|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Kiedyś natknęłam się na warsztaty tańca liturgicznego.
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Taniec i śpiew to dobre sposoby by wielbić Pana, kto tego nie rozumie jest smutny i gorzki - należy mu współczuć, albo zaprosić na taki występ
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Dlaczego msza to zły moment? Ja po komunii mam ochotę śpiewać, tańczyć, krzyczeć - czemu nie??
===
||||||
|
|||||||
LuTom |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/22/06 Postów:: 235 |
No to właśnie sama napisałaś, że PO komunii, czyli właściwie już po mszy chcesz tańczyć i śpiewać. Msza to wg mnie niedobry moment na tańce. Ale śpiew jak najbardziej. |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
To co właśnie z mszami afrykańskimi gdzie tańczą niosąc dary (na przykład)?
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Prawdę piszesz - tacy jesteśmy, ale czemu nazywasz to "zakłamaniem" nie pojmuję? Dlaczego msza to zły moment? Ja po komunii mam ochotę śpiewać, tańczyć, krzyczeć - czemu nie?? A ja po komunii zapadam się w sobie, w duchu i w cichości serca chcę sam na sam w skupieniu medytować tą odnowioną tajemnica Boga w świątyni ciała mego raczej trudno by mi było z tobą obok, która "krzyczy, śpiewa, tańczy"... dlatego niech będzie różnorodnie a wówczas każdy sobie wybierze
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
LuTom |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/22/06 Postów:: 235 |
Quote by: paraklet ....Czasami oddałabym wszystko by być tak prawdziwą jak oni - krzyczeć z radość, płakać w głos gdy ktoś mnie zrani czy rzucać sie na szyję każdemu kogo kocham czy nawet lubię. Często mówię komplementy moim znajomym i większość odpowiada właśnie tak podobnie jak Ty : dziękuję, miło mi itp. Osobiście to nawet chyba bym chciał, żeby dziewczyny się na mnie rzucały za każdy komplement ![]() Zakłamanie Polaków to wg mnie kolejny stereotyp. W zależnościod od tego z kim rozmawiasz, z kim masz styczność, kogo słuchasz itp Twoje poglądy mogą być diametralnie różne. Wierz mi, że w środowisku moich znajomych nigdy nie spotkałem się z krytyką nowoczesnych śpiewów na mszy. Czasami są zapraszane nawet jakieś zespoły, których nazw niestety nie znam. |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
w Kościele do którego należę jest praktykowany i taniec i śpiew ale na początku Nabożeństwa gdyż my uważamy że muzyka połączona ze śpiewem i tańcem przybliży nas duchowo do Boga potem następuje wieczerza z łamaniem chleba (Macy) i błogosławieństwem Kielicha z winem i podzieleniem między członków zboru na końcu jest kazanie tak w skrócie wygląda nasze spotkanie.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
olinka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/20/08 Postów:: 98 |
Quote by: Dezerter
Dlaczego msza to zły moment? Ja po komunii mam ochotę śpiewać, tańczyć, krzyczeć - czemu nie?? A ja po komunii zapadam się w sobie, w duchu i w cichości serca chcę sam na sam w skupieniu medytować tą odnowioną tajemnica Boga w świątyni ciała mego raczej trudno by mi było z tobą obok, która "krzyczy, śpiewa, tańczy"... dlatego niech będzie różnorodnie a wówczas każdy sobie wybierze Jestem za śpiewem i tańcami ![]() Msza św. jest spotkaniem z kochającym ludzi Bogiem, więc reakcje wyrażające radość są tu jak najbardziej na miejscu. Jednak...........trzeba pozwolić wszystkim wiernym na przezywanie tego w sposób, do którego są przyzwyczajenie albo taki, na jaki pozwala ich temperament. I w związku z tym: taniec ograniczyłabym tylko do niektórych Eucharystii, na które przychodziliby ludzie przygotowani, lub pragnący wyrazić siebie właśnie poprzez tę formę ekspresji; Po drugie - na tych "tańczonych" Mszach zachęcałbym również przypadkowych uczestników do włączenia się w taniec, żeby nie stali gapiąc się na "dziwaków". I to, co najważniejsze: taniec musiałby mieć określoną formę, w podobny sposób jak dzisiaj śpiew. Np. po komunii kilka spokojnych kroków, raczej wyciszających i po nich długa chwila ciszy, kiedy każdy mógłby spotkać się z Jezusem w swoim sercu. W tym czasie ruch wokół mnie raczej by mi przeszkadzał.
