|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Witold |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/17/08 Postów:: 114 |
Quote by: paraklet a ja gdzieś spotkałam się z badaniami, które miały udowadniać, że Jezus wcale nie musiał umrzeć na krzyżu. Jakby choćby fakt, że nie doszło do przebicia serca, gdyż wytrysnęła woda i krew a nie sama krew. Nie pamiętam dokładnie co - ale podane było, że możliwe przebicie było innego organu. Co więcej zauważmy krzyż Prawosławny - na górze tabliczka, na środku ramiona krzyża, a na dole podnóżek - mając takie podparcie mogło to opóźnić śmierć a nawet ustrzec i możliwe było tylko omdlenie.... Paraklet, jak już najęłaś się na ateistę, to wręcz nie możesz uznawać boskości Jezusa. Poza tym dobrze Ci idzie. Jezus wcale nie musiał umrzeć na krzyżu. W tym celu musiał jednak mieć wspólników, może też w osobie samego Piłata, który nie był zbyt chętny do zabicia Jezusa. Chociaż taka historia wydaje się mało prawdopodobna. Matka poznałaby, że jej syn żyje po zdjęciu z krzyża. Chyba że... właśnie spostrzegła, ale się nie zdradziła aby go nie dobito.
===
Prawda leży tam, gdzie leży. |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Witold |
|
||||||
Quote by: ZibiShalom ... gdy Anioł pojawił się to ci żołnierze zamarli ze strachu jakby nieżywi (myślę że oni byli tylko sparaliżowani) i wszystko widzieli i słyszeli a gdy Jezus powstał to ci strażnicy byli świadomi tego że nie upilnowali nienaruszalności grobu dlatego bali się o swoje życie jako że byli podwładnymi Piłata. Z całym szacunkiem, Zibi. Anioł pojawił się strażnikom tylko u św. Mateusza tu. U pozostałych trzech ewangelistów wyglądało to już skromniej. Czyli ateista łatwo dojdzie do przekonania, że to była wsteczna projekcja własnych wyobrażeń zniekształcająca wspomnienia.
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
Witold o takim zamykaniu grobu gdzieś czytałem a i widziałem pieczęć używaną do zamykania grobu jeżeli ktokolwiek ją naruszył podlegał karze śmierci natychmiast a Piłat był tchórzem co widzimy z relacji żydzi po pierwsze nie wierzyli że Jeshu'a jest czy był Ha Mashijah oni oczekiwali kogoś kto porwie ich na rzymian by Izrael zrzucił jażmo Rzymu ale Jezus tego nie uczynił za to powiedział kochajcie nieprzyjaciół swoich i to że jawnie mówił że jest synem Najwyższego Ew. Mat.26:62-66; Mar.14:60-64; Łuk.22:66-71; w Marka jest napisane że Jezus powiedział Ja Jestem/Jam Jest co po hebr, znaczy Jestem Jahwe gdy go aresztowano to ci co usłyszeli Ja Jestem padli na ziemię, bo Jezus powiedział to z Autorytetem. więc dziwna by była sytuacja Piłata któryby się chciał odegrac na kapłanach.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Zauważmy że Ewangelie były pisane przez różnych ludzi z różnym wykształceniem i kierowane do różnych grup społecznych Mateusz pisał do Żydów, Marek pisał do Chrześcijan z Pogan, Łukasz pisał do Teofila pp.Bogatego Rzymianina który uwierzył w Jezusa, Jan za to skupił się na Cudach Jezusa. Tylko Jan zaczyna Ewangelię en arche/bereshit Łukasz po nawróceniu się Saula/Pawła przyłączył się do niego i dzięki temu mamy Dz. Ap.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Marek zanim będziemy komentować Koran to napiszę że został napisany wiele wiele lat po śmierci Proroka Mahmada a nauki koranu wzięte są wprost z Biblii Muhamed zanim ogłosił się prorokiem przebywał wśród chrześcijan i żydów po drugie objawienie anioła który mu dał objawienie wiary nie do końca jest jasne ja wierzę że miał widzenie jednego z upadłych aniołów. następnym razem napiszę szczegóły.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
dziękuję
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Zarzuty, że Jezus był tylko człowiekiem i wcale nie umarł nie wytrzymują argumentu ukrzyżowania.
