|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
Widze sami eksperci..
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Albert: Niewierze!!! Niby dlaczego Chrystus nie miałby przyjąć takiej ofiary jak opętanie? Czyż to nie jest najwyższy dowód zaufania jaki można okazać Chrystusowi? Oddać siebie, swoje ciało, swoją duszę i co najważniejsze swoją wieczność we władanie najgorszego swojego wroga, Szatana, będąc pewnym że że Jezus nas nie zostawi? Nie zapomni o nas? Nie przeoczy naszego oddania? To Jezus "zstąpił dla nas do piekieł" dlaczego więc nie miałby docenić tego że Anneliese stąpiła za życia do piekieł dla Niego? Nawet jeśli to był tylko podstęp szatana, Ona przekonana że robi to Dla Boga, dla Jezusa, nie tylko "zdeptała szatanowi głowę" ale kolokwialnie wręcz zmiażdżyła mu jaja! I to na jego własnym podwórku! W dodatku przypieczętowała to oddaniem życia!!! I nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, ale duszy zabić nie mogą;bójcie się raczej tego,który może i duszę i ciało zniszczyć w piekle.[Mat,10,28]
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Quote by: albert1972 Niewierze!!! Niby dlaczego Chrystus nie miałby przyjąć takiej ofiary jak opętanie? Czyż to nie jest najwyższy dowód zaufania jaki można okazać Chrystusowi? Oddać siebie, swoje ciało, swoją duszę i co najważniejsze swoją wieczność we władanie najgorszego swojego wroga, Szatana, będąc pewnym że że Jezus nas nie zostawi? Nie zapomni o nas? Nie przeoczy naszego oddania? To Jezus "zstąpił dla nas do piekieł" dlaczego więc nie miałby docenić tego że Anneliese stąpiła za życia do piekieł dla Niego? Nawet jeśli to był tylko podstęp szatana, Ona przekonana że robi to Dla Boga, dla Jezusa, nie tylko "zdeptała szatanowi głowę" ale kolokwialnie wręcz zmiażdżyła mu jaja! I to na jego własnym podwórku! W dodatku przypieczętowała to oddaniem życia!!! Bzdórę piszesz i nie znasz Ewangeli I nie wiesz po co Jezus poszedł na krzyż skoro takie brednie piszesz ! najpierw się doucz a potwem pisz ale zgodnie ze Słowem Bożym. Szalom
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Remigiusz P. Garbiec |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/12/05 Postów:: 130 |
Czy Bóg może nakazać demonom opętanie jakiejś osoby, i to w dodatku osoby przez niego wybranej do służby Bożej?
===
"A ja odnioslem to do siebie samego i do Apollosa przez wzgląd na was, bracia, abyscie na nas sie nauczyli nie rozumieć wiecej ponad to, co napisano". (Paweł z |
||||||
|
|||||||
GraveTone |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/22/09 Postów:: 10 |
W moim osobistym odczuciu to Anneliese Michel jest jak siostra, niewidzialna siostra, która zawsze opiekuje się swoim rodzeństwem. Przyznaję, ja bym się dwa razy zastanowił, gdyby mnie zapytano, czy chcę się poświęcić dla rodzaju ludzkiego, za ich grzechy, bo i tak bym wiedział, że nic ich to nie nauczy i nadal będą grzeszyć. Sam nie jestem lepszy. Ale to co zrobiła Anneliese jest po prostu niesamowite, coś ogromnego. Chyba po do końca życia nie zapomnę o Niej i Jej poświęcenia. Wiecie, to jest coś w rodzaju bohaterstwa, które jest bardzo przypięte do osobowości, ponieważ każdy zapomina o wielu bohaterach z dzieciństwa, o Spider-Manie itd. |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
To co zrobiła Anne Lise to była parodia tego co zrobił Pan Jezus, bo to tylko On był w stanie przyjąć grzechy świata bo był doskonałą istotą. A ludzkie najleprze intencje nić nie dadzą bez Jezusa. Nienadarno kazał napisać słowa w Nowym testamencie : Choćbyś cały świat pozyskał a na duszy swojej szkodę poniósł nic ci to nie da. A Anne Lise swoją chęcią chciała wyzwolić cały świat od grzechu lecz sama na swojej duszy poniosła szkodę oczywiście nie ze swojej winy bo dała się zwieść duchowi który podał się za Matkę Jezusa.
