|
|||||||
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
|
|
Osądzanie i święci |
|||
| | | Wersja do druku |
| corka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1051 |
I najprawdopodobniej, nie nastapi nawrocenie Zydow przed (przynajmniej) moja smiercia.
===
Pan bowiem uczynił wszystko a bogobojnym dał mądrość. Syr 43, 2.5-6.9.11.32 |
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1962 |
Pozwole sobie odswierzyc ten watek (choc nie wiem czy ostatecznie wlasciwszym nie okazalby sie ten)... Moze zagadnienie bylo tu juz gdzies poruszane, ale czemu w KK swiety to:
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
| Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1685 |
Quote by reguly: czemu w KK swiety to: 1. osoba zmarła, która po śmierci przebywa w Niebie. 2. osoba kanonizowana (tytuł) - ogłoszona świętą - pozwala się na jej powszechny kult w całym Kościele katolickim. (...) [...] w Biblii często odnoszone jest do żyjącej osoby, która postępuje zgodnie z naukami Boga. Święty to ten, który poszedł za Chrystusem. W Nowym Testamencie pojęcie świętych jako chrześcijan pojawia się wielokrotnie, m.in. w: Dz. 9, 32, 40.; Rz. 12, 13; Rz. 15, 25; Rz. 16, 15; 1 Kor. 16, 1. Konkretnie - innymi sowy - czemu w KK za tzw. swieta nie moze zostac oficjkalnie uznana osoba nadal zyjaca? Jak sam słuszne zauważyłeś w KRK mamy 3 rodzaje świętych: - święci żyjący w Chrystusie, żywą wiarą chrześcijanie - są nazywani (nie tylko w Biblii) świętymi. Pewien rekolekcjonista w mojej parafii wywołał spore zamieszanie mówiąc o świętych listonoszach, rolnikach, mechanikach itp. To nie przypadek - kościół wraca do korzeni, więc i do prawdy biblijnej, że wszyscy! wierzący są powołani do świętości ( i głosi to coraz odważniej) - święci zmarli - jeśli byliśmy czynnym wierzącym i umarliśmy wolni od grzechu śmiertelnego - pogodzeni z Bogiem - to na podstawie słów Jezusa i jego uczniów, mamy pewność zbawienia myślę sobie, że taką osobę możemy uważać za świętą, czyli przebywającą z Panem - święci (zmarli) kanonizowani - są to szczególnie wyróżniające się jednostki, które swoją wiarą i życiem zasługują na pokazanie całemu kościołowi jako wzór do naśladowania - co do nich kościół ma pewność uważać taką osobę za świętą, czyli przebywającą z Panem ...ale to tylko moje świeckie i nie teologiczne wyjaśnienie niemniej - świętości życzę
===
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie |
||||||
|
|||||||
| corka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1051 |
Jakie ja glupoty wypisywalam-strach sie smiach"! az nie wierze ze to ja bylam-straszne
===
Pan bowiem uczynił wszystko a bogobojnym dał mądrość. Syr 43, 2.5-6.9.11.32 |
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
Quote by Dezerter:- święci zmarli [...] - święci kanonizowani [...] Dezerter - troche o co innego mi chodzilo (pomijam ze kanonizowani to chyba tez osoby juz niezyjace)...
===
||||||
|
|||||||
| Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 2990 |
Jeżeli chodzi ci o to, ze osobą świętą w sensie kanonizowana nie może zostać osoba żyjąca, to choćby z tego powodu, że jeszcze przed końcem życia może odrzucić Jezusa i zostać np. rodzimowiercą (nic osobistego, klarowny przypadek).
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
Quote by reguly:Czy koniecznosc oceny caloksztalu zycia (pod tym wzgledem) danej osoby, moze wynikac rowniez z faktu, ze kanonizacji dokopnuje papież (ktory wg pewnych zalozen jest nieomylny), a taka zyjaca osoba (po tym jak zostanie uznana za swieta) moze zmienic swoje poglady/wiare i postepowanie (a nawet dopuscic sie np. krytki swojej swietosci, samego KK lub wrecz nawet tegoz papieza), a tym samym doprowadzic do pewnych teologicznych paradoksow? Quote by Rafi F: Jeżeli chodzi ci o to, ze osobą świętą w sensie kanonizowana nie może zostać osoba żyjąca, to choćby z tego powodu, że jeszcze przed końcem życia może odrzucić Jezusa i zostać np. rodzimowiercą (nic osobistego, klarowny przypadek). ...no wlasnie o to mi z grubsza chodzilo.
===
||||||
|
|||||||
| medieval_man |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3860 |
Quote by reguly: ...no wlasnie o to mi z grubsza chodzilo. czyli niczego nowego nie dowiedziałeś się...
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii, rozumienia, które wychodzą poza klasyczną fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
Quote by medieval_man: Quote by reguly: ...no wlasnie o to mi z grubsza chodzilo. czyli niczego nowego nie dowiedziałeś się... ...noooo wlasnie... zasadniczo chyba nie...
===
||||||
|
|||||||
| Zawartość wygenerowana w: 0,18 sekund
|
|
|
|