|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
rys |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/05/04 Postów:: 95 |
Quote by mateuszwroc: Na mszy tradycyjnej (odprawianej za zgodą metropolity) słyszałem kazanie dotyczące zbawienia. Otóż ksiądz powiedział, że poza Kościołem katolickim nei ma zbawienia, jeżeli Chrystus tego nie zechce. Wniosek: przynależność do Kościołów protestanckich nei daje pewności zbawienia, a przynależność do Kościoła katolickiego daje większe szanse, bo się jest w Mistycznym Ciele Chrystusa. Ja mam do Ciebie pytanie: Czy wierzysz w to co piszesz? Bo ja mam wrażenie,że nie.Doskonale wiesz jakie zycie prowadzili papieże, co robila św.inkwizycja,Noc św.Bartlomieja o tym wszystkim pewnie wiesz i jeszcze twierdzisz,że zbawienie jest tylko w rzymskim kosciele? Czy Ty myślisz,że Bóg nie widzi i nie słyszy? Skąd u Ciebie takie zaślepienie.Pismo Św. nic nie mowi o kościele rzymskim jest napisane,że zbawienie jest w Jezusie i każdy kto uwierzy w Jezusa bedzie zbawiony obojetnie w jakiej jest denominacji lub wspólnocie. elka. |
|||||
|
||||||
Izrael |
|
|||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
Quote by rys: Quote by mateuszwroc: Na mszy tradycyjnej (odprawianej za zgodą metropolity) słyszałem kazanie dotyczące zbawienia. Otóż ksiądz powiedział, że poza Kościołem katolickim nei ma zbawienia, jeżeli Chrystus tego nie zechce. Wniosek: przynależność do Kościołów protestanckich nei daje pewności zbawienia, a przynależność do Kościoła katolickiego daje większe szanse, bo się jest w Mistycznym Ciele Chrystusa. Ja mam do Ciebie pytanie: Czy wierzysz w to co piszesz? Bo ja mam wrażenie,że nie.Doskonale wiesz jakie zycie prowadzili papieże, co robila św.inkwizycja,Noc św.Bartlomieja o tym wszystkim pewnie wiesz i jeszcze twierdzisz,że zbawienie jest tylko w rzymskim kosciele? Czy Ty myślisz,że Bóg nie widzi i nie słyszy? Skąd u Ciebie takie zaślepienie.Pismo Św. nic nie mowi o kościele rzymskim jest napisane,że zbawienie jest w Jezusie i każdy kto uwierzy w Jezusa bedzie zbawiony obojetnie w jakiej jest denominacji lub wspólnocie. elka. jak w ogóle śmiesz?! Przecież mateuszowi tę prawdę objawił ksiądz. Ten z kolei miał sen, piękny sen...
