|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Pastor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/05/07 Postów:: 501 |
Quote by: paraklet nie nazwałam herezjami Pisma Święte ale nastawie Marka który szatanowi przypisuje władzę samą w sobie - tak jakby sam sobie zawdzięczał swój żywot. Gdyby to wszystko należało do szatana Jezus nie miał by żadnej władzy - Jezus jest świadomy kłamstw szatana dlatego był ponad nimi. Co do kuszenia Jezusa - to było już gdzieś na forum - szatan nie obiecywał Jezusowi ziemi, ale obiecywał Mu to co sam stworzył: czyli przepych, puste bogactwo, próżność - ładnie to nazwał that is all. I respectfully disagree. Wydaje mi sie iż nikt nie lansuje tezy Szatana_Boga. Jeśli tak to wychodzi poza ramy chrześcijaństwa. Szatan jest stworzeniem, władcą jednej trzeciej części wiernych jemu aniołów(3 chórów anielskich). Prawdopodobnie mimo mniejszej liczebności stosunek sił wojsk anielskich jest wyrównany. Wiemy że anioły rządzą wszechświatem(np kierują państwami) Szatan władzę tę otrzymał od Boga i tylko Bóg może go tej władzy pozbawić. Jezus jako człowiek był świadomy władzy szatana nad światem materialnym i to właśnie była pokusa - wszystkie bogactwa i wieczna władza nad światem - cała władza szatana wzamian za (pokłon) nieposłuszeństwo Ojcu - lub cała władza od Boga za posłuszeństwo jego woli, za wypełnienie misji(odrzucenie, bolesna męka i chaniebna śmierć). Wydaje się że Jezus nie walczy z szatanem o władzę, szatan nie ma mu nic do zaoferowania gdyż jego władza jest pozorna - dana mu z góry, mimo ogromnej władzy jest nikim. Jezus bardziej walczy z Ojcem, z Jego powierzoną mu, ciężką do wypełnienia misją nowego stworzenia. Wypełnia ją. Dostaje całą władzę od Ojca. Następnie sam poddaje Siebie i wszystko czym włada Ojcu, następuje zjednoczenia tego, co ziemskie, z tym, co niebieskie. Zjednoczenie w miłości z Chrystusem które nie może być unicestwione przez śmierć, trwa wiecznie. Przemija postać tego świata (1 Kor 7,31). Nie bierzcie, więc wzoru z tego świata, lecz przemieniajcie się przez odnawianie umysłu, abyście umieli rozpoznać, jaka jest wola Boża:, co jest dobre, co Bogu przyjemne i co doskonałe (Rz 12,1-2) A dzień Pański nadejdzie jak złodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone stopnieją, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną.Skoro to wszystko ma ulec zagładzie, jakimiż powinniście być wy w świętym postępowaniu i w pobożności.Jeżeli oczekujecie i pragniecie gorąco nastania dnia Bożego, z powodu, którego niebiosa w ogniu stopnieją i rozpalone żywioły rozpłyną się? Ale my oczekujemy, według obietnicy nowych niebios i nowej ziemi, w których mieszka sprawiedliwość. Przeto umiłowani, oczekując tego starajcie się, abyście znalezieni zostali przed nim bez skazy i bez nagany, w pokoju. (2 P 3 10-14) Wszystko w świecie podlega zmianom. Jeśli zatem przyjmiemy, że świat nie jest absurdalny(osobne pytanie czy świat ma prawo być absurdalny) to musi istnieć byt, który stanowi cel tych wszystkich zmian i ruchów. Jest On ostatecznym celem i zarazem przyczyną zmian, kieruje zmianami aż do najdrobniejszych szczegółów, lecz sam pozostaje niezmienny. Zatem cel ostateczny każdego stworzenia, jest realizacji stanu, w którym nie byłoby żadnej możliwości zmiany. Wszechświat nie wykazuje harmonii. Być może wykazywał takową przed skażeniem materii, czyli defacto skażeniem energii organizującej się w materie wszechświata. Trwa zaburzenie harmonii energetycznej wszechświata. Przebóstwienie materii nie będzie przywróceniem harmonii ale zmianą praw funkcjonowania wszechświata i jego ponownym stworzeniem - „Oto czynię wszystko nowe” (Ap 21, 5).
