadzam się Milo mi, ze sie ze mna zgadzasz
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Quote by matejanka: Dzisiaj jest dla mnie oczywiste, że cała Święta Rodzina pochodzi z Nieba włącznie z Józefem który był zesłanym z Nieba Aniołem do opieki nad Marią i Jezusem. Niezle pojechalas. Chyba nikt tego nie skomentowal i raczej sie nie dziwie. Masz wielka wyobraznie i juz jej nie poglebiaj.
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Widze, ze dyskusja sie zakonczyla dawno temu. Dorzuce tylko kilka zdan i nie oczekuje ich skomentowania.
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Sorki ale jałowe są takie teorie bo nic nie zmienią...
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Tanczacy_Kruk: Sorki ale jałowe są takie teorie bo nic nie zmienią... Dla ciebie sa jalowe, a w ta pierwsza wierzy mnostwo ludzi. Wiec moze nie nazywaj jej "jałową".
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by suration: Widze, ze dyskusja sie zakonczyla dawno temu. Dorzuce tylko kilka zdan i nie oczekuje ich skomentowania. Jest kilka mozliwosci rozwiazania problemu zmartwychwstania: Mimo, że nie oczekujesz komentarza to sobie pozwolę na jeden: - problem zmartwychwstania dla mnie i dla milionów ludzi nie istnieje. Termin "Zmartywchwstanie" oznacza, że ktoś zmarł i powstał ze śmerci (a nie śpiączki) do nowego życia. Wszelkie "wytłumaczenia" sa dobre dla ateistów, deistów i agnostyków. To ich zabawa...
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by suration: Widze, ze dyskusja sie zakonczyla dawno temu. Dorzuce tylko kilka zdan i nie oczekuje ich skomentowania. Jest kilka mozliwosci rozwiazania problemu zmartwychwstania: - dokonalo sie tak, jak opisuja Ewangelie (wysoce nieprawdopodobne, wlasciwie niemozliwe. Teoria przeczaca wielu prawom nauki, a prawa nauki nie sa lamana nigdy. Np. mozg staje sie nieodwracalnie uszkodzony juz po kilku minutach od przestania dostarczania mu tlenu.) - Jezus zapadl w spiaczke (chyba najnowsza teoria, poprawna medycznie. Serce zwolnilo, temperatura ciala spadla, pewien stan hibernacji. Po pewnym czasie Jezus sie budzi i wola. Slysza to przerazeni zolnierze, i uciekaja, lub odsuwaja kamien i uciekaja. Uczniowie nie baliby sie, bo tego oczekiwali, wiec zabieraja cialo Jezusa w bezpieczne miejsce.) - umarl na krzyzu i nie zmartwychwstal (teoria bardzo prawdopodobna, bo najbardziej naturalna. Uczniowie wykupuja od zolnierzy w tajemnicy cialo Jezusa. Dalej, byc moze zrozpaczeni i wiedzac, ze to sie moze nie wydac, wymyslaja historie o zmartwychwstaniu. Zauwazcie, ze w Ewangeliach JC mowi, ze powstanie z martwych, ale one byly spisane juz po jego smierci. Zatem nie mozemy ich brac za przepowiednie. Tak z czystej zasady.) - inne teorie Nie opowiem sie zdecydowanie za zadna teoria. Osobiscie zawsze szukam wytlumaczenia wszystkiego nie podpierajac sie aniolami i boskim palcem. Uwazam, ze Bog nie ingeruje w nasze zycie. Po to stworzyl prawa przyrody, zeby to samo sie krecilo bez Jego ingerencji. W swietle tego powinienem opowiedziec sie za druga lub trzecia teoria, ktore po krotce przedstawilem. Pozdrawiam Widzę, ze nie raczyłeś przeczytać całej dyskusji. Zapadł w śpiączkę powiadasz, potem się obudził i uwolnił? To jest jedna z najbardziej kulawych teorii. 1) Po przebudzeniu byłby poważnie ranny - otwarta otrzewna, defloracja żołądka i prawdopodobnie uszkodzona tętnica lub serce. Nawet pewnie by nie zdązył się przebudzić (chyba że jako bezkrwawy zombi). Śpiączka nie zwalnia do tego stopnia tętna, aby się w ciągu pół godziny nie wykrwawił (przeczytaj jeszcze raz od początku aż znajdziesz watek wędrówki tam i z powrotem aby wydać ciało, krotko mówiąc kilkakrotnie by się wykrwawił zanim by go z krzyża zdjęto) 2) Łazarz potrzebował pomocy aby się z całunu wygrzebać. W przypadku Jezusa użyto jeszcze więcej balsamu, który tworzy potem razem z płótnem sztywny pancerz. Jak ciężko ranny Jezus miał się z tego uwolnić ??? 3) Przypuśćmy, ze się uwolnił żywy i doczołgał do kamienia - jak go odwalił i zrobił to niepostrzeżenie przy pilnującym kamienia oddziale wartowniczym? Tą teorię włóz między basnie. To juz bardziej prawdopodobna jest, ze porwali go kosmici lub sam był kosmitą Umarł i nie zmartwychwstał -> tez juz rozpatrywane i bardziej nieprawdopodobne niż zmartwychwstanie, polecam przeczytanie wątku od początku. nie będę przytaczał ponownie tych samych argumentów Proszę suration, przeczytaj ten wątek z otwartym umysłem i podziel się odczuciami czy rozterkami.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Przeczytalem cala dyskusje (25 stron) choc warte czytania bylo moze 3. Podalem teorie, ktore uwazam za warte rozwazenia. Nie musicie sie z nimi zgadzac. Jesli Rafi uwazasz, ze oszustwo jest mniej prawdopodobne od zmartwychwstania, to Twoj problem. Nawet uwazasz, ze ufo jest bardziej prawdopodowne niz zwykla smierc czlowieka.
