|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Ida |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/21/05 Postów:: 3 |
Powszechnie wiadomo że w naszym kraju Chrześcijaństwo jest wiarą większości społeczeństwa lecz czy powszechnie mówi się że jest to wiara nażucona... nasi pra pra pradziadowie walczyli z nią i bronili się przed nia długo...była to walka z wiatrakami... Poganie...kim oni właściwie byli?? Jedno jest pewne: byli to nasi przodkowie którzy przez niesprawiedliwe osądy, w naszej pamięci ukazywani są jako okrutne dzikusy którym "zbawienne" Chrześcijaństwo uratowało życie... Czy naprawde tak było? Najlepszym dowodem na zaprzeczenie temu jakoby średniowiecze było najbardziej krwawą epoką jest cytat Michaela de Montaigne żyjącego w XVI wieku (renesans!):"Żyję w czasach obfitujących w niewiarygodne wprost przykłady okrucieństwa, a ato przez rospasanie wojen domowych.W całych starożytnych dziejach nie znajduję nic straszliwszego nad to , czego doświadczam każdego dnia" Czy to nie świadczy że jednak średniowiecze nie było takie złe? Ksiądz Meslier napisał u schyłku życia testament dla swych parafian, w którym czytamy m.in.:"Iluż zresztą tak zwanych pisarzy pogańskich, jak Ksenofron, Platon, Cyceron, cesarz Antoniusz, cesarz julian, wergiliusz itd., stworzyło dzieła wspanialsze niż te księgi, które mają być natchnione przez Boga!Śmiało mogę powiedzieć, że same bajki Ezopa sa z pewnością o wielw bardziej pomysłowe i kształcące niż prostckie i przyziemne przypowieści zawarte w Ewangeliach." Muszę przyznać że ksiądz Meslier był bardzo odważnym człowiekiem, chociaż nie do końca się z nim zgadzam to przytoczyłam jego wypowiedż z nadzieją że ludzie współcześni docenią pogan za to jakini byli a nie za to jakimi uczyniła ich często sałszowana historia. No i dochodzimy do wątku pomieszania Chrześcijaństwa z pogaństwem... otóż z tego tępionego pogaństwa CChrześcijaństwo przejeło wielem.in.:Święto Bożego Narodzenia....o wiele wcześniej..przed powstaniem Chrześcijaństwa ludy pogańskie obchodziły święta narodzin swoich bogów. I tu uwaga: obchodzono je na koniec grudnia lub początek stycznia....a przypomne że na początku Swięto Bożego Narodzenia obchodzono 6 stycznia a z czasem przeniesiono je na 25 grudnia... A sam kościół? Wcześni chrześcijanie odbywali swe nauki w małych kręgach lub zgromadzeniach, to od pogan przejeli budynki zwane kościołami to dzięki pogańskiej tradycji modlimy sie co niedziela w pięknych pałacach... teraz zainteresuje was Świętym Graalem... napewno wszyscy znają legende o królu Arturze i Świętym Graalu (kielichu z którego według legendy miał pić Jezus i apostołowie) ale dlaczego prawie nikt nie wie że król Artur był poganinem..... Przykładów jest wiele niektóre są bardziej istotne inne mniej lecz jedno jest pewne; temat zapewne nigdy nie zostanie wyjaśniony do końca..... Za nieocenioną pomoc dziękuje "Racjonaliście" www.Racjonalista.pl
===
Sol Meiden |
||||||
|
|||||||
Remigiusz P. Garbiec |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/12/05 Postów:: 130 |
Święty Graal to mit niewarty rozważania. Król Artur był chrześcijańkim celt-rzymianinem, i walczył przeciw najeźdżczym, pogańskim i germańskim plemionom Anglów i Sasów (Anglosasów). Dlaczego był chrześcijaninem? Dlatego, że Brytania była prowincją rzymską. Wiara chrześcijanska dotarła do niej już byc może w I w. Od początku IV w. całe Imperium podlaegało masowej chrystianizacji, by pod koniec tego wieku, stać sie formalnie państwem katolickim. Legiony opuściły co prawda Brytanie na początku V. w. ale to jeszcze nie oznaczało formalnego zerwania więzów prowincji Brytanii z cesarzem i z Kościołem. Być może w okresie kiedy Artur urzędował jako Dux Bellorum (Wódz Wojenny [Brytanii])i Comes Briitanniarum (Namiestnik Brytanii) w latach 516-550, wsród ludności wiejskiej oddalonej od głównych miast rzymskich zachowały sie jakieś relikty pogaństwa oraz żyły jakieś nioedobitki druidów. Ale elita społeczeństwa rzymsko-brytyjskiego, do której należał Artur, była z całą pewnością chrześcijańska.
