|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Polityka i społeczeństwo |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Z sąsiedniego wątku zrodził się ten: Quote by: Dezerter - pyta mnie prowokacyjnie Kruk!I jak widać to komuchom nie udało się "nas zniszczyć" - to ich ZSRR zostało zniszczone Smile dalej - nie jestem fanem państw narodowych - uważam że jest to jedna z podstawowych przyczyn wojen. Anarchista czy zwolennik socjalistycznych bloków? Z anarchisty coś tam we mnie zostało - przecież jestem Dezerter, do socjalizmu zawsze było mi daleko... ale zastanówmy się czy w 2 dziesiątce XIX wieku państwa narodowe nie stają się powoli przeżytkiem... argumenty: staliśmy się globalną wioską medialną, ekonomiczną, ekologiczną, kulturalną, ponadnarodowe koncerny stworzyły globalny rynek pracy, gdzie wraz z całymi rodzinami podróżują po świecie specjaliści wielu dziedzin my jako kraj jesteśmy w UE, która coraz bardziej się jednoczy - nasi bliscy pracują za granicą, uczą się, wypoczywają, a nawet coraz częściej mieszkają na stałe, młode pokolenie poprzez znajomość angielskiego nie ma barier tak ja pokolenia wykształcone w socjlizmie jesteśmy w NATO - walczymy za USA w Iraku, w Afganistanie , możemy walczyć za Niemcy, Anglię, czy Łotwę.... Stajemy się (przynajmniej młode pokolenie ) ![]() ![]() mógłbym tak długo, ale na wstępniak wystarczy by zarysować tendencję zjednoczeniową i unifikacyjną tylko czy chrześcijanina powinno to martwić? czy apostołowie patrzyli na rasę, nację, religię, przynależność społeczną? czyż nie szli do wszystkich i wszystkich czynili braćmi i siostrami w Chrystusie? czy dla mnie etnicznego polaka-katolika tylko polak-katolik ma być bratem a anglik-anglikanin już nie? Wszyscy jesteśmy dziećmi Boga i to jego Słowa nabierać dziś zaczynają nowego znaczenia: Nie masz Żyda ani Greka, nie masz niewolnika ani wolnego, nie masz mężczyzny ani kobiety; albowiem wszyscy jedno jesteście w Jezusie Chrystusie (Ga 3,27).
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/27/04 Postów:: 238 |
Co za sterta bzdur.. . A co to jest socjalizm Dezerterze?
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Dezerter, nie przejmuj sie takimi komentarzami. Wszystko, co napisales jest prawda.
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Państwo narodowe nie jest dobrym tworem, jest tworem lewicowym. Też jestem przeciwny temu modelowi Państwa. Wolę Minokratyzm, gdzie rząd zajmuje się bezpieczeństwem zewnętrznym i wewnętrznym, nie interesuje go gospodarka, a ludzie żyjący w takim kraju są pozostawieni samym sobie i sami za siebie decydują. Państwo, gdzie może bez problemu żyć wiele nacji ( a gdy dojdzie do zamieszek, wpada policja i pałuje wszystkich równo, czy to fioletowy, niebieski czy różowy ).
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Molier Co za sterta bzdur.. . A co to jest socjalizm Dezerterze? spytaj wujka Google, albo ciocię Wiki a nie ... bratu głowę zawracasz ![]() suration - tendencje są widoczne i jednoznaczne - myślałem, że dla wszystkich - pytanie czy powinniśmy je popierać i dokąd, do czego, do jakiego modelu zmierzają? dalej czy ktoś tym kieruję?, czy wie do czego dążymy i co zamierzamy osiągnąć? G-9, masoni, czy żydzi, a może komuniści/ateiści a może tylko wielki kapitał, którego celem jest stwarzanie jak najlepszych warunków do prowadzenia globalnego biznesu bezideowcy opętani żądzą posiadania. ja nie wiem a Wy
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Dezerterze..po prostu stwierdzenie ze do socjalisty Ci daleko.. jest klamstwem. Az od Ciebie kipi socjalizmem.
