|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Quote by MIL: Aby wystapić z Kościoła katolickiego nalezy złożyć taką deklarację. Najprościej przed proboszczem i najlepiej w formie pisemnej. Chyba na kosciol.pl był artykuł, w którym któryś z kardynałów wyraźnie mówił, że nie można się wypisać z Kościoła katolickiego. Może Pani Gacka poda link do niego, bo ja nie pamietam.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Quote by mateuszwroc: Chyba na kosciol.pl był artykuł, w którym któryś z kardynałów wyraźnie mówił, że nie można się wypisać z Kościoła katolickiego. Może Pani Gacka poda link do niego, bo ja nie pamietam. Bardzo mi przykro, ale nie wiem nawet po jakim ciągu wyrazów szukać. Moje poszukiwania po "kardynał" i "wystąpić" niewiele dały Ale AFAIK jednak Pani Małgorzata Baran ma rację w swoim artykule. Z racji swojej przynależności spotkałam się już kilkakrotnie z osobami, które w ten sposób postąpiły i okazało się to skuteczne. |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Pani Joanno ja się pytałem ks.Dariusza Szyszki SDB w tej sprawie i powiedział, że nie można się wypisać, a to, że chrzest był w dzieciństwie nie ma znaczenia. Tak więc chyba zdaje sobie Pani sprawę, że ja już nie wiem co mam o tym myśleć.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Quote by mateuszwroc: Pani Joanno ja się pytałem ks.Dariusza Szyszki SDB w tej sprawie i powiedział, że nie można się wypisać, a to, że chrzest był w dzieciństwie nie ma znaczenia. Tak więc chyba zdaje sobie Pani sprawę, że ja już nie wiem co mam o tym myśleć. Z punktu widzenia prawa obowiązującego w Polsce (a polski Kościół Katolicki podlega temu prawu jak wszystkie instytucje zarejestrowane w naszym kraju) nie może być na terenie kraju organizacji, z której polski obywatel nie mógłby formalnie wystąpić. Ergo - formalna (i skuteczna cywilnie - na przykład w oficjalnych statystykach) możliwosć złożenia członkstwa być musi. Oczywiście nie jest ona równoznaczna ze "zmazaniem chrztu" czy czymś takim i oczywiście Kościół Katolicki może po prostu inaczej nazywać tych co wystąpili. Ale nawet w prawie kanonicznym jest pojęcie "odłączenia formalnym aktem" dotyczące pojedynczych osób - nie mam pojęcia czy właśnie o to chodzi ale sformułowanie właśnie na odłączenie a nie wykluczenie wskazuje. |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Ja tęz już nie mam pojęcia o co chodzi w tej sprawie. Najlepiej by było, gdyby wypowiedział sie na ten temat jakiś doktor lub profesor prawa kanonicznego.
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: Ateista |
|
||||||
|
Moj problem jest podobny... Kosciola (jako instytucji) nie znosze, co wiecej nienawidze. Jest bezczelny, ogranicza ludzi, i pcha sie wszedzie gdzie czuc pieniadze. Boli mnie takze i dreczy slepota wierzacych... Jestem ateista owszem. Ale jak to bywa w katlockiej rodzinie jestem czarna owca... Tez chcialbym "odszczepic" sie od kosciola... Dlaczego jeszcze chrzest ma jakies dla mnie znaczenie, a nie powinien? |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
A skąd w Tobie taka nienawiść do Kościoła? Czy przypomniałeś sobie o misjonarzach, Caritasie i innych dziełach, które pomagają ludziom. Czy to nie jest ważne? A czy Ty nie masz grzechów?
===
||||||
|
|||||||
Enki |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/13/04 Postów:: 24 |
Quote by mateuszwroc: Skąd się wziął Wszechświat, skoro nic nie bierze się z niczego? A skąd to wiesz ?? W tej chwili wiedza człowieka o procesach rządzących wrzechświatem jest na tyle mała, że na temat początków wszystkiego możliwa jest jedynie luźna spekulacja ... :> |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Wszchświat nie mógł powstać z niczego, więc musiał być stworzony, a przez Kogo, to ja już wiem.
===
||||||
|
|||||||
Enki |
|
||||||
A skąd wiesz że musiał ? może istniał zawsze ? |
||||||
|
|||||||
Gość forum: naniby |
|
||||||
|
Czy to działa w obie strony? Czy Bóg też przed nami odpowie za rózne swoje sprawki? Fajnie, nie mogę się doczekać |
||||||
|
|||||||
Gość forum: naniby |
|
||||||
|
Przeoczyłam drugą stronę wątku. Powyższe dotyczy ostatniego zdania ostatniej wypowiedzi na poprzedniej. |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Pogon takze obowiązuję przykazania, jeżeli ktoś starał się ich nawrócić. Nie obowiązuje tylko tych, którzy nie mogli się nawrócić. A co sie tyczy Wszechświata, to przecież musiał mieć początek. W końcu tylko Bóg jest wiekuisty.
===
||||||
|
|||||||
Enki |
|
||||||
Sam sobie przeczysz; podobno nic nie może się wziaść z niczego ... zatem Bóg też nie mógł się wziaść z niczego - musiał zostać stworzony - kto go zatem stworzył ? |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Nie przeczę sobie. Z wiarą w Boga jest tak, że wierzy się, że On istniał zawsze. Proszę sie bardziej wgłębić w chrześcijaństwo.
