|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
o. Michał Ap |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/29/04 Postów:: 49 |
Chrześcijanie od dawna zastanawiają się, jak wygląda niebo. Mnie najbardziej fascynuje koncepcja św. Anzelma, mnicha i prymasa Anglii z XI wieku.
===
• Czasem mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga. |
|||||
|
||||||
milka |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
|
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
Quote by milka: przyciez gdzies pisales do napoleona ze jestes ojcem, wiec jestes kawaler czy ojciec? bardzo mi sie podobaja twoje komentarze. W czym masz problem? Przecież każdy kawaler (nawet w habicie) może być ojcem? Tak jak ojciec (w habicie) może być i najczęściej jest kawalerem? A że Ci się moje komentarze nie podobają - cóż poradzę, rzecz gustu. Ileż to mi się rzeczy nie podoba? Ale cóż pocznę - cierpię, tylko pocieszam się tym, że w cierpieniu jest ponoć zbawienie!
===
|||||
|
||||||
Marta Nazarczuk-Błońska |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/28/03 Postów:: 203 |
Quote by o.Michał Ap: Quote by milka: przyciez gdzies pisales do napoleona ze jestes ojcem, wiec jestes kawaler czy ojciec? bardzo mi sie podobaja twoje komentarze. W czym masz problem? Przecież każdy kawaler (nawet w habicie) może być ojcem? Tak jak ojciec (w habicie) może być i najczęściej jest kawalerem? A że Ci się moje komentarze nie podobają - cóż poradzę, rzecz gustu. Ileż to mi się rzeczy nie podoba? Ale cóż pocznę - cierpię, tylko pocieszam się tym, że w cierpieniu jest ponoć zbawienie! Ależ Michale! Miłka napisała, że twoje komentarze się jej podobają. :-)
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
milka |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
musisz jeszcze raz przeczytac moj post, szczegolnie drrugie zdanie. nie badz kapany w goracej wodzie :-) |
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/19/04 Postów:: 165 |
Michale! |
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
Jak widzisz od czasu do czasu czytam inne. Natomiast co do zazywania rozkoszy tam na górze czy gdzieś na dole - wszystko mi jedno, wolę być tam gdzie będzie lepsze towarzystwo. Z Panem Bogiem żyję bardzo dobrze - nie słyszałem aby wyrażał wobec mnie jakieś zastrzeżenia, nie wiem zatem na jakiej podstawie Ty wątpisz w tą moją boską komitywę. Bóg stworzył i grzech. Po cóż się wyzbywać grzechu, skoro to rzecz boska? Zatem jak złapię posadę u Lucyfera to z pewnością będę brygadzistą i zapewniam Cię, że będziesz miała u mnie jak w raju. A może Bóg mnie sobie upatrzył na ateistę? Bez wątpienia byłbym chrześcijaninem, gdyby chrześcijanie byli nimi 24 godziny na dobę!
===
|||||
|
||||||
|
|||||
Quote by o.Michał Ap: Natomiast co do zazywania rozkoszy tam na górze czy gdzieś na dole - wszystko mi jedno, wolę być tam gdzie będzie lepsze towarzystwo. Gdzieś to już słyszałam... Chyba u Twaina. :-) Czytałeś może "Tajemniczego przybysza"? Tam bohater mówił, że do nieba to go nie ciągnie, bo tam strasznie nudno. Tylko śpiewają i śpiewają. :-) Quote by o.Michał Ap:Bóg stworzył i grzech. Po cóż się wyzbywać grzechu, skoro to rzecz boska? Tu bym polemizowała. Ale widać inaczej pojmuję grzech. Dla mnie jest on raczej brakiem owej przyjaznej komitywy... Quote by o.Michał Ap: Bez wątpienia byłbym chrześcijaninem, gdyby chrześcijanie byli nimi 24 godziny na dobę! A to musisz się oglądać na innych?