===
Make a good thing better. Mój Bóg i moje wszystko. |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
dokładnie jestem za !!!!
===
||||||
|
|||||||
olinka |
|
||||||
Quote by: paraklet dokładnie jestem za !!!! Młodzi też się zestarzeją a przy tym zmiękną ![]() Im dłużej żyję, tym bardziej doświadczam tego, jak życie łagodzi mój radykalizm.....ale tylko w dziedzinie zabawy i radości ![]()
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/27/04 Postów:: 238 |
Paraklet, bez przesady. To, ze Polacy sa pelni kompleksow, to sie zgodze, ale nie ma to nic wspolnego z msza. Otoz akurat polski Kosciol dopuszcza rozne formy wielbienia Boga, sa rozne ruchy, np. Ruch Odnowy w Duchu Swietym. Msza jest uporzadkowana i co w tym zlego. Taki porzadek mszy wywodzi sie z tradycji, ktorej nie nalezy odrzucac. Jesli chodzi o Afryke, to pamietajmy jednak, ze to inna kultura. Tam msza trwa nawet 3 godziny. Tylko, ze oni w swojej kulturze element tanca maja silnie zakorzeniony.
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
a co jest złego żeby pomieszać korzenie - zrobić w kościele Polskim jedną "afrykańską" mszę w tygodniu
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Ale Ty kombinujesz. Nie wystarcza Ci Oaza?
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
no właśnie uzyskałam swojego czasu miano animatorki i moderatorki, i nadal mi nie dość...
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Daje Ci Chrystusa. To malo?
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Mi daje ...
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Dobra a jak moim naturalnym skutkiem radosci jest smiech..to co mam ryczec ze smiechu w kosciele
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Pamietajmy ze swiatynia to przede wszystkim dom Boga, wiec to On ustala zasady, ktore nas jako jego gosci obowiazuja.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
bredzisz !!!!
===
||||||
|
|||||||
olinka |
|
||||||
Quote by: Molier Dobra a jak moim naturalnym skutkiem radosci jest smiech..to co mam ryczec ze smiechu w kosciele Molier, ryczenie ze śmiechu jest wyrazem radości okazywanym w ekstremalnym stopniu ![]() Też jestem za jedną, niedzielną, "afrykańską" Mszą. Tak naprawdę nie różnimy się w swoich emocjach od tamtych ludzi, tylko nasza forma ekspresji jest odmienna.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Molier Pamietajmy ze swiatynia to przede wszystkim dom Boga, wiec to On ustala zasady, ktore nas jako jego gosci obowiazuja. Nie napisze tak jak paraklet, bo za nerwowa jakaś ![]() Ale też się nie zgodzę Świątynia to nie jest dom Boga - to miejsce spotkań wiernych z Bogiem - Dz. Ap. 17; 24 Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką 25 i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował, bo sam daje wszystkim życie i oddech, i wszystko. Jeśli mowa o "zasadach" to ustalił ON je co do Świątyni w Jerozolimie - a od zburzenia jej w 70 roku nie słyszał świat o innych zasadach co do kościołów Ps Na "afrykańską" przyjdę - uwielbiam bębny
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Czymś się Wam pochwalę
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Molier
===
||||||
|
|||||||
olinka |
|
||||||
Paraklet, co macie na czołach? jakie to ma znaczenie?
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Dezerter: To zrozumiale, ze jako protestant tak uwazasz. Dla katolikow i prawoslawnych kosciol jest miejscem, w ktorym znajduje sie zywy prawdziwy Bog. Wielu o tym zapomina. Nie zgodze sie ze stwierdzeniem, ze jest to tylko miejsce schadzek ludzi.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Niech Cię Bóg uchroni przed seminarium - już się zrobiłeś sztywny - bez wpływu profesorów tradycjonalistów w każdym atomie....
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,20 sekund
|
|
|
|