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Molier Dezerterze..po prostu stwierdzenie ze do socjalisty Ci daleko.. jest klamstwem. Az od Ciebie kipi socjalizmem. . kłamiesz waść - że odpowiem ci w twoim stylu a zresztą co znaczy daleko? bliżej mi do socjalizmu niż narodowej demokracji - to prawda, ale prawdą również jest, że mimo życia w socjalizmie nigdy nie należałem ani do org. młodzieżowej ani do partii, nigdy nie głosowałem i nie popierałem socjalistów przyznaję się natomiast do "wrażliwości społecznej", ale jest ona zgodna ze społeczną nauką KRK - ich też nazwiesz socjalistami? więc zacznij albo dyskutować merytorycznie, albo zamilcz
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Quote by: Dezerter Quote by: Molier Dezerterze..po prostu stwierdzenie ze do socjalisty Ci daleko.. jest klamstwem. Az od Ciebie kipi socjalizmem. . kłamiesz waść - że odpowiem ci w twoim stylu a zresztą co znaczy daleko? bliżej mi do socjalizmu niż narodowej demokracji - to prawda, ale prawdą również jest, że mimo życia w socjalizmie nigdy nie należałem ani do org. młodzieżowej ani do partii, nigdy nie głosowałem i nie popierałem socjalistów przyznaję się natomiast do "wrażliwości społecznej", ale jest ona zgodna ze społeczną nauką KRK - ich też nazwiesz socjalistami? więc zacznij albo dyskutować merytorycznie, albo zamilcz Moja merytoryka bylaby glebsza, gdybys ty choc raz odpowiadal na poziomie jakiego ode mnie wymagasz. W poprzednim watku tez zadnych konkretow...tylko jakies "rozmyslanie na polanie" z Twojej strony. Spoleczna nauka ma tyle wspolnego z nauka, co sprawiedliwosc spoleczna ze sprawiedliwoscia. Albo mowimy o nauce i sprawiedliwosci, albo o czyms zupelnie innym. W Kosciele tez sa ludzie siejacy zamet..ale tak bylo zawsze. Kosciol natomiast EX CATHEDRA wyklada o sprawach waznych. Socjalisci natomiast rozprawiaja o sprawach glupich. Ja przyznaje sie do wrazliwosci i jesli czlowiek prosi mnie o kupno chleba..a ja mam pieniadze nie waham sie zbyt dlugo. Natomiast nie bede mowil, ze to dobre rozwiazanie jesli politycy rozwazaja wprowadzenie podatku na chleb dla ubogich. Jest to bowiem rozwiazanie bardzo durne; z chrzescijanska postawa niczego wspolnego tez nic nie ma!
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: Diaz |
|
||||||
|
Na dzień dzisiejszy tylko w państwach narodowych mamy względny spokój. Większość konfliktów jest tam, gdzie jest mozaika etniczna: była Jugosławia, czarna Afryka, gdzie granice państwa nie pokrywają się z granicami plemion i w ogóle to dla ludzi liczą się podziały plemienne, Afganistan, Kaukaz, Kaszmir, itp. W UE mamy pokój, bo mamy państwa narodowe. Każdy naród ma sówj dom,więc się lubimy. Dopóki tak nie było, były wojny. |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Dezerter ....nigdy nie głosowałem i nie popierałem socjalistów Ale chyba głosujesz i popierasz demokracje? Sorry dezerter ale demokracja jest nierozerwalnie złączona z socjalizmem. Diaz Na dzień dzisiejszy tylko w państwach narodowych mamy względny spokój. Większość konfliktów jest tam, gdzie jest mozaika etniczna: była Jugosławia, czarna Afryka, gdzie granice państwa nie pokrywają się z granicami plemion i w ogóle to dla ludzi liczą się podziały plemienne, Afganistan, Kaukaz, Kaszmir, itp. W UE mamy pokój, bo mamy państwa narodowe. Każdy naród ma sówj dom,więc się lubimy. Dopóki tak nie było, były wojny. Prawdopodobnie, jeśli w UE odtworzy się mozaika etniczna, znów powstaną konflikty. Muzułamów jeszcze nie ma aż tak dużo w UE, ale jak tylko poczują się silniejsi, zechcą zmieniać wszystko według szariatu. Wtedy być może powrócą konflikty. Mozliwe jest stapianie się narodów w nowe narody, wymieranie jednych narodów i rozkwit innych, ale to powinno odbywać się w sposób ewolucyjny Naród to lud, suweren danego terytorium - jest to bałwochwalczy twór politeistyczny - wszyscy jesteśmy bogami. To właśnie "naród" wymordował najwięcej ludzi w historii świata (Patrz: wszystkie rewolucje komunistyczne). Teraz naród nie morduje bo rządzi. Zagroźmy tylko jego władzy a szybciutko zginie o nas ślad. Względny spokój mamy tylko wtedy gdy istnieje kraina z wyznaczonym terytorium i posiada jednego suwerena. Zdrówka!
