|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Polityka i społeczeństwo |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
A gdyby Owsiak powiedział szczerze, że zbiera na organizację przystanku Woodstock i propagowanie muzyki, na utrzymanie fundacji, druk materiałów, a około 50 procent na sprzęt do szpitala?? |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by kobieta: A gdyby Owsiak powiedział szczerze, że zbiera na organizację przystanku Woodstock i propagowanie muzyki, na utrzymanie fundacji, druk materiałów, a około 50 procent na sprzęt do szpitala?? Czy ma to znaczenie dla dającego? I jaki jest naprawdę cel zbiórki? Witam na forum Właśnie pisze i mówi otwarcie i głośno, że 90% idze dokładnie i tylko na sprzęt, 10% na organizację wszystkiego i poniesione koszty, a odsetki od całości na Woodstock. Jaki jest cel zbiórki ?
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Myszeczka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/15/05 Postów:: 50 |
Myszeczka tak jak co poniektórzy jest za Orkiestrą chociaż jej dzieci są juz takie trochę starsze . Póki państwo jest niewydolne to każda taka inicjatywa jak WO jest potrzebna.Ktoś musi zadbać o sprzęt w szpitalach zamiast dbać o stołki i pałace do ustawiania biurek.A dla tych,którzy zazrzucają Owsiakowi nierozliczanie się i wywalanie pieniędzy na Przystanek polecam internet jak też radio i tv gdzie Owsiak wyrażnie podaje gdzie,ile na co i za co wydano zebranych pieniędzy.A niestety trzeba tu powiedziec,że niektóre tego typu organizacje nie mają tego zwyczaju. |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Pan Owsiak dopiero po ujawnieniu informacji, że za pieniądze zebrane na szpitale organizuje swoje akcje ideologiczne zaczął o tym mówić ( jakoś dwa lata temu). |
||||||
|
|||||||
Myszeczka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/15/05 Postów:: 50 |
Oczywiste jest,ze kazdy dający na Orkiestrę i na każdą inną medialną zbiórkę -pajacyki,świece Caritasu daje po to aby poprawić sobie w jakimś stopniu samopoczucie i udawać,że się coś zrobiło,ale żeby zaraz pisac o nabijaniu w butelkę?Przeciez ludzie dają pieniądze DOBROWOLNIE.Najłatwiej jest krytykowac i zarzucać,że jest tak,a powinno być inaczej.Jeśli ktoś tak uważa to powinien się włączyć w wybraną przez siebie akcję charytatywną i postarać się coś zmienić i pokazać,że mozna inaczej i lepiej.Inaczej krytyka jest nie na miejscu i jest niezgodna z miłością chrześcijańska . |
||||||
|
|||||||
Grievous |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/22/05 Postów:: 49 |
Za Myszeczką - "Oczywiste jest,ze kazdy dający na Orkiestrę i na każdą inną medialną zbiórkę -pajacyki,świece Caritasu daje po to aby poprawić sobie w jakimś stopniu samopoczucie i udawać,że się coś zrobiło" itd. - to prawda, bolesna prawda o stanie patologii jaka dręczy sumienia polskiego narodu i nie tylko polskiego, że jak pomagać to do święta lub na pokaz... - a co do dobrych celów to fundacja pani Jolanty.K też z zamierzenia miała być na szczytne cele, a co robił tam Marek D .... ?????
===
BÓG, HONOR, OJCZYZNA...ale przede wszystkim PRAWDA... Kto nachalnie usuwa mój świetny obrazek pt.: "Zakaz pedałowania" ??? |
||||||
|
|||||||
Szymon Bartłomiej Pawlas |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/17/05 Postów:: 119 |
Quote by kobieta: A już tegoroczne hasło: czy ktoś zrobił więcej - jest zupełnie nie do przyjęcia. chodziło o badanie słuchu u noworodków, a nie o całą działalność charytatywną!
