|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Problemy ekumeniczne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
volo_estorath |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/11/05 Postów:: 30 |
Jestem katolikiem(tzn. należę do krk ale tak naprawdę mam wątpliwości co do tego kościoła - po prostu szukam prawdy , ale prawdy przez duże P, a więc Prawdy) |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/26/05 Postów:: 697 |
Śwoęty JAkub pisał, że wiara przez uczynki się wyraża. Zbawienie wiec osiagamy przez Chrystusa, tj. wiare w NIego, ktora wyrazona jest m.in. zewnetrznie przez postepowanie.
===
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste eleison! |
||||||
|
|||||||
volo_estorath |
|
||||||
Quote by Jakub: Śwoęty JAkub pisał, że wiara przez uczynki się wyraża. Zbawienie wiec osiagamy przez Chrystusa, tj. wiare w NIego, ktora wyrazona jest m.in. zewnetrznie przez postepowanie. Tak to tez rozumiem, ale co oznaczją te słowa Je¶li bowiem dobrowolnie grzeszymy po otrzymaniu pe³nego poznania prawdy, to ju¿ nie ma dla nas ofiary przeb³agalnej za grzechy*, 27 ale jedynie jakie¶ przera¿aj±ce oczekiwanie s±du i ¿ar ognia, który ma trawiæ przeciwników. 28 Kto przekracza Prawo Moj¿eszowe, ponosi ¶mieræ bez mi³osierdzia na podstawie [zeznania] dwóch albo trzech ¶wiadków. 29 Pomy¶lcie, o ile¿ surowszej kary stanie siê winien ten, kto by podepta³ Syna Bo¿ego i zbezcze¶ci³ krew Przymierza, przez któr± zosta³ u¶wiêcony, i obel¿ywie zachowa³ siê wobec Ducha ³aski. 30 Znamy przecie¿ Tego, który powiedzia³: Do Mnie [nale¿y] pomsta i Ja odp³acê. I znowu: Sam Pan bêdzie s±dzi³ lud swój*. 31 Straszn± jest rzecz± wpa¶æ w rêce Boga ¿yj±cego."(10 rozdzia³ |
||||||
|
|||||||
m4 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/25/05 Postów:: 240 |
podejrzewam, że chodzi o grzech przeciwko Duchowi Świętemu.
===
www.thehungersite.com/ |
||||||
|
|||||||
volo_estorath |
|
||||||
Quote by m4: podejrzewam, że chodzi o grzech przeciwko Duchowi Świętemu. To nie może chodzić o grzech przeciwko duchowi Swietemu, gdyż czytamy o przekroczeniu Prawa Mojżeszowego: 26 Jeśli bowiem dobrowolnie grzeszymy po otrzymaniu pełnego poznania prawdy, to już nie ma dla nas ofiary przebłagalnej za grzechy*, 27 ale jedynie jakieś przerażające oczekiwanie sądu i żar ognia, który ma trawić przeciwników. 28 Kto przekracza Prawo Mojżeszowe, ponosi śmierć bez miłosierdzia na podstawie [zeznania] dwóch albo trzech świadków. 29 Pomyślcie, o ileż surowszej kary stanie się winien ten, kto by podeptał Syna Bożego i zbezcześcił krew Przymierza, przez którą został uświęcony, i obelżywie zachował się wobec Ducha łaski. 30 Znamy przecież Tego, który powiedział: Do Mnie [należy] pomsta i Ja odpłacę. I znowu: Sam Pan będzie sądził lud swój*. 31 Straszną jest rzeczą wpaść w ręce Boga żyjącego."(10 rozdział) |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Klucz do rozwiazania Twojego problemu lezy w rozumieniu slowa dobrowolnie... Moge Ci podsunac pewne wersety
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Paweł Chojecki |
|
||||||
|
Quote by m4: podejrzewam, że chodzi o grzech przeciwko Duchowi Świętemu. Zamiast podejrzewać, lepiej solidnie przestudiować problem. Podsuwam swoje wnoski, może będą pomocne -http://www.kosciol.pl/article.php/20051102181713921 Paweł Chojecki |
||||||
|
|||||||
Gość forum: uczynki plynace z wiary |
|
||||||
|
Nasz Pan Jezus powiedzial " Po uczynkach ich poznacie". |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by uczynki plynace z wiary: Po drugie nie bedziemy sadzeni jaka jest nasza wiara, ale jakie sa nasze uczynki wynikiem tej wiary Leonku - jak dostaniesz to na co zaslugujesz za swoje uczynki to nie chcialbym byc w Twojej skorze... I teraz konkretnie. Podaj mi jakis fragment z biblii ktory podtrzyma o o czym mowisz...
