|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
milka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
ja bym raczej napisala ze to krzyz broni nas a nie my bronimy krzyza. |
||||||
|
|||||||
anthem |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/03/08 Postów:: 97 |
Quote by milka: ja bym raczej napisala ze to krzyz broni nas a nie my bronimy krzyza. Jezus nigdy nie byl nastawiony wojowniczo. Ślicznie to ujęłaś. BRAWO!
===
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana. |
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/05/07 Postów:: 501 |
Quote by anthem: No ale cóż, dla wiekszości tzw wierzących ważniejsze są jakieś symbole (tu: dwie skrzyżowane belki) niż wiara. Wierze iż ten krzyż symbolizuje mękę Chrystusa, poza tym ktoś kto na to pluje ma na celu swoją manifestacje pogardy dla tego symbolu, no chyba że tak sobie rekreacyjnie napluł na dwie skrzyżowane belki bo nie miał gdzie indziej i nie ma tutaj żadnego związku z religią i nie jest to demonstracja nienawiści, zależy od punktu widzenia. Quote by milka: ja bym raczej napisala ze to krzyz broni nas a nie my bronimy krzyza. Jezus nigdy nie byl nastawiony wojowniczo. Jedynie w momencie wypędzania kupców ze świątyni ale w zasadzie nie wiadomo czemu bo Boga należy mieć w sercu...
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
LuTom |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/22/06 Postów:: 235 |
Z ciekawości zadałem to pytanie kilku znajomym (określają się jako wierzący). Ale najpierw, spytałem, czy komuś kto przy nich pluje na zdjęcie ich matki daliby w pysk. |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
Filozofia nowego testamentu i nauki Chrystusowej jest taka, że bliźniemu należy okazywać swą miłość i miłować nawet nieprzyjaciół. Nie ma w niej miejsca na bicie, jest natomiast na pouczanie - a żeby to robić pięści nie są potrzebne, co szczególnie pokazywali Chrześcijanie w pierwszych wiekach.
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by skałosz: Filozofia nowego testamentu i nauki Chrystusowej jest taka, że bliźniemu należy okazywać swą miłość i miłować nawet nieprzyjaciół. To prawda Quote by skałosz: Nie ma w niej miejsca na bicie, jest natomiast na pouczanie - a żeby to robić pięści nie są potrzebne, co szczególnie pokazywali Chrześcijanie w pierwszych wiekach. też prawda Quote by skałosz: Ktoś pisał o wygonieniu kupców ze świątyni...: Chcecie sie twardo trzymać tekstu biblii? Przecież tu nie ma ani słowa, żeby Jezus kogoś chociaż dotknął!Powywracał stoły, wygonił ze świątyni... ale nie ma mowy, żeby kogoś bił. Wówczas sporządziwszy sobie bicz ze sznurków, powypędzał wszystkich ze świątyni Skoro uważasz, że sporządził sobie bicz tylko po to, żeby potem ktoś sobie z tego bicza uczynił pamiątkę, to... trzymaj się tego Ja uważam, choć nie ma tego explicite, że tym biczem kilka razy porządnie machnął. Jezus w tym czynie wskazuje na swą godność mesjańską i na to, że jest tym Bogiem, ktory w Ps 89 zapowiadał: ukarzę rózgą ich przewinienia, a winę ich biczam
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by medieval_man: Wówczas sporządziwszy sobie bicz ze sznurków, powypędzał wszystkich ze świątyni Skoro uważasz, że sporządził sobie bicz tylko po to, żeby potem ktoś sobie z tego bicza uczynił pamiątkę, to... trzymaj się tego Ja uważam, choć nie ma tego explicite, że tym biczem kilka razy porządnie machnął. Też tak uważam, ale nie musiał nim nikomu robić krzywdy... ...poza tym... to co można Synowi Bożemu, niekoniecznie można nam.... nas wyraźnie pouczył, jak należy żyć i traktować wszystkich wokół...
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by skałosz: Ktoś pisał o wygonieniu kupców ze świątyni...: Ja to napisałem nie dlatego żeby oskarżyć Jezusa o napad z bronią w ręku i niszczenie drobnej przedsiębiorczości tylko by zwrócić uwagę na obronę przez Niego Świątyni jako miejsca modlitwy. Nasuwa mi się wniosek taki iż my również powinniśmy reagować na profanacje świętości. Jeśli dla kogoś krzyż to coś więcej niż dwie drewniane belki to moim zdaniem w taki czy inny sposób powinno się reagować na jego opluwanie.