===
||||||
|
|||||||
sługa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/25/06 Postów:: 59 |
Tu jest ten dokument o którym pisał BLyy. Warto obejrzeć wszystkie części od początku aby nie psuć sobie filmu. Niecierpliwi mogą od razu przeskoczyć do czwartej części aby usłyszeć oryginalne nagrania głosów demonów.
===
"Aby ludzie widzieli dobre czyny w Was i chwalili Ojca który w niebie jest" |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
Bóg nie nakazał opętać Anneliese. Ale dopuścił, za jej zgodą. Dopuścił dlatego, że wiedział, ze z tego wyjdzie wielkie dobro, że ona to wytrzyma, i przez to jeszcze bardziej uświęci.
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
w.adamski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/29/09 Postów:: 3 |
Ja to dziwie sie, ze jeszcze ktokolwiek wierzy w cos takiego jak opetanie. I ze kosciol utrzymuje ludzi do odprawiania tzw. egzorcyzmow. |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
Quote by: w.adamski Ja to dziwie sie, ze jeszcze ktokolwiek wierzy w cos takiego jak opetanie. I ze kosciol utrzymuje ludzi do odprawiania tzw. egzorcyzmow. Tylko, że osoby należące do Kościoła jednak wierzą w to, że demony istnieją. Bycie wierzącym i negowanie możliwości opetania to odrzycanie Pisma Swietego. Namawiasz kosciol do odrzucenia jednego ze swoich fundamentu. Egzorcyzmy nie wykluczają opieki psychiatry, wiec nie widze w tym problemu.
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Witaj na forum Quote by: w.adamski Ja to dziwie sie, ze jeszcze ktokolwiek wierzy w cos takiego jak opetanie. wiesz....chyba połowa z 38 milionów ludzi w okół ciebie wierzy w istnienie i działanie Szatana więc i w możliwość opętania..ale dobrze, że się dziwisz zdziwienie to bardzo pozytywna cecha I ze kosciol utrzymuje ludzi do odprawiania tzw. egzorcyzmow. zdziwił byś się jeszcze bardziej gdybyś się dowiedział jak zapracowanymi ludźmi oni są - popyt przewyższa podaż Moim zdaniem fajnie, że je masz, ale skonfrontowałeś je z rzeczywistością o której piszesz?, byłeś w swoim, lub sąsiednim mieście na nabożeństwie o uwolnienie? rozmawiałeś z egzorcystą? samo opetanie jest choroba psychiczna masz rację ostatnio pojawiła się w psychiatrii taka jednostka chorobowa i wiedz, że egzorcysta zanim zacznie działać ma obowiązek skierować delikwenta do psychiatry aby wykluczyć chorobę psychiczną, a i tak mu dużo pracy zostaje. Wielu egzorcystów ma stałych psychiatrów z którymi się konsultują i na wzajem podsyłają sobie "pacjentów" - bo jest to stan odbiegający od normy i jest kreowany przez umysl osoby chorej. Takie osoby powinny byc poddawane leczeniu. kosciol w takich przypadkach powinien sklaniac sie raczej do uswiadamiania danej osoby o tym ze Bog jest przy niej a kosciol bedzie ja wspierac w procesie leczenia. Osoba taka musi poczuc ze dzialania wokol niej kierowane sa miloscia. i tak dokładnie się dzieje, bo wychodzenie z opętania podobne jest do wychodzenia z nałogu
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by: w.adamski Ja to dziwie sie, ze jeszcze ktokolwiek wierzy w cos takiego jak opetanie. I ze kosciol utrzymuje ludzi do odprawiania tzw. egzorcyzmow. Witam serdecznie jeszcze jednego, ktory mając dwadzieścia lat przeczytał kawałek wikipedii i "ma misję od Boga", żeby pouczać naiwnych korzystających z dwutysiącletniej wiedzy i doświadczenia swojego Kościoła. Mam pytanie: jaka jest Twoja wiedza z psychiatrii i jaka z teologii? jakieś studia? jakieś opublikowane prace? czy tylko radosna młoda kontestacja?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