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Tajemnica kryje się w słowach: JA JESTEM,ale jako osoba zbanowana nie mogę oficjalnie więcej pisać.Jedynie w Dezerterze możecie pokładać nadzieję na wyjaśnienie co się za tym kryje.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Witold |
|
||||||
Quote by: ZibiShalom dziwna by była sytuacja Piłata któryby się chciał odegrac na kapłanach. Quote by: Dezerter Zarzuty, że Jezus był tylko człowiekiem i wcale nie umarł nie wytrzymują argumentu ukrzyżowania. ![]() ![]() ![]() Zibi: Może dziwić hipotetyczna chęć Piłata odegrania się na kapłanach ale o ileż bardziej niewiarygodna jest historia, że trup sam wstaje z grobu i znów żyje sobie jakby nigdy nic. Cała historia ukrzyżowania i zmartwychwstania jest dziwna ze swojej istoty, niezależnie od pozycji z jakich ją analizujemy. Czyli nie ma zupełnie prostych i oczywistych wyjaśnień, każde musi być mniej lub bardziej dziwne. Akurat chęć Piłata do odegrania się na Sanhedrynie nie jest taka całkiem nielogiczna. Przecież i obawiać się nie miał czego. Swoim zwierzchnikom mógł zawsze powiedzieć, że kawał ze zmartwychwstaniem, jaki wywinął Żydom, zmierzał do osłabienia pozycji kapłanów. Co zresztą nastąpiło. Natomiast polemika Dezertera przekonuje mnie bardziej. Rzeczywiście, czasu było mało na skomplikowane upozorowanie ukrzyżowania. Czyli chyba śmierć Jezusa trzeba przyjąć za fakt. Z lekkim zastrzeżeniem, że może ktoś znajdzie lepszą hipotezę od mojej na to, że Jezus jednak przeżył ukrzyżowanie. Faktem jest też pusty grób na trzeci dzień rano jak i faktem jest, że nie ma żadnego świadka na to jak doszło do zniknięcia ciała. Czyli na braku ciała nie można dowodzić zmartwychwstania. Po prostu trzeba stwierdzić, że nie wiemy w jaki sposób grób opustoszał i tyle.
===
||||||
|
|||||||
Witold |
|
||||||
Quote by: paraklet Oczywiście, że podważam. Zauważcie, że nie było to 500 osób na raz. Świadkowie w wielu wypadkach dopiero po pewnym czasie dochodzili do wniosku, że to Jezus Zmartwychwstały. Czyli na początku nie poznawali go. Nie był więc podobny do siebie sprzed śmierci. Zatem to mógł być po prostu zupełnie ktoś inny, tylko wyobraźnia podpowiadała owym świadkom to, co chcieli widzieć.Witold czyli podważasz to świadectwa ponad 500 osób tylko na podstawie tego, że każdy może widzieć co tak chce pomijając fakt, że wszyscy mówią że widzieli to samo? Paraklet, nie poddawaj się tak łatwo. Ja nie codziennie mogę tu polemizować i sam nie dam rady odpowiadać wszystkim.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: eviva Gdybyś była zbanowana słowa byś nie napisała. Pisz, tylko na temat, a nie ezoteryczne sny.
Tajemnica kryje się w słowach: JA JESTEM,ale jako osoba zbanowana nie mogę oficjalnie więcej pisać.Jedynie w Dezerterze możecie pokładać nadzieję na wyjaśnienie co się za tym kryje.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Moi mili!
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: matejanka Również pozdrawiam i proszę pisać na temat.
....
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by: eviva Tajemnica kryje się w słowach: JA JESTEM,ale jako osoba zbanowana nie mogę oficjalnie więcej pisać.Jedynie w Dezerterze możecie pokładać nadzieję na wyjaśnienie co się za tym kryje. ![]() ![]() Słuchaj ludu forumowy! (pokładający we mnie nadzieję! ![]() ![]() Ja Posłaniec Evivy mówię, tłumacze, objaśniam (i słuchać uważnie bo nie będę powtarzał) JA JESTEM = Jest jeden Bóg = Jestem, który Jestem = JHWH ![]() Ps Wiosenna Matejanko i Evivo - zróbcie proszę test na preferencje religijne
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Oświeciło mnie!
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Czyli nie jesteś w stanie mi udowodnić, że ukrzyżowanie nie było bajką wymyśloną przez Chrześcijan - by wypełnić słowa ST i Jezusa? Odbyło się jakieś tam ukrzyżowanie - powiedzieli, że to Jezus tym których nie było (a skoro krzyczeli - "ukrzyżuj go" to raczej nie było tam wielu wyznawców Jezusa), napisali w swoich listach potem w Biblii - i tak zostało? Potem łatwa bajka o Zmartwychwstaniu i pooooszło ...
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
EVIVO droga Ja Jestem jest to skrótowa forma Jestem który Jestem w BG jest napisane Byłem który Byłem i obydwa twierdzenia nie przeczą sobie gdyż jest to czasownik Być JHWH - Jahwe (Jesten) transliterując tzw. tetragram w j. hebrajskim napiszemy go alfabetem łacińskim Wehu haja, Wehu howe Wehu hije co przetłumaczymy Byłem który Byłem, Jestem który Jestem, Będę który Będę szeżej napiszę jak ktoś będzie chciał.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Quote by: kacerz_Marek
Sprawdziłam, wszyscy mówią o tym, że Jezus żył - ok, ale żaden z nich ukrzyżowania nie widział - opisują tylko to co mówią inni przede wszystkim wyznawcy Chrystusa. Mimo tylu naocznych światków - większość Rzymian i Żydów, którym obecność Jezusa doskwierała najbardziej - żaden z naocznych tego nie opisał. A jako, że był to dzień Paschy, wielu się zebrało tego dnia by zobaczyć kto zostanie uwolniony. ![]() ![]() ![]() Marek nie burz się - podniosłam rękawiczkę rzuconą przez Rafiego to się staram ![]()
===
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/14/08 Postów:: 460 |
Paraklet - nie do końca się zgodzę. Nie sądzę, by dużo ludzi którzy potrafili pisać oglądało śmierć Jezusa. Był to dzień przygotowań do paschy. Wszyscy byli zabiegani, a wyrok wykonywany był pospiesznie. Do tego w oczach kronikarzy, którzy mogli wtedy być w Jerozolimie Jezus nie był najważniejsza sprawą. W ich oczach był on kolejnym buntownikiem, który ponosił właśnie karę (nawet nie sam, a w towarzystwie dwóch łotrów).