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
|||||
|
||||||
Gość forum: Sunrise |
|
|||||
|
"Na mszy tradycyjnej (odprawianej za zgodą metropolity) słyszałem kazanie dotyczące zbawienia. Otóż ksiądz powiedział, że poza Kościołem katolickim nei ma zbawienia, jeżeli Chrystus tego nie zechce." |
|||||
|
||||||
Gość forum: Ekumenizm? |
|
|||||
|
Jak najbardziej, ale nie w dzisiejszym wydaniu = "Falszywy ekumenizm". Patrz www.p-w-n.de rozdzial pt.:"Kosciol katolicki dzis" i tutaj "Fatima zbezczeszczona!" Jesli tak dalej pojdzie, to falszywy ekumenizm zburzy sciany Kosciola rzymskokatolickiego az do samych fundamentow (patrz Maryjne Objawienia Amsterdamskie) i III. Tajemnica Fatimska sie wypelni. Juz dzisiaj, tutaj gdzie zyje wynosi sie Tabernakula ze swiatyn i 12 tysiecy (!!!) kosciolow przeznacza na sprzedaz lub do wyburzenia. Oto owoce falszywego ekumenizmu - konia trojanskiego w katolickim Kosciele, ale to jest dopiero poczatek bolesci. Odsylam do przepieknej krytycznej pozycji, ktora ukazala sie na dniach w Niemczech pt.:"Ökumene gegen Herz Maria Weihe" (Ekumenizm zaprzeczenienm zawierzenia sie Sercu Maryi)i do wspolczesnych objawien Matki Bozej, ktorej niestety juz nikt nie chce sluchac (patrz: www.p-w-n.de) |
|||||
|
||||||
Gość forum: Paweł Chojecki |
|
|||||
|
Ekumenizm to wpływ świata na kościół. W świecie odchodzi się od dotychczasowego definiowania prawdy obiektywnej na rzecz wielości równoległych prawd subiektywnych:"Prawdą jest to, co działa w moim życiu, jest to prawda DLA MNIE". Przy takim rozmiękczeniu mózgów ekumenizm organizacyjny - "uznajmy siebie nawzajem, módlmy się razem i nie osądzajmy" jest naturalnym następstwem... |
|||||
|
||||||
Izrael |
|
|||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
Przepraszam, ale zawierzenia się czemu? Sercu Maryi??
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
|||||
|
||||||
Ps 83,19 |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/18/05 Postów:: 3 |
Zobaczmy co na to Chrystus i apostołowie: |
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/23/06 Postów:: 207 |
Quote by Integrysta: Ja rozumiem ekumenizm jako powrót wszystkich do Kościoła Katolickiego. Ale nie może być o tym mowy bez zachowania nie tylko poprawnych, ale chrześcijańskich stosunków. Powrót wszystkich do Kościała katolickiego ? a co z wyznawcami niechrześcijańskich religii? sprawa ekumenizmu juz ich nie dotyczy? hmm to w takim razie nie rozumiem ideii stosunków żydowsko-chrześcijańskich zapoczątkowanych przez KK.
===
Dopóki taniec był oddaniem w ruchach zewnętrznych uczuć i myśli wewnętrznych, dopóty był prawdą mającą pewne znaczenie,i to wyniosło go między sztuki piękne. |
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by Leah: Powrót wszystkich do Kościała katolickiego ? a co z wyznawcami niechrześcijańskich religii? sprawa ekumenizmu juz ich nie dotyczy? hmm to w takim razie nie rozumiem ideii stosunków żydowsko-chrześcijańskich zapoczątkowanych przez KK. To jest betonowa katolicka postaa, ktora tak naprawde ekumenizm likwiduje... Ale pytanie dotyczy niechrzescijanskich religii... Ekumenizm rozumiany jest przez ludzi na rozne sposoby. W tym szerokim ujeciu jest to wspolpraca miedzy wyznaniami roznymi na swiecie majaca na celu pokoj, bla bla bla... Do niczego prowadzi i jest glupie, bo gdyby tylko ludzie przestrzegali ogolnych zasad swoich wyznan nie trzeba byloby tego robic... Ten ekumenizm w drugim waskim ujeciu to sprawa wewnatr chrzescijanska. Nie ma mowy w nim o innych religiach. To jest szukanie tego co laczy wszystkich chrzescijan a nie tego co dzieli. Owocem tego sa wspolne spotkania, wspolne modlitwy, wspolne wystepowanie w obronie pewnych wartosci... Z Judaizmem jest pewien problem Zydzi to narod wybrany i nikt kto na powaznie bierze slowa Biblii nie kwestionuje tego. Poza tym wyznajemy w przeciwienstwie do innych religii tego swiata jedynego zywego Boga To ten sam Bog od poczatku do konca. To wymaga rewizji pogladow To ze wyzjanemy tego samego Boga sprawia, ze powinnismy zyczliwiej na siebie patrzec. A wszystko w ostatecznosci ma prowadic, do poznania przez narod wybrany ZBawiciela, ktory przyszedl do nich...
