|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Rekabita - skoro proroctwa o Mesjaszu odczytywane były/są literalnie - nie rozumiem dlaczego proroctwa o Antychryście miałyby być odczytywane inaczej, skoro jest on przeciwnikiem Chrystusa. Ma być o s o b ą ! |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Rekabita
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/18/07 Postów:: 78 |
Pogląd który przedstawiam nie jest nowy. Dla dawnych chrześcijan (jka Luter) Papiestwo było antychrystem.
===
"Ale ja wypatrywać będę Pana, wyczekiwać na Boga zbawienia mojego: Bóg mój mnie wysłucha." Micheasz 7.7 |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/31/06 Postów:: 366 |
Rekabita wielu tu było takich jak Ty. I nikt z nich nie powiedział nic konstruktywnego. I nic się nie zmieniło, i nic dobrego z tego nie wyszło, i w ogóle nic z tego nie wyszło. Jest jeden owoc - zrażasz katolików do protestantów. Daj sobie spokój i zacznij się zachowywać jak chrześcijanin a nie jak krytyk historii. Zastanów sie czy więcej mówisz o miłości Jezusa która Cię (może - nie wiem) dotknęła czy o błędach KRK. Jeśli to drugie przewyższa pierwsze to coś jest nie tak!!! Popatrz na owoce. Proszę zastanów się nad tym!!!! Proszę Cię. |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Ze swojej strony dodam jeszcze, że jak Rekabita nazwie Krk antychrystem raz jeszcze, wystosuję oficjalne pismo do p. Joanny Gackiej (Site Admina) z prośbą o natychmiastową interwencję, bo opinia, którą tu wyraża wynika tylko i wyłącznie z jego wewnętrznego uprzedzena oraz wrogości i obraża nie tylko mnie, ale i kilku innych katolików tu zarejestrowanych.
===
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/06 Postów:: 273 |
Quote by piotr.: Ze swojej strony dodam jeszcze, że jak Rekabita nazwie Krk antychrystem raz jeszcze, wystosuję oficjalne pismo do p. Joanny Gackiej (Site Admina) z prośbą o natychmiastową interwencję, bo opinia, którą tu wyraża wynika tylko i wyłącznie z jego wewnętrznego uprzedzena oraz wrogości i obraża nie tylko mnie, ale i kilku innych katolików tu zarejestrowanych. Po prostu przedstawia szczerze swoje poglady. Jestem przeciwnikiem wszelkich (no prawie) interwencji. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by robaczek2: Quote by piotr.: Ze swojej strony dodam jeszcze, że jak Rekabita nazwie Krk antychrystem raz jeszcze, wystosuję oficjalne pismo do p. Joanny Gackiej (Site Admina) z prośbą o natychmiastową interwencję, bo opinia, którą tu wyraża wynika tylko i wyłącznie z jego wewnętrznego uprzedzena oraz wrogości i obraża nie tylko mnie, ale i kilku innych katolików tu zarejestrowanych. Po prostu przedstawia szczerze swoje poglady. Jestem przeciwnikiem wszelkich (no prawie) interwencji. Zasady publikacji " - Zabrania się umieszczania na forum: ... * personalnych odniesień do innych dyskutantów oraz argumentów ad personam (w rodzaju jesteś głupi, bezczelny, idź się leczyć, cham etc.) a także wulgaryzmów oraz słów i zwrotów użytych w celu obrażenia lub poniżenia innego kościoła lub jego członków ..." Proszę więc o zastosowanie zasad publikacji.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
O pewnych rzeczach należy mówić, fakt braku przynależności do ekumenizmu nie przeszkadza nam utrzymywać kontaktów i współdziałać z innymi wyznami.
===
"Ale ja wypatrywać będę Pana, wyczekiwać na Boga zbawienia mojego: Bóg mój mnie wysłucha." Micheasz 7.7 |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Ekumenia jako jedność chrześcijan ufających Biblii w Jezusie Chrystusie, to według mnie tworzy Jego kościół. Też tak uważam. Serdecznie pozdrawiam
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Proszę pana, nic nie usprawiedliwia pokazywaniem palcem innych wyznań i krzyczenie "antychryst". Zdaje sobie sprawę, tak jak wielu tutaj, że są przeróżne wspólnoty opierające swą tożsamość na nienawiści do innych.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/11/07 Postów:: 95 |
Czy nie zauwazyliscie,ze rozmawiamy innymi jezykami?Czy nie przypomina to "Wiezy Babel"? Bog,ktory stworzyl swiat i wszystkie stworzenia na ziemi, oddal swoje zycie za zbawienie wszystkich.Jezeli bedziemy czerpac od Niego Wode Zycia bedziemy zbawieni.Dal nam czastke Siebie,ktora jest w kazdym z nas / Swego Ducha /,po to bysmy mogli czerpac z Niego.Pragnie bysmy Mu zaufali i zyli w kontakcie z Nim."Kto we Mnie wierzy, zyc bedzie na wieki".
===
skans |
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
Ja nie potępiam wyznania, wskazuję raczej na pewne poważne problemy. Zgodnie z futurystyczną wykładnia eschatologi, podobnie jak i historyczną działania wymierzone w chrześcijan wymierzone będą ze strony przyszłego katolicyzmu.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Proszę moderatorów o zareagowanie i usunięcie powyższego postu i w przyszłości im podobnych.
