|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Gość forum: Dyonizy |
|
||||||
|
Quote by Czlowiek (choc nie wiem czy to brzmi dumnie):Nie potrafie uwierzyc w spersonifikowanego Boga ktory, mysli i zachowuje sie jak czlowiek. I masz rację, gdyż: Iz 55:8 8. Bo myśli moje nie są myślami waszymi ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana. (BT) D. |
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/04 Postów:: 209 |
|
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
Quote by Andrzej:
|
||||||
|
|||||||
Gość forum: Andrzej |
|
||||||
|
Panie Pawle. |
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
Chyba niezbyt jasno piszę, bo widzę że Pan nie rozumie. Spróbuję inaczej to ująć. W mojej interpretacji nie ma ZBAWIANI a jest także ZBAWIENI, ale w mojej interpretacji zbawienie się przyjmuje i można je "oddać" - zrezygnować z niego (poprzez odwrócenie sie od Boga). W Pana interpretacji, jeżeli dobrze rozumiem, zbawienia raz przyjętego nie można utracić (nawet gdyby człowiek się "rozmyślił" i np. zaczął czcić jakies inne bóstwo i czynił to do smierci bez jakiegokolwiek żalu i chęci powrotu do Boga). |
||||||
|
|||||||
drumers |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/06/05 Postów:: 21 |
Quote by a1a1a1: ""Zbawienie jest z wiary."" Katechizmy i encykliki nie są nieomylne i naucznie ich ulega zmianom. Dzięki temu kk co kilkadziesiąt lat zmienia swoje nauczanie i zmienia warunki zbawienia np. kiedys do zbawienia było potrzebne posłuszeństwo biskupowi Rzymu. I tak od mitologii i czegos moim zdaniem to dowodzi... |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Paweł Chojecki |
|
||||||
|
|
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
Co do nowego tematu o nieutracalności/utracalności zbawienia to jak najbardziej jestem za. |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
[QUOTE= Andrzej]- zawsze mogę się nawrócić[/QUOTE] może założymy nowy temat na forum? No, dobrze by było. Pozdr.
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
gosc_andrzej |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/18/05 Postów:: 1 |
Witam, to ponownie ja, tym razem zalogowany. |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/26/03 Postów:: 1153 |
Doszliście, panowie, do granicy, któej nie przejdziecie: kwestii wolnej i niewolnej woli.
===
Kto umie czynić dobrze, a nie czyni, dopuszcza się grzechu. |
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/03 Postów:: 184 |
Quote by Miłka: "A co z osobą niedorozwinietą umysłowo ? Będzie zbawiona, czy nie ? Czy jest w stanie świadomie przyjąć ewangelię (choćby nie wiem jak długo tłumaczyć) ?" Są w stanie. Jezus złożył ofiarę za wszystkich, chorych umysłowo też!!!!!!
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/03 Postów:: 184 |
A CZY POZA ISLAMEM MOŻE BYĆ ZBAWIENIE!!!!!
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
Koran z tego co wiem w tej kwesti jest sprzeczny - jak zreszta w mnostwie innych rzeczy.
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
Quote by a1a1a1: Quote by gosc_andrzej: Nie chodzi o wytrwanie a o WOLNĄ WOLĘ. Tak jak człowiek ma wolność w powiedzeniu Bogu TAK, tak samo ma wolność w powiedzeniu NIE (zarówno przed jak i po powiedzeniu TAK). Jeszcze raz podkreślam nie chodzi o wytrwanie ale o powiedzenie Bogu "nie, dziękuję bardzo, ale się rozmyśliłem". Z wolną wolą w tym kontekście sprawa jest prosta: Wyobraźmy sobie, że przychodzi do prof.Religi pacjęt i mówi: "Panie Profesorze, rozmysliłem się, proszę ponownie wszczepić mi stare serce" "Ależ to niemożliwe" - mówi Religa - "zostało zniszczone" 2 Kor. 5:17 Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe. Wolna wola to możliwość podejmowania niewymuszonych wyborów SPOŚRÓD DOSTĘPNYCH OPCJI. Widocznie nie zauważyłeś mojego poprzedniego posta. Przeczytaj sobie Hebrajczyków 6:4 - 6. Fragment ten jasno wskazuje, że zbawienie można utracić. Chyba, że jesteś zwolennikiem predestynacji, to w takim razie faktycznie zbawieni są ci, którzy od początku mieli tacy być, a odpadają ci, którzy nigdy zbawieni być nie mieli. Pozdr.
===
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
Quote by Izrael: Widocznie nie zauważyłeś mojego poprzedniego posta. Przeczytaj sobie Hebrajczyków 6:4 - 6. Fragment ten jasno wskazuje, że zbawienie można utracić. Chyba, że jesteś zwolennikiem predestynacji, to w takim razie faktycznie zbawieni są ci, którzy od początku mieli tacy być, a odpadają ci, którzy nigdy zbawieni być nie mieli. Pozdr. Porównaj to z przypowieścią o talentach. Utracić zbawienie można jedynie odrzucając w jakibądź sposób wiarę, "zakopując ją w ziemi". To taka wiara, że Bóg jest, no i tyle. Wiara martwa, wiara demonów. Jeśli zakopuję skarb w ziemi, to de facto pozbywam się go, wyrzucam. A więc w efekcie nie mam. Nie można utracić wiary żywej, wiary stale rozwijanej i "inwestowanej". Poza tym, co zrobisz ze słowami Pawła, że "nic nie odłączy nas od miłości Chrystusowej"? My teoretycznie możemy zbawienie utracić (odrzucić), ale Bóg zrobi wszystko, żeby nas zatrzymać, a skoro On coś robi, to robi to doskonale. Czyli patrząc z naszej pozycji, zbawienie utracić można, ale patrząc z pozycji Boga, On do tego nie dopuści.