w.adamski |
|
||||||
Jesli chodzi o moj wiek to nie jestem zadnym nastolatkiem dolaczajacym sie do dyskusji po przeczytaniu jakis opinii zasiegnietych z internetu (np. wikipedii - jak to ktos okreslil). Jak juz pisze cokolwiek o sobie to jestem po 30 i nie mam wyksztalcenia psychologicznego czy tez teologicznego, przeciwnie jestem z obszaru nauk scislych. Ale pominmy to wszystko bo to nie ma zadnego znaczenia w tej kwestii. Wazna rzecza natomiast jest to ze przez wiele lat borykalem sie z dolegliwosciami choroby psychicznej. Poczatkowo byly to problemy z ciaglym brakiem enerii, notoryczna sennoscia, postrzeganiem swiata w czarnych barwach i tym podobne. W pewnym momencie, nagle pojawily sie jednak bardziej niepokojace zjawiska. Zaczalem podejrzewac ludzi wokol mnie o zle zamiary w stosunku do mojej osoby, zaczalem slyszec ludzi z otoczenia wypowiadajacych sie na moj temat pomimo duzej odleglosci miedzy nami. Wkoncu popadlem w taki stan, ze zdawalo mi sie ze potrafie czytac w myslach niektorych osob i nawet rozmawiac z nimi telepatycznie. Mialem to szczescie, ze moja rodzina zauwazyla dziwne zachowanie i zmusila mnie do udania sie do psychiatry. Podjalem leczenie. Przez dlugi czas jednak nie moglem pozbyc sie opisanych wczesniej przypadlosci. Z czasem te najbardziej niepokojace ustaly lecz nadal czulem te niezauwazalne dla innych lecz przykre dla mnie samego (ospalosc, szybkie meczenie sie, smutek - tzw. ciemnosc wokol mnie). Jakis czas temu odstawilem leki i po kilku tygodniach moglbym stwierdzic ze narodzilem sie na nowo. Wszystkie problemy zupelnie zniknely. Nagle stalem sie czlowiekiem patrzacym z optymizmem, pozbylem sie leku i co rowniez wazne dla mnie nie zasypiam stojac i nie mecze sie kazda wykonywana czynnoscia. Stan ten trwa juz dosc dlugo i jest niezmienny. Spogladajac jednak wstecz jestem swiadom tego, ze gdyby nie pomoc lekarza moj stan moglby byc calkowicie odmienny. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czlowiek w takim stanie psychiki jak poczucie pustki, otaczajacej go rozpaczy ma ogromny zal do Stworcy, ze cos takiego go spotyka. Obserwujac ludzi wokol sprawiajacych wrazenie szczesliwych zadajesz sobie pytanie dlaczego mnie to spotyka, co ja takiego zrobilem, czemu musze cierpiec. Wowczas niektorzy buntuja sie przeciw temu w co do tej pory wierzyli. Moim zdaniem odprawianie w takim przypadku egzorcyzmow moze powodowac jeszcze wiekszy bunt a nawet agresje i zachowanie ktore ktos moze interpretowac jako opentanie. Czy wy naprawde uwazacie ze szatan ma jakikolwiek cel w tym, zeby wcielac sie w jakas osobe i ujawniac podczas egzorcyzmow ? Moim zdaniem byloby to conajmniej glupie. |
||||||
|
|||||||
Marianna |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/17/05 Postów:: 695 |
Jesli istnieje jakis problem w twoim srodowisku, to wedlug nowych zasad nie powinienes sie przejmowac, a zamiast rozwiazac ten problem, spojrzec na niego inaczej i problem juz nie istnieje. Czyli: jesli nieslusznie trafisz do wiezienia, ciesz sie bratku, ze cie wiele omija. Nie musisz sie o nic martwic, chodzisz na spacerki, jedzonko pod nos. Pelnia szczescia!
