|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
piotr. |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Twoim zdaniem nie jest skandalem w Katolicyzmie,ze ksiadz ma dzieci?, zyje z kobieta i nie zawiera z nia zwiazku malzenskiego?-to co jest skandalem?-ja mam na mysli tu wymiary Katolicyzmu. Nie, tego nie napisałem. Źle mnie zrozumiałaś. Chodzi o to, że zniesienie celibatu nie jest tak naprawdę żadnym rozwiązaniem przyczyniającym się do zmniejszenia liczby skandali. Swoją drogą, skandale mają miejsce wszędzie, ciekawe dlaczego pisze się tylko o tych katolickich... Nie slyszalam o Ksiezach Protestanckich,slyszalam o Ksiezach Katolickich,ktorzy przeszli na Protestancyzm. Interesuje mnie fakt skad taki kandydat ma wiedziec co go oczekuje. Obawiam sie, ze wielu wierzy poprostu, ze bedzie dobrze i to ich gubi-bo tu nie chodzi o wiare tylko o powolanie. Tak. Jest możliwość żeby żonaty i dzieciaty mężczyzna został księdzem katolickim. Poszukaj w google. Tu masz ciekawy tekst na ten temat: http://www2.tygodnik.com.pl/tp/2818/religia02.php Każdy kandydat wie co go czeka - miałem tu na myśli świadomość obowiązku zachowania celibatu.
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
|||||
|
||||||
Ewa |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1174 |
PIotrze,
===
Pokoj z Wami! |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
|||||
|
||||||
Butterfly |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/27/04 Postów:: 238 |
Corka. Zawsze tylko narzekanie na własny Kościół? A może troszkę więcej pokory. Dlaczego Kościół zajmuje takie a nie inne stanowisko? I skąd ta pewność, że gdzieś popełniono błąd wprowadzając celibat.
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
|||||
|
||||||
kazema |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
I skąd ta pewność, że gdzieś popełniono błąd wprowadzając celibat. Sam fakt wprowadzenia celibatu moze i bledem nie jest, ten blad mozna przypisac osobom idacym do zakonu, ktore blednie ocenily swoje mozliwosciu w trwaniu w celibacie (a takich osob jest dosc liczna grupa) Konsekwencja--> wzrost homoseksualizmu i pedofilii wsrod ksiezy. Jakby nie bylo...jest to znaczne odejscie od normalnosci.
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
|||||
|
||||||
Ewa |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1174 |
Molier, Corka. Zawsze tylko narzekanie na w³asny Ko¶ció³? A mo¿e troszkê wiêcej pokory. .
===
Pokoj z Wami! |
|||||
|
||||||
Michał Pająk |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/17/06 Postów:: 310 |
Quote by kazema:Konsekwencja--> wzrost homoseksualizmu i pedofilii wsrod ksiezy. Co skłoniło Cię do wysunięcia takiego wniosku?
===
"Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13) |
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,13 sekund
|
|
|
|