|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Belle Star Nie rozumiem więc dlaczego kobieta miałaby nie nadawać się na kapłana, skoro jak twierdzisz{tzn"kobieta" tak twierdzi} cechuje ją uczuciowość, chęć poświęcenia się dla innych. Pod tym względem kobiety znacznie przewyższają mężczyzn i dlatego byłyby znacznie lepszymi kapłanami od mężczyzn,którzy zamiast posługiwać się sercem,korzystają głównie z ograniczonego ludzkiego rozumu i nie widzą spraw duchowych.W początkach chrześcijaństwa kobiety nauczały podobnie jak mężczyźni.Ponieważ miały na tym polu większe osiągnięcia od mężczyzn,to zostało im potem zabronione.To,że Paweł im zabrania nauczać jest sprzeczne z tym co wcześniej napisałam,że"Bóg nie ma względu na osobę".Wielu badaczy Pisma Świętego ma wątpliwości co do autentyczności I Listu św.Pawła do Tymoteusza,czemu faktycznie nie ma się co dziwić.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
W początkach chrześcijaństwa kobiety nauczały podobnie jak mężczyźni.Ponieważ miały na tym polu większe osiągnięcia od mężczyzn,to zostało im potem zabronione Evivo, czy mogłabyś podać źródła, na których się opierasz, podając te informacje? I z tego co wiem, to Św.Pawła odrzucają między innymi badacze, będący teozofami lub sympatyzujący z tym nurtem pseudofilozofii. |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by eviva: Pod tym względem kobiety znacznie przewyższają mężczyzn i dlatego byłyby znacznie lepszymi kapłanami od mężczyzn, Brawo. Teraz w ramach evivologii praktycznej, Eviva zamierza pouczać Jezusa kogo to powinien był przewidzieć do pełnienia funkcji kapłańskiej. Oczywiście, biedny Jezus się pomylił bo nie zasięgnął porady Wielkiej Evivy Quote by eviva: którzy zamiast posługiwać się sercem,korzystają głównie z ograniczonego ludzkiego rozumu i nie widzą spraw duchowych. A tu mamy przykład evivologii dyskryminacyjnej . Nieszczęsni faceci, wedlug tej koncepcji, posługują sie tym, w co wyposażył ich Bóg, żaden z nich nie zna się na sprawach duchowych i nie ma serca Oczywiście, wedlug evivologii dyskryminacyjnej zbawieni będą tylko posługujący się sercem. Quote by eviva: W początkach chrześcijaństwa kobiety nauczały podobnie jak mężczyźni.Ponieważ miały na tym polu większe osiągnięcia od mężczyzn,to zostało im potem zabronione. A to jest tak zwana historia evivologiczna . Nieważne, że opiera się na niczym bądź na wymyslonej w XIX wieku ewangelii Ousleya. Podobnie jak kobieta pytam: która z kobiet Jezus wyznaczył do grona Dwunastu bądź zlecił jej jakąś specjalną funkcję w pierwotnym Kościele? A może pierwotny Kosciół czynił to i masz na to jakieś dowody? Wykluczam tak zwaną ewangelię Tomasza, czy Filipa Quote by eviva: To,że Paweł im zabrania nauczać jest sprzeczne z tym co wcześniej napisałam,że"Bóg nie ma względu na osobę". A to jest evivologia dogmatyczna . Jak napisałem, zdanie Bóg nie ma względu na osobę nie ma najmniejszego nawet odniesienia do dyskutowanej kwestii i nie jest sprzeczne z zakazem Pawłowym. Szkoda, że zamykasz swój umysł na argumenty. Quote by eviva: Wielu badaczy Pisma Świętego ma wątpliwości co do autentyczności I Listu św.Pawła do Tymoteusza,czemu faktycznie nie ma się co dziwić. I na koniec przyszła kolej na evivologiczną biblistykę. Nieważne, że przez wieki List do Tymoteusza był i jest elementem kanonu Nowego testamentu. Biblistyka evivologiczna ma zamiar wprowadzić nowy kanon: co mi nie pasuje, odrzucamy
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by medieval_man:Teraz w ramach evivologii praktycznej Muszę przyznać, że mnie Medieval z Eviva nieźle ubawiliście, choć każdy inaczej Bez względu na wasze pierwotne przesłanki : dziękuje. Dobry humor jest mi dziś bardzo potrzebny.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
tak szczerzo mówiąc, całe kapłanstwo osobiście stawiam pod wielki znak zapytania, |
||||||
|
|||||||
Bruce Willis |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/13/07 Postów:: 183 |
Moim zdaniem pomiędzy kobietą i mężczyzną nie ma żadnych rażących różnic w sferze umysłowej (inaczej duchowej, psychicznej). Tzn. mniej więcej tak samo postrzegamy, odczuwamy, myślimy itp.
===
"Straszliwa to rzecz wpaść w ręce Boga żywego." - Hbr 10:31; "unicestwię cię! - i poznasz, że Ja jestem Pan" - Ez 25:7 |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Bruce Willis |
|
||||||
[...]o różnicach między 'psychiką męską' a 'psychiką kobiecą' powinien się jakiś psycholog wypowiedzieć. Z tego, co czytałem, to różnice potrafią być całkiem duże.
===
"Straszliwa to rzecz wpaść w ręce Boga żywego." - Hbr 10:31; "unicestwię cię! - i poznasz, że Ja jestem Pan" - Ez 25:7 |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Michał Pająk |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/17/06 Postów:: 310 |
Psychologiem jeszcze nie jestem, ale się staram, temat różnić pomiędzy płciami już się pojawił w toku mojej nauki.
===
"Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13) |
||||||
|
|||||||
Bruce Willis |
|
||||||
Głównym argumentem w sprawie zakazu posługi kapłańskiej kobiet zdaje się być to, że Jezus był mężczyzną i dwunastu apostołów także było mężczyznami.
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
A w ogóle, to trzeba zacząć od tego, że niedopuszczanie kobiet do kapłaństwa nie jest żadna dyskryminacją. |
||||||
|
|||||||
Bruce Willis |
|
||||||
Moim zdaniem, również ta cała walka z dyskryminacją kobiet to jakaś paranoja, jednak bywa, że jest ona uzasadniona i w tym sęk.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Quote by Bruce Willis:Sądzę, że wśród dwunastu apostołów byli sami mężczyźni, też tylko i wyłącznie ze względu na uwarunkowania społeczne, obyczajowe. Czytanie Biblii nie boli: Quote by Mk 3,13-15: Potem wyszedł na górę i przywołał do siebie tych, których sam chciał, a oni przyszli do Niego. I ustanowił Dwunastu, aby Mu towarzyszyli, by mógł wysyłać ich na głoszenie nauki, i by mieli władzę wypędzać złe duchy.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Głoszenie Słowa Bożego przez kobiety nie jest zakazane, tym bardziej nie jest grzechem - jedynie zasadą w Kościele Katolickim jest to , ze kobieta nie może być kapłanem/kapłanką. |
||||||
|
|||||||
Michał Pająk |
|
||||||
Quote by Bruce Willis: Proszę Was, ja rozumiem przywiązanie do tradycji, do obyczaju, ale wyjdźcie z tego zaścianka. Jako, że pare osób mnie wyprzedziło w odpowiedzi to odniosę się tylko do tego fragmentu Twojej wypowiedzi. Rozumiem, że zaścianek jest dla Ciebie tam gdzie tradycja Ci po prostu nie odpowiada. Jeśli chcesz wiedzieć to Kościół Katolicki mówiąc o kapłaństwie wyłącznie dla mężczyzn nie powołuje się tylko na fakt, że Jezus i apostołowie byli mężczyznami. Już wspominałem o artykule do którego udało mi się dotrzeć i wymieniane tam argumenty odnosiły się do zupełnie innych spraw, na dodatek takich, które są aktulane.
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Snafu, podaj z łaski swojej adres do tego artykułu |
||||||
|
|||||||
Bruce Willis |
|
||||||
Więc jak to jest, gdy kobieta udzieli komuś sakramentu chrztu, albo ostatniego namaszczenia, lub komunii świętej, to będzie to grzech i Bóg się obrazi, a taka kobieta trafi do piekła?
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by kobieta: Snafu, podaj z łaski swojej adres do tego artykułu naprawdę kilka sekund, kobieto wystarczy: co prawda po angielsku lub tekst tej samej autorki po polsku
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by Bruce Willis: Więc jak to jest, gdy kobieta udzieli komuś sakramentu chrztu, albo ostatniego namaszczenia, lub komunii świętej, to będzie to grzech i Bóg się obrazi, a taka kobieta trafi do piekła? Już słyszę ten Jego bunt: "... co za ręce nieczyste dopuszczają się takiego zbezczeszczenia?!!! Weźcie tą niewiastę - brzydzę się nią!" Co do chrztu, to sie mylisz.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Medieval manie, dziekuję za link |
||||||
|
|||||||
Jacek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/22/05 Postów:: 58 |
ja też dziękuję, właśnie go szukałem i prosiłem tez o link a tu juz jest super!
===
Lux in tenebris... |
||||||
|
|||||||
Belle Star |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
Psychologiem jeszcze nie jestem, ale się staram, temat różnić pomiędzy płciami już się pojawił w toku mojej nauki. Tak więc różnice są i to dość spore, nie będę się tutaj zbyt dużo wymądrzał, ponieważ wszystko można znaleźć w książce "Płeć mózgu" Anne Moir i David Jessela. Jeżeli podajesz za autorytet takowe lektury faktycznie psycholog z Ciebie marny. Na studiach ta stara jak świat książka traktowana jest raczej jako ciekawostka, a nie podstawa wiedzy o człowieku. Pytałam zresztą o to profesorów. Podam za to najlepszy przykład, z którym wiąże się spora część nieporozumień na lini stosunków damsko-męskich. Każda płeć komunikuje się w zupełnie innym celu. Mężczyźni aby zdobywać informację a kobiety aby utrzymywać relację. Zwróć uwagę, że mężcyzna pyta się przede wszystkim o fakty, natomiast kobieta o odczucia i mysli. Jaką relację utrzymać, bo nawet nie rozumiem o co chodzi. A z tym pytaniem o uczucia czy fakty to chyba od sytuacji zależy a nie płci. Widząc wiadomości w dzienniku, kobieta zastanawia się niby jaki nastrój ma prezenter? Pytając o rozkład jazdy tramwaju myśli co odczuwa motorniczy? Pyta szefa jak się czuje, zamiast co jest do zrobienia? A mężczyzna pocieszając przyjaciela wertuje książki psychologiczne chcąc się dowiedzieć jaka jest definicja płaczu i czego jest on objawem? Faceci po prostu generalnie wstydzą się uczuć, bo jak chłopiec płacze to słyszy "bądź mężczyzną" i za którymś razem zaciśnie zęby. Mam wrażenie że autorowi postu schlebia taka opinia o mężczyznach. Żaden to powód do dumy. |
||||||
|
|||||||
Belle Star |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
do kobiety: |
||||||
|
|||||||
Michał Pająk |
|
||||||
Quote by Belle Star: Jeżeli podajesz za autorytet takowe lektury faktycznie psycholog z Ciebie marny. Na studiach ta stara jak świat książka traktowana jest raczej jako ciekawostka, a nie podstawa wiedzy o człowieku. Pytałam zresztą o to profesorów. Faktycznie może przegiąłem z tym "wszystko można znaleźć", ale nie zmienia to faktu, że książka jest ciekawa i każdy może po nią sięgnąć aby uzyskać jakiś wgląd w różnice pomiędzy mężczyznami a kobietami. Quote by Belle Star: Jaką relację utrzymać, bo nawet nie rozumiem o co chodzi. A z tym pytaniem o uczucia czy fakty to chyba od sytuacji zależy a nie płci. Widząc wiadomości w dzienniku, kobieta zastanawia się niby jaki nastrój ma prezenter? Pytając o rozkład jazdy tramwaju myśli co odczuwa motorniczy? Pyta szefa jak się czuje, zamiast co jest do zrobienia? A mężczyzna pocieszając przyjaciela wertuje książki psychologiczne chcąc się dowiedzieć jaka jest definicja płaczu i czego jest on objawem? Faceci po prostu generalnie wstydzą się uczuć, bo jak chłopiec płacze to słyszy "bądź mężczyzną" i za którymś razem zaciśnie zęby. Mam wrażenie że autorowi postu schlebia taka opinia o mężczyznach. Żaden to powód do dumy. Chodziło mi o generalne różnice w komunikacji podczas niezobowiązującej, luźniej rozmowy. Czyżbyś twierdził że różnice kobieta-mężczyzna (jeśli chodzi o psyche) są jedynie kwestią wychowania i narzuconych ról płciowych. Jeśli tak to co powiesz na badania, które wskazują na wahania hormownów w okresie prenatalnym jako przyczynę zaburzeń identyfikacji płciowej?