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
Do Michała: |
|||||
|
||||||
|
|||||
Quote by Jolaaugust: Do Michała: Ty nawet nie jesteś ateistą. Jedynie dzieciakiem obrażonym na Boga za zło na świecie i na jego pośredników(duchowieństwo), bo nie umieją czasem oprzeć się temu złu. Ach, no i obraziłeś się też na chrześcijan, że nie są tacy święci jak powinni. Winnisz wszystkich dookoła i w efekcie cierpisz na coś, co do złudzenia przypomina schizofrenię (wciąż piszesz, że nie wiesz kim jesteś). Pewnie ktoś mógłby Ci pomóc, ale chyba nie na forum. Jolu! Pewnie Michał powinien się sam bronić i pewnie to zrobi... ale pozwolę sobie na kilka tzw. dobrych rad: Po pierwsze: dzieci mają to do siebie, że się czasem obrażają. Mój 5letni synek robi to kapitalnie! Ma przy tym taką minę, jakby fukał. :-) Po drugie: pozostaw raczej analizy psychologiczne osobom doświadczonym i wykwalifikowanym. Chyba, że masz jedno i drugie. Po trzecie: nie dawaj rozmówcy (któremukolwiek) do zrozumienia, że jest taki mały i biedniutki, bo potrzebuje pomocy i musi się zmienić! Chrystus nikogo na siłę za sobą nie ciągał. hawk teraz idę trochę pofukać
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
Quote by Jolaaugust: Do Michała: Ty nawet nie jesteś ateistą. Jedynie dzieciakiem obrażonym na Boga za zło na świecie i na jego pośredników(duchowieństwo), bo nie umieją czasem oprzeć się temu złu. Ach, no i obraziłeś się też na chrześcijan, że nie są tacy święci jak powinni. Winnisz wszystkich dookoła i w efekcie cierpisz na coś, co do złudzenia przypomina schizofrenię (wciąż piszesz, że nie wiesz kim jesteś). Pewnie ktoś mógłby Ci pomóc, ale chyba nie na forum. W całokształcie zgadzam się z tobą - jedyna różnica tkwi w tym, że Ty jako "boże dziecko" nie jesteś obrażona - no i nie jesteś ateistą! Psychiatria twierdzi, że schizofrenicy doskonale wiedzą kim są, i mało tego, wydaje im się - podobnie jak Tobie - że mają jakąś wiekopomną misję do spełnienia. Często ewangelizacyjną. Wiara jest być może podobna do schizofrenii maniakalno- prześladowczej: schizofrenik jest przekonany, "wie" i myśli o tym, że ktoś go śledzi, ponieważ doznaje strasznego, przejmującego i potężnego, wzbudzającego się nagle i samoistnie uczucia strachu i zagrożenia przed kimś, kto czyha na jego zdrowie lub życie. Schizofrenik czuje, że ktoś na niego patrzy. Człowiek normalny nigdy w życiu i w żadnej sytuacji nie doświadczy patologicznego uczucia, "że ktoś się na niego patrzy". I dlatego również nie będzie patologicznie myślał, że ktoś go śledzi - nawet z krzyża czy obrazka. A Ty coś czujesz...?
===
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
Człowiek normalny nigdy w życiu i w żadnej sytuacji nie doświadczy patologicznego uczucia, "że ktoś się na niego patrzy". I dlatego również nie będzie patologicznie myślał, że ktoś go śledzi - nawet z krzyża czy obrazka. A Ty coś czujesz...? No wiesz, to,że Ty nie czujesz, że ktoś na Ciebie patrzy, to jeszcze nie dowodzi, że nikt Ci się nie przygląda. A tak w ogóle to jeśli by zerkał na Ciebie z miłością dobry Bóg, to miałbyś coś przeciw? Marto, zauważ, że Michał szydzi z wszystkiego, co wiąże się choćby pozornie ze świętością, Bogiem czy kościołem. Świetnie się tym bawi. Ja bym go tak nie żałowała. |
|||||
|
||||||
|
|||||
Quote by Jolaaugust: No wiesz, to,że Ty nie czujesz, że ktoś na Ciebie patrzy, to jeszcze nie dowodzi, że nikt Ci się nie przygląda. A tak w ogóle to jeśli by zerkał na Ciebie z miłością dobry Bóg, to miałbyś coś przeciw? Marto, zauważ, że Michał szydzi z wszystkiego, co wiąże się choćby pozornie ze świętością, Bogiem czy kościołem. Świetnie się tym bawi. Ja bym go tak nie żałowała. Bo to ja wiem... czy się bawi? Myślę, że raczej prowokuje, a my się dajemy. Ale to, to już tylko on sam wie... Ale ale... skoro już wspominałaś o patrzeniu z miłością. To na mnie kilka osób tak patrzyło i stały, powiedziałabym raczej niedaleko. Z troską, czułością, szacunkiem... I ja myślę, że to właśnie był dobry Bóg, który jakoś (jak on to robi? ) mieści się w nas... W każdym po troszeczku. tobie, mnie starym nędznym grzeszniku, w Michale... Choć jako ateista, nie wiem, czy się z tym zgodzi...
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
Bo to ja wiem... czy się bawi? Myślę, że raczej prowokuje, a my się dajemy. Ale to, to już tylko on sam wie... Chyba masz rację z tą prowokacją. Ma ona też pewnie jakiś cel. To dość niezwykłe, by człowiek, który podaje się za ateistę cytuje tak często Biblię albo jakieś wywody teologiczne z papieskiej uczelni. Co można o tym myśleć? Zbuntowany ex-kleryk seminarium duchownego? |
|||||
|
||||||
|
|||||
Quote by Jolaaugust: Chyba masz rację z tą prowokacją. Ma ona też pewnie jakiś cel. To dość niezwykłe, by człowiek, który podaje się za ateistę cytuje tak często Biblię albo jakieś wywody teologiczne z papieskiej uczelni. Co można o tym myśleć? Zbuntowany ex-kleryk seminarium duchownego? Litości Jolu! A jakie to ma znaczenie? Czy dla ciebie np. ma znaczenie, że jestem ex-katolikiem i ex-oazowiczką? A jestem. Tyle, że nie lubię publicznie Pisma cytować. Po co Ci to analizowanie? Widać oczytany. A jak coś chcesz wiedzieć, to go wprost zapytaj. Najwyżej nie odpowie. Bo inaczej to będziesz dywagować i dywagować.
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
Zerkam i oczom nie wierzę! Coście za spiskową teorię dziejow wytoczyły na to forum? Przede wszystkim dyskusja jest wowczas twórcza kiedy ścierają się jakieś odmienne stanowiska z dopuszczalną intelektualnią agresją. Moja najlepsza rada dla każdego, kto chce wychować szczęśliwe, zdrowe na umyśle dziecko: trzymaj je jak najdalej od Kościoła. Jeśli tylko zbliżycie się z dzieckiem do jakiegoś Kościoła, popadniecie w życiowe dylematy i tarapaty,
===
|||||
|
||||||
|
|||||
Bo ja jestem specem od spiskowych teorii, zapytaj mojego męża.
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
|
|||||
"Całkowicie fałszywe wyobrażenie, jakie stworzyło o Bogu samo chrześcijaństwo, wydatnie umocniło bunt ludzi spoza Kościoła. Na obraz Boga nałożył się obraz ziemskiego króla i jego atrybutów: dostojeństwo, majestat, potęga. W średniowieczu ludy były często nawracane en block jako wspólnoty polityczne, na rozkaz książąt i za pomocą miecza. Idea Boga stała się rękojmią trwałości i budowli społecznej i politycznej. Niedowiarstwo w XII wieku wybuchło w związku ze skandalem, jakim było narzucanie Boga i zmuszanie do religii.
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
===
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
....to szympansie myślenie?
===
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
[QUOTE za: O.Michał.Ap]Religia jest kompletnym nonsensem i okropną szkodą dla ludzkiej cywilizacji. Każda religia jest obrazą ludzkiej godności.[/QUOTE] |
|||||
|
||||||
|
|||||
Jak ponoć mawiał Churchill: „Demokracja nie jest najlepszym z ustrojów, ale lepszego jeszcze nie wynaleziono.” To ja się ponownie pytam, jaki system ma zamiar pan wymyślić?
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
No założyłyście jakiś parol na mnie i przypieracie do muru, że już ledwo nogami przebieram. Postaram się możliwie skrótowo - nie wiem ile mi to zajmie - przy natchnieniu jakiegoś Ducha (może i Świętego) pojaśnić.
===
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
Michale, zgoda, że Bóg w Starym Testamencie nie zawsze jest słodki. Ale dla "swoich" zawsze był dobry i to powinno czegoś nas uczyć. Sądzę, że Żydzi trochę dopisali Bogu swoich własnych cech. :A jaki system preferuję? Po prostu LUDZKI. Ludzkie systemy czasem mogą okazać się nieludzkie, jeśli ci, którzy je budują nie mają w sercu miłości. Mam na myśli np. Hitlera czy Stalina. A każde dobro pochodzi od Boga, nawet jeśli nie wiemy o tym. Gdzie jest dobro, tam jest Bóg, czy tego chcemy, czy nie. Wszelkie budowanie z pominięciem Dobra kończy się tragicznie. To moje obserwacje. A co do poligamii, to dla chrześcijan powinna wystarczyć historia powstania Adama i Ewy, by stwierdzić, że tylko taki związek jest naturalny. Monogamia ma więc podłoże chrześcijańskie. A to jest właśnie przykład na to, że to obyczaje społeczne wynikają z religii, a nie odwrotnie. |
|||||
|
||||||
|
|||||
Ludzki?... Próbuję przełamać moje szympansie myślenie... To znaczy bez Boga-Ojca (Ojca-Boga), który wyrzuca Cię z domu, kiedy nie spełniasz jego ambicji i ogólnie poważanych norm moralnych?...
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
|
|||||
errata: ogólnie poważanych, czyli takich, do których ludzie są bardzo przywiązani w jego środowisku.
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
Kobieto!!!!!!!!! Gdzie Ty żyjesz – w jakim świecie? Od kiedy to systemy oparte na totalitaryzmie czy sakralnym oszustwie były LUDZKIE? Gdzie tam można dostrzec cechy humanizmu, człowieczeństwa?
===
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
Michale, wciąż cytujesz nawyraźniej tę samą książkę. Mogę prosić o tytuł i autora? |
|||||
|
||||||
|
|||||
Kleru z religią, religii z Bogiem, Boga z ojcem...
===
Marta NB |
|||||
|
||||||
o. Michał Ap |
|
|||||
Nie widze żadnego problemu. Akurat to co powyzej wynika z lektury wielu pozycji z zakresu historii Koscioła, biblistyki, dogmatyki i teofilozofii. Natomiast żeby zbytnio nie obciążać umysłu polecam na początek:
===
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,19 sekund
|
|
|
|