===
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
Quote by Rafi F: Proszę moderatorów o zareagowanie i usunięcie powyższego postu i w przyszłości im podobnych. Alez to jest swietny przyklad dzialania propagandy w niektorych grupach - ktore z kolei sa legitymizowane przez inne grupy - co wskazuje na koniecznosc istnienia jednej grupy, ktora MA monopol na zbawienie i nalezy sie jej posluszenstwo. Jezeli ta jedna grupa odchodzi za daleko zajmuje sie tym Zalozyciel np wysylajac sw. Franciszka. Nie mozna usuwac takich postow bo jak inaczej mozna sie dowiedziec czegos o skali pogladow naszych braci i siostr? |
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
Quote by skans: Czy nie zauwazyliscie,ze rozmawiamy innymi jezykami?Czy nie przypomina to "Wiezy Babel"? Swietne odniesienie. Podobno nad niektorymi pojawily sie juz jezyki ognia i tez ich nie moge zrozumiec. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Jak juz powiedziałem, tego typu bzdury szkalujące inne kościoły nie powinny tu miec miejsca. Sa fora otwarte, czy wręcz protestanckie (na katolickich bym nie radził takich bzdur pisac - to byłby otwarty atak).
===
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/31/06 Postów:: 366 |
Spoko Rafi bez nerwów , moderator wie co ma robić. Nie mam daru bilokacji |
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
Co do zborów braterskich istnieją od 1826, a więc to nie jest tylko kilkadziesiat lat.
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Rekabita. Jak juz ktos tu napisal widzielismy na naszym forum takie chrzescijanstwo jak Twoje. Moglismy doswiadczyc przejmujacej laski, ktora wprost sie wylewa. Slowa Twoje sa jak miecz obosieczny. Cudowna jest prawda, ktora nam tu zapodajesz...
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Quote by robaczek2 ![]() Mi chodzi o jego chamskie nazywnictwo. Reszty nie zamierzam czytać, bo nie uważam go za osobę, z którą miałbym przyjemność wdawać się w jakiekolwiek dyskusje. Ja nigdy nie nazwałem żadnej protestankiej denominacji w taki sposób jak on to zrobił i nie życzę sobie takich nazywnictw wobec mojego Kościoła i mnie. Chce krytykować? To niech to robi inteligentnie i z większą pokorą, bo póki co jest to emocjonalny bełkot desperata. Zanim ktoś nazwie kogoś antychrystem, niech się lepiej 3 razy zastanowi, ale najpierw niech się puknie mocno w głowę, coby oprzytomniał.
===
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
W takim razie Moon który nazywa się mesjaszem ma być za niego uważany? Podobnie Sai Baba i wielu innych nazywających sie mesjaszami?
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Oczywiscie, ze tak.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by piotr.: Oczywiscie, ze tak. Co dzien modle sie do sai baby. Uwazam go za prawdziwego mesjasza, ktory przybyl powtornie na ziemie, aby dac nam swiatlo zycia, a dowodem tego jest trzeci testamen, ktory nas o tym poucza. Zapomniałeś o V ewangelii i ewangelii Piłata
===
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
Nikogo nie wolno poniżać. Tylko że tego wymaga szacunek dla drugiej osoby, a nie tolerancja. Tolerancja oznacza bowiem akceptację. Akceptować można i należy różnice płci, wzrostu, koloru oczu czy pochodzenia społecznego, bo są one naturalne lub niezależne od woli. Trudno jednak akceptować cudze poglądy czy wierzenia, skoro mamy własne. Można jedynie odnosić się z szacunkiem do osób, które głoszą odmienne poglądy. Czy możemy akceptować oddawanie czci szatanowi i tego praktyczne konsekwencje? Czy możemy tolerować kłamstwo, złodziejstwo, a nawet zabijanie, sekciarstwo? Z pewnością nie.
===
||||||
|
|||||||
Ziom Ziomisław |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/29/07 Postów:: 28 |
Quote by Rekabita:Tolerancja oznacza bowiem akceptację. Śmiem się nie zgodzić. Tolerancja to nie to samo co akceptacja. Zresztą sprawdz np. w wiki --> http://pl.wikipedia.org/wiki/Tolerancja_(socjologia) |
||||||
|
|||||||
Rekabita |
|
||||||
Tolerancja
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Ja się w takim razie nie zgadzam na zło, jakim jest czarna propaganda w twoim wykonaniu (sprawdź w słowniku co to jest czarna propaganda w odróżnieniu od szarej i białej).
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by Rekabita: Jest to świetna definicja. Wystarczy chwilę nad nią podumać, by dojść do wniosku, że doktryna tolerancji jest niekonsekwentna, wewnętrznie sprzeczna, wręcz absurdalna i niebezpieczna. Z tego samego założenia wychodzi każdy dyktator, a kończy sie to masowymi mordami tych, którzy myslą inaczej. Poszukaj innej piaskownicy.
===
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
Quote by piotr.: Quote by robaczek2 ![]() Mi chodzi o jego chamskie nazywnictwo. Reszty nie zamierzam czytać, Ja tez nie ale dobrze wiedziec ze tacy ludzie oraz grupy istnieja. W dodatku powoluja sie na: "W fundamentalnych naukach Biblijnych są bez zarzutu" co odbiera jakakolwiek wiarygodnosc zasadzie ss. Dla mnie istnienie tego typu grup stanowi rowniez swietny dowod na istnienie czysca jako, ze po setkach lat nauka Lutra lub takich postaci jak George Muelerr, Hudson Taylor, Józef Prower ciagle wydaje owoce. Jakie - to widac. Wspolczuje liderom tego typu grup. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,49 sekund
|
|
|
|