|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
WcWojen |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/30/06 Postów:: 146 |
Wedlug najnowszych badan, wiekszosc polaków opowiada sie za In Vitro i wycofaniem religii ze szkól. KRK zmienia front: Nie bedzie wojny z rzadem ws. in vitro - powiedzial Abp Nycz (wiecej tu lub tu). Tak jednak wyglada inna, praktyczna strona medalu: "Ludziom dotknietym choroba nieplodnosci panstwo musi pomagac - uwaza Slawomir Nowak, szef gabinetu premiera. Tylko rzad nie bardzo wie, jak to robic, nie narazajac sie Kosciolowi" tu, a także tu... |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Jakby zrobic badania to wiekszosc by byla za tym, zeby bylo im dobrze i z gorki... Takie badania naprawde nie maja zadnego znaczenia... No chyba, ze szukamy pretekstu do dyskusji.
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
WcWojen |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/30/06 Postów:: 146 |
Quote by maxurd:O czym tu rozmawiac?? Np. nad tym co dla przyszłych kandydatów powinno być ważniejsze - wyborcy czy poparcie KRK?... |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by WcWojen: Quote by maxurd:O czym tu rozmawiac?? Np. nad tym co dla przyszłych kandydatów powinno być ważniejsze - wyborcy czy poparcie KRK?... a może raczej to, co wynika z tekstu: "Ślubuję uroczyście jako poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać porządku prawnego Rzeczypospolitej Polskiej." ???
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
MAXURD Jakby zrobic badania to wiekszosc by byla za tym, zeby bylo im dobrze i z gorki... Takie badania naprawde nie maja zadnego znaczenia... No chyba, ze szukamy pretekstu do dyskusji. Badania należy przeprowadzać, żeby wiedzieć czy projekty, koncepcje, plany są akceptowane przez opinię publiczną. Większość badanych uważa, że ludzie powinni mieć możliwość korzystania z usługi zapłodnienia "in vitro" (w tym nas uświadamia owo badanie). Dodatkowo kilka takich badań może posłużyć jako argument w dyskusji, gdy któraś ze stron zaczyna rzucać argumentami w stylu - większość Katolików polskich uważa, że "in vitro" jest czymś złym. Uświadamia to także Kościół, że traci on władzę opiniotwórczą nad społeczeństwem i niech lepiej zmobilizuje tuziny teologów do modernizacji tego stanowiska. Wiekszosc Polakow nie wie co to jest in vitro (nie wie czemu przeciwstawia sie tej metodzie kosciol) i wiekszosc Polakow nie chodzila na religie do szkoly... O czym tu rozmawiac?? Większość Polaków ma już dość ingerencji religii w sferę publiczną.
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
potwor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/07 Postów:: 416 |
Quote by Pius: 3 zdania na temat większości w kontekście tej sytuacji: Zapewne większości jest tez za tym żeby np. jedzenie było za darmo. ----------------------------------------------------- Ponoć tez dla większości JP2 jest największym autorytetem. ------------------------------------------------------ Swego czasu większosc wybrała Adolfa Hitlera. dodam od siebie: większość została brutalnie zmuszona przyjąć wiarę katolicką.