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
Właśnie Szatan ma ograniczoną władzę, ale jakąś ma, a my? mamy wolną wolę i to od nas zależy jakiego wyboru dokonamy!!! Pan Jezus powiedział że są dwa wybory dla nas, wąska droga i szeroka droga Bóg za nas nie wybierze którą z nich mamy pójść On jedynie wskazał nam dokąd one prowadzą a Szatan jako ojciec kłamstwa będzie zachwalał (gdy staniemy przed wyborem) tą złą że jest dobra. Adam i Ewa też mieli taki wybór no i wybrali źle, a wtym wierszu o patrzeniu na kobietę pożądliwie nie ma rozróżnienia czy jest to mężatka czy panna na wydaniu, patrzeć pożądliwie to min. podniecić się na jej widok i pomyśleć jak to by wyglądało gdyby to jest códzołóstwo duchowe a dlatego códzołóstwo ( w códzym łożu) gdyż ona nie jest naszą żoną i nie należy do nas jako nasza połowa.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
(28) A Ja wam powiadam: Każdy, kto z pożądaniem patrzy na kobietę, już popełnił cudzołóstwo w sercu Świetny cytat obrazujący to że każde pożądanie jest złe! Zamiar cudzołożenia jest już grzechem, bo do dobrego nie prowadzi. Jak wyobrażasz sobie cudzołożenie z własną żoną? A gdzie ja coś o cudzołóstwie z własną żoną pisałem? Przyczepiłem się pożądania ponieważ bez względu na stan jest złe. Co innego pragnienie. Jeżeli pragnę ożenić się z kobietą, spędzić z nią miłe chwile, założyć rodzinę - czy takie patrzenie jest złe? Ciekawe co by było gdybym tego żądał... Jeżeli młodzieniec szuka przyszłej małżonki, to na pewno nie grzeszy oceniając jej walory, grzeszyłby gdyby miał co do niej złe zamiary To już mi zalatuje materializmem. Ciekawe o jakich walorach mówimy, hehe, ja bym powiedział że grzeszy, bo ma złe zamiary względem niej - ocenia ją przez pryzmat walorów!
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: Kruk
(28) A Ja wam powiadam: Każdy, kto z pożądaniem patrzy na kobietę, już popełnił cudzołóstwo w sercu Świetny cytat obrazujący to że każde pożądanie jest złe! Zamiar cudzołożenia jest już grzechem, bo do dobrego nie prowadzi. Jak wyobrażasz sobie cudzołożenie z własną żoną? A gdzie ja coś o cudzołóstwie z własną żoną pisałem? Przyczepiłem się pożądania ponieważ bez względu na stan jest złe. Co innego pragnienie. Jeżeli pragnę ożenić się z kobietą, spędzić z nią miłe chwile, założyć rodzinę - czy takie patrzenie jest złe? Ciekawe co by było gdybym tego żądał... Jeżeli młodzieniec szuka przyszłej małżonki, to na pewno nie grzeszy oceniając jej walory, grzeszyłby gdyby miał co do niej złe zamiary To już mi zalatuje materializmem. Ciekawe o jakich walorach mówimy, hehe, ja bym powiedział że grzeszy, bo ma złe zamiary względem niej - ocenia ją przez pryzmat walorów! A ja bardzo pożądam swej żony, wręcz płonę z pożądania. Teraz wyłączę komp, wyślę dzieci z lodami i piłką do kolegów, a potem powiem swojej żonie co czuję. Tobie natomiast zamiast proponuję słownik języka polskiego - to cie wyzwoli! ![]()
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Pożądanie - Stan silnego pragnienia posiadania czegoś, żądza; pociąg fizyczny.
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: Rafi+F A ja bardzo pożądam swej żony, wręcz płonę z pożądania. I co by o tym nasz Pan powiedział ![]() Wiem co by powiedział Jeffrey "Dude" Lebowski Mr Rafi treats objects like women, men ![]()
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
Resonic |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/08 Postów:: 7 |
kiedy Bóg może przestać kochać człowieka ? Czy może to sie stac po popełnieniu jakiegoś grzechu ? |
||||||
|
|||||||
potwor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/07 Postów:: 416 |
Quote by: Resonic kiedy Bóg może przestać kochać człowieka ? Czy może to sie stac po popełnieniu jakiegoś grzechu ?? jeszcze możesz próbować starać się podpisać pakt z szatanem, podpisać apostazję, zmienić religię, zabić kogoś, najlepiej płód w łonie matki itp /*oczywiście, do ostatniego nie zachęcam ![]()
===
Dzięki Bogu jestem ateistą... |
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: Potwor zabić kogoś najlepiej dziecko w ciąży Ciekawa figura stylistyczna ![]()
===
||||||
|
|||||||
potwor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/07 Postów:: 416 |
post w trakcie edycji...
===
Dzięki Bogu jestem ateistą... |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
I przekonałem się, że bardziej gorzka niż śmierć jest kobieta, bo ona jest siecią, serce jej sidłem, a ręce jej więzami. Kto Bogu jest miły, ten się od niej ustrzeże lecz grzesznika ona usidli Czy ktoś może mi wytłumaczyć co owy nikczemnik Kohlet miał na myśli - umieszczając te słowa w swoich przemyśleniach i do tego zatytułowany rozdział jest: Mądrość w istocie swej jest niedostępna... (Koh7,26)
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
czyli kontekst jest skierowany do mężatek??