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
|||||
|
||||||
Bogusia |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/12/06 Postów:: 136 |
Moim zdaniem ekumenizm jeśli prowadzi do poprawnych stosunków jest ok. Jeżeli jednak ma prowadzic do tego, by łamać czyjeś poglądy lub je nie szanowac to cos jest nie tak.
===
Bogusia |
|||||
|
||||||
Leon |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/05 Postów:: 159 |
Czy ekumenizm jest biblijny?.
===
Jezus jest naszym Panem i Bogiem |
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Nie ma zbawienia poza Kościołem Katolickim.
===
Dopóki taniec był oddaniem w ruchach zewnętrznych uczuć i myśli wewnętrznych, dopóty był prawdą mającą pewne znaczenie,i to wyniosło go między sztuki piękne. |
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by Leah: Nie ma zbawienia poza Kościołem Katolickim. Możesz rozwinąć tą myśl bardziej? czy to znaczy że nie-katolicy nie będą zbawieni? Leah... Z Leonkiem ciezko jest rozmawiac. Naprawde nie jest reprezentatywny dla katolicyzmu a dla chrzescijanstwa to juz w ogole.
===
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Doskonale wiesz jakie zycie prowadzili papieże, co robila św.inkwizycja,Noc św.Bartlomieja o tym wszystkim pewnie wiesz i jeszcze twierdzisz,że zbawienie jest tylko w rzymskim kosciele? Czy Ty myślisz,że Bóg nie widzi i nie słyszy? No i co z tego? Co ma piernik do wiatraka? Jeśli nie widzisz niemoralnego lub godnego potępienia zachowania w innych Kościołach toś jest ślepy. I tyle.
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Quote by maxurd: Quote by Leah: Nie ma zbawienia poza Kościołem Katolickim. Możesz rozwinąć tą myśl bardziej? czy to znaczy że nie-katolicy nie będą zbawieni? Leah... Z Leonkiem ciezko jest rozmawiac. Naprawde nie jest reprezentatywny dla katolicyzmu a dla chrzescijanstwa to juz w ogole. Rozumiem Maxurd,ale myślę że z każdym można porozmawiać. Przechodzę czasami przez Dworzec Katowicki i jest tam taki plakat 'FRONDA bez Kościoła nie ma zbawienia'.Nie wiem co to jest za czasopismo czy wydawnictwo ale skoro jest to stanowisko Kościoła to nie rozumiem trochę ideii ekumenizmu. Bardzo proszę o wyjaśnienia.
===
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
Do mateuszwroc , leonga i innych
===
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
Quote by Leah: Quote by maxurd: Quote by Leah: Nie ma zbawienia poza Kościołem Katolickim. Możesz rozwinąć tą myśl bardziej? czy to znaczy że nie-katolicy nie będą zbawieni? Leah... Z Leonkiem ciezko jest rozmawiac. Naprawde nie jest reprezentatywny dla katolicyzmu a dla chrzescijanstwa to juz w ogole. Rozumiem Maxurd,ale myślę że z każdym można porozmawiać. Przechodzę czasami przez Dworzec Katowicki i jest tam taki plakat 'FRONDA bez Kościoła nie ma zbawienia'.Nie wiem co to jest za czasopismo czy wydawnictwo ale skoro jest to stanowisko Kościoła to nie rozumiem trochę ideii ekumenizmu. Bardzo proszę o wyjaśnienia. To jest prowokacyjny plakat. Ma zachecic do przeczytania artykulu, ktory opisuje wlasnie co sadza koscioly chrzescijanskie o zbawieniu poza kosciolem... Zbawienie jest w Chrystusie Jezusie. Jezeli jego odrzucasz bedziesz osadzona wg prawa, ktore ustanowil Bog...