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by pijany pastor: Quote by skałosz: Ktoś pisał o wygonieniu kupców ze świątyni...: Ja to napisałem nie dlatego żeby oskarżyć Jezusa o napad z bronią w ręku i niszczenie drobnej przedsiębiorczości tylko by zwrócić uwagę na obronę przez Niego Świątyni jako miejsca modlitwy. Nasuwa mi się wniosek taki iż my również powinniśmy reagować na profanacje świętości. Jeśli dla kogoś krzyż to coś więcej niż dwie drewniane belki to moim zdaniem w taki czy inny sposób powinno się reagować na jego opluwanie. Reagować - tak! Ale czy nie da się inaczej, tylko biciem?! Pouczeniem i cierpliwością! Jak chcesz pokazać miłosierdzie swego Pana niewierzącym, a tym bardziej swoją ufność Panu swoim braciom w wierze? Pokazując zemstę i odwet? Nie tędy droga... Nikt nie opluje Pana plując na krzyż, nikt go nie obrazi i nie zabije. Wszystko co ludzie mogą zrobić to grać na emocjach innych ludzi, wszystko co powinni w odwecie robić urażeni, to okazywać swoje przywiązanie i ufność nauce Pana.
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by skałosz: Reagować - tak! Ale czy nie da się inaczej, tylko biciem?! Pouczeniem i cierpliwością! Czemu Jezus tak nie zareagował w świątyni? gdzie sie podziała jego cierpliwość gdzie były jego pouczenia? Quote by skałosz: Nikt nie opluje Pana plując na krzyż, nikt go nie obrazi i nie zabije. No to się różnimy w tej kwestii, nie będe polemizował ani przekonywał do swoich racji.
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by pijany pastor: Quote by skałosz: Ktoś pisał o wygonieniu kupców ze świątyni...: Ja to napisałem nie dlatego żeby oskarżyć Jezusa o napad z bronią w ręku i niszczenie drobnej przedsiębiorczości tylko by zwrócić uwagę na obronę przez Niego Świątyni jako miejsca modlitwy. Nasuwa mi się wniosek taki iż my również powinniśmy reagować na profanacje świętości. Jeśli dla kogoś krzyż to coś więcej niż dwie drewniane belki to moim zdaniem w taki czy inny sposób powinno się reagować na jego opluwanie. W tym miejscu nalezaloby w takim razie rozwazyc jeszcze czy zbytnie obnoszenie sie, wrecz afiszowanie (po za sakralnymi miejscami kultu, np. na ulicy, w miejscu publicznym, wielokulturowym i wielowyznaniowym - tak jak to mialo miejsce w zdazeniu opisanym w tym watku ) ze swoja symbolika wyznaniowa (ktora wywolywac moze niekoniecznie pozadane skojarznia, a tym samym reakcje, u przedstawicieli innej wspolnoty), w niekturych sytuacjach nie nosi znamion zwyczajnej prowokacji... Czy niejako nazucanie wizerunku swojej symbliki wyznaniowej w miejscach publiznych, ogolnie dostepnych, nie wiaze sie z pewnym wpisanym w to ryzykiem, ze ten symbol nie zostanie przychylnie przyjety lub wrecz jawnie zbeszczeszczony? Dla zobrazowania sytuacji z troche innej strony - kto moze przewidziec na jakie nieprzyjemnosci moglby narazic sie w wiekszosci polskich miast np. wyznawca Dżinizmu obnoszacy sie z glownym symbolem swojej wiary? Albo jeszcze inaczej - jak czesto SJ spotykaja sie z nichecia na sam widok tego, ze w rekach trzymaja "Pismo Swiete", ktore niejako stalo sie ich wizytowka?
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Może właśnie dlatego już za Mojżesza Bóg zabronił tworzenia obrazów ludzi, zwierząt, wszystkiego co na ziemi, tego co na niebie, i tego co w wodzie i tego co pod ziemią.
===
||||||
|
|||||||
anthem |
|
||||||
Satyra na bałwochwalstwo proroka Izajasza. Kto ma uszy niechaj słucha, bo prorok przepowiedział, że ludzie bedą drewnu się kłaniać, zresztą sami przeczytajcie:
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by anthem: Satyra na bałwochwalstwo proroka Izajasza. Kto ma uszy niechaj słucha, bo prorok przepowiedział, że ludzie bedą drewnu się kłaniać, zresztą sami przeczytajcie: "Taki się nie zastanawia, nie ma wiedzy ani zrozumienie, żeby powiedzieć sobie: Jedną połowe spaliłem w ogniu, nawet chleb upiekłem na rozżarzonych węglach i upiekłem mieso, które zajadam, a z reszty zrobie rzecz obrzydliwą. Będę oddawał pokłon kawałkowi drewna." (Izajasz XLIV-19) No tak. Pozostaje jeszcze tylko umiejętność rozróżniania pomiędzy magią a symbolem. Wcale nieczęsto spotykana, jak się okazuje
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Zgoda, że nieczęsto
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Ciekawy art odnosnie przemocy z "miesiecznik katolicki - list"...