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: Kruk Dezerter ....nigdy nie głosowałem i nie popierałem socjalistów Ale chyba głosujesz i popierasz demokracje? Sorry dezerter ale demokracja jest nierozerwalnie złączona z socjalizmem. I tu się z tobą nie zgodzę! Co prawda demokracja pożeniła się w kulturze europejskiej z socjalizmem ale nie jest z nim nierozerwalnie związana, patrz choćby na demokrację w strukturach plemiennych Indian prerii amerykańskiej (np. Dakota). Przy okazji może któryś z przeciwników socjalizmu powie, co przez socjalizm rozumie (być może rajce ma zarówno kruk jak i ja ![]()
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
||||||||To właśnie "naród" wymordował najwięcej ludzi w historii świata (Patrz: wszystkie rewolucje komunistyczne).|||||||| |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Diaz ||||||||To właśnie "naród" wymordował najwięcej ludzi w historii świata (Patrz: wszystkie rewolucje komunistyczne).|||||||| bardzo celna i prawdziwa uwaga Panowie widzę, że wiele nieporozumień bierze się z różnego rozumienia przez nas słowa Socjalizm ja o Rzymie a wy o Krymie co ma socjalizm -był w PRL przed 89 do demokracji - jest teraz ![]() to dwa całkiem różne ustroje operujecie jakimiś wąskimi, "kanapowymi" znaczeniami słów, których powszechne encyklopedyczne znaczenie jest inne - tak się nie dogadamy Już wiem, że Molier odrzuca "społeczną naukę KRK" a ty Kruku?
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Quote by: Dezerter Quote by: Diaz ||||||||To właśnie "naród" wymordował najwięcej ludzi w historii świata (Patrz: wszystkie rewolucje komunistyczne).|||||||| bardzo celna i prawdziwa uwaga Panowie widzę, że wiele nieporozumień bierze się z różnego rozumienia przez nas słowa Socjalizm ja o Rzymie a wy o Krymie co ma socjalizm -był w PRL przed 89 do demokracji - jest teraz ![]() to dwa całkiem różne ustroje operujecie jakimiś wąskimi, "kanapowymi" znaczeniami słów, których powszechne encyklopedyczne znaczenie jest inne - tak się nie dogadamy Już wiem, że Molier odrzuca "społeczną naukę KRK" a ty Kruku? Nie odrzucam społecznej nauki KRK i nigdy tego nie robiłem.. Jednak drogi do wprowadzania jej w życie nie powinny iść przez scentralizowany ustrój jakim jest socjaldemokracja. Jest to po prostu niemożliwe. Odpowiedź na pozostałe posty później. Przepraszam ![]() Zdrówka!
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Powiedz mi Diaz, kto najczęściej powoływał się na naród jak nie właśnie komuniści? Nie każdy komunizm szerzył internacjonalizm - patrz Narodowo Socjalistyczna III Rzesza Niemiecka (co byś nie sądził, ustrój ten był komunistyczny). Republika Francuska niby kogo wyzwalała jak nie naród? Wcześniej takiego pojęcia praktycznie nie używano, a jak już to na pewno nie w kontekście rządów ludu, narodu jako suwerena.