===
Dzięki Bogu jestem ateistą... |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by Pius: 3 zdania na temat większości w kontekście tej sytuacji: Zapewne większości jest tez za tym żeby np. jedzenie było za darmo. ----------------------------------------------------- Ponoć tez dla większości JP2 jest największym autorytetem. ------------------------------------------------------ Swego czasu większosc wybrała Adolfa Hitlera. 3 zdania na temat większości w kontekście jednej z wypowiedzi Większość zwolenników Piusa woli nabożeństwo w rycie trydenckim ------------------------------------------------------------------------ Większość zwolenników Piusa nie szanuje JP2 ------------------------------------------------------------------------ Większość zwolenników Piusa swego czasu wybrała Adolfa Hitlera A moze takie zestawienie: Większość polaków uważa się za chrześcijan/katolików ------------------------------------------------------------------------ Większość polaków nie modli się i nie czyta Biblii ------------------------------------------------------------------------ Większość polaków chodzi na nabożeństwa do kilka razy w roku (przy jakieś okazji) Zestawienia i manipulacje można mnożyć.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by mathias777: Quote by Pius: 3 zdania na temat większości w kontekście tej sytuacji: Zapewne większości jest tez za tym żeby np. jedzenie było za darmo. ----------------------------------------------------- Ponoć tez dla większości JP2 jest największym autorytetem. ------------------------------------------------------ Swego czasu większosc wybrała Adolfa Hitlera. dodam od siebie: większość została brutalnie zmuszona przyjąć wiarę katolicką. Chodziłes do jakis szkół w czasach Socjalistycznej Ojczyzny, czy masz stare podręczniki po cioci/wujku ?
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by mathias777: Quote by Pius: 3 zdania na temat większości w kontekście tej sytuacji: Zapewne większości jest tez za tym żeby np. jedzenie było za darmo. ----------------------------------------------------- Ponoć tez dla większości JP2 jest największym autorytetem. ------------------------------------------------------ Swego czasu większosc wybrała Adolfa Hitlera. dodam od siebie: większość została brutalnie zmuszona przyjąć wiarę katolicką. Nie ma to logicznego zawiązku z moimi opiniami na temat większości gdyż ja pisałem o jej(większości) woli. Ale ciekawe czy to prawda.
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by Rafi F: 3 zdania na temat większości w kontekście jednej z wypowiedzi Większość zwolenników Piusa woli nabożeństwo w rycie trydenckim ------------------------------------------------------------------------ Większość zwolenników Piusa nie szanuje JP2 ------------------------------------------------------------------------ Większość zwolenników Piusa swego czasu wybrała Adolfa Hitlera O jakim Piusie piszesz? Ja znam kilkunastu i żaden nie pasuje do tego opisu.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by Pius: O jakim Piusie piszesz? Ja znam kilkunastu i żaden nie pasuje do tego opisu. Na tym polega manipulacja, znacznie zręczniejsza wg mnie od twojej. Tu sa dwa łączniki : większość i Pius (to nic, ze co najmniej dwóch róznych, licza się skojarzenia). U ciebie jest tylko jeden łącznik : większość. i przechodzisz od obywateli rzymskich, poprzez histerię po smierci JP2 do wyborów Hitlera. Przyznaj, ze moje zręczniej zrobione
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by Rafi F: Quote by Pius: O jakim Piusie piszesz? Ja znam kilkunastu i żaden nie pasuje do tego opisu. Na tym polega manipulacja, znacznie zręczniejsza wg mnie od twojej. Tu sa dwa łączniki : większość i Pius (to nic, ze co najmniej dwóch róznych, licza się skojarzenia). U ciebie jest tylko jeden łącznik : większość. i przechodzisz od obywateli rzymskich, poprzez histerię po smierci JP2 do wyborów Hitlera. Przyznaj, ze moje zręczniej zrobione Tak ale niektórzy mogą zinterpretować na niekorzyść tego Piusa. Będzie to oczywiście błędna interpretacja.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by Pius: Quote by Rafi F: Quote by Pius: O jakim Piusie piszesz? Ja znam kilkunastu i żaden nie pasuje do tego opisu. Na tym polega manipulacja, znacznie zręczniejsza wg mnie od twojej. Tu sa dwa łączniki : większość i Pius (to nic, ze co najmniej dwóch róznych, licza się skojarzenia). U ciebie jest tylko jeden łącznik : większość. i przechodzisz od obywateli rzymskich, poprzez histerię po smierci JP2 do wyborów Hitlera. Przyznaj, ze moje zręczniej zrobione Tak ale niektórzy mogą zinterpretować na niekorzyść tego Piusa. Będzie to oczywiście błędna interpretacja. Oświadczam, ze nie mam nic do zadnego Piusa. Co najwyzej nie zgadzam się z postawa życiową czy pogladami tego, czy tamtego, lub tez grupy bioracej sobie za patrona jednego z nich Żaden Pius nie głosował tez, ani nie namawiał do głosowania na Hitlera.