===
|||||
|
||||||
Leon |
|
|||||
Quote by Leah: Nie ma zbawienia poza Kościołem Katolickim. Możesz rozwinąć tą myśl bardziej? czy to znaczy że nie-katolicy nie będą zbawieni? Moja droga jak pisałem, każdy potrzebuje nawrócenia czyli potrzebuje Jezusa. Mój przywilej jest taki, że już jestem Katolikiem. Ty droga musisz iść w tym kierunku. Nie katolicy będą zbawieni, ale tylko przez Kościół Katolicki, ale jak? zapytaj Jezusa On Jest Zbawicielem. Nie bój się Go zapytać, po prostu zrób to. Kościół Katolicki to jest tylko Jezusa Kościół. On go założył będąc na Ziemi, w Nim działa do dzisiaj wraz z Ojcem i Duchem Swiętym i dlatego Ten Kościół trwa do dzisiaj. Nikt Kościoła Tego nie zdołał pokonać i nigdy nie pokona, gdyż to jest Jezusa Kościół. Przyjście Jezusa w Chwale zakończy misję Kościoła Katolickiego. Ja widzisz Kościół dalej istnieje, czyli każdy człowiek ma szanse Zbawienia. Dopuki słyszysz, że w Tym Kościele jest odprawiana Msza Swięta, wiedz że Pan Jezus dalej pracuje i szuka ludzi, aby ich Zbawić. Nie zmarnuj szansy. Chcę Cię widzieć pomiędzy zbawionymi. Jak Pan Jezus rozpoczął proces Zbawienia ropoczynając Pierwszą Mszę Swiętą, tak kiedyś w przyszłości będzie Ostatnia Msza Swięta i proces Zbawienia będzie przez Jezusa zakończony. Potem będzie sąd. Dopuki pamiętaj, że Jezus jest kochanym Bogiem którego nie należy się bać. Czy możesz się bać kogoś, kto tylko Cię kocha?. Trzeba tylko przyjść do Niego zaufać Mu i Jego Łaską później żyć. Gdzie Jezusa znajdziesz?. No w Jego Kościele. Więc nie bój się zapraszamy. Pozdrawiam Leon
===
|||||
|
||||||
Leon |
|
|||||
y Quote by piotr.: Do mateuszwroc , leonga i innych Jeśli chodzi o kwestię zbawienia poza Krk polecam troszkę poczytać pisma Kościoła zamiast słuchać i wierzyć w nieomylność słów padających z ambony. II Sobór Watykański mówi jasno: Powiązanie z Kościołem Chrystusowym może być bardzo różne. Do Kościoła – według Soboru Watykańskiego II – należą lub są przyporządkowani „zarówno wierni katolicy, jak inni wierzący w Chrystusa, jak wreszcie wszyscy w ogóle ludzie, z łaski Bożej powołani do zbawienia.” (Konst. Lumen gentium 13; por. także 16) Sobór Watykański II wyróżnia trzy różne formy powiązania z Kościołem ustanowionym przez Chrystusa. Inaczej mówiąc, według Soboru, istnieją trzy grupy przynależących do Kościoła. Pierwszą określa on mianem należących w pełni; druga to należący w sposób niepełny; trzecia zaś bardzo liczna grupa – to tzw. przyporządkowani do Ludu Bożego. Każda z tych trzech form powiązania z Kościołem, opisanych powyżej, umożliwia osiągnięcie zbawienia. Tak więc poza Kościołem nie ma zbawienia, jednak nie oznacza to, że poza kościołem katolickim nie można się zbawić. Są ludzie i ludziska, są księża i księżyska. Dlatego czasem różne bzdury wygadują. Piotr oto samo mi chodzi. Wszyscy będziemy zbawieni w Kościele Katolickim, ale nie poza Kościołem. Co dla nas wydaje się niemożliwe, dla Jezusa Jest możliwe. Nic innego nie głoszę. Pozdrawiam Leon
