|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
ewa1003 |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/14/08 Postów:: 15 |
W temacie o zmartwychwstaniu ciała troche mnie poniosło na temat duszy. Zastanawiam się i pewnie nie ja jedna co mają znaczyć słowa zapisane w Księdze Kaznodziei 3:19 " Jest bowiem coś, co się przytrafia synom ludzkim i cos co sie przytrafia zwierzetom, a przytrafia się im to samo. Jak umiera ono, tak i on umiera i wszyscy mają jednego ducha " Czyli albo zwierzęta mają duszę albo my jej nie mamy. |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
ewa1003
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
a takze tu (moze wypadaloby korzystac z wbudowanej w forum wyszukiwarki?):
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by reguly: czy jakis mod moglby zablokowac ten watek? lub połączyć z już istniejącym(mi siedmioma!!) jak sie dzieje na każdym cywilizowanym (moderowanym) forum a nie tworzyć 8 wątek o tym samym?! Reguly na moderatora!!!
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
potwor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/07 Postów:: 416 |
no, mógłby być moderatorem.i chyba lepszym od maxurda. ale katolikiem nie jest. no chyba ze do spowiedzi pójdzie...
===
Dzięki Bogu jestem ateistą... |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
No wlasnie wg tutejszych zasad, jako ze nie jestem nawet chrzescijaninem, nie bardzo moge zostac moderatorem... Z reszta nie wiem czy nawet chcialbym - po pierwsze: w jakims stopniu ograniczloby mnie to jako zwyklego dyskutanta, a po drugie: to jednak mimo wszytsko kawal ciezkiej, odpowiedzialnej roboty, z ktorej dotychczasowi moderatorzy calkiem niezle sie wywiazuja...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
aszug |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/08/06 Postów:: 239 |
Quote by ewa1003: W temacie o zmartwychwstaniu ciała troche mnie poniosło na temat duszy. Zastanawiam się i pewnie nie ja jedna co mają znaczyć słowa zapisane w Księdze Kaznodziei 3:19 " Jest bowiem coś, co się przytrafia synom ludzkim i cos co sie przytrafia zwierzetom, a przytrafia się im to samo. Jak umiera ono, tak i on umiera i wszyscy mają jednego ducha " Czyli albo zwierzęta mają duszę albo my jej nie mamy. W Biblii nie ma pojęcia duszy osobnej, nieśmiertelnej, żydzi nie znali takiej koncepcji. To pojęcie greckie. Gdy żyd myślał o życiu po śmierci widział siebie w nim jako człowieka, w całości: "Oczy moje oglądać będą mego Boga", itd. Nie było wtedy jeszcze wielu informacji o życiu po śmierci, które otrzymaliśmy od Jezusa, przeczuwano więc to życie tylko na sposób dotychczasowego doświadczenia, a ono podpowiadało ludziom, że człowiek umiera tak jak zwierzęta i tylko duch, ale raczej nie jako osoba, ja, tylko tchnienie życia ożywiające ciało-człowieka idzie do Boga, który go dał.
===
Ilekroć poszedłem między ludzi, mniejszy wróciłem. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,09 sekund
|
|
|
|