===
"A ja odnioslem to do siebie samego i do Apollosa przez wzgląd na was, bracia, abyscie na nas sie nauczyli nie rozumieć wiecej ponad to, co napisano". (Paweł z |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by iducha: Powszechnie wiadomo że w naszym kraju Chrześcijaństwo jest wiarą większości społeczeństwa lecz czy powszechnie mówi się że jest to wiara nażucona... nasi pra pra pradziadowie walczyli z nią i bronili się przed nia długo...była to walka z wiatrakami... Poganie...kim oni właściwie byli?? Jedno jest pewne: byli to nasi przodkowie którzy przez niesprawiedliwe osądy, w naszej pamięci ukazywani są jako okrutne dzikusy którym "zbawienne" Chrześcijaństwo uratowało życie... "Byli" to nie do końca prawdziwe sformułowanie... W wielu zapiskach (w tym zapiskach samego KRK) są dowody, iż poganizm miął się całkiem nieźle na terenach obecnej Polski jeszcze w XVII wieku a i potem (choć może już nie tak powszechnie) dawał o sobie znać. W obecnych czasach, po zmianach dziejowych społecznych i politycznych, gdy w większości konstytucji krajów europejskich przyjęto, iż każdy ma równe prawo do swojej wiary - rodzmiowierstwo (czy też powszechniej - neopoganstwo) znów staje się jawne i widoczne - wystarczy choćby odwiedzić takie strony jak serwis RKP, Rodzimowiercy czy NBI... Quote by iducha:No i dochodzimy do wątku pomieszania Chrześcijaństwa z pogaństwem... otóż z tego tępionego pogaństwa CChrześcijaństwo przejeło wielem.in.:Święto Bożego Narodzenia.... Gwoli uściślenia - ten termin związany jest raczej z pogaństwem Rzymskim, a konkretnie z obchodami tzw. Saturnaliow, a nie bezpośrednio z wierzeniami Słowian... Faktem natomiast jest, ze w większość pierwotnych kultur etnicznych (w tym także u Słowian) największe święta przypadały w okresach przesileń i równonocny. Z tego względu zbieżność dat nie tylko tzw. Bożego Narodzenia (Godowe Święto) jest mało oryginalna ale także Wielkanocy (Jare), sw. Jana/Boze Ciało (Noc Kupały), Dożynki (Święto Plonów)... Quote by iducha ![]() Nie święta narodzin a co najwyżej odrodzenia tudzież ponownego powitania, przyjścia - wynikało to z kalendarza opartego na cyklach natury, a wiec aktualnej porze roku i kalendarzu solarnolunarnym. Co do "uwaga" to jak wyżej - nie chodziło tu jak podałem wcześniej o koniec czy początek danego miesiąca (z reszta w tedy posługiwano się innym kalendarzem) ale o okres przesilenia lub równonocy i tak: Jare (21.III) - przypadające na pierwszą niedzielę po równonocnej pełni Księżyca, było dla naszych przodków wiosennym świętem Matki Ziemi. Obchodzono je na wiele sposobów, a magiczne atrybuty towarzyszące obrzędom miały wnieść do domostw energię i radość życia oraz zapewnić dobry urodzaj i powodzenie na cały rozpoczynający się wiosną rok. Kupalnocka (22.VI) - to jedna z najdawniejszych uroczystości obchodzonych w czasie przesilenia letniego - Święto ognia, wody, słońca i księżyca, urodzaju, płodności, radości i miłości. Kupalnocka poświęcona jest przede wszystkim żywiołom wody i ognia, mającym oczyszczającą moc. To również święto miłości, płodności, słońca i księżyca. Plonów (23.IX) - każdego roku dziękowano bogom za plony, plotąc wieńce, tańcząc, śpiewając i wznosząc modły o urodzaj w roku następnym. Organizowano rytualne uczty, składano ofiary – przede wszystkim Świętowitowi – wróżono i przepowiadano przyszłość. Godowe (22-23.XII) - uznawane jest za początek nie tylko nowego roku słonecznego ale też liturgicznego oraz