===
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
Zakopać wiarę? ok, ale zwróc uwagę na to, co mówi ten fragment: że niemożliwym jest, aby ktoś, kto:
===
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
1. Z kontekstu wynika, że niemożliwym jest odzyskanie zbawienia.
===
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Niektore wierzenia w ogole nie przewiduja, ze jakiekolwiek zbawienie jest do czegokolwiek potrzebne/konieczne...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Acid |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 33 |
a co sie stanie z osoba (wedlug wiary chrzescijanskiej oczywiscie) ktorej dane bylo poznac ewangelie, przez jakis czas wierzyla, pozniej zostala deista a pozniej ateista??jeszcze dodam ze ta osoba nie kradnie, nie zabija itp.. |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
Quote by Acid: a co sie stanie z osoba (wedlug wiary chrzescijanskiej oczywiscie) ktorej dane bylo poznac ewangelie, przez jakis czas wierzyla, pozniej zostala deista a pozniej ateista??jeszcze dodam ze ta osoba nie kradnie, nie zabija itp.. czy nieskonczenie milosierny Bog ja zbawi czy moze bedzie sie smarzyc w piekle ?? A co się dzieje, kiedy dwoje ludzi się kocha, są razem, apotem nagle jedno zaczyna mieć kochankę/kochanka, a w końcu odchodzi. A po wielu, wielu latach, to które odszedło nagle spotyka tego, które zostało porzucone i mówi: zapomnijmy o wszystkim, bądźmy znowu razem. Czy taki związek da się odbudować? To nie Bóg odrzuca ciebie, tylko ty Boga i miłosiedzie nie ma tu nic do rzeczy. Pójdziesz tam, gdzie idzie twoje serce. ty wybierasz i ty ponosisz konsekwencje.
===
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
Quote by reguly: Niektore wierzenia w ogole nie przewiduja, ze jakiekolwiek zbawienie jest do czegokolwiek potrzebne/konieczne... Niektórzy przewodnicy w górach nie ostrzegają też turystów o istniejących zagrożeniach i o tym, że droga wiedzie do przepaści. Komu zaufasz?
===
||||||
|
|||||||
Acid |
|
||||||
Quote by Maciek: To nie Bóg odrzuca ciebie, tylko ty Boga i miłosiedzie nie ma tu nic do rzeczy. Pójdziesz tam, gdzie idzie twoje serce. ty wybierasz i ty ponosisz konsekwencje. no wlasnie...odrzucam Boga i moje serce nie idzie w jego strone i walsnie dlatego sie pytam czy w ramach tego nieskonczonego milosierdzia (milujcie swoich wrogow) Bog mnie zbawi?? |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
Quote by Acid: Quote by Maciek: To nie Bóg odrzuca ciebie, tylko ty Boga i miłosiedzie nie ma tu nic do rzeczy. Pójdziesz tam, gdzie idzie twoje serce. ty wybierasz i ty ponosisz konsekwencje. no wlasnie...odrzucam Boga i moje serce nie idzie w jego strone i walsnie dlatego sie pytam czy w ramach tego nieskonczonego milosierdzia (milujcie swoich wrogow) Bog mnie zbawi?? To sam sobie odpowiedz. Odrzucasz Boga, nie chcesz Go, a jednocześnie chcesz, żeby cię zbawił? Powtórzę: pójdziesz tam, gdzie twoje serce. To ty dokonujesz wyboru, a Bóg szanuje naszą wolność i nikogo do niczego nie zmusza. Wybierasz i ponosisz konsekwencje. Wolność=odpowiedzialność.
===
||||||
|
|||||||
Acid |
|
||||||
Quote by Maciek: To sam sobie odpowiedz. Odrzucasz Boga, nie chcesz Go, a jednocześnie chcesz, żeby cię zbawił? Powtórzę: pójdziesz tam, gdzie twoje serce. To ty dokonujesz wyboru, a Bóg szanuje naszą wolność i nikogo do niczego nie zmusza. Wybierasz i ponosisz konsekwencje. Wolność=odpowiedzialność. jak bym sam znal odpowiedz to bym sie nie pytal na forum..odrzucam Boga i gdyby nie to ze Bog jest nieskonczenie milosierny i to ze nakazuje nam milowac wrogow bym wiedzial ze nie zostane zbawiony..ale jednak Bog jest milosierny nieskonczenie i mowi o tym ze trzeba milowac wrogow..a ja w pewnym sensie jestem jego wrogiem bo odrzucam jego milosierdzie, co znaczy to ze jezeli Bog to co glosi tez sam robi czyli ze gloszac milowanie wrogow sam ich miluje, miluje i mnie, jego wroga..a jezeli mnie miluje to czy mnie zbawi??co o tym sadzicie?? |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,26 sekund
|
|
|
|