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: Ateista |
|
||||||
|
Skad sie wzial wszechswiat? Na ten temat jest wiele teorii ale najbardziej absurdalna jest ta dotyczaca boga... Jakas wszechmocna istota stworzyla wszechswiat.. No ludzie, nic glupszego wymyslic sie nie da |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Mówisz o iknwizycji tak, jakby była tylko katolicka. Protestanci i prawosławni też palili innowierców na stosach. A co się tyczy samych spraw, to inkwizytorzy tylko stwierdzali wine, a wyroki wydawały sądy świeckie. Nie moja wina, że za herezje karano stosem.
===
||||||
|
|||||||
Raviell |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/13/04 Postów:: 1 |
Nie mowie o tym ze byla tylko katolicka...Mowie ze byla koscielna, ta najpotezniejsza, i to ona wymordowala najwiecej ludnosci. Niechce zyc we wspolnocie ktora zostala wybudowana na trupach milionow ludzi... |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
To nie przyjmuj chrześcijaństwa.
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: Raviell |
|
||||||
|
"Nie przyjmuj chrzescijanstwa".... |
||||||
|
|||||||
Mistrz Igi |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/01/04 Postów:: 5 |
Wyboru niestety nas pozbawiono. I rację ma ten, kto twierdzi, że moja postawa bliska jest antyteizmowi, a napewno antyklerykalna.
===
mbecrew.org support team |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Oj odpowie Pan, odpowie...
===
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Drogi Panie IG.. |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
panie Igi - ja mam jedno pytanie czy slyszal pan o zbrodniach ateistow ?? czy mysli pan ze ateisci sa swieci ? czy ksieza ktorzy topili sie na dziurawych barkach w czasie rewolucji francuskiej to nie byla zbronida ateistow ?? Czy komunizm to nie spadek ateizmu?
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: założyciel tematu |
|
||||||
|
Quote by hermes: panie Igi - ja mam jedno pytanie czy slyszal pan o zbrodniach ateistow ?? czy mysli pan ze ateisci sa swieci ? czy ksieza ktorzy topili sie na dziurawych barkach w czasie rewolucji francuskiej to nie byla zbronida ateistow ?? Czy komunizm to nie spadek ateizmu? Ale Ateizm proszę Pana nigdy nie twierdził, że zbrodnie popełniane są w imie "dobra ludzkości". A czy inkwizycja nie twierdziła - że ulepsza świat? A do pana MateuszaWroc - ja twierdzę że świat jest wieczny, a bóg jest jego tworem. A raczej tworem ludzkiej bojaźni przed nicością. Heretyk? Niezupełnie. Tak jak ja nie rozumiem pana postawy - tak pan nie zrozumie zapewne mojej. Czyż któraś przypowieść nie mówi wyraźnie o tym, że po śmierci dostajemy to czego się spodziewaliśmy? (O ile dobrze pamiętam - jest to przypowieść w której człowiek niewierzący zostaje "kielichem" na ołtarzu w kościele.) Nie o tym mówiłem - formalnie gdyby utrudniono mi wystąpienie z kościoła katolickiego, byłoby to sprzeczne z Polskim ustawodawstwem i jako takie podlegało pod sąd. Ciekaw jestem czy nie byłaby to precedensowa sprawa - jednostka przeciwko instytucji kościelnej... Niestety nie mogę reszty państwa poinformować o przebiegu wydarzeń, gdyż parafia w której jestem "zarejestrowany" leży 100 km od miejsca w którym studiuję i nie jestem w stanie udać się tam osobiście w najbliższym czasie. Może w któryś z wrześniowych weekendów uda mi się porozmawiać na ten temat z księdzem. |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Quote by hermes ![]() No to źle wiadomo. Proszę przypomnieć sobie lata prześladowań katolików w protestanckich landach, Anglii i wielu innych krajach. A co sie tyczy Św.Oficjum, to być może swoje przekonanie o stosach dla heretyków wzięło z:"Kto nie trwa we mnie, ten zostaje wyrzucony precz jak zeschnięta latorośl; takie zbierają i wrzucają w ogień, gdzie spłoną." (J 15;6)
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: dawid1976 |
|
||||||
|
QUOTE] |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Kto nie trwa we mnie, ten zostaje wyrzucony precz jak zeschnięta latorośl; takie zbierają i wrzucają w ogień, gdzie spłoną. (J 15;6) |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Ale ja tak interpretuję ten fragment i mam do tego święte prawo.
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: hm |
|
||||||
|
Quote by założyciel tematu:Ale Ateizm proszę Pana nigdy nie twierdził, że zbrodnie popełniane są w imie "dobra ludzkości". A czy inkwizycja nie twierdziła - że ulepsza świat? no teraz to sie usmialem, rozumiem ze ateisci ktorzy topili ksiezy nie walczyli z ciemnogrodem, ani troche nie chcieli zmieniac "swiata na lepsze" doporowadzajac do wolnosci rownosci i braterstwa. Oczywscie stalin wysadzajac cerkiew w moskwie anie troche nie chcial propagowac ateizmu, komunizm jako twor o narzuconym pogladzie ateistycznym ani troche nie narzucal swojich pogladow, ludzie wogule nie byli przesladowni za to ze chodzili do kosciola. Ksieza nie gineli w imie ateizmu ?? W imie poprawinaia swiata, walki o lepsze jutro budowaniu idelanego ATEISTYCZNEGO komunizmu ?? Mateusz: Czy prostetaci uzywali nazwe Inkwizycja ?? |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,14 sekund
|
|
|
|