===
"piérwsze wolności westchnienie było i westchnieniem wiary." |
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/03 Postów:: 184 |
Nie podoba mi się p. Owsiak. Jego "róbta co chceta" jest irytujące i niebezpieczne. To, że został uznany idolem młodych też mi się nie podoba, ale, na miłość Boską, WOŚP zbiera pieniądze na rzeczy tak potrzebne, na które państwo nie ma kasy, i to jest ważne. Racja, to powinien robić NFZ, ale nie robi, bo, jak ktoś słusznie zauważył, sam w sobie jest chory. Wiem o czym piszę, bo pracuję w szpitalu. Ale choroba NFZ, całego systemu opieki zdrowotnej w naszym kraju nie oznacza, że mozna potępiać Owsiaka za Orkiestrę. Trochę przyzwoitości, proszę. Może warto najpierw policzyć dobro, które niesie Orkiestra, a potem dopiero wyliczać ciemne strony. Nie interesuje mnie jakś tam Przystanek, ale cieszę się, że Orkiestra kupi np. nowy repirator dla noworotków, których w szpitalach na prowincji brakuje. Może dzięki temu jakiś mały Człowiek będzie miał szanse przeżyć ... I to jest dla mnie ważne!!!
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/26/05 Postów:: 697 |
Quote by kobieta: Pan Owsiak dopiero po ujawnieniu informacji, że za pieniądze zebrane na szpitale organizuje swoje akcje ideologiczne zaczął o tym mówić ( jakoś dwa lata temu). Przedtem wyzywał ludzi, którzy próbowali o tym mówić od oszołomów. Wybaczcie mi, ale jakoś mu nie ufam. A to wypływa z obserwacji i słuchania tego co i jak mówi. A już tegoroczne hasło: czy ktoś zrobił więcej - jest zupełnie nie do przyjęcia. Nie odmawiam nikomu prawa do dawania nabijania się w butelkę i zapewniania sobie dobrego samopoczucia, przez udawanie, że po chrześcijańsku robi coś dobrego. Wystarczy poczytać Ewangelię - nie trąb po ulicach, jaki to jesteś dobry. Już odebrałes swoją nagrodę. Czy ktos zrobił więcej? TAK - Caritas w ciągu roku bez hucznych akcji robi (zbiera i rozdaje) więcej niż Orkiestra za całych 13 lat.
===
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste eleison! |
||||||
|
|||||||
Jakub |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/06 Postów:: 2 |
|
||||||
|
|||||||
Jakub |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/06 Postów:: 2 |
Czytałem kiedyś, że najbardziej napastliwi są Ci, którzy nie mają innym nic ciekawego, twórczego i pożytecznego do zaoferowania... Radzę się nad tym zastanowić, a nie wyzywać jednych i wychwalać drugich. Zwłaszcza nie powołując się na Boga, Szatana itp. Co my możemy wiedzieć na ten temat? Jesteśmy tylko ludźmi... |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Jakos tak cicho w tym roku, to sobie pozwole przypomniec watek (przy okazji prosba do moda - czy moglby poprawic literowke w glownym temacie?)...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Kacper Światłowski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/06/04 Postów:: 137 |
Wbrew niektórym krytykom jestem przekonany, że p.J. Owsiak wymyślił WOŚP nie po to by zyskać nimb potrzebny do głoszenia i popularyzacji Jego wrednych idei. Sadzę, że On sam szczerze wierzy, że zbiera pieniądze dla pomagania tym i owym – z dziećmi na czele. |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Jeśli tak, to natychmiast inaczej planuję budżet: szkolnictwo 220, lecznictwo 75 i podsłuchy 55 ! ...A ile wowczas np. na budowe muzeum w ramach Swiatyni Opatrznosci Bozej? W tej kwestii bylo juz poniekad wiecej w tym watku, w wypowiedzi z pon 09 sty 2006 10:03:37 i dalej... Po za tym obecnie ustruj jest inny, a system w tej (i nie tylko) dziedzinie nadal kuleje... Calkowicie pomijam kwestuie, ze od kiedy JKM zkumal sie z LPR, to zaczol wygadywac podobne gupoty co oni...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
Oj Chrześcijanie...