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by Rafi F: Quote by Pius: Quote by Rafi F: Quote by Pius: O jakim Piusie piszesz? Ja znam kilkunastu i żaden nie pasuje do tego opisu. Na tym polega manipulacja, znacznie zręczniejsza wg mnie od twojej. Tu sa dwa łączniki : większość i Pius (to nic, ze co najmniej dwóch róznych, licza się skojarzenia). U ciebie jest tylko jeden łącznik : większość. i przechodzisz od obywateli rzymskich, poprzez histerię po smierci JP2 do wyborów Hitlera. Przyznaj, ze moje zręczniej zrobione Tak ale niektórzy mogą zinterpretować na niekorzyść tego Piusa. Będzie to oczywiście błędna interpretacja. Oświadczam, ze nie mam nic do zadnego Piusa. Co najwyzej nie zgadzam się z postawa życiową czy pogladami tego, czy tamtego, lub tez grupy bioracej sobie za patrona jednego z nich Żaden Pius nie głosował tez, ani nie namawiał do głosowania na Hitlera. Hmm co nie pasuje Ci w naszych wrocławskich klerykach? http://www.seminarium.wroclaw.pl/php/index.php
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Errata
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Tylko ciekawe co z dziećmi, które nie mają rodziców... Tak dla przypomnienia poczytajcie sobie o placówkach,gdzie wychowuje się dzieci bez rodziny, dowiedzcie się o znieczulicy jaka w takich miejscach panuje.
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Podano wartosci ankiety tutaj
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
O religii w szkołach zostawmy tu http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=8&showtopic=171263
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
ja do tej pory sądziłem, że Kosciół przeciwny jest temu, głownie dlatego, że przy zapłodnieniu in vitro ulega tak naprawdę zapłodnieniu wiele komórek jajowych z czego jedna jest wykorzystywana i daje takie śliczne, rumiane dziecko, a pozostałe, w których takie śliczne, rumiane dziecko jest w potencji, są usuwane. Czy się mylę?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Znalazłem artykuł:
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Ktoś mógłby powiedzieć, że takie jest stanowisko Kościoła i niech jego wierni przestrzegają swoich przepisów, ale niech nie zmuszają do tego innych.
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: opok Ktoś mógłby powiedzieć, że takie jest stanowisko Kościoła i niech jego wierni przestrzegają swoich przepisów, ale niech nie zmuszają do tego innych. Coz - czyz w przeszlosci nie bylo to tak wlasnie stosowane (np. odnosnie lichwy, choc w tym przypadku, to moze zasadniczo nie najlepszy wagowo przyklad)? Skoro cos stanowi grzech dla danej wspolnoty wyznaniowowej, czemu to rozciagac na osoby do niej nie nalezace (a tym samym byc moze nie podzielajace ich teologi)? No ale zasadniczo bylo to juz poniekad sygnalizowane np. tutaj (alez sie tego naszukalem)... Problem jest jednak trochę inny, bo nie dotyczy wewnętrznych kościelnych ceremonii czy rytuałów, ale ogólnie postrzegania człowieka. Wg Kościoła Katolickiego [...] ...Zasadnicza natomiast kwestia w tym, ze postrzeganie wg KK nie koniecznie jest wlasnie tym ogolnym.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: opok Ktoś mógłby powiedzieć, że takie jest stanowisko Kościoła i niech jego wierni przestrzegają swoich przepisów, ale niech nie zmuszają do tego innych. I to jest sedno sprawy. Całkowicie się z tobą zgadzam. Np. nie jest możliwe dopuszczenie do mordowania przez ludzi tylko dlatego, że nie widzą własnego mordu.