===
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Quote by leong: Quote by Leah: Nie ma zbawienia poza Kościołem Katolickim. Możesz rozwinąć tą myśl bardziej? czy to znaczy że nie-katolicy nie będą zbawieni? Moja droga jak pisałem, każdy potrzebuje nawrócenia czyli potrzebuje Jezusa. Mój przywilej jest taki, że już jestem Katolikiem. Ty droga musisz iść w tym kierunku. Nie katolicy będą zbawieni, ale tylko przez Kościół Katolicki, ale jak? zapytaj Jezusa On Jest Zbawicielem. Nie bój się Go zapytać, po prostu zrób to. Kościół Katolicki to jest tylko Jezusa Kościół. On go założył będąc na Ziemi, w Nim działa do dzisiaj wraz z Ojcem i Duchem Swiętym i dlatego Ten Kościół trwa do dzisiaj. Nikt Kościoła Tego nie zdołał pokonać i nigdy nie pokona, gdyż to jest Jezusa Kościół. Przyjście Jezusa w Chwale zakończy misję Kościoła Katolickiego. Ja widzisz Kościół dalej istnieje, czyli każdy człowiek ma szanse Zbawienia. Dopuki słyszysz, że w Tym Kościele jest odprawiana Msza Swięta, wiedz że Pan Jezus dalej pracuje i szuka ludzi, aby ich Zbawić. Nie zmarnuj szansy. Chcę Cię widzieć pomiędzy zbawionymi. Jak Pan Jezus rozpoczął proces Zbawienia ropoczynając Pierwszą Mszę Swiętą, tak kiedyś w przyszłości będzie Ostatnia Msza Swięta i proces Zbawienia będzie przez Jezusa zakończony. Potem będzie sąd. Dopuki pamiętaj, że Jezus jest kochanym Bogiem którego nie należy się bać. Czy możesz się bać kogoś, kto tylko Cię kocha?. Trzeba tylko przyjść do Niego zaufać Mu i Jego Łaską później żyć. Gdzie Jezusa znajdziesz?. No w Jego Kościele. Więc nie bój się zapraszamy. Pozdrawiam Leon Zaskoczył mnie twój post rozumiem że prowadzisz rekrutację ale chyba w źle pojętym interesie. Ja wyznaję swoją wiarę i na siłę nie przekonuje nikogo do mojej racji - ty wierzysz że Jezus jest Bogiem,wg mnie HaSzem jest niefizyczny i nie ma Ciała, nie może być mowy o żadnym pośredniku a Mesjasz jeszcze nie nadszedł.Ja chcę owszem poznać religię katolicką i inne religie chrześcijańskie ale nie by przejść do innego wyznania tylko ze względów powiedzmy edukacyjnych. Jeżeli wg Kościoła Katolickiego nie zostanę zbawiona bo odrzuciłam Chrsytusa no to trudno, nie będę na siłę wierzyć w coś do czego nie jestem przekonana staram się postępować w życiu moralnie,nie krzywdzic ludzi - żyć wg zasad które dyktuje mi nie tylko moja religia ale i sumienie.Może to za mało - ale skoro nie zasłużyłam na zbawienie to widzocznie tak ma być. Pozdrawiam serdecznie
===
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
===
|||||
|
||||||
Leon |
|
|||||