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
I co to znaczy?
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Obcy |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/27/05 Postów:: 292 |
(...)
===
Sztuczna inteligencja nia ma szans z naturalną głupotą |
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/14/08 Postów:: 460 |
skałosz
===
Sercem można tak samo kochać jak i nienawidzić... ФΩΣ - ΖΩΗ OAZOWICZ |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by Arek_Sz: skałosz podliczyłem wszystko i nie wiem, czy ja zrobiłem błąd, czy "wsiąkło gdzieś" 4 mln od Owsiaka... Podliczyłeś z raportu, czy z moich kopii? mogłem coś ominąć. A podliczyłeś Caritas? Spróbuj być obiektywny. Poza tym jak sobie wyobrażasz to wsiąknięcie? Myślisz, że nasze służby państwowe - skarbówki, ZUSy, prakuratury odpuściłyby fundacji gdyby trafiłyby na jakiegoś haka? Tym bardziej kilkumilionowego?!?
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Kolejny rekord - w recesji i kryzysie!
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
epablito |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/28/08 Postów:: 60 |
WOŚP wydaje na cele statutowe (sprzęt medyczny, edukację medyczną itd) WIĘCEJ niż zbiera. Pieniądze na utrzymanie fundacji i woodstock idą z części procentów uzyskanych od zebranych pieniędzy. Pewnie, mogliby oddawać wszystko, ale wtedy fundacja by nie działała. Pewnie, mogliby nie robić woodstocku. |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Nie mam zdania, ale dobija mnie gadanie młodych i starych, że Caritas zbiera na limuzyny dla biskupów i jest to dla mnie śmieszne...
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
Quote by: Matija Jeśli tylko mam, daję i na WOŚP i Caritas. Młody i głupi byłem.. ![]() Nie daję na WOŚP. Obecnie uważam, że akcje tego typu są w jakiejś mierze porażką społeczeństwa. Czy "kupując" raz w roku naklejkę mogę szczycić się wrażliwym sercem?! Sam siebie oszukuje! A co przez resztę 364 dni??? W samej Częstochowie jest ogrom rodzin, które żyją za śmieszne pieniądze przez miesiąc, kupują przeterminowane jedzenie bo tańsze, nie wejdą nigdy do sklepu z markowymi ubraniami, dzieci w niektórych rodzinach odrabiają lekcje przy świecach (!), są domy, które nie mają zwykłej podłogi, ale ubitą ziemię! XXI WIEK!!! ilu rodziców popada z tego powodu w załamanie, depresje, alkoholizm i inne patologie zaczynają się mnożyć w tych warunkach. Powodem tego przede wszystkim - nawet nie bieda, bo czasami wręcz to za miękkie słowo, ale nędza. I czy możemy zatkać sobie sumienia czerwoną naklejką? Żałosne. Nie chcę nosić dumnie czerwonego serduszka na plecaku, wolę w skrytości serca dzielić się tym co mam jak najczęściej, z tymi o których społeczeństwo zapomniało. Piszę to także jako wyrzut do siebie, bo cały czas nie dorastam tutaj jakbym chciał. Ale bardzo chce. Paraklet Nie popieram woodstocku. Ale sam chętnie pojechałbym tam na ewangelizację.
