|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/27/04 Postów:: 238 |
I smieszno i straszno. Ludzie sa zadziwiajacy...z jednej strony odrzucaja Boga jako bajke dla dzieci..natomiast wierza horoskopom, wrozbitom i sa przesądni. Tak bylo i bedzie.
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Jest gorzej: odrzucają Boga, a sami z ochotą pchają się świat, ktory nie ma powodu, by być im przyjazny. Takie naiwne otwieranie się na rzeczywistość duchową zniszczylo już zdrowie i życie wielu biednych, naiwnych osób
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Fafi Fafi spójrz na ten cytat pod postami Moliera- to o tym ciągle mówię i nim się podpieram nie mając pojęcia kto to powiedział - cała ja
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/27/04 Postów:: 238 |
Czy wierze? Wierze tak jak demony. Ogolnie zly ze mnie czlowiek:p
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
taaaaaak każdy z was tak mówi - a jak potem konfrontuje wasze życiorysy z moim to wychodzę na tą która żyje tylko po to by nie iść do Hadesu...
===
||||||
|
|||||||
Witold |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/17/08 Postów:: 114 |
Quote by: paraklet Uważacie że takie "duchowe siostry i przewodnicy" to są niebezpieczne czy bardziej trzeba ich traktować jako nieszkodliwe walczące o oryginalność? Czy postawienie sobie tarota w takim miejscu na urodziny - tak dla zabawy może być szkodliwe? Nawet jeśli podchodzimy do tego na "lajcie". Proszę bardzo, oto pogląd prostego inżyniera, czyli mój: Powiedziałbym, że to podobnie jak z alkoholem albo narkotykami. Raz, czy dwa dla zabawy nie zaszkodzi. Ale ani się obejrzysz, a już nie ma wyjścia. Przy czym alkohol to analogia do zabaw mniej groźnych, jak na przykład piątek trzynastego, czarne koty lub czytanie horoskopów. Natomiast duchowe siostry i przewodnicy to cięższy kaliber, typu narkotyk. Lepiej unikać, choć od jednego razu się nie umiera. Ale po co wogóle próbować?
===
Prawda leży tam, gdzie leży. |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Pamiętam śmieszną analogię z dzieciństwa - Babcia (od strony ojca) zamówiła sobie kiedyś dwa czasopisma z dodatkami - jeden z życiorysami świętych i różnymi talizmanami religijnymi, a drugie zamówienie było o karty tarota.
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
ależ Zibi - poranek bez tarota? przecież ja bez tego ani rusz!!!
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Wybacz Paraklecie Droga !
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
na czym polega kabała????
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
A gdybyś Ty albo Zibi postawił mi karty - z najlepszymi intencjami - to można uznać tu działanie Boga??
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: paraklet MM czy to jest new age to co umieściłam?? w zasadzie na wszystko odpowiedział Marek. Nie jest to tak naprawdę New Age, bo to czysta komercja, ale jest to skutek New Age'u: jedni handlowcy sprzedają cudowne medaliki pod wałami Jasnej Góry i jest to pewien daleki odprysk czy skutek kultury chrześcijańskiej, inni handlowcy sprzedają różne pseudo-duchowe gadżety i jest to pewien daleki odprysk czy skutek kultury New Age. Całość świadczy o tym, że człowiek spragniony jest sfery nadprzyrodzonej. Pewni "chrześcijanie" będa inwestowali w różne medaliki, wody z Lourdes, cudowne obrazki, a inni, dla których chrzescijaństwo juz gdzieś dawno zginęło będa inwestowali w kadzidełka, różdżki i inne gadżety. Czym innym jest to, że te gadżety i tak jakoś działają, niezależnie od tego, czy rozprowadza je "wierzący" new ager czy zaradna handlara - otwierają nas na kontakt ze światem niewidzialnym. Niestety, znam przykłady - wśród znajomych - takich osób, które jeździły na seanse leczenia energetyzującego i... dopiero wtedy zaczęły chorować, najpierw fizycznie, potem psychicznie, a i duchowo. Oczywiście, można to wszystko skwitować uśmiechem, wzruszeniem ramionami, szyderstwem, zwlaszcza gdy w ogóle nie wierzymy w te wszystkie "parapsy" zjawiska. I tak najczęściej robią dzisiaj "racjonaliści" tłumacząc: co mi szkodzi zapalić kadzidełko, pójść do cyganki, postawić tarota, kupić grę dla dzieci z wywoływaniem duchów...
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by: Molier I smieszno i straszno. Ludzie sa zadziwiajacy...z jednej strony odrzucaja Boga jako bajke dla dzieci..natomiast wierza horoskopom, wrozbitom i sa przesądni. Tak bylo i bedzie. Taaaaa... Ciekawe jednak ilu z nich nadal (przynajmniej we wlasnym przekonaniu) deklaruje sie chrzescijanami... Ktos powinien przeprowadzic jakies badanie na temat, kto bywa najczestszym klientem tego rodzaju przybytkow... i co jest tego przyczyna... PS. Przy okazji - czy jakis mod (albo sam autor tego watku) moglby zmienic glowny tytul tego watku na jakis bardziej zwiazany z (wskazujacy na) tresciami w nim omawianymi? Pleeeasssseeeeee....
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: reguly Quote by: Molier I smieszno i straszno. Ludzie sa zadziwiajacy...z jednej strony odrzucaja Boga jako bajke dla dzieci..natomiast wierza horoskopom, wrozbitom i sa przesądni. Tak bylo i bedzie. Taaaaa... Ciekawe jednak ilu z nich nadal (przynajmniej we wlasnym przekonaniu) deklaruje sie chrzescijanami... Ktos powinien przeprowadzic jakies badanie na temat, kto bywa najczestszym klientem tego rodzaju przybytkow... i co jest tego przyczyna... Taaaaa.... Reguly zakłada, że większość z nich nadal (przynajmniej we wlasnym przekonaniu) deklaruje sie chrzescijanami - chociaz moze paru rodzimowierców tez by się tam znalazło? ![]() I ma rację. Badania nie są potrzebne. Można założyć ze 100% pewnością, że to ludzie ktorzy nadal (przynajmniej we wlasnym przekonaniu) deklarują sie chrzescijanami A co jest tego przyczyną? Reguly, masz jakis pomysł? Czy może już została ona znaleziona w tym wątku?
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: medieval_man chociaz moze paru rodzimowierców tez by się tam znalazło? Zadelarowanych Neopogan - zapewne, rodzimowiercow - raczej nie przypuszczam... moze... Quote by: medieval_man A co jest tego przyczyną? Nie wiem - nie znam chrzescijanstwa (czy nawet poszczegolnych jego odmian) na tyle gleboko, by czuc sie dostatecznie upowaznionym chocby do wysuwania przypuszczen, czego tym ludziom moze mu w nim brakowac...
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Marku dziękuję że napisałeś za mnie ! Tak nasza kochana Parakletko Ja napewno bym ci nie postawił kart !!!
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: reguly Quote by: medieval_man A co jest tego przyczyną? Nie wiem - nie znam chrzescijanstwa (czy nawet poszczegolnych jego odmian) na tyle gleboko, by czuc sie dostatecznie upowaznionym chocby do wysuwania przypuszczen, czego tym ludziom moze mu w nim brakowac... ja natomiast nie rozumiem dlaczego traktujesz to zjawisko w kategorii braku czegoś w ich religii. Można przecież wysuwać przypuszczenia, czego tym ludziom w nich samych brakuje czy nie dostaje - może to byłoby słuszniejsze?
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
nie napisałem wam o jednym zdarzeniu byłem wtedy młodym duchowo chrześcijaninem a w moim mieście pojawiły się plakaty
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: medieval_man Quote by: reguly Quote by: medieval_man A co jest tego przyczyną? Nie wiem - nie znam chrzescijanstwa (czy nawet poszczegolnych jego odmian) na tyle gleboko, by czuc sie dostatecznie upowaznionym chocby do wysuwania przypuszczen, czego tym ludziom moze mu w nim brakowac... ja natomiast nie rozumiem dlaczego traktujesz to zjawisko w kategorii braku czegoś w ich religii. Można przecież wysuwać przypuszczenia, czego tym ludziom w nich samych brakuje czy nie dostaje - może to byłoby słuszniejsze? M.in. wlasnie dla tego wczesniej napisalem "czego tym ludziom moze mu w nim brakowac"
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
kolejny cukierek - dostałam od kolegi który robi wszystko by mnie przekonać do takich praktyk
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: paraklet kolejny cukierek - dostałam od kolegi który robi wszystko by mnie przekonać do takich taktyk Daj mi datę urodzenia kolegi, to przeslę mu horoskop. muszę tylko znaleźć gazetę z maksymalnie pesymistycznym, albo przeslę mu jakis optymistyczny (niech się ucieszy), np. erotyczny (w nich podobno zawsze sa pozytywne akcenty). Już wiem - połączę się astralnie z wrózką z TVN i razem cos wyskrobiemy ![]()
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
najbardziej w tym wszystkim zabawna jest przekora
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Paraklet !!! Smatri mienia w gałazy a tiepier adin dwa no i wsio niczewo nie budiet prasa rosyjska w tamtym roku pisała że się zbłaźnił tymi seansami
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
aaaaaa umiesz rosyjski!!!
===
||||||
|
|||||||
potwor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/07 Postów:: 416 |
Quote by: paraklet aaaaaa umiesz rosyjski!!! taa. całą filozofię Nietzschego Cie na pamięć nauczę po niemiecku ;>
===
Dzięki Bogu jestem ateistą... |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 1,12 sekund
|
|
|
|