Quote by piotr.: Leong kilka postów wyżej twierdziłeś, że nie ma zbawienia poza Kościołem katolickim. Wg II Soboru Watykańskiego jest. Piotr przeczytaj jeszcze raz oświadczenie Soboru. Inne kożcioły mają w jakimś stopniu przynależność do naszego Kościoła. Czyli będą zbawieni przez nasz Kościół. Ta przynależność daje im możliwość zbawienia. Pamiętajmy, że są kościoły wrogo nastawione do naszego Kościoła. Co w tedy zrobi Jezus? Pozdrawiam Leon
===
|||||
|
||||||
Leon |
|
|||||
Quote by Leah:Zaskoczył mnie twój post rozumiem że prowadzisz rekrutację ale chyba w źle pojętym interesie. Rekrutacja to w tym wypadku trochę nie ładne słowo. Ja tego nie robię. Co ja robię to dzielę się łaską bycia z Jezusem. Powiedzmy, że czyniąc to życzę drugiemu szczęścia, czyli chcę aby ta druga osoba była szczęśliwą. Tym dla nas Jest Jezus. Ja wyznaję swoją wiarę i na siłę nie przekonuje nikogo do mojej racji - ty wierzysz że Jezus jest Bogiem,wg mnie HaSzem jest niefizyczny i nie ma Ciała, nie może być mowy o żadnym pośredniku a Mesjasz jeszcze nie nadszedł. Mówisz tu o naszym Bogu Ojcu. Tak jest duchem i nie ma ciała. Myśmy uwierzyli, że Jego Syn Jezus jest jak my ludzie ma ciało i też jest Bogiem. Jest naszym Mesjaszem. Rozumiem, że Wy wierzycie że Mesjasz jeszcze nie nadszedł i czekacie na Niego. My już czekamy na Jego drugie przyjście w Chwale. Ja chcę owszem poznać religię katolicką i inne religie chrześcijańskie ale nie by przejść do innego wyznania tylko ze względów powiedzmy edukacyjnych. Rozumiem i cieszę się. Jeżeli wg Kościoła Katolickiego nie zostanę zbawiona bo odrzuciłam Chrsytusa no to trudno, nie będę na siłę wierzyć w coś do czego nie jestem przekonana staram się postępować w życiu moralnie,nie krzywdzic ludzi - żyć wg zasad które dyktuje mi nie tylko moja religia ale i sumienie.Może to za mało - ale skoro nie zasłużyłam na zbawienie to widzocznie tak ma być. Pomału jesteś młodziutka i życie jest przed Tobą. Wszystko się może w jednym momęcie zmienić. Co ruzumiesz odnośnie życia dzisiaj, jutro może być inaczej. Nawrócenie jest Łaską. W Kościele ciągle modlimy się o nawrócenia. Już jesteś tu na forum, czy to nie dobry znak? Starasz się żyć wg swojej religi i sumienia mogę tylko powiedzieć super. Kiedy poznaję charakter ludzi Narodu Wybranego czytając Stary Testament to w sercu sobie mówię ja chcę kiedyś żyć pomiędzy nimi. To jest mój naród. I widzisz jak to Ty masz z racji urodzenia się w Tym Narodzie, tak ja przez Jezusa to samo będę miał Pozdrawiam Leon
===
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
Piotr przeczytaj jeszcze raz oświadczenie Soboru. Inne kożcioły mają w jakimś stopniu przynależność do naszego Kościoła. Czyli będą zbawieni przez nasz Kościół. Ta przynależność daje im możliwość zbawienia. Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy. Chcę tylko powiedzieć, że nie każdy kto nie należy formalnie do Krk zostanie potępiony.