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Matija
To ja z wami jako weteran Jarocina, cobyście głupstw nie narobili i w kłopoty nie popadli,... ale ewangelizować również - ja zamawiam tereny przyległe do sceny i muzyków ![]() ![]() Matija - co ma Jurek i Orkiestra do biedy? On zbiera na konkretny - BARDZO potrzebny cel. I nie myl przyczyn biedy ze skutkami. A pewny jesteś, że ludzie dają z tego powodu co myślisz? - ja zawsze dawałem, zbierałem, moje dzieci też i nigdy ...a raczej prawie nigdy nie przyklejałem sobie serduszka w widocznym miejscu, ale fakt, czułem się lepszy tylko, że nie od kogoś, ale jako człowiek, chrześcijanin. A Caritas powinien być bardziej otwarty, transparentny, publicznie się rozliczać jak Jurek...a będzie lepiej
===
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
..kto wie, może kiedy się uda z tym Woodstockiem.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Matija jasne, że nie, bo wiem, że "nie może złe drzewo dobrych owoców wydqawać"Czy poparł byś kosciół szatana, gdyby założył fundację charytatywną? ale wiem również, że "ani drzewo złe dobrych"! więc nie mogę się zgodzić z tobą, że: ale idee Owsiaka nie idą po linii chrześcijaństwa. Chrześcijanin nie może tutaj iść na kompromis. Jurek ostatnio staje się coraz bardziej religijny czy wierzący - powiedział to w jednym z wywiadów - jestem pewny, że "idee Owsiaka idą po linii chrześcijańskiej", a że nie jest to jedyna linia to zgoda Miłość, przyjaźń, muzyka - myślisz, że Jezus by się pod tym nie podpisał? Nie mogę współpracować z WOŚP, a za chwilę po nich jechać. Jestem nie czytelny dla ludzi wtedy. Tu pełna zgoda - jako "frontmen/lider" ![]() odciagnięte odsetki na środowiska metalowe, którym na woodstocku tworzy sie grunt, i propaguje się je. nie śledzę składu jakościowego wykonawców Woodstok ale nie sądzę aby było tam szczególnie dużo metalowych zespołów - jest tam cały przekrój jest również 123, Armia, Tymoteusz, czy inne "chrześcijańskie" Sam wiesz, że dla chrześcijanina nie jest najważniejsze zdrowie. Są rzeczy wyższe. U Owsiaka ta hierarchia jest poprzewracana. Ale Jurek powołał WOŚP nie dla szerzenia chrześcijaństwa, tylko z innych powodów Nikt np Kotańskiemu nie zarzucał że "za bardzo skupiał się na narkomanach - to nie po chrześcijańsku" - rozumiesz do czego zmierzam? co byś powiedział gdyby drugie zostało wciągnięte na woodstocku w dragi i wykorzystane..Wsparłeś pierwsze i drugie. uwierz mi na słowo, albo sprawdź sam, że o "dragi i wykorzystanie" o wiele łatwiej w twojej po sąsiedzku dyskotece niż na koncercie Powoli w mentalności Polaków WOŚP nabiera mocy obowiązku moralnego. Jeśli nie dajesz na WOŚP to coś z tobą nie tak. Jak śmiał nie dać na dzieci?! Jeszcze trochę i będzie to karane, jako uchybienie powinności społecznej ![]() Smutna prawda - dlatego już od wielu lat nie noszę serduszka - WOŚP była ruchem społecznym młodzieży i środowiska Rockowego/postJarocińskiego. Jurek chciał pokazać całej Polsce, że ta "brudna i zła" młodzież jest wartościowa i potrafi zrobić coś dobrego (sorry za komunały i uproszczenia, ale chodzi mi o przekazanie sensu) Gdyby Jurek się nie zajął tą młodzieżą i nie stał się jej autorytetem i nie wtłoczył im do mózgów "Miłość, przyjaźń, stop narkotykom i przemoc, tolerancja, pomoc innym również społeczeństwu/państwu" to myślisz, że nasza rzeczywistość była by taka jaka jest? - ja myślę, że było by o wiele gorzej a na koncertach na pewno - pamiętam początek lat 90 - zadymy, bójki, odwołane koncerty, czy całe festiwale - (Jarocin) teraz jest tak bezpiecznie i z kulturą, że aż nudno ![]() Moim zdaniem duża w tym zasługa wychowawcy młodzieży, który pozornie mówi "róbta co chceta", bo jak dołączysz do tego "miłość i przyjaźń" to niechybnie ci wyjdzie "kochaj i rób co chcesz" ...a do tego chyba nie masz zastrzeżeń
===
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
Drzewo dobre-złe...