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by medieval_man: - problem zmartwychwstania dla mnie i dla milionów ludzi nie istnieje. Dla rownie licznej grupy istnieje. To jest wazny problem, ktory wlasciwie bezkarnie mozna poruszyc w tych czasach. Moze kiedys poruszymy (moze juz byl poruszany) problem wniebowziecia matki Jezusa? To wydarzenie jest jeszcze bardziej problematyczne, jako ze nie ma na nie zadnych przeslanek. Oprocz tradycji lub tez Tradycji kosciola. Quote by medieval_man:Wszelkie "wytłumaczenia" sa dobre dla ateistów, deistów i agnostyków. To ich zabawa... Ta zabawe nazwalbym poszukiwaniem prawdy. Co w tym zlego? Man of Science, Man of Faith - ja jestem tym pierwszym. Jesli okopiemy sie na pozycjach, nigdy do niczego nie dojdziemy.
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Evivo, czy to Twoimi ustami przemowil Jezus, czy to z innego zrodla?
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
suration Evivo, czy to Twoimi ustami przemowil Jezus, czy to z innego zrodla? Źródeł prawdy jest wiele,ale tekst pochodzi z:"To jest Moje Słowo.Alfa i Omega.Ewangelia Jezusa.Objawienie Chrystusowe,jakie znają już prawdziwi chrześcijanie na całym świecie". here 1. Wieczorem tego dnia, pierwszego dnia tygodnia, gdy uczniowie zebrali się, a drzwi były zamknięte w obawie przed Żydami, przyszedł Jezus. Stanął pośród nich i rzekł: "Pokój z wami". Ale oni przestraszyli się, gdyż sądzili, że ujrzeli ducha. 2. A On przemówił do nich: "Patrzcie, to Ja Jestem, taki jakiego Mnie widzieliście przedtem. Duch naprawdę może zjawiać się w ciele z krwi i kości, jak to widzicie. Spójrzcie na Moje ręce i nogi, dotknijcie ich i przyjrzyjcie się!" (Rozdział 87, 1-2) Ja, Chrystus, wyjaśniam, prostuję i pogłębiam słowo: Ja nie miałem ciała z krwi i kości, lecz dostroiłem Moje duchowe ciało do wibracji ziemi i jednocześnie podniosłem świadomość uczniów, tak że mogli Mnie ujrzeć i odczuć.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by suration:Za to probujesz osmieszyc mnie i teorie ktore przedstawilem. Nie chciałem ciebie urazić. Jeżeli przeczytałeś ten wątek (fakt, początek jest wart przeczytania, potem ludzie nie uszanowali), to wiesz, ze przeżycie Jezusa jest niemożliwe - przytomnego czy nie. Nawet gdyby żył do czasu ugodzenia, to by się wykrwawił przed zdjęciem. Wykupienie (wykradzenie nie wchodzi w rachubę jeżeli poznasz co to straż rzymska i fakt zamknięcia grobowca kamieniem) także rozpatrywaliśmy, ale nie ma nikogo kto byłby tym zainteresowany. A wykupienie przez apostołów jest równie prawdopodobnie psychologicznie (patrz ich stan duchowy, dalsze czyny i męczeńską śmierć), co właśnie owi kosmici. W dodatku od kogo mieliby wykupić? Piłat zbyt dbał o swój stołek, aby jakiekolwiek zamieszki prowokować i narażać delikatne status quo. Zbyt dużo zyskał na Jezusie, aby teraz to narażać. Kapłani też nie byli tym zainteresowani - niesprzyjający Jezusowi z powodów oczywistych (no i zawsze mogli potem ciało pokazać), a sprzyjający właśnie dlatego, ze w niego wierzyli (czekali az zmartwychwstanie). No i wątpię, by dogadali się ze strażą - straż nie ryzykowałaby praktycznie pewnej smierci za woreczek złota od obcych (jeszcze musieliby byc zdogni, kilku by się nie dogadało, a co dopiero 16-tu). Wybacz, ale wobec tych problemów na prawdę UFO wydaje mi się bardziej prawdopodobne (Jezus jako kosmita - to wytłumaczy wszystko, no prawie). Ponadto wielu światków widziało Jezusa po śmierci, nie tylko sami apostołowie i niewiasty - nauczał publicznie, a list Pawła jest tu wiarygodny (nie mógł uczestniczyć w "spisku", a bujda przy "rzekomo" 500 żyjących światkach szybko wyszłaby na jaw). Tą teorię już przerabialiśmy, czytałeś widać po nagłówkach tylko . Masz żywy umysł, przeczytaj więc początek (połowę?) wątku jeszcze raz, powoli i krytycznie. Dla mnie ten problem tez nie istnieje, bo nie ma dla mnie znaczenia, czy umarl i zmartwychwstal, czy nie. Pozostawil po sobie piekna nauke i mi wiecej nie potrzeba. Mam nadzieję, ze "problem" jednak jest - dlatego tu zajrzałeś. Nauka Jezusa zawiera w sobie właśnie i zmartwychwstanie - wypełnił wszystkie proroctwa co do swojej osoby z przed setek/tysięcy lat.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