===
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
Kruk. Nie obraź się, ale strasznie mieszasz. To, że komuniści powoływali się na naród, nie ma znaczenia, jeśli naród nie był podmiotem, nie decydował kto ma nim rządzić. Przecież wszęzie komuniści rządzili tylko w oparciu o siłę, w PRL-u mając za plecami sowieckie dywizje. |
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Quote by: Diaz Naród francuski podupadł w wyniku rewolucji i stacza się w dół do dziś od tamtego czasu. A dlaczego sie stacza? Dlaczego mimo wszystko Francuzi jeszcze 50 lat temu mieli silna gospodarke..a dzis mozna ich nazwac trupem gospodarczym? Socjalizm to taki dziwny ustroj gdzie jednym zabiera sie a drugim daje. Do tego jak powiedzial Kisielewski.."Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju! "..
===
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/14/07 Postów:: 699 |
Quote by: Diaz Na dzień dzisiejszy tylko w państwach narodowych mamy względny spokój. Większość konfliktów jest tam, gdzie jest mozaika etniczna: była Jugosławia, czarna Afryka, gdzie granice państwa nie pokrywają się z granicami plemion i w ogóle to dla ludzi liczą się podziały plemienne, Afganistan, Kaukaz, Kaszmir, itp. W UE mamy pokój, bo mamy państwa narodowe. Każdy naród ma sówj dom,więc się lubimy. Dopóki tak nie było, były wojny. Jeśli muzułmanie z pokolenia na pokolenie europejscy się przystosują to będzie ok. Tylko w najgorszym wypadku będzie tylko Unia Euro-islamska dalej będzie Unią. Myślę więc, że przetrwa ![]()
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: Kruk
I wierzysz Marksowi? ![]() Czy zorganizowana pomoc materialna dla wdów (bez środków na utrzymanie) jest wg ciebie socjalizmem? Jeżeli tak, to Kościół jest "skażony" socjalizmem u swego zarania. Czy sierocińce, szkoły dla ubogich, darmowa nauka rzemiosła, darmowa podstawowa opieka zdrowotna to też socjalizm? Tak? Och, biada KRK bo się "zsocjalizował". Czy społeczne kasy pożyczkowe, darmowe doradztwo rolnicze, darmowa nauka i opieka medyczna to też socjalizm? Oh, biada misji KRK w Indii! ![]() Może panowie będa używali mniej jadu a więcej merytorycznych argumentów? Zadałem pytanie do tych zajadłych wrogów socjalizmu: co to jest socjalizm, w jakich strukturach może występować i w jakiej formie jest dla was nie do przyjęcia. Doczekam się odpowiedzi? Dlaczego dla wielu socjalizm = komunizm? Skąd ten błąd??
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Quote by: Kruk
I wierzysz Marksowi? ![]() Czy zorganizowana pomoc materialna dla wdów (bez środków na utrzymanie) jest wg ciebie socjalizmem? Jeżeli tak, to Kościół jest "skażony" socjalizmem u swego zarania. Czy sierocińce, szkoły dla ubogich, darmowa nauka rzemiosła, darmowa podstawowa opieka zdrowotna to też socjalizm? Tak? Och, biada KRK bo się "zsocjalizował". Czy społeczne kasy pożyczkowe, darmowe doradztwo rolnicze, darmowa nauka i opieka medyczna to też socjalizm? Oh, biada misji KRK w Indii! ![]() Może panowie będa używali mniej jadu a więcej merytorycznych argumentów? Zadałem pytanie do tych zajadłych wrogów socjalizmu: co to jest socjalizm, w jakich strukturach może występować i w jakiej formie jest dla was nie do przyjęcia. Doczekam się odpowiedzi? Dlaczego dla wielu socjalizm = komunizm? Skąd ten błąd?? Naprawdę wierzysz że to wszystko jest darmowe? Wierz sobie dalej. Po za tym czym innym jest dobrowolna składka dla organizacji prowadzącej różnoraką działalność, a czym innym jest przymusowa składka pod groźbą kary więzienia! U podstaw socjalizmu i komunizmu leżą te same przesłanki. Dobra jakie zdobywa człowiek muszą być wspólne. Jeżeli się na to nie godzisz to przemocą trzeba Ci je odebrać! Kościół działa inaczej. Działa dla dobra społecznego, ale przez zachętę a nie przemoc.
