|
|||||||
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
|
|
Granice... |
|||
| | | Wersja do druku |
| Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 855 |
Wielu ludzi wyraża swoją opinię, że chciałoby widzieć księży na ulicy nei po cywilnemu, ale w sutannie lub co najmniej pod koloratką... zadaje to samo pytanie tutaj na forum. Czy dla was ma to znaczenie, aby księża chodzili w strojach duchownych na co dzień, na ulicy itd ?
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
| Grigori |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/20/08 Postów:: 122 |
Myślę że, to nie ma większego znaczenia. Chodzą jak im wygodnie. W mojej miejscowości to raczej nie spotkasz księdza bez koloratki, mnie się tylko raz udało. Widziałem jak się wybrał pojeździć na rowerze, choć był październik i był w kurtce... być może miał pod nią koloratkę. W ogóle to raczej ciężko zobaczyć księdza w mojej miejscowości jak jest "na mieście", tak to raczej tylko kościół, szkoła i jak chodzi po kolędzie .
===
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy kto w Niego wierzy nie zginął, ale miał życie wieczne. |
||||||
|
|||||||
| Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1685 |
Miejsca, które wymieniłeś - nie ma problemu...wróć!, za wyjątkiem Mc D - bo w końcu nie powinien dawać złego przykładu Sutanna nie koniecznie, ale koloratka TAK - koniecznie i przyznam, że nie spotkałem inaczej
===
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie |
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1962 |
Wszystko chyba zalezy tak naprawde od sytuacji i tego co dana osoba w danym momencie soba reprezentuje. Trudno bowiem wymagac by ksiadz bedacy z dzieciakami na basenie plywal w koloratce... Z drugiej strony zdazalo mi sie widywac latem zakonnice w 'sluzbowym stroju' spacerujace po nadmorskiej plazy.
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
| corka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1051 |
Jestem za tym zeby nosili sutanne.Ksiadz zostaje dla mnie zawsze ksiedzem tzn i podczas snu i nie ma czegos takiego jak urlop od tego ze sie jest ksiedzem.
===
Pan bowiem uczynił wszystko a bogobojnym dał mądrość. Syr 43, 2.5-6.9.11.32 |
||||||
|
|||||||
| Dezerter |
|
||||||
Quote by corka: Jestem za tym zeby nosili sutanne.Ksiadz zostaje dla mnie zawsze ksiedzem tzn i podczas snu i nie ma czegos takiego jak urlop od tego ze sie jest ksiedzem. to według ciebie mają księżą spać w sutannach
===
||||||
|
|||||||
| Arek_Sz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/14/08 Postów:: 460 |
Nie jestem za. Niektórzy ludzie widząc sutannę zaczynają się dziwnie zachowywać - nagle się kontrolują, nie wiedza co powiedzieć, by się nie "zbłaźnić". Ksiądz też człowiek i potrzebuje prywatności i "normalniej obsługi". Dla ludzi to też raczej czasem będzie krępujące - facet boruje księdzu zęba i przeprasza za każdym razem jak go zaboli...
===
Sercem można tak samo kochać jak i nienawidzić... ФΩΣ - ΖΩΗ OAZOWICZ |
||||||
|
|||||||
| Arek_Sz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/14/08 Postów:: 460 |
Aha - jeszcze jedno - co do wypowiedzi reguly - niektóre siostry zakonne (jeśli nie wszystkie) mają obowiązek noszenia habitu na sobie i to, że w nim spacerowały na plaży nie jest niczym dziwnym...
===
Sercem można tak samo kochać jak i nienawidzić... ФΩΣ - ΖΩΗ OAZOWICZ |
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1215 |
Mam przyjaciela, który 2 lata temu przyjął święcenia. I nadal tak jak po jego święceniach jak przed - chodzimy np do kina czy na pizze całą naszą starą paczką.
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
Quote by Arek_Sz: Aha - jeszcze jedno - co do wypowiedzi reguly - niektóre siostry zakonne (jeśli nie wszystkie) mają obowiązek noszenia habitu na sobie i to, że w nim spacerowały na plaży nie jest niczym dziwnym... ..Alez ja wlasnie podalem to jako przyklad czegos takiego wcale nie dziwnego. ...I jak wczensiej napisalem (odnosnie takze do powyzszej wypowiedzi Paraklet) - bo wszystko powinno zalezec od kontekstu, sytuacji i tego co dana osoba w danym momecie soba reprezentuje... Bedac bowiem nawet caly czas 'na sluzbie Boga' (co notabene dotyczyc moze wcale niekonicznie tylko osoby tzw. duchowne), wcale przez caly czas nie wypelnia funkcji wynikajacych z przynaleznosci do tej czy innej instytucji/wspolnoty wyznaniowej - np. leczac zeby u dentysty (nie nalezy mylic kwestii wynikajacych z przynaleznosci do danego systemu wyznaniowego/wiary, z przynaleznoscia i reprezentowaniem konkretnej instytucji wyznaniowej)...