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: paraklet Widać małżonka jest [autocenzura] skoro nie potrafi zatrzymać wzroku na sobie. ...ale nadal uważam, że to facet jest [cenzura] jak się zaczyna interesować mężatkami czy zajętymi kobietami ![]()
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: kacerz_Marek ZgodaNie ma tak, że wina leży w tej sytuacji po jednej stronie Quote by: kacerz_Marek A tu się nie zgodzę.A już z pewnością nie leży po stronie zdradzanej żony/zdradzanego męża, bo w takiej sytuacji at the end of the day to nie od nich zależy, czy ich współmałżonek prowadził się jak mówi Pismo... Pomijając sytuacje patologiczne (np. zaburzenia psychoseksualne) przy zdradzie z założenia winni są oboje małżonkowie. Seks jest jednym z najczulszych barometrów dobrej więzi małżeńskiej. Jeżeli w małżeństwie nie jest najlepiej, to prędzej czy później do zdrady dojdzie - to tak jak z zaniedbaną grypa, niby przebieg lekki, ale po kilku miesiącach wysiada np. serce.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
ja też się z Markiem nie zgodzę w tym punkcie co Rafi - ale i z Nim się nie zgodzę - mężczyzna który został zdradzony jest najbardziej winny
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Czy to wina żony, że 1. miał od początku pochrzanione wnętrze, 2. nie jest wszechmogąca i nie mogła uratować małżeństwa, skoro mąż tego nie chciał, 3. mąż, mimo wszelkich jej starań, miał ochotę na koleżanki?... Jak najbardziej to wina kobiety - że sobie takiego [cenzura] wybrała!!!!!
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
ojjj ileż można zwodzić i oszukiwać (nie róbmy z facetów takich geniuszy
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
oj Marku ja cały czas pisze w lekkim i żartobliwym tonie - a ty tak tniesz.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/14/08 Postów:: 460 |
Wina leży po obu stronach! Paraklet dobrze pisze. Jeżeli obydwie strony dbałyby o związek to zdrada "nie byłaby potrzebna".
===
Sercem można tak samo kochać jak i nienawidzić... ФΩΣ - ΖΩΗ OAZOWICZ |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Nie ma kobiet niezrozumiałych, są tylko mężczyźni niedomyślni Nie sądzę bym była wstanie obrazić kogokolwiek ![]() ![]() Idealny (mądry/bez winy) człowiek nie weźmie sobie za męża czy żonę osobę o reputacji np oszusta, czy z chorobą mentalną (no chyba, że obstawiasz na tym, że ze wspaniałego człowieka z dnia na dzień można stać się takowym co zdradza dla sportu), tym samym musi wybrać kogoś względnie normalnego - a będąc idealnym (mądrym/bez winy) w związku, żaden względnie normalny partner tego nie schrzani. Nie wierzę w taki spryt ludzi by ukryć swój prawdziwy charakter na tak długi okres, oraz nie wierzę, że zdrada może być tylko winą jednej osoby (no chyba że niezrównoważonej - ale wtedy nie widzę jej w związku z normalną osobą). Mam tu na co dzień takiego jednego co ma się za człowieka bez winy (jeśli chodzi o rozwód) - po 12 latach małżeństwa zostawiła go żona dla swojej przyjaciółki. On do tej pory nie rozumie dlaczego - przecież przynosił pieniądze, nie włóczył się, nie pił, nie awanturował itp itp. Teraz jest przekonany, że wina leży przede wszystkim po stronie koleżanki oraz matki jego żony, potem żona jest winna - ale on święty. A ja mieszkając z nim już te 5 miesięcy mogę wam szczerze powiedzieć - że zostawiłabym go dla chomika (jeszcze 2 miesiące temu obstawiałam psa, zobaczymy co będzie za kolejne 5 miesięcy). Od tej pory każdy kto krzyczy - jestem bez winy jest dla mnie bardzo podejrzany. I co mi po pieniądzach, po tym że jest wierny i zazwyczaj miły (z zewnątrz bez skazy) - jak to jest @#%$#$*&^()*&%$@$&^%# grrrrrrr, że mnie trzęsie jak pomyślę, że za godzinę go zobaczę. A Helen wytrzymała z nim 12 lat - święta! (moja mama też po 20 latach po zdradzie ojca a tym samym rozwodzie ostatnio mi powiedziała - że dopiero teraz rozumie jak bardzo się do tego przyczyniła) Powtórzę - nie wierzę w winę jednostronną podczas zdrady.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: kacerz_Marek
Nie twierdzę, że wina jest taka sama. Twierdzę, że szansa na przypadek, że jedna ze stron nie ma żadnej winy, a druga ma 100% winy dąży do zera. A pomiędzy dążeniem do jednej granicy i dążeniem do drugiej granicy jest całe kolorowe życie i wina rozkłada się, jak to określiłeś, różnorodnie.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,37 sekund
|
|
|
|