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
I wierzysz Marksowi? ![]() Czy zorganizowana pomoc materialna dla wdów (bez środków na utrzymanie) jest wg ciebie socjalizmem? Jeżeli tak, to Kościół jest "skażony" socjalizmem u swego zarania. Czy sierocińce, szkoły dla ubogich, darmowa nauka rzemiosła, darmowa podstawowa opieka zdrowotna to też socjalizm? Tak? Och, biada KRK bo się "zsocjalizował". Czy społeczne kasy pożyczkowe, darmowe doradztwo rolnicze, darmowa nauka i opieka medyczna to też socjalizm? Oh, biada misji KRK w Indii! ![]() Może panowie będa używali mniej jadu a więcej merytorycznych argumentów? Zadałem pytanie do tych zajadłych wrogów socjalizmu: co to jest socjalizm, w jakich strukturach może występować i w jakiej formie jest dla was nie do przyjęcia. Doczekam się odpowiedzi? Dlaczego dla wielu socjalizm = komunizm? Skąd ten błąd?? Napisalem czym jest socjalizm. Widocznie nie czytasz uwaznie. Jesli Kosciol organizuje zbiorke pieniedzy, na ktora kazdy moze, lecz NIE MUSI sie zlozyc to jest jak najbardziej chrzescijanskie postepowanie. Natomiast jesliby Kosciol tak jak Panstwo nakazal wszystkim pod grozba kary wiezienia skladac sie na pomoc dla innych to jest Marksizm. Ani nagrody w niebie za to nie ma, bo to przymus, ani optymalnie te pieniadze nie sa wykorzystane (przejedzone przez aparat urzedniczy - ktos w koncu musi zabrac i ktos musi rozdac), do tego zmuszony jest kazdy - nawet rodziny ubogie, ktore tych pieniedzy potrzebuja, by z ubostwa sie wyrwac. Rafi.. uzyj swojego intelektu i sprobuj odroznic socjalizm od dzialalnosci charytatywnej, ktora jest prywatna.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Dlaczego dla wielu socjalizm = komunizm? Skąd ten błąd?? mało powiedziane dla nich socjalizm = komunizm = demokracja = narodowy socjalizm na takie poglądy to mi po prostu brak słów i szkoda czasu na dyskusję o niczym i wszystkim więc tylko największe głupstwa wypunktuje Krukowi: Nie każdy komunizm szerzył internacjonalizm nie każdy , ale 99% ![]() Francuska niby kogo wyzwalała jak nie naród - niektóre warstwy!?Za PRLu dezerterze również chodziło się na wybory i naród wybierał. Naród był bogiem. - bogiem to była najpierw Partia, a później klasa robotnicza, następnie lud pracujący miast i wsi, czyli sojusz robotniczo-chłopski, a słowa naród raczej unikano
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
mało powiedziane dla nich socjalizm = komunizm = demokracja = narodowy socjalizm na takie poglądy to mi po prostu brak słów i szkoda czasu na dyskusję o niczym i wszystkim I taka jest twoja wiedza o ustrojach politycznych: "o niczym i o wszystkim" ![]() nie każdy , ale 99% Laughing Out Loud Chyba tylko ten Leninowski, bo patrząc na inne komunistyczne państwa to nie bardzo widzę ten internacjonalizm. - niektóre warstwy!? O tak! Biednych i uciśnionych przez Króla Ludwika XVI. A tak na serio to po prostu zwykłych bandytów, bo prawdziwa biedota kochała Króla. Odrób lekcje z Historii. bogiem to była najpierw Partia, a później klasa robotnicza, następnie lud pracujący miast i wsi, czyli sojusz robotniczo-chłopski, a słowa naród raczej unikano A ciekawe kto chodził na te partie głosować? duchy? Ciekawe kto radośnie uczestniczył we wszystkich świętach narodowych? znowu duchy?