===
||||||
|
|||||||
Bruce Willis |
|
||||||
Co do chrztu, to sie mylisz.
===
||||||
|
|||||||
Michał Pająk |
|
||||||
Quote by Bruce Willis: A jednak co do chrztu to się mylę (chyba co do ostatniego namaszczenia też?). Więc chrzcić kobieta może, a udzielać komunii świętej już nie. A dlaczego? Czyżby ze względu na hormony? Zabawnie. Więc, gdy chrzci to hormony jeszcze w miarę się sprawują, ale gdyby udzielała komunii, to już by jej palma strzeliła do głowy (pewnie rozebrałaby się i stanęła na ołtarzu, a potem zaczęła biegać w kółko, a to wszystko od tego wina, bo kobiety mają słabszą głowę od mężczyzn, a na koniec obsikałaby wszystkich). A to wszystko działoby się w napadzie katatonicznych drgawek, których by dostała - niczym opętana, bo to Bóg którego krew wypiła telepałby się z odrazy... Mógłbym kontynuować historię, ale dalej jest już o wiele bardziej obrzydliwie (na koniec symbolicznie zwróciłaby to wino-krew). Prawda, że miło - tak obrzydliwe są te nasze, Wasze zakazy. Tak więc tutaj jest link: http://www.kosciol.pl/forum/createtopic.php?method=postreply&forum=6&id=6165"eid=128934. Gwarantuje, że to nie kwestia homornów, bo w nagłym przypadku i ja mogę udzielić chrztu ale udzielać komunii nigdy.
===
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Quote by medieval_man: Quote by kobieta: Snafu, podaj z łaski swojej adres do tego artykułu naprawdę kilka sekund, kobieto wystarczy: co prawda po angielsku lub tekst tej samej autorki po polsku Medivelmanie, ten artykul cytuje kobiete ktora zostala w rozne sposoby zraniona jako duszpasterka w kosciele protestanckim. tak naprawde to opisala ona fakt ze w kosciele protestanckim, mimo ze rola kobiety jest uznana, nie jest ona zorzumiana. natomiast brak wizji ze strony liderow, nie koniecznie oznacza ze jest to potwierdzenie ze roli dla kobiery w duszpasterstwie nie ma. faktycznie istnieje problem bo ja conajmniej w naszym kosciele widze wiele takich kobiet - sa jakby zagubione w swojej roli. ale potem znam kilka kobiet ktore naprawde sa pewne swojego powolania duszpasterskiego, i widac po owocach ze Pan Bog im bogoslawi. mysle ze to jest problem jaki maja rowniez mezczyzni: ile ksiezy jest w KK ktorzy wybrali sobie zawod ksiedza bo od dziecinstwa cos im tam imponowalo, badz z powodow spolecznych, socjalnych, albo bo mysleli ze wtedy wszelkie zmartwienia materialne pozostawia za soba, itd... a w zasadzie nie sa naprawde powolani? takich jesli sobie szczero odpowiesz jest wiele. wiec nie ma to wiele wspolnego z kwestia czy kobiety winno sie swiecic czy nie. jeszcze dodam: cala rola duszpasterska musi byc zreformowana, w obecnej formie jest przestarzala i niesprawna, duszpasterze sie w niej nie odnajduja bo model jaki maja jest calkowicie inny od swiata w jakim zyja. pozdr! |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
masz rację... podałem tego linka zbyt szybko kierując się stroną ekumenizm.pl gdzie na temat tej kobiety była kiedyś dyskusja i tam zjechano ją ostro, acz mało merytorycznie
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,42 sekund
|
|
|
|