wegetacyjnego. Zwycięstwo światła nad ciemnością symbolizuje moment, w którym zaczyna przybywać najkrótszego (jak dotąd) dnia w roku, a najdłuższej nocy ubywać. Przynosząc ludziom nadzieję, napawając radością i optymizmem, Swaróg - Słońce znów zaczyna odzyskiwać panowanie nad światem. Stary cykl się zamyka - odchodzi stary rok, nowy - rozpoczyna... Więcej, szczególnie tutaj, nie ma się co rozpisywać zwłaszcza, ze uczyniono to już w serwisach do których linki podąłem wyżej. Quote by iducha:A sam kościół? Wcześni chrześcijanie odbywali swe nauki w małych kręgach lub zgromadzeniach, to od pogan przejeli budynki zwane kościołami to dzięki pogańskiej tradycji modlimy sie co niedziela w pięknych pałacach... ...Może i od pogan ale z pewnością nie od rodzimowiercow słowiańskich - dla nich świątyniami były szczególnie atrakcyjne zakątki natury: polany w lasach, święte gaje, zakola rzek, półwyspy jezior i szczyty gór... Bogowie byli bowiem światem, naturą, a natura była sama dla siebie największą świątynią. Reasumując zaś (tak na przyszłość) zanim zechcesz sprowokować jakaś dyskusję - zwyczajnie wypadałoby wpierw zaopatrzyć się w podstawową wiedze z dziedziny, a nie czerpać ją (bez urazy) wyłącznie z jednego tylko jak mniemam, przeczytanego na Racjonaliście artykułu (który notabene kiedyś miał więcej z racjonalisty niż obecnie...).
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
... sory za dubel.
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/05 Postów:: 1395 |
Czemu nagle ten temat wyskoczył, taki stary, choć nikt go nie ruszył. Pojawił sie na stronie głównej. Czegoś tu nie rozumiem....
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/02/06 Postów:: 306 |
Ciekawy temat. Pan Reguly bardzo wyczerpująco odpowiedział na zagadnienie. Dodam od siebie tylko że miejscowe pogańskie wierzenia w kazdym kraju zostaly przejete przez Chrześcijaństwo. Krajem w którym najmniej okrutnie przeszła chrystianizacja była według mnie Irlandia. Tradycja Druidów została nawet spisana przez mnichów (byłych Druidów), rzecz niepojęta w tamtych czasach jako że wtedy misjonarze palili wszystko co było pogańskie i w ich mniemaniu gorsze. Irlandia nigdy nie została podbita przez Rzym. Druidzi podobno przepowiedzieli nadejście mesjasza Jezusa i przyjeli nową religie widząc w niej nie obowiązek polityczny a piękno duchowe. Celtycki Kościół był bardzo specyficzny i pomimo oskarżeń o herezje ze strony stolicy apostolskiej (np. sprawa Pelagiusza i Św. Augustyna) wpływy Rzymu w Irlandii nie były duże. |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/14/06 Postów:: 131 |
Temat jest o wiele bardziej niz ciekawy.
===
"Myślę, że mylicie kolejność. Nie można mówić, że Jezus wyrasta ponad historię, bez wcześniejszej próby umieszczenia go w niej" (Geza Vermes) |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Odbiegając od tematu, to muszę powiedzieć, że ja siebie uważam za Chrześcijańskiego ateistę .
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
Marek Marczak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/16/06 Postów:: 214 |
Wierzenia słowiańskie i rytuały zostały w formie pogańskiej na tyle zniszczone, że niemozliwa jest ich pełna rekonstrukcja.I RKP tworzy de facto nową religię na bazie starej, bo ta stara nie jest i nie bedzię już nigdy w pełni dostępna. Jakkolwiek Kościół dostosował rytułały pogańskie do swoich potrzeb należy pamiętać, ze chrześcijaństwo ma zupełnie innych charakter od wierzeń j.w.
===
[img]http://f.imagehost.org/0937/Benedict.jpg[/img] |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/06 Postów:: 150 |
Zadne zdanie tego postu nie jest prawdziwe. |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
Zgodnie z tym co twierdzisz kultura Antyczna to była super hiper i najlepsza. Pamiętaj że zwycięzcy piszą historie, Rzym był olbrzymim Imperium i miał możliwość opisywania faktów na swoją korzyść. Chociażby fakt że próbowano przypisywać innym kulturom najgorsze zbrodnie aby usprawiedliwić ich podbój i ukazać siebie jako wyzwolicieli. W Egipcie opisano jak to niewolnicy potwornie zadręczani budowali piramidy, a tu okazuje się że to byli chłopi którzy sobie dorabiali bo akurat nie było okresu zbiorów. Albo przypisywanie przez historyków Rzymskich non-stop ofiar z ludzi i innych okropności Druidom, co nie zostało potwierdzone (Rzym był wtedy w stanie wojny z Celtami). Był to szczyt hipokryzji bo w tym samym czasie Rzym sam popełniał okropne zbrodnie np. Koloseum. To była czysta polityka dlatego trzeba krytycznie podchodzić do kultury Antyku, przynajmniej ja tak robie. A np. zabijanie w Grecji ludzi niepełnosprawnych czy poświecanie rytualne dziewic przed bitwą. |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
Twoja odpowiedź jest cokolwiek nie na temat. Po pierwsze, nie twierdzę, że kultura antyczna jest najlepsza (co by to miało znaczyć?); zachwyca sie nią cytowany przez autora postu wyjsciowego ksiądz Meslier, co jest dla autora powodem apologii pogaństwa. To ze akurat trudno porownywac kulture antyczną z kultura dawnych plemion słowiańskich, jakos uchodzi waszej uwadze. |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
"Co do rzekomego wpływu religii słowiańskich na chrzescijaństwo, popadasz w sprzecznośc sam ze sobą, podając jako dowod celtycką genezę świeta zmarłych. Więc jak w końcu jest? Celtowie czy Słowianie?" |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
"Ja tylko próbuje wykazać że Chrze¶cijaństwo przejeło dla swoich celów ¶wieta pogańskie co sam potwierdzasz, a nie że chodziło tylko o filozofie Greck± co zasugerowałe¶ wcze¶niej. " |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
Jeśli chodzi o założenia teologiczne to prosze sobie poczytać (jeśli oczywiście chce pan poznać prawde a nie mówić tylko o zabawie wakacyjnej...). Troche jest na mojej stronie choć ja sam zajmuje się tym dopiero od roku (są ludzie o wiele bardziej doświadczeni ode mnie którzy zajmują się tematem od wielu lat). |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
Quote by Thomas_Z: Jeśli chodzi o założenia teologiczne to prosze sobie poczytać (jeśli oczywiście chce pan poznać prawde a nie mówić tylko o zabawie wakacyjnej...). Troche jest na mojej stronie choć ja sam zajmuje się tym dopiero od roku (są ludzie o wiele bardziej doświadczeni ode mnie którzy zajmują się tematem od wielu lat). polecam: www.druidry.org www.druidnetwork.org Nie chce mi sie szperac. Powiem wprost, ze uwazam to za stratę czasu. Interesuja mnie dawne wierzenia, ale wole religioznawsto od nowopowstałej religii, jako żrodla wiedzy o dawnych religiach. To co mi powiecie o neopagaństwie moze dotyczyć tylko wspołczesnego nepogaństwa, a nie dawnych wierzeń. Mam też nadzieję, ze skoro ja rozumiem i potrafię przekazac w kilku zdaniach tresc teologiczną swiat chrzescijańskich, to mogę oczekiwać od neopogan, ze tez rozumieja o co im chodzi i są zdolni do podjęcia proby w miarę zwięzłego wytłumaczenia, w co wierzą. Zadałem nawet pytanie czy wierzą w istnienie dawnych bostw? Przyznam sie ze sam uwazam je za retoryczne, bo nie wierze bym miał do czynienia z głupcami. Raczej sądzę że uwazają je rodzaj personifikacji. Ale czego? naprawde nie umiecie tego w prosty sposób wytłumaczyć? To oznaczałoby ze nie wiecie co robicie, czyli że was przeceniam. Neo-Poganstwo jest już na świecie prawnie uznaną duchowością. Jeśli chodzi o Rodziwmowierstwo to pan Reguly już wcześniej dał pare linków. Czytałem jeden bełkocik na rodzomowierstwie czy czyms takim. Nic senownego. W bibliografii brak najnowszych pozycji. Nawet Gieysztora sprzed prawie 20 lat. Wiedzy na temat religii dwanych słowian tam nie znajdę. Ciekaw co to jest prawnie uznana duchowość? Podejrzewam ze oznacza to rejestrację jakoegoś stowarzyszenia. Co to ma wspolnego z duchowością? |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
Uznałem że forum Chrześcijańskie nie jest dobrym miejscem na tego typu wywody. Ale skoro pan chce to postaram się powiedzieć zwięźle. Więc jest to ścieżka eklektyczna czyli nienarzucająca dogmatów ale oparta na jasnych założeniach. Bóg/Bogowie są personifikacją sił natury. W Druidyzmie popularny jest dualizm czyli wiara w Boga uosabianego z słońcem i Bogini z ziemią (Bogini może też być uosabiana z księżycem), podobnie jest w Wicca. Absolut istnieje ale jego konkretna wizja nie jest przyjęta z dogmatu, więc każdy może mieć własną jego wizję, niektórzy wierzą w stary panteon inni są duotheistami inni monoteistami. Zasadniczo przyjmuje się że absolut może wyrażać się w wielu formach. |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
"Ciekaw co to jest prawnie uznana duchowość? Podejrzewam ze oznacza to rejestrację jakoegoś stowarzyszenia. Co to ma wspolnego z duchowością?" |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
Jestem tu od wczoraj, więc nie wiem co administracja portalu uwaza za słusze lub nie, ale nie widzę powodu, dla ktorego na portalu religijnym nie moznaby opowiadac o roznych wierzeniach, zwłaszcza w celach komparatystycznych. Gdybym sie mylil, portal ten nie wart byłby mojego zainteresowania ale to moja osobista sprawa. |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
Quote by Thomas_Z: "Ciekaw co to jest prawnie uznana duchowość? Podejrzewam ze oznacza to rejestrację jakoegoś stowarzyszenia. Co to ma wspolnego z duchowością?" To znaczy że są legalnie działające związki wyznaniowe tego typu i nie jest to jakaś zabawa... Tak podejrzewalem i to napisałem. No coz wolnosć przekonań i zrzeszania sie zezwala nawet na rejestrację zwiazku wierzącego w latające słonie, ale nadal nie ma to nic wspolbego z duchowością. Prawo zezwalając na dzialanie jakije wspolnoty nie weryfikuje faktu czy za tym stoi jakas duchowść, tylko czy jego ststut jest jest zgodny z prawem. |
||||||
|
|||||||
coso |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/06 Postów:: 189 |
[eriugena] |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
Neo-Pogaństwo nie jest typem duchowości masowej. Nie każdemu odpowiada takie podejście, dla jednych jest to wolność dla innych relatywizm, kwestia wyboru. |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
"Tak podejrzewalem i to napisałem. No coz wolnosć przekonań i zrzeszania sie zezwala nawet na rejestrację zwiazku wierzącego w latające słonie, ale nadal nie ma to nic wspolbego z duchowością. Prawo zezwalając na dzialanie jakije wspolnoty nie weryfikuje faktu czy za tym stoi jakas duchowść, tylko czy jego ststut jest jest zgodny z prawem." |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
Quote by coso: [eriugena] "Tak podejrzewalem i to napisałem. No coz wolnosć przekonań i zrzeszania sie zezwala nawet na rejestrację zwiazku wierzącego w latające słonie, ale nadal nie ma to nic wspolbego z duchowością." Dlaczego wiara, kultura i tradycja Słowian nie ma niczego wspólnego z duchowością? "Prawo zezwalając na dzialanie jakije wspolnoty nie weryfikuje faktu czy za tym stoi jakas duchowść, tylko czy jego ststut jest jest zgodny z prawem." Kto miałby taką weryfikację przeprowadzać? Gdyby robił ją sąd na podstawie opinii biegłych to rodzimowierstwo nie miałoby najmniejszych problemów z rejestracją. W końcu jest to starszy i bogatszy system wierzeń od chrześcijaństwa. Poza tym o ile mi wiadomo nie stoi również z chrześcijaństwem w sprzeczności. Wiara i kultura słowian być moze ma cos wspolnego z duchowscią, choć