===
Gdzie milosc wzajemna i dobro, tam znajdziesz Boga zywego |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: Marianna
Niezależnie co człowieka spotka możemy mieć nadzieję na lepsze oraz świadomość miłości Boga. Przypadek Hioba wskazuje jak krótkowzroczne mogą być ludzkie sądy. Uważam, że cokolwiek złego stało się w życiu nie należy ciągle oglądać się za ramie i rozpamiętywać ale żyć dalej i patrzeć na boki i do przodu. Czas żałoby i rozpaczy, choć sam w sobie naturalny to przedłużony zamiast nieść uzdrowienie i ulgę staje się patologią zatruwającą całe otoczenie. Urąganie i szukanie zemsty (na Bogu ?!?) zatruwa tylko umysł i serce złem i zło mnoży. Czy taka postawa oznacza wg ciebie Marianno życie na haju?? ![]()
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: w.adamski Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czlowiek w takim stanie psychiki jak poczucie pustki, otaczajacej go rozpaczy ma ogromny zal do Stworcy, ze cos takiego go spotyka. Obserwujac ludzi wokol sprawiajacych wrazenie szczesliwych zadajesz sobie pytanie dlaczego mnie to spotyka, co ja takiego zrobilem, czemu musze cierpiec. Wowczas niektorzy buntuja sie przeciw temu w co do tej pory wierzyli. Moim zdaniem odprawianie w takim przypadku egzorcyzmow moze powodowac jeszcze wiekszy bunt a nawet agresje i zachowanie ktore ktos moze interpretowac jako opentanie. Czy wy naprawde uwazacie ze szatan ma jakikolwiek cel w tym, zeby wcielac sie w jakas osobe i ujawniac podczas egzorcyzmow ? Moim zdaniem byloby to conajmniej glupie. dobrze, że opisałeś swoje doświadczenia. Jednak przejście przez jakąś postac choroby psychicznej czy umysłowej nie upoważnia nikogo do podważania realności świata nadprzyrodzonego, czy świata duchów. I dobrze, że nikt nie odprawiał nad tobą egzorcyzmów - nie było widocznie takiej potrzeby. Co nie znaczy wcale, że w innych przypadkach, innych ludzi nie mamy do czynienia z działaniem złego ducha.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Niezależnie co człowieka spotka możemy mieć nadzieję na lepsze oraz świadomość miłości Boga. Przypadek Hioba wskazuje jak krótkowzroczne mogą być ludzkie sądy. ja zrozumiałem, że Marianna ironizuje, albo jest sarkastyczna wskazując na błąd tak zwanej "mistyki naturalnej"
===
||||||
|
|||||||
skierka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/06/08 Postów:: 1264 |
Jak wielka jest rozpiętość sądów rozmówców ! |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: skierka
Ażebyś już całkowicie sie pogubiła, to przypomnę radę Jezusa aby robić tak jak owi uczeni mówią (choć nie naśladować ich w hipokryzji). Bez owych uczonych ludzie czcili by "cudowne" źródełka, drzewa i jaskinie, owi uczeni przekonywali z Biblią w ręku, że Jezus jest oczekiwanym mesjaszem, owi uczeni spisali ewangelie, dzieje i napisali listy abyś dziś nie składała ofiar jakiemuś głazowi (to też byłaby jakaś wiara) Pohamuj się więc, bo jakkolwiek prostota jest cnotą, to prostactwo już nią nie jest.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
skierka |
|
||||||
Zgadzam się prostactwo to nie prostota. |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
skierka, Rafi_F
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Jeżeli ktoś tworzy myśli, konstrukcje logiczne BEZ POTWIERDZENIA W BIBLII to czymże to jest jeżeli nie grzechem przeciwko drugiemu przykazaniu / wersja oryginalna / A pokaż mi w jakiej oryginalnej Biblii jest jakakolwiek numeracja! I wytykasz innym "analfabetyzm religijny" Otóż numerację wprowadzono właśnie dla "analfabetów". A może jeszcze powiesz, że Mojżesz przyniósł tablice kamienne od Boga z 10 przykazaniami? Że były zapisane jednostronnie po kilka przykazań na tablice? No to wróć rzeczywiście do podstaw, otwórz Biblię na Księdze Wyjścia i od 24-tego rozdziału czytaj. Uważasz, że teologia dzisiejsza odbiega od widoku naiwnego diabła z kopytami i rogami? Faktycznie, tak jest. Nie podoba ci się? Trudno, możesz przy obrazie rogatego naiwnego jegomościa pozostać jeżeli co to w wierze pomaga. Pozwól jednak innym ten obraz odrzucić jeżeli im to wierze pomaga.
