|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
anthem |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/03/08 Postów:: 97 |
Quote by Arek_Sz: Nie porównujmy sytuacji sprzed dwóch tysięcy lat do dzisiejszej. Podobnie można się przyczepić do prawa "Oko za oko, ząb za ząb", które było jak na tamte czasy i tak olbrzymim skokiem moralnym. Skąd wiecie, czy komprelutery za dwa tysiące lat nie będą uznawane za wytwór szatana, a dziś są czymś zwykłym... No tak, wszystko jest relatywne? Niedługo się okaże, że można już zabijać, bo dekalog ma 10.000 lat i jest już przestarzały. Ja wiem, że tylko krowa nie zmienia poglądów, ale żeby Bóg...
===
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana. |
||||||
|
|||||||
Bielicka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/18/08 Postów:: 73 |
Sorry ale jedyny fragment o legalnym niewolnictwie-omawiany jest przez Pana Jezusa,ktory powiedzial,ze ona(ta zona) bedzie miala tego nieudacznika(tego meza)-to jest dla mnie jedyne niewolnictwo-o ktorym jest mowa w Biblii i na co jeszcze jest zgoda....od Najwyzszego.
===
Skarb twoj jest tam gdzie serce twoje. |
||||||
|
|||||||
Grzegorz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/20/08 Postów:: 122 |
Myślę , że przyzwolenie na niewolnictwo w starym testamencie jest podobne do przyzwolenia na rozwody (pisanie listów rozwodowych). Zostało przyzwolone ze względu na zatwardziałość serc Izraelitów co wcale nie oznacza że Bóg jet uznawał za dobre po prostu taka była ówczesna sytuacja społeczna więc po co robić rewolucje która mogła by spowodować więcej szkody niż pożytku i wręcz zniszczyć Izrael. Po za tym zarówno nowy testament jak i stary nakazuje obchodzić się z niewolnikiem z szacunkiem przypomina że to też człowiek, a po za tym nie wydaje mi się aby sytuacja niewolnika nie była specjalnie gorsza od robotnika najemnego. Przynajmniej niewolnik mógł zawsze liczyć na jedzenie, ubranie i dach nad głową.
===
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy kto w Niego wierzy nie zginął, ale miał życie wieczne. |
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/14/08 Postów:: 460 |
No właśnie i tu wrócę do mojego przykładu z "Oko za oko, ząb za ząb" Bóg też dostosowuje w pewnym sensie prawo do wymagań czasów. W tamtych czasach, gdy Bóg powiedział w prawie "Oko za oko - ząb za ząb' To był niesamowity skok morny. Wtedy za kradzież karało się śmiercią, a tu lipa - "wydłubał mi oko, a ja go nie zabiję tylko jemu wyłupię TYLKO oko?" Nie można było w tamtych czasach nagle powiedzieć "NIE! KONIEC Z NIEWOLNICTWEM!" Po pierwsze wywołało by to niemałe zamieszanie, a po drugie do wyznawców takiej prawdy nikt by się nawet nie odzywał uważając ich za psychicznie chorych. Bóg wprowadza powoli wszelkie praw. Najpierw oko za oko - później nie zabijaj, a na końcu "Cokolwiek byście uczynili braciom Moim najmniejszym - Mnieście uczynili.
===
Sercem można tak samo kochać jak i nienawidzić... ФΩΣ - ΖΩΗ OAZOWICZ |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Quote by Arek_Sz: No właśnie i tu wrócę do mojego przykładu z "Oko za oko, ząb za ząb" Bóg też dostosowuje w pewnym sensie prawo do wymagań czasów. W tamtych czasach, gdy Bóg powiedział w prawie "Oko za oko - ząb za ząb' To był niesamowity skok morny. Wtedy za kradzież karało się śmiercią, a tu lipa - "wydłubał mi oko, a ja go nie zabiję tylko jemu wyłupię TYLKO oko?" Nie można było w tamtych czasach nagle powiedzieć "NIE! KONIEC Z NIEWOLNICTWEM!" Po pierwsze wywołało by to niemałe zamieszanie, a po drugie do wyznawców takiej prawdy nikt by się nawet nie odzywał uważając ich za psychicznie chorych. Bóg wprowadza powoli wszelkie praw. Najpierw oko za oko - później nie zabijaj, a na końcu "Cokolwiek byście uczynili braciom Moim najmniejszym - Mnieście uczynili. No prosze, jak ladnie. Bog stopniowo wprowadza prawo milosci, bo by sie ludzie na nie niezgodzili. Co za bzdura... Nawet teraz sa plemiona, ktore nie widza nic zlego w zabijaniu i zjadaniu swoich przeciwnikow. Wystarczy jedno lub dwa pokolenia, zeby ich tego oduczyc. A ty piszesz, ze Bog musial wprowadzac normalne prawa na przestrzeni tysiecy lat? Sami ludzie do tego doszli, bez boskiej pomocy. Pieknie potrafisz tlumaczyc intencje Boga, brawo...
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
Grzegorz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/20/08 Postów:: 122 |
Saturation nie powinieneś porównywać jednego małego plemiona z całym narodem lub jeśli chodzi o nowy testament i roszerzenie misji ewangelizacyjnej na cały świat. Popatrz jak trudno jest na przykład KrK odziaływać na zachód Europy gdzie wprowadzenie zakazu aborcji czy eutanazji jest właściwie niemożliwe (przynajmniej obecnie). Albo już z historii ewangelizacja i podniesienie poziomu moralności w Imperium Rzymskim zajeło chrześcijaństwu setki lat a nie jedno dwa pokolenia a ty byś chciał żeby Mojżesz podniósł poziom moralności do najwyższego z możliwych już w jedno dwa pokolenia.
===
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy kto w Niego wierzy nie zginął, ale miał życie wieczne. |
||||||
|
|||||||
epablito |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/28/08 Postów:: 60 |
Bardzo ciekawy temat. Oprócz samego tematu niewolnictwa dotknięte zostało poważniejsze zagadnienie: jak swobodnie i jak wiele zasad podanych w Biblii można zmieniać argumentując to kontekstem historycznym, formą literacką, alegorią...? |
||||||
|
|||||||
Bielicka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/18/08 Postów:: 73 |
Quote by anthem: Quote by Arek_Sz: Nie porównujmy sytuacji sprzed dwóch tysięcy lat do dzisiejszej. Podobnie można się przyczepić do prawa "Oko za oko, ząb za ząb", które było jak na tamte czasy i tak olbrzymim skokiem moralnym. Skąd wiecie, czy komprelutery za dwa tysiące lat nie będą uznawane za wytwór szatana, a dziś są czymś zwykłym... No tak, wszystko jest relatywne? Niedługo się okaże, że można już zabijać, bo dekalog ma 10.000 lat i jest już przestarzały. Ja wiem, że tylko krowa nie zmienia poglądów, ale żeby Bóg... Jakie krowa ma poglady???
===
Skarb twoj jest tam gdzie serce twoje. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Bardzo podobny "problem" prosto wyjaśniono na Defragmentacji, temat ludobójstwo w Biblii.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
epablito |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/28/08 Postów:: 60 |
@Rafi F |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,25 sekund