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by: reguly Quote by: opok Ktoś mógłby powiedzieć, że takie jest stanowisko Kościoła i niech jego wierni przestrzegają swoich przepisów, ale niech nie zmuszają do tego innych. Coz - czyz w przeszlosci nie bylo to tak wlasnie stosowane (w tym przypadku, to moze zasadniczo nie najlepszy wagowo przyklad[/i])? Skoro cos stanowi grzech dla danej wspolnoty wyznaniowowej, czemu to rozciagac na osoby do niej nie nalezace (a tym samym byc moze nie podzielajace ich teologi)? No ale zasadniczo bylo to juz poniekad sygnalizowane np. tutaj (alez sie tego naszukalem)... Rzeczywiście 'trochę' nieadekwatne porównanie. Tu nie chodzi o grzech w ramach naszej wspólnoty ale podejście do człowieczeństwa i ogólne zasady moralne niezależne od religii. Zabójstwo bezbronnego człowieka jest czymś złym zawsze. Gdyby tak nie było można by powiedzieć, że można zabijać ludzi zawsze kiedy tego chcemy, jeśli tylko nie jest on w stanie oponować. I tak zabijalibyśmy dzieci do 2 roku życia, a nawet starsze. Albo dziadków naszych. Niemowy. Czemu nie? Bo tak się nie robi? Oj tam. Każda religia opracowałaby własne wewnętrzne zasady? Jak to sobie wyobrażasz? Musisz Reguły potraktowac moją wypowiedź jako całość: Quote by: opok
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by: reguly
Tzn? Przedstaw proszę swoje poglądy! Czy można zabijać niewinnego człowieka? Czy życie człowieka jest w jakiś sposób chronione? Czy każdy człowiek, może podejść do innego i zdecydować, żeby go zabić? Jeśli (na podstawie powyższego) nie można zabijać niewinnego człowieka, to kiedy zaczyna się okres bycia człowiekiem? Od kiedy człowiek jest człowiekiem? Od kiedy chroni go ludzka/Twoja moralność?
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: opok Tu nie chodzi o grzech w ramach naszej wspólnoty ale podejście do człowieczeństwa i ogólne zasady moralne niezależne od religii. Sek wlasnie w tym, ze czasem te zasady bynajmniej nie sa tak znow do konca niezalezne od religii... Inaczej nie byloby np. m.in. tej dyskusji... Każda religia opracowałaby własne wewnętrzne zasady? Jak to sobie wyobrażasz? Moze nie tak do konca - jest zapewne pewien glowny trzon, zasadniczo wspolny dla wiekszosci kultur (nawet jesli wypracowany niezaleznie), ale sa tez pewne plaszczyzny co do kwestii ktorych podejscia bywaja rozne... Zasadniczo szerzej omawialem to juz np. z Paraklet w tym watku poczynajac od luty 11 2009 20:19
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: reguly
Jednym z ważniejszych, jak nie najważniejszym prawem w kulturze wywodzącej się z europejskiej, jak i w większości (delikatnie mówiąc) innych jest odmieniane na wszystkie sposoby prawo do życia. Ups, nie wtrącam się.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Jednym z ważniejszych, jak nie najważniejszym prawem w kulturze wywodzącej się z europejskiej, jak i w większości (delikatnie mówiąc) innych jest odmieniane na wszystkie sposoby prawo do życia. Żartujesz Rafi_F? To nie Kościół katolicki wymyślił, że człowiek ma prawo do życia jako podstawowe ze wszystkich praw człowieka? ups, też się nie wtrącam Opoku, chetnie bedę śledził Twoje dowodzenie
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Jednym z ważniejszych, jak nie najważniejszym prawem w kulturze wywodzącej się z europejskiej, jak i w większości (delikatnie mówiąc) innych jest odmieniane na wszystkie sposoby prawo do życia. Byc moze - ja tego nie neguje... Roznice w podejsciu moga sie jednak pojawic chocby w kwestii jak np. definiujemy wspomnany wyzej "początek człowieka" (a co omawialismy juz w czesniej, m.in. we wskazanym przeze mnie wyzej linku)...
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,65 sekund
|
|
|
|