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Matija
Na to muszę zareagować, bo tu piszesz nieprawdę - rozumiem, że z niewiedzy -. jestem na forum zespołu armia już z pół roku i mogę cię zapewnić, że jeśli chodzi o dojrzałość chrześcijańską, to spotkałem tam więcej dojrzałych niż na naszym kosciol.pl Co do reszty to - radykał z ciebie, ale masz do tego prawo pozostając przy swoich poglądach pozdrawiam
===
||||||
|
|||||||
Edith |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/17/05 Postów:: 239 |
Nie będę udawac, ze przestudiowałam posty wszystkie z ostatnich lat. Nawet na własne nie miałam czasu :-). Ostatnie przejrzałam, i napisze tak: moje poglady się nie zmieniły w tej sprawie. Zmieniają się natomiast poglady społeczeństwa, i dobrze. Owsiak przestaje byc świętą krową. I nie ukrywam, cieszy mnie to, bo to znaczy, ze na temat WOŚP pojawia się nie tylko slepy entuzjazm oraz ostracyzm wobec niedających, ale i refleksja nad sensem... Przyklady: jeden ze szpitali odmawia przyjęcia sprzętu z ubiegłorocznej zbiórki, bo co im po sprzęcie, na którego utrzymanie ani WOŚP ani NFZ nie dadzą? Ma byc utrzymany i obsługiwany gratis, bo z zasady dla pacjenta korzystanie ma byc bezpłatne? (znaczy z moich podatków?). Upraszczam troche, bo sprawa w toku, szpital z WOŚP dyskutuje, ale Owsiak był zdziwiony i zniesmaczony, postawa typu "no jak to, ja taki dobry, a wy nie chcecie pomocy?!" druga sprawa: Katowice odmówiły organizacji finału, bo z kasy miasta musieliby duzo dołozyć (mowa o 300 tys). Owsiak jest "osłupiały". Jak obrazone dziecko, które posoliło cisteczko i dziwi się ze słony zakalec z czekoladą nie smakuje babci. No co za skąpe Katowice, nie chca dac kasy. A ze te 300 tys zamiast na fete telewizyjną można dac na pomoc dla kogos bardziej konkretnie, to pikuś. Ważne, ze Katowice są be, bo Owsiakowi się nie odmawia. Dla mnie cała WOŚP to podejrzana sprawa. Caritas może nie jest przejrzysty (jak całe finanse KRK w PL), ale nie żąda sponsorowania swojej promocji od TV, radia, miast, gmin itd. i nie obraża się. Ciekawe, czy gdyby podliczyc koszty ponoszone przez partnerów WOŚP, cała akcja rzeczywiście byłaby taka cool... Może to jest jakiś sposób: zrobic duzo szumu, wtedy nikt w księgowość nie zajrzy...
===
Benedictus |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
Quote by: Dezerter Quote by: Matija
Na to muszę zareagować, bo tu piszesz nieprawdę - rozumiem, że z niewiedzy -. jestem na forum zespołu armia już z pół roku i mogę cię zapewnić, że jeśli chodzi o dojrzałość chrześcijańską, to spotkałem tam więcej dojrzałych niż na naszym kosciol.pl Co do reszty to - radykał z ciebie, ale masz do tego prawo pozostając przy swoich poglądach pozdrawiam Zgadzam się z Twoją reakcją. Uogólniłem rzecz. To co napisałem, to wynik mojego osobistego doświadczenia. I jako takie jest prawdą. Jeśli masz doświadczenie żywych wspólnot gromadzących się wokół takich zespołów, i możesz zapewnić o ich dojrzałości - cieszę się, że mój wycinkowy obraz tego zjawiska, kłoci się z Twoim. Jest nadzieja ![]() ..i jest różnorodność. <><
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,38 sekund
|
|
|
|