===
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
po prostu szukam prawdy , ale prawdy przez duże P, a więc Prawdy Polecam filozofię, przez duże F
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
|
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
Quote by uczynki plynace z wiary: Leonku - jak dostaniesz to na co zaslugujesz za swoje uczynki to nie chcialbym byc w Twojej skorze... I teraz konkretnie. Podaj mi jakis fragment z biblii ktory podtrzyma o o czym mowisz... Nie chcialbys byc w mojej skorze, bo nie rozumiez w jaki sposob Nasz Pan Jezus zbawia czlowieka. Z tego co piszesz domyslam sie, ze jestes protestantem. Ozcywiscie jestescie specialna laska wybrani (Tak myslicie)Pan Jezus za was umarl i wy Jego wybraliscie jako Pana i Zbawiciela i przez to jestescie juz zbawieni???!!!. Good luck, bo w niebie was nie zobacze.Wszyscy inni, ktorzy tej specialnej laski, jak wy protestanci nie maja i nie wybrali jak wy Pana Jezusa, ale byli przez Pana Jezusa wybrani, musza sie sie nawracac, oczyszczac, wychodzic z grzechu dzieki tej pieknej lasce wypracowanej dla nas przez naszego kochanego Jezusa Crystusa. Nie zawsze jest to latwo, gdyz grzech czasem jest tak slodziutki, ze czlowiek wolaby zgrzeszyc, anizeli walczyc z nim. Jenak nagroda jaka na nas czeka w Niebie, motywuje nas. Czytaj co Pan Jezus mowi do 7-miu Ksciolow, co da ZWYCIEZCY!! Jesli bedzie zwyciezca, to znaczy, musial walczyc oczywiscie nie sam, a z Chrystusem. Jezeli chcesz lepiej rozumiec Pismo Swiete musisz zrobic sobie dobry rachunek sumienia i isc do spowiedzi Swietej. Musisz sie uwolnic od tego ducha, ktory przez grzech zniewala Cie i idiotycznie pozwala Ci rozumiec prawdy Boze.Oczywiscie ma w tym swoj cel. Jedynie w tym moze Ci pomodz Kaplan Jezusa Chrystusa. Nikt inny. Nie swoja moca, ale moca Samego Boga. Czytaj Sw. Jan rozdzial 20 wiersz 20. Moja dobra rada . Wola nalezy do Ciebie !!!. Chce wiedziec jak rozumiesz slowo Jezusa NAWRACJCIE SIE. Leon [/QUOTE] |
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
Quote by uczynki plynace z wiary: Leonku - jak dostaniesz to na co zaslugujesz za swoje uczynki to nie chcialbym byc w Twojej skorze... I teraz konkretnie. Podaj mi jakis fragment z biblii ktory podtrzyma o o czym mowisz... Nie chcialbys byc w mojej skorze, bo nie rozumiez w jaki sposob Nasz Pan Jezus zbawia czlowieka. Z tego co piszesz domyslam sie, ze jestes protestantem. Ozcywiscie jestescie specialna laska wybrani (Tak myslicie)Pan Jezus za was umarl i wy Jego wybraliscie jako Pana i Zbawiciela i przez to jestescie juz zbawieni???!!!. Good luck, bo w niebie was nie zobacze.Wszyscy inni, ktorzy tej specialnej laski, jak wy protestanci nie maja i nie wybrali jak wy Pana Jezusa, ale byli przez Pana Jezusa wybrani, musza sie sie nawracac, oczyszczac, wychodzic z grzechu dzieki tej pieknej lasce wypracowanej dla nas przez naszego kochanego Jezusa Crystusa. Nie zawsze jest to latwo, gdyz grzech czasem jest tak slodziutki, ze czlowiek wolaby zgrzeszyc, anizeli walczyc z nim. Jenak nagroda jaka na nas czeka w Niebie, motywuje