===
||||||
|
|||||||
| Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 2990 |
Mówią, że ksiądz służy. Faktycznie. Żołnierz także, a cały czas w mundurze nie chodzi.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
| Maxello |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/15/06 Postów:: 87 |
Quote by corka: Jestem za tym zeby nosili sutanne.Ksiadz zostaje dla mnie zawsze ksiedzem tzn i podczas snu i nie ma czegos takiego jak urlop od tego ze sie jest ksiedzem. Do pokory ksiedza moim zdaniem bo mysle tu wylacznie o wymiarze duchowym bo w takim postrzegam tez ksiedza -jest sluzba, ktora wyzeka sie zycia swieckiego co za tym idzie i miejsca publiczne nie sa dobrym dla nich przykladem. Pokora ksiedza jest mysl,ze istnieja ludzie ktorych nie stac na kawalek chleba-a zatem on sam nie moze pozwolic sobie na wiecej niz na potrzebna mu strawe zeby jedynie przezyc. Celibat postrzegam podobnie.Dla mnie celibat odnosi sie w duchowienstwie do wszystkiego w zyciu,ale tak nie jest -w zeczywistosci wiele ksiezy traktuje swoj celibat jak prace ktora konczy sie po 8 godzinach. Takiego ksiedza zwolnilabym z poslugi Bozej. Dobrze, że puściłaś oczko. Zacząłem obawiać się, że napisałaś to zupełnie serio...
===
Broń w boju jest UFNOŚCIĄ i OSŁONĄ, a w czasie pokoju jest ZASZCZYTEM i WYRÓŻNIENIEM.- powiedzenie wikingów. |
||||||
|
|||||||
| Dezerter |
|
||||||
Quote by paraklet: Szczególnie, że jak sami Rafi i Dezerter powiedzieli - piwko do obiadu na trawienie to nie alkoholizm, ale umiejętność korzystania z przyjemności. Rafi - pamiętam i chciałem go za to skarcić, bo dla mnie piwo, przed lub po obiedzie to nie do pomyślenia!(otyłość i mięsień piwny - pewne!) lampka wina do - to i owszem. Piwo to danie samodzielne, lub do pizzy czy chipsów. Nie podoba mi się, że ściąga koloratkę ...to tak jak ja bym ...ściągał obrączkę w...pewnych sytuacjach - też byś Paraklet nie widziała nic złego w tym. A może go oceniasz inaczej bo jest z twojej paczki?
===
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1215 |
Oj nie porównywała bym tego w ten sposób - żaden człowiek nie spojrzy na ciebie z pogardą gdy będziesz pić piwo w pubie z obrączką ale bez żony bo np z kumplami.
===
||||||
|
|||||||
| Kruk |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 426 |
żaden człowiek nie spojrzy na ciebie z pogardą gdy będziesz pić piwo w pubie z obrączką ale bez żony bo np z kumplami. Oj niech no by sie zona dowiedziala A teraz sam kup sobie taką koszulę i koloratkę - i idź tak do pubu lub na pizze i zamów piwo. Zobaczysz co się będzie działo. ?
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
| corka |
|
||||||
Nie no Dezerter nie przesadzajmy.
===
||||||
|
|||||||
| Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 2990 |
Jezus nie odpowiadał na oczekiwania, on te oczekiwania kreował.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
Quote by Rafi F:Moze pożartować z kobietą i nikogo nie zgorszy (że niby podrywa), może wypić piwo i nikogo nie zgorszy A jak to bedzie w barze toples?
===
||||||
|
|||||||
| Maxello |
|
||||||
"Art. 100. Duchowni mogą używać stroju świeckiego w takich okolicznościach, jak uciążliwa praca, podróż, pobyt w miejscowościach turystycznych i wczasowych, a także w innych wyjątkowych sytuacjach."