===
|||||
|
||||||
Leon |
|
|||||
Quote by piotr.: Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy. Chcę tylko powiedzieć, że nie każdy kto nie należy formalnie do Krk zostanie potępiony. Ponieważ nasz Kościół uznaje Chrzest innych kościołów jako ważny, więc są oni wszyscy włoczeni do KRK z racji Chrztu. Czy będą oni zbawieni czy potępieni czy możemy to powiedzieć?. To należy do Jezusa. Przez włoczenie do KRK mają jak i my, za sobą sparcie Kościoła. Wiesz jak łatwo można stracić zbawienie chociaż jesteśmy członkami KRK. Popatrz co Sw. Paweł mówi: 4 Niemożliwe jest* bowiem tych - którzy raz zostali oświeceni, a nawet zakosztowali daru niebieskiego i stali się uczestnikami Ducha Świętego, 5 zakosztowali również wspaniałości słowa Bożego i mocy przyszłego wieku, 6 a [jednak] odpadli - odnowić ku nawróceniu. Krzyżują bowiem w sobie Syna Bożego i wystawiają Go na pośmiewisko. Mówię tu o sobie używając słowa Sw. Pawła. Jeżeli ja będąc w KRK i skosztowałem oświecenia i wspaniałości słowa Bożego i stałem się uczestnikiem Ducha Swiętego, a jednak postanowiłem zmienić religię np. na KEA to nie będę zbawiony. Jeżeli np. Ja od urodzenia jestem w KEA i nie znam innej religi to inna sprawa. Pozdrawiam Leon
===
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
Quote by leong: Mówię tu o sobie używając słowa Sw. Pawła. Jeżeli ja będąc w KRK i skosztowałem oświecenia i wspaniałości słowa Bożego i stałem się uczestnikiem Ducha Swiętego, a jednak postanowiłem zmienić religię np. na KEA to nie będę zbawiony. Jeżeli np. Ja od urodzenia jestem w KEA i nie znam innej religi to inna sprawa. Pozdrawiam Leon Odejscie do KEA nie jest zmiana religii. To jest zmiana opakowania, przy pozostawieniu tej samej zawartosci. Ja odszedlem od KK, bo przez 24 lata bytnosci w tym kosciele nie poznalem zadnego chrzescijanina. Musialem szeroko otworzyc oczy i zoaczylem takich ludzi gdzies zupelnie indziej gdzie ich sie nie spodziewalem... Zmienilem wiec opakowanie, bo stare bylo dla mnie nie tyle dziurawe, ale zupelnie puste. I to jest dramat... Na szczescie Bog jest wiekszy niz Twoje wyobrazenie o nim, lub Twoja znajomosc jego slowa. Zbawienie nie zalezy od kosciola. Niema z kosciolem nic wspolnego. ZUpelnie go nie dotyczy...
===
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Jestem za myśleniem że nawet ateista może być zbawiony jeśli tylko żyje moralnie.
===
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
Quote by Leah: Jestem za myśleniem że nawet ateista może być zbawiony jeśli tylko żyje moralnie. A masz ku temu jakies podstawy?? Bo widzisz... Twoja ocena czyjegos zycia, ze jest "moralne" moze odbiegac od oceny Boga... Na tym zasadza sie chrzescijanstwo... Ze sami o swoich silach nie jestesmy wiesc zycia dobrego w oczach Boga... Sama zreszta wiesz najlepiej, ze nie da sie przestrzegac wszystkich praw, ktorych przestrzeganie Zdom nakazano... Bog mowi, ze zaplata za grzech jest smierc... Generalnie fajnie jest myslec, ze kazdy przyzwoity pojdzie do nieba, ale czy istnieje jakas przeslanka by tak sadzic?? Bo ja Ci moge podsunac kilka zagadek do przemyslenia Izajasza 53:6 Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich. Izajasza 59:2 Lecz wasze winy są tym, co was odłączyło od waszego Boga, a wasze grzechy zasłoniły przed wami jego oblicze, tak że nie słyszy. 3 Gdyż wasze dłonie są splamione krwią, a wasze palce winą; wasze wargi mówią kłamstwo, wasz język szepce przewrotność. Izajasza 64:6 I wszyscy staliśmy się podobni do tego, co nieczyste, a wszystkie nasze cnoty są jak szata splugawiona, wszyscy więdniemy jak liść, a nasze przewinienia porywają nas jak wiatr. 7 I nie ma nikogo, kto by wzywał twojego imienia, kwapił się do uchwycenia się ciebie, gdyż zakryłeś swoje oblicze przed nami i oddałeś nas w moc naszych grzechów. Dobre uczynki przed Bogiem nic nie znacza, kiedy sa tez i zle... Dobre i przyzwoite zycie tu na ziemi, pelne jest ukrytej przed ludzkim okiem nieprawosci. W sercach, w rozumach... A on, ktory bada serca i umysly wszystko widzi... No wiec jak?? Dlaczego Bog mialby zbawic przyzwoitego ateiste, ktory odrzuca istnienie Boga? Masz jakis dobry powod? Albo jeszcze lepiej dowod??