nas. Czytaj co Pan Jezus mowi do 7-miu Ksciolow, co da ZWYCIEZCY!! Jesli bedzie zwyciezca, to znaczy, musial walczyc oczywiscie nie sam, a z Chrystusem. Jezeli chcesz lepiej rozumiec Pismo Swiete musisz zrobic sobie dobry rachunek sumienia i isc do spowiedzi Swietej. Musisz sie uwolnic od tego ducha, ktory przez grzech zniewala Cie i idiotycznie pozwala Ci rozumiec prawdy Boze.Oczywiscie ma w tym swoj cel. Jedynie w tym moze Ci pomodz Kaplan Jezusa Chrystusa. Nikt inny. Nie swoja moca, ale moca Samego Boga. Czytaj Sw. Jan rozdzial 20 wiersz 20. Moja dobra rada . Wola nalezy do Ciebie !!!. Chce wiedziec jak rozumiesz slowo Jezusa NAWRACJCIE SIE. Leon [/QUOTE] |
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
Quote by uczynki plynace z wiary: Leonku - jak dostaniesz to na co zaslugujesz za swoje uczynki to nie chcialbym byc w Twojej skorze... I teraz konkretnie. Podaj mi jakis fragment z biblii ktory podtrzyma o o czym mowisz... Nie chcialbys byc w mojej skorze, bo nie rozumiez w jaki sposob Nasz Pan Jezus zbawia czlowieka. Z tego co piszesz domyslam sie, ze jestes protestantem. Ozcywiscie jestescie specialna laska wybrani (Tak myslicie)Pan Jezus za was umarl i wy Jego wybraliscie jako Pana i Zbawiciela i przez to jestescie juz zbawieni???!!!. Good luck, bo w niebie was nie zobacze.Wszyscy inni, ktorzy tej specialnej laski, jak wy protestanci nie maja i nie wybrali jak wy Pana Jezusa, ale byli przez Pana Jezusa wybrani, musza sie sie nawracac, oczyszczac, wychodzic z grzechu dzieki tej pieknej lasce wypracowanej dla nas przez naszego kochanego Jezusa Crystusa. Nie zawsze jest to latwo, gdyz grzech czasem jest tak slodziutki, ze czlowiek wolaby zgrzeszyc, anizeli walczyc z nim. Jenak nagroda jaka na nas czeka w Niebie, motywuje nas. Czytaj co Pan Jezus mowi do 7-miu Ksciolow, co da ZWYCIEZCY!! Jesli bedzie zwyciezca, to znaczy, musial walczyc oczywiscie nie sam, a z Chrystusem. Jezeli chcesz lepiej rozumiec Pismo Swiete musisz zrobic sobie dobry rachunek sumienia i isc do spowiedzi Swietej. Musisz sie uwolnic od tego ducha, ktory przez grzech zniewala Cie i idiotycznie pozwala Ci rozumiec prawdy Boze.Oczywiscie ma w tym swoj cel. Jedynie w tym moze Ci pomodz Kaplan Jezusa Chrystusa. Nikt inny. Nie swoja moca, ale moca Samego Boga. Czytaj Sw. Jan rozdzial 20 wiersz 20. Moja dobra rada . Wola nalezy do Ciebie !!!. Chce wiedziec jak rozumiesz slowo Jezusa NAWRACJCIE SIE. Leon |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
1. Czy moze ktos milemu ateiscie wyjasnic, ze problemy ekumeniczne to nie jest miejsce, w ktorym powinien sie wypowiadac i podawac swoje niedowazone uwagi o prawdzie filozofii???
===
||||||
|
|||||||
m4 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/25/05 Postów:: 240 |
Quote by volo_estorath: To nie może chodzić o grzech przeciwko duchowi Swietemu, ano faktycznie, teraz już widzę, że nie a co do artykułu P. Chojeckiego, to ciekawe rozumowanie, ale mnie nie przekonuje
===
www.thehungersite.com/ |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,13 sekund
|
|
|
|