===
Broń w boju jest UFNOŚCIĄ i OSŁONĄ, a w czasie pokoju jest ZASZCZYTEM i WYRÓŻNIENIEM.- powiedzenie wikingów. |
||||||
|
|||||||
| Maxello |
|
||||||
Poza tym polecam
===
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
corko bardzo bym cię prosiła o przeczytanie powyższego artykułu On najlepiej pokazuje to co chciałam pokazać
===
||||||
|
|||||||
| Rafi F |
|
||||||
Quote by reguly: Quote by Rafi F:Moze pożartować z kobietą i nikogo nie zgorszy (że niby podrywa), może wypić piwo i nikogo nie zgorszy A jak to bedzie w barze toples? A mógłbyś powiedzieć w jakim to celu księża tłumnie chodzą do baru toples? Uczesz swe myśli.
===
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
Quote by Rafi F: Quote by reguly: Quote by Rafi F:Moze pożartować z kobietą i nikogo nie zgorszy (że niby podrywa), może wypić piwo i nikogo nie zgorszy A jak to bedzie w barze toples? A mógłbyś powiedzieć w jakim to celu księża tłumnie chodzą do baru toples? Uczesz swe myśli. Rafi jak to nie wiesz?? Oni dorabiają sobie na boku tam jako kelnerki
===
||||||
|
|||||||
| corka |
|
||||||
Nie zgadzam sie z wami ze nie przeszkadza ze ksiadz nie nosi sutanny tylko koloratke-i trudno jak jestem tu jedna jedyna z odmiennym zdaniem.
===
||||||
|
|||||||
| corka |
|
||||||
Nie zgadzam sie z wami ze nie przeszkadza ze ksiadz nie nosi sutanny tylko koloratke-i trudno jak jestem tu jedna jedyna z odmiennym zdaniem.
===
||||||
|
|||||||
| paraklet |
|
||||||
Artykuł z podanej wcześniej strony - dla zmęczonych
===
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
Quote by Rafi F:A mógłbyś powiedzieć w jakim to celu [...] No jak to w jakim?... Naturalnie by np. pozartowac z kobieta i napic sie piwa
===
||||||
|
|||||||
| Maxello |
|
||||||
Quote by reguly: No jak to w jakim?... Naturalnie by np. pozartowac z kobieta i napic sie piwa Zdumiewająca jest twoja skłonność do odgrywania roli natrętnej muchy. Naprawdę wciąż cie to bawi? Nie wiem ile masz lat, ale może w tym jest pies pogrzebany?
===
||||||
|
|||||||
| Maxello |
|
||||||
Quote by corka: Nie zgadzam sie z wami ze nie przeszkadza ze ksiadz nie nosi sutanny tylko koloratke-i trudno jak jestem tu jedna jedyna z odmiennym zdaniem. Pewne pozycje czy to zawodowe czy duchowe niosa za soba nie tylko powolanie ale i wyplywajace z danej pozycji tez obowiazki,zadania. I tak policjant nosi mundur,piekarz nosi czapke,nauczyciel musi cos wiedziec,ksiadz ? naucza,daje przyklad swoja postawa,jest pelen pokory i nie bedzie mial przyjemnosci wypicia piwa siedzac i czytajac gazete urbana podczas gdy w afryce gina dzieci z glodu! Nie. Prawdziwy ksiadz to on tego nie bedzie potrzebowal,taksamo jak dopracowania jako kelner. Paraklet jakos nie czytalam tego artykulu padnieta jestem,innym razem ok? pa Ciekawe, ale jeszcze nie widziałem policjanta wędkującego w mundurze galowym, czy tez kucharza szusującego po stoku w czapce kucharskiej.Co mają do tego dzieci głodujące w Afryce? Czy w związku z tym, że ktoś jest księdzem ma zakaz odczuwania jakiekolwiek zadowolenia? (zaleciało mi bigoterią) Zdrowy rozsądek co cenna rzecz... Przeczytaj też podany link, warto.
===
||||||
|
|||||||
| reguly |
|
||||||
Quote by Maxello:Zdumiewająca jest [...] I co w zwiazku z tym? To jest twoj najwiekszy problem? Coz - mam wystarczajaco dosc, by np. bez mrugniecia okiem wpuszczono mnie do baru toples... Wciaz jednak czuje sie mlody duchem... Przynajmniej na tyle, by sie tam ewentualnie wybrac...
===
||||||
|
|||||||
| Zawartość wygenerowana w: 0,41 sekund
|
|
|
|