nie mozna odpowiedzialnie o tym mowic wobec braku żrodeł. Natomiast czy neopogaństwo ma cos wspolnego z duchowoscią, to zupełnie inna sprawa. Na razie sprawia wrazenie wyrozumowanego nieco naiwnego eklektyzmu. Oczywiscie stanowczo zaprzeczam, izby rodzimowierstow było bogatszym i starszym systemem religijnym od chrzescijaństwa. Slowianie pojawili się na scenie historii w V-VI wieku, gdy system religijny chrzescijanstw osiągnął pierwszy szczyt swojego rozwoju. Tymczasem po pierwszych werzeniach słowina nie pozostalo nic gdyby rzeczywiscie byl to tak rozwiniety system wierzeń, slady intelektualnje walki z chrzescijanstwem zachoway by się, tak jak zachowaly sie w przypadku pogaństwa antycznego. Nic jednak dziwnego, ze sie nie zachowały, bo byl to lud nie uzywający pisma. Pozwole sobie na twierdzenie, ze systemy prehistoryczne (niepismienne) nie maja sznas na osiagniecie poziomu intelektualengo ludow historycznych. |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
Quote by Thomas_Z: "Tak podejrzewalem i to napisałem. No coz wolnosć przekonań i zrzeszania sie zezwala nawet na rejestrację zwiazku wierzącego w latające słonie, ale nadal nie ma to nic wspolbego z duchowością. Prawo zezwalając na dzialanie jakije wspolnoty nie weryfikuje faktu czy za tym stoi jakas duchowść, tylko czy jego ststut jest jest zgodny z prawem." Pytałem cię abyś zerknął na strony o Druidyzmie i co? łatwiej przyrównać Neo-Pogaństwo do latających słoni niż poznać w co naprawdę wierzą Neo-Poganie. Natomiast to że nie ma tam duchowści to twoja subiektywna opinia. Obawaim sie ze nie zrozumiałes. To wy podajecie jurydyczny argumnet, ze duchowosc zostala prawnie potwierdzona, chociaz sąd nie rozstrzyga o obecnosci duchowosci w jakims stowarzyszeniu, ani prawo jej nie definiuje. Wysmiewam ten argumnet, bo nie wynika z niego obecnosc duchowsci w rodzimowirstwie, bo jest on nonsensowny. To czy istnieje wsrod was jakas duchowość, to zupełnie inna sprawa. |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
"To wy podajecie jurydyczny argumnet, ze duchowosc zostala prawnie potwierdzona, chociaz sąd nie rozstrzyga o obecnosci duchowosci w jakims stowarzyszeniu, ani prawo jej nie definiuje" |
||||||
|
|||||||
coso |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/06 Postów:: 189 |
[eriugena] |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
To że dane stowarzyszenie jest zarejestrowane to chyba dobry znak. W tym momencie nie uchodzi że jest jakąś sektą czy czymś podejrzanym. Podałem fakt że jeśli organizacja jest zarejestrowana to oznacza że jest to związek wyznaniowy a nie jakaś zabawa. Ty twierdzisz że Neo-Pogaństwo jest zabawą i jest bez sensu a nawet jest to regres. Tak samo podchodzono do Chrześcijaństwa na początku. Grecy wyśmiali idee że Bóg może być człowiekiem ale pomimo tego Chrześcijaństwo, we wszystkich odmianach, stało się największą religią świata. To jest znak ze stowarzyszenie nie stawia sobie celow sprzecznych z prawem. Tylko tyle i nic więcej. Nie ma to nic wspolnego z tym czy cos jest sekta, czy nie. Sekta rowniez moze sie ukonstytuowac w stowarzyszenia. Np ewidentna sekta, jak jehowici jest prawnie zarejestrowana jako stowarzyszenia "Straznica". Co do roznicy między chrzescijanstwem a neopogaństwem, mam do powiedzenia tyle, ze chrzescijanstwo na gruncie zastanych religii wnosilo nowa tworcza i bardzo istotna w historii cywlizacji idee. Nie wiem co wnosi neopogaństwo poza mieszaniną naiwnego antykwaryzmu, niechujstwa poznawczego, i idei skadinąd pozareligijnych, jak ekologizm, czy paranuaki. |
||||||
|
|||||||
Thomas Z |
|
||||||
"Nie wiem co wnosi neopogaństwo poza mieszaniną naiwnego antykwaryzmu, niechujstwa poznawczego, i idei skadinąd pozareligijnych, jak ekologizm, czy paranuaki. |
||||||
|
|||||||
eriugena |
|
||||||
"Dlaczego wiara, kultura i tradycja Słowian nie ma niczego wspólnego z duchowością?" |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,20 sekund
|
|
|
|