===
||||||
|
|||||||
|
||||||
|
Kruku: internacjonalizm to jedna z podstawowych idei komunizmu. W późniejszym okresie, w demoludach zaczęto się odwoływać niekiedy do narodu, do patriotyzmu, ale to były tylko słowa. Nie zmienia to faktu, że naród nie był podmiotem. Ich czyny były zgoła odmienne - dzwonili do Moskwy po rozkazy, zabijali opozycjonistów, tępili wszelkie przejawy odmiennych poglądów w narodzie, siali propagandę, byli gotów wysłać wojsko przeciwko narodowi, szpiegowali naród poprzez sieć agentów - słowem trzmali NARÓD ZA MOR...Ę. Komunizm to idea centralnego, odgórnego zarządzania społeczeństwem przez wąską elitkę, której wydaje się, że wie najlepiej jak urządzać innym życie. Społeczeństwo, naród były traktowane przez komunistów jak bydło. |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Kruk
nie każdy , ale 99% Laughing Out Loud Chyba tylko ten Leninowski, bo patrząc na inne komunistyczne państwa to nie bardzo widzę ten internacjonalizm. wymień 3(mogą być byłe) kraje socjalistyczne, które nie eksportowały rewolucji bądź jej nie wspomagały choćby propagandowo i ideologicznie uprzedzając twoje typy mam nadzieję, że o partyzantce maoistowskiej poza Chinami słyszałeś i pamiętasz, że Korea północna chciała i chce wyeksportowaciać swój "dobrobyt" przynajmniej do południowej Kruk pisze: Republika Francuska niby kogo wyzwalała jak nie naród? ja odpowiadam - niektóre warstwy!? (Kruk na to) O tak! Biednych i uciśnionych przez Króla Ludwika XVI. A tak na serio to po prostu zwykłych bandytów (podkreślenie moje) weź się chłopie ogarnij intelektualnie trochę, jak chcesz żeby Cię poważnie traktować raz piszesz, że "naród" a raz że "zwykłych bandytów" ![]() ![]() ![]() W PRL bogiem to była najpierw Partia, a później klasa robotnicza, następnie lud pracujący miast i wsi, czyli sojusz robotniczo-chłopski, a słowa naród raczej unikano A ciekawe kto chodził na te partie głosować? duchy? Ciekawe kto radośnie uczestniczył we wszystkich świętach narodowych? znowu duchy? Spytaj mamy i taty - nie powiedzieli Ci - to poczytaj... Nie zmienia to faktów o których Ci napisałem ja nie chodziłem więc nie wiem - nawet przed maturą nie poszedłem, ale Ty nawet nie wiesz jakie to ma znaczenie....więc nie wypowiadaj się o sprawach o których nie masz pojęcia i nie krytykuj własnego narodu, bo innego nie masz... nigdy nie uważałem się za patriotę, ale i nie wstydziłem się, że jestem Polakiem - nawet w socjalizmie, ale co ty możesz o tym wiedzieć? jak wyglądało życie w "najweselszym z baraków" w porównaniu z takim NRD czy ZSRR
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
wymień 3(mogą być byłe) kraje socjalistyczne, które nie eksportowały rewolucji bądź jej nie wspomagały choćby propagandowo i ideologicznie uprzedzając twoje typy mam nadzieję, że o partyzantce maoistowskiej poza Chinami słyszałeś i pamiętasz, że Korea północna chciała i chce wyeksportowaciać swój "dobrobyt" przynajmniej do południowej Maoizm w Chinach się skończył, pozostała władza partii i kult jednostki. Chiny nie przypominają już kraju komunistycznego więc twój typ jest nie trafiony. Korea płn. po prostu prowadzi mściwą politykę by uderzyć w południowców. Zresztą cele tego państewka są zbyt mętne by się wypowiadać. Wiadomo jedynie że szykuje się transformacja systemowa. Wracając do Chin.... Państwo to, prowadziło i prowadzi raczej ekspansję przez poszerzanie strefy wpływów i wykupowanie bankrutów. Eksport czerwonej zarazy jest tam słabo widoczny, chyba że do państw ościennych by je celowo osłabiać ( można wtedy spokojnie spać ). Jeżeli chodzi o typy: Kuba, Wenezuela, Wietnam ( Tam na prawdