|
|||||||
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
|
|
Prawosławie |
|||
| | | Wersja do druku |
| Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 2990 |
Może i sporo polityki, bo właśnie ekumenizm na poziomie biskupów to polityka. Co więcej ekumenizm oddolny jest mocno hamowany wręcz groźbami wykluczenia z kościoła (patrz np. Wieczerza). A jednak pomimo tych zakazów i gróźb ekumenizm istnieje i żarzy się w "dołach" kościoła, czasem wybucha na krótko płomieniem (jak podczas wizyty JP2 w Rumunii) szybko gaszony przez lokalną "władzę".
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1215 |
a jak to wygląda z małżeństwem?? Bo ja widziałam gdzieś taki ślub z dwoma duchownymi
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
| Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 2990 |
NIE ma podwójnych nabożeństw. Żaden historyczny kościół się na to nie godzi. Drugi z duchownych może co najwyżej towarzyszyć.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1215 |
nie rozumiem cię Rafi - co jest złego w połączeniu dwóch tradycji i zwyczajów???
===
||||||
|
|||||||
| Grigori |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/20/08 Postów:: 122 |
Nie, nie zgodzą. Ale mogą się zgodzić na ich reinterpretację i rozwinięcie ich myśli. Podobnież jak na reinterpretację i rozwinięcie swej teologii mogliby się zgodzić prawosławni. Tylko że na początku trzeba chcieć pojednania - a, na dzień dzisiejszy, to KK stoi z ręką wyciągniętą w próżnię, wysłuchując co najwyżej wymówek Moskwy, czekającej tylko na wymarcie tureckiego duchowieństwa prawosławnego i tym samym śmierć Patriarchatu Konstantynopola. I właśnie na taką odpowiedź liczyłem. Dzięki ! Paraklet coś mi się wydaje, że zwyczaj zwyczajem(mam na myśli obrządek) i to nie ma znaczenia (msza jest msza bez względu czy będzie w rycie trydenckim, bizantyjskim czy koptyjskim), ale różnice doktrynalne są już istotne i nie można udawać, że ich nie ma.
===
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy kto w Niego wierzy nie zginął, ale miał życie wieczne. |
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
I aż tak Wam to przeszkadza, że ktoś może patrzeć na te same sprawy z innej strony???
===
||||||
|
|||||||
| Grigori |
|
||||||
Paraklet a jak ty to sobie wyobrażasz? Różnice doktrynalne są bardzo istotne. Jakby to wyglądało gdyby np. ksiądz odprawiał mszę w meczecie podczas ślubu bo jeden z małżonków jest katolikiem, a drugi muzułmaninem. Tak samo jest jeśliby mieli razem odprawiać mszę duchowni prawosławni i katoliccy. Jak to sobie wyobrażasz może by odprawiali z Filioque czy bez, komunia pod dwiema postaciami czy pod jedną, że nie wspomnę o różnym jej rozumieniu itd.
===
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy kto w Niego wierzy nie zginął, ale miał życie wieczne. |
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
dla Muzułmanów tak, dla Prawosławnych tak a dla Rzymsko - Katolików tak... wszystko jak dla mnie zależy od tolerancji i dobrej woli - dwóch księży dwa kielichy, dwie postacie.... nie widzę problemu...
===
||||||
|
|||||||
| medieval_man |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3860 |
Quote by paraklet: a jak to wygląda z małżeństwem?? Bo ja widziałam gdzieś taki ślub z dwoma duchownymi co to za szczęściara miała ślub z dwoma facetami? Quote by paraklet: I myślałam, że w tym przypadku to tak zawsze i że to norma. To kto decyduje o takim podwójnym nabożeństwie?? Swoją drogą chciałabym mieć ślub w którym nakładają mi koronę na głowę... ehhhh zawarcie malżeństwa w Krk wiąże się z obrzędem sprawowanym w ramach Eucharystii. Jeśli są niedopowiedzenia co do rozumienia tego, co najistotniejsze - obecność Jezusa w sakramencie, to nie można odłożyć ich na czas ceremonii gdzieś na bok.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii, rozumienia, które wychodzą poza klasyczną fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
| medieval_man |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3860 |
Quote by paraklet: dla Muzułmanów tak, dla Prawosławnych tak a dla Rzymsko - Katolików tak... wszystko jak dla mnie zależy od tolerancji i dobrej woli - dwóch księży dwa kielichy, dwie postacie.... nie widzę problemu... joke: zapytano kiedyś ślepego konia czy chciałby jeszcze wystartować w Wielkiej Pardubickiej. Odpowiedział: Nie widzę przeszkód.... to naprawdę miło, że nie widzisz problemu, Paraklet, ale czy to oznacza, że problem obiektywnie nie istnieje?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii, rozumienia, które wychodzą poza klasyczną fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
ale to znaczy że nie może być wspólnych ślubów??
===
||||||
|
|||||||
| Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1685 |
Ostatnio u mnie w parafii był ślub katoliczki z muzułmaninem, proboszcz spytał go czy ma jakieś życzenia uwagi- nie miał więc , było "po naszemu"
===
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie |
||||||
|
|||||||
| kacerz_Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 767 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
| Grigori |
|
||||||
ale to znaczy że nie może być wspólnych ślubów?? Według mnie głupim by było zabraniać katolikom ślubów z innymi odłamami chrześcijaństwa czy z innowiercami. Ale na litość boską nie łączmy ze sobą doktryn. Jeśli nie-katolik bierze ślub w kościele katolickim z katoliczką to jest w nim gościem i ślub ma być po katolicku bo nasze doktryny są inne. Podobnie katolik w innym kościele jest gościem i powinnien się ustosunkować do zasad tam panujących i tyle. Po prostu niech para rano weźmie ślub w cerkwi, a po południu w kościele.
===
||||||
|
|||||||
| kacerz_Marek |
|
||||||
Po prostu niech para rano weźmie ślub w cerkwi, a po południu w kościele. To niemożliwe. Zarówno z prawosławnego, jak i katolickiego punktu widzenia został rano zawarty ważny związek małżeński. Gdyby ślub miał miejsce rano w kościele katolickim, to sprawa jego odbioru przez Cerkiew jest bardziej pogmatwana. Ale nie ma sensu tu rozważać każdej możliwej ewentualności. Pozdrawiam, kacerz
===
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
wniosek: nikt nie ma takiej zdolności do komplikowania sobie życia jak ludzie
===
||||||
|
|||||||
| Grigori |
|
||||||
Faktycznie, nie pomyślałem, że ślub w cerkwi jest ważny dla katolika. Po prostu pomyślałem o tym jak niegdyś brano ślub cywilny rano, a kościelny po południu. Moja wina sorry. Ale i tak nie zmienia to faktu, że naszych doktryn nie wolno mieszać.
===
||||||
|
|||||||
| opok |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
Quote by Grigori: Ale i tak nie zmienia to faktu, że naszych doktryn nie wolno mieszać. Dlaczego nie wolno? Bo co? Klątwa z nieba spadnie na mieszacza? Czy tradycje będą musiały się giąć?
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
| kacerz_Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||