===
Sercem można tak samo kochać jak i nienawidzić... ФΩΣ - ΖΩΗ OAZOWICZ |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
esteban-82 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/08 Postów:: 111 |
Zacznijmy od punktu zaczepienia po co w PŚ jest w ogóle mowa o Jezusie.
===
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?" "Godzenie takiej sprzeczności, jak uprawianie nauki przez cały tydzień i c |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
hmmmm a możesz mi pokazać takiego kozła w Buddyzmie, Judaizmie, Mahomet z tego co pamiętam zmarł naturalnie.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
esteban-82 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/08 Postów:: 111 |
Quote by: paraklet hmmmm a możesz mi pokazać takiego kozła w Buddyzmie, Judaizmie, Mahomet z tego co pamiętam zmarł naturalnie. Buddyzm to filozofia a nie religia. Posiada elementy wiary w pewne "siły" nadprzyrodzone jednak nie odnosi się to do stricte boga. W judaizmie takim kozłem ofiarnym jest cały lud wybrany a zbawcą jego Mojżesz. Sporo dopomógł tutaj nieoczekiwany holokaust przedstawiając żydów ogólnie jako tych cierpiących za wiarę. Mahomet faktycznie (i tutaj potraktowałaś to nad wyrost- trzeba umieć nie tylko czytać ale i interpretować, ofiara nie zawsze musi ginąć, acz zazwyczaj właśnie tak jest) zmarł nie jako cierpiętnik. Niemniej jest "kozłem ofiarnym" jako prześladowany i wygnany z Mekki (udał się do Medyny), ponadto muzułmanie uznają Jezusa więc jest jak w chrześcijaństwie. Quote by: paraklet A słyszałeś o Całunie i datowaniu węglem14??? Całun to bujda na resorach obalona już spory kawałek czasu temu. Ponadto zwykłe oględziny zewnętrzne wskazują że ewentualne ciało musiało by być silnie zdeformowane lub to ciało obcego- Jezus kaleką? A może alienem? Zaskakujące natomiast jest bardzo charakterystyczny wizerunek, który jest typowy dla malarstwa w średniowieczu.
===
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?" "Godzenie takiej sprzeczności, jak uprawianie nauki przez cały tydzień i c |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Quote by: esteban-82 kozła ofiarnego- pełni on funkcję zbawienną, może być uosobieniem cnót itd. Ważne jest by za swe przekonania zginął (często w cierpieniach). Trzymaj się Esteban swoich słów. Najpierw piszesz że ważne jest by umarł a potem się wykręcasz sianem, że wcale to takie ważne nie jest - biorąc pod uwagę, że naród wybrany nadal żyje... I nie zapominajmy, że Chrześcijaństwo jest przede wszystkim filozofią życia (czyli sposobem życia) - tak samo jak Twój przykład Buddyzmu.
===
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/14/07 Postów:: 699 |
Ja może najpierw przedstawię tak: Umarł, po czym zstąpił do Otchłani(Hades, Szeol) To jest najprawdopodobniej prawda jeśli chodzi o historie Jezusa. W modlitwie "WIerzę w Boga Ojca" - jest tam moment gdzie jest napisane "Zstąpił do piekieł". Kiedyś sobie zadawano pytanie, że skoro śmierć Jezusa na krzyżu umożliwiła nam zbawienie, to co z duszami przed Jezusem? Otóż szły do piekła, do chyba najniżej położonego miejsca, ale takiego miejsca, gdzie upadłe Anioły nie miały wstępu - gdzie dusze sprawiedliwych czekały na przyjście Jezusa, który ich zabierze. Jezus przyszedł do nieba, ale przed bramą piekieł spotkał Baala jak pamiętam i doszło między nimi do rozmowy. Jezus obiecał mu berło władzy, gdzie odbierze Samaelowi (Szatanowi) władzą na rzecz niego. Baal się zgodził, wpuścił Jezusa, który zabrał dusze sprawiedliwych do nieba (począwszy chyba od Adama). Dokładny opis tego znajduje się w Ewangelii Nikoma (II/III/IV wiek), zwane też Aktami Piłata (gdzie był opis sądu Jezusa z Piłatem - które przez jakiś czas jak pamiętam, uchodziły za dokument historyczny), gdzie znajduje się moment zejścia Jezusa do Szeolu. Pozdrawiam.
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,38 sekund
|
|
|
|