===
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Quote by maxurd: Quote by Leah: Jestem za myśleniem że nawet ateista może być zbawiony jeśli tylko żyje moralnie. A masz ku temu jakies podstawy?? Bo widzisz... Twoja ocena czyjegos zycia, ze jest "moralne" moze odbiegac od oceny Boga... Na tym zasadza sie chrzescijanstwo... Ze sami o swoich silach nie jestesmy wiesc zycia dobrego w oczach Boga... Sama zreszta wiesz najlepiej, ze nie da sie przestrzegac wszystkich praw, ktorych przestrzeganie Zdom nakazano... Bog mowi, ze zaplata za grzech jest smierc... Generalnie fajnie jest myslec, ze kazdy przyzwoity pojdzie do nieba, ale czy istnieje jakas przeslanka by tak sadzic?? Bo ja Ci moge podsunac kilka zagadek do przemyslenia Izajasza 53:6 Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich. Izajasza 59:2 Lecz wasze winy są tym, co was odłączyło od waszego Boga, a wasze grzechy zasłoniły przed wami jego oblicze, tak że nie słyszy. 3 Gdyż wasze dłonie są splamione krwią, a wasze palce winą; wasze wargi mówią kłamstwo, wasz język szepce przewrotność. Izajasza 64:6 I wszyscy staliśmy się podobni do tego, co nieczyste, a wszystkie nasze cnoty są jak szata splugawiona, wszyscy więdniemy jak liść, a nasze przewinienia porywają nas jak wiatr. 7 I nie ma nikogo, kto by wzywał twojego imienia, kwapił się do uchwycenia się ciebie, gdyż zakryłeś swoje oblicze przed nami i oddałeś nas w moc naszych grzechów. Dobre uczynki przed Bogiem nic nie znacza, kiedy sa tez i zle... Dobre i przyzwoite zycie tu na ziemi, pelne jest ukrytej przed ludzkim okiem nieprawosci. W sercach, w rozumach... A on, ktory bada serca i umysly wszystko widzi... No wiec jak?? Dlaczego Bog mialby zbawic przyzwoitego ateiste, ktory odrzuca istnienie Boga? Masz jakis dobry powod? Albo jeszcze lepiej dowod?? Rzeczywiscie,dotkąłeś trudnego tematu co jest dobre a co złe,czy potrafię właściwie oceniać moje uczynki? myślę że trzeba mieć własny system wartości do którego się dochodzi.Jedni mają kręgosłup moralny inni go nie mają.Tysiące przykładów można mnożyć bo to jak postrzegamy siebie jest nieobiektywne i ja sie z tym absolutnie zgadzam.Więc skąd mam niby wiedzieć co jest dobre a co złe? tutaj pomagają micwot 613 nie wsyzstkie dotyczą mnie,nie wszystkie dotyczą kobiet z racji tego że wg judaizmu kobieta jest z natury bardziej uduchowiona od mężczyzny.Dlatego takie zasady dotyczące skromności,ubioru,jedzenia (kaszrut),zachowania,życie w czystości, nie wywyższania się,nie gardzenia innymi ludzmi. Tych zasad jest bardzo wiele one są dla mnie wskazówką so dobre a co złe.Czy przestrzegam ich wszystkich? - nie wiem mogę Ci powiedzieć tylko tyle że staram się.
===
|||||
|
||||||
Magdalena |
|
|||||
Odnośnie ateizmu mam tu ciekawy fragment z książki Fr Dennisa Pragera i Josepha Telushkina: "The Nine Questions People Ask About Judaism".
===
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,65 sekund
|
|
|
|