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by reguly: Ciekawy art odnosnie przemocy z "miesiecznik katolicki - list"... Tytuł mówi: "Jezus nie był pacyfistą". W artykule są trzy strony, a o Chrystusie traktują właściwie dwa przedostatnie akapity: "Warto prześledzić Ewangelie, zwracając uwagę na to, jak Pan Jezus reaguje na przemoc. Zestawić fragment o nadstawianiu drugiego policzka z tym, który opisuje zachowanie Jezusa po tym, jak dostał w twarz. [...] Kiedy Pan Jezus dostaje w twarz od sługi arcykapłana, wyraźnie się broni. Trzeba zobaczyć, w jaki sposób to robi. Pokazuje swoją siłę bez uciekania się do przemocy. Nie wrzeszczy na niego: "Ty szubrawcze, ty draniu. Jak śmiesz?! Nie wiesz kim Ja jestem!". Natomiast otwarcie nazywa zło: Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz? (J 18, 23). Św. Piotr pisał w swoim kantyku o Chrystusie: Gdy cierpiał, nie groził, ale oddawał się Temu, który sądzi sprawiedliwie (1P 2, 23). Dla Piotra, który widział prawdopodobnie egzekucje – w tamtych czasach były one publiczne – musiało to być niezwykłe doświadczenie. Widział zapewne niejednokrotnie, jak konający na krzyżu rzucają obelgi i przekleństwa. Chrystus, kiedy cierpiał, nie groził. Wziął wszystko na siebie, ale to Go nie zniszczyło. Medytacja nad Męką Pańską jest w dużej części opowieścią o przemocy i walce. Pozwala ona zobaczyć męstwo tam, gdzie pozornie jest tylko klęska. Chrystus był bojownikiem, bojownikami byli też męczennicy. W chrześcijańskich tekstach o męczeństwie do najczęściej używanych rzeczowników należą właśnie słowa: walka, bojownik, rycerz. Walka jest rzeczą dobrą i błogosławioną, ponieważ jest o co walczyć; jest człowiek, o którego trzeba walczyć. Nie ma jednak innego sposobu rozeznawania granicy między przemocą a męstwem oprócz wczytywania się w Boże Słowo; przyglądania się postawie Jezusa, kiedy sam bije, kiedy jest bity, kiedy wypowiada ostre słowa. Na podstawie tej lektury każdy musi sam wypracować sobie własne odpowiedzi." Totalne klepanie. Tytuł odstaje od opisanej rzeczywistości - jak to w onecie - ma przyciągnąć czytelnika (i przy okazji oglądacza reklam). Tytuł mówi że Jezus nie był pacyfistą - czytasz i czytasz, a na końcu trafiasz na potwierdzenie dotychczasowej wiedzy, że po dostaniu w twarz nie oddał, tylko postawił napastnika przed pytaniem. Gdzie w artykule jest ten Chrystus, który nie jest pacyfistą z tytułu?
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Zgoda z Tobą
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Chodzilo mi raczej o odniesienie tego arta do niniejszego watku (dla tego wlasnie tu go umiescilem).
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by reguly: Chodzilo mi raczej o odniesienie tego arta do niniejszego watku (dla tego wlasnie tu go umiescilem). Możesz rozwinąć? Jakie odniesienie? Że manipuluje się słowem zapisanym w biblii?
===
||||||
|
|||||||
vidmo |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/27/07 Postów:: 47 |
Święty Piotr nosił przy swoim boku miecz. Więc może każdy z nas ma inną misję. Jeden posługuje się słowem drugi mieczem. |
||||||
|
|||||||
anthem |
|
||||||
Quote by vidmo: Święty Piotr nosił przy swoim boku miecz. Więc może każdy z nas ma inną misję. Jeden posługuje się słowem drugi mieczem. Tak jak papież pastorałem a VIDMO halabardą.
===
||||||
|
|||||||
vidmo |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/27/07 Postów:: 47 |
Quote by anthem: Quote by vidmo: Święty Piotr nosił przy swoim boku miecz. Więc może każdy z nas ma inną misję. Jeden posługuje się słowem drugi mieczem. Tak jak papież pastorałem a VIDMO halabardą. Oklaski dla tego Pana przynajmniej niektórzy wiedzą o co chodzi. A nie jak ostatnio ktoś napisał że to krzyż Ludzie maja prawo bronić tego co wierzą jeśli nie mówi o tym prawo Boskie to ludzkie. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,27 sekund
|
|
|
|