===
||||||
|
|||||||
w.adamski |
|
||||||
Przeczytalem kilka ostatnich postow i musze niestety stwierdzic, ze dziwie sie pogladom niektorych osob. Pomine sam fakt trudnosci z analiza kontrowersyjnych dla mnie wypowiedzi, ktore moge okreslic jedynie jako tzw. belkot. Kazdy ma oczywiscie prawo do wlasnych pogladow i wyrazania ich na forum, ale dobrze byloby zarzucajac cos komus wyrazic to w sposob zrozumialy dla innych. Samo umieszczanie cytatow i odnosnikow, ktorych sie zupelnie nierozumie bo wypowiadajacy sie stoi na stanowisku, ze to co jest zapisane nalezy pojmowac doslownie bez jakielkowiek refleksji nie rozjasnia wypowiedzi a wrecz przeciwnie zaciemnia i rozmazuje ja. Takze trudno podjac jakakolwiek polemike z kims kto cos mowi a sam nie wie co. Czasem lepiej powiedziec mniej ale za to z jakims sensem. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: medieval_man OK, odchodzimy od tematu. Więc EOT.
skierka, Rafi_F
===
||||||
|
|||||||
skierka |
|
||||||
Dobrze , nie kontynuuję wątku. |
||||||
|
|||||||
Yasmin |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/30/09 Postów:: 391 |
Quote by: volo_estorath Ponizszy artykuł ukazał się w tygodniku OZON. Ostanio mówi się dużo o filmie „Egzorcyzmy Emily Rose”, więc chyba waro przeczytać. Coś tu jednak nie gra - zobaczycie-kto tu działa Bóg czy Szatan? Z Pisma świętego znana jest kobieta opętana przez demony, którą później towarzyszyła wiernie Panu Jezusowi, aż do śmierci, nawet gdy opuścili Go uczniowie. Cytuję z portalu wiara.pl fragment ciekawego artykułu: " W tradycji żydowskiej siedem to pełnia, a zatem stopień opanowania przez siedem złych duchów jest ogromny, całkowity. Było to z pewnością dla Marii Magdaleny powodem nieszczęścia, społecznego napiętnowania lub nawet potępienia. Miała poczucie wyizolowania ze społeczeństwa, odosobnienia. Dopiero uwolnienie od złych duchów sprawiło, że znalazła się w gronie osób życzliwych, towarzyszących Jezusowi." |
||||||
|
|||||||
Yasmin |
|
||||||
Nikt mi nie odpowiedział, to odpowiem sobie sama. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: Yasmin Nikt mi nie odpowiedział, to odpowiem sobie sama. ![]()
===
||||||
|
|||||||
Yasmin |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Quote by: Yasmin Nikt mi nie odpowiedział, to odpowiem sobie sama. ![]() No wiesz, o ile dobrze rozumiem jest tylko jedno zasadnicze pytanie w tym wątku: CZYM BYŁO TO "OPĘTANIE" I KOMU, CZEMU SŁUŻY?. Czy każda w tej sprawie opinia do której mozna napisać odpowiedź musi zawierać koniecznie ten znak "?" ? ![]() |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 1,02 sekund
|
|
|
|