czytam to, co eviva pisze
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
Jest jeszcze pewna prawda,o której pisze w różnych Objawieniach.Kiedy duch-dusza wciela się w fizyczne ciało,jego pewna część pozostaje w świecie duchowym.Powstają z nas dwie osoby.Jedna żyje jako duch w świecie duchowym,a druga jako duch przebywa w fizycznym ciele.Tak samo było z wcieleniem się Chrystusa w fizyczne ciało Jezusa.Pisze o tym np.w Objawieniu przekazanym przez Maryję, Matkę Jezusa swej wysłanniczce Annie Kirkwood w latach 1987-1991.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
eviva, nie zaśmiecaj wątku
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Quote by medieval_man: czytam to, co eviva pisze zaglądam na strony, z których korzysta i coraz bardziej mi jej żal - wierzyć w takie banały, takie bzdury, takie wymysły. Głupi ludzie wymyślają dla zarobku coraz to nowe "ewangelie" i podają coraz to nowe "duchowe" interpretacje i "proroctwa", a naiwni się na to łapią. Bóg dawał, daje i dawać będzie swoje Słowo poprzez maluczkich tego świata, a nigdy pysznych, chełpiących się swoją wiedzą, która w oczach Boga jest malutkim pyłkiem z Jego spichlerza, gdyż tacy właśnie najczęściej zastępują Boskie Słowo własnym. Dlatego Jezus nie urodził się w rodzinie uczonych w Pismie ani kapłanów, ani żadnej ziemskich władców Jezus nie mieszkał też w Pałacach, ani nie odziewał się w bogate szaty.Nie zbierał podatków i nie żądał zapłaty za swoje nauczanie!!! Tylko ci, którzy naprawdę chcą być do niego podobni mogą nauczać Jego Słowa swoim przykładem , lecz nigdy z wysokości: Czy to swojej wiedzy ,czy to posiadania władzy, lub bogactwa. Pozdrawiam
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Matejanko, Jezus urodził sie w rodzinie królewskiej.
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
ani żadnej ziemskich władców Ani Maria ani Józef nie nosili ziemskiej korony o ile nam wszystkim wiadomo. Oczywiście ze Maria fizycznie pochodzila z rodu Dawida ale nie z tego powodu jest Królową świata!!! Na ziemi nigdy nią nie była i nie urodziła się w pałacu! Oto ja służebnica Pana Jezus też był Sługą Pana nie szukali ziemskiej władzy ani bogactw i nie nosili ziemskiego berła, ani ziemskiej korony, bo to są marności należące do tego świata! Pozdrawiam
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Tylko ci, którzy naprawdę chcą być do niego podobni mogą nauczać Jego Słowa swoim przykładem , lecz nigdy z wysokości: Czy to swojej wiedzy ,czy to posiadania władzy, lub bogactwa Stwierdzenie trochę nie precyzyjne. Jezus bowiem miał wiedzę, jaką nikt inny nie miał, miał również i władzę...jedyne z czym się zgodzę...to odnośnie bogactwa. On nauczał z wysokości. Wiedział, że wie więcej niż inni i wcale tego nie ukrywał. Ale swoją wiedzą się dzielił.
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
A ja nadal proszę o uszanowanie wątku. Prosiłem przy założeniu i prosze nadal.
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Evivo.
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Jeszcze zaśmiecę Rafiemu wątek, ale to co napiszę jest na temat.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Matejanko, zwyczajnie trolujesz. Zaśmiecasz watek ezoteryzmem zaprzeczając słowom apostołów, czynom i słowom Jezusa. Robisz z Jezusa kłamcę. Dopasowujesz werset wyjęty z kontekstu do własnej tezy.
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Słowa z listu do Rzymian dla przemyślenia dla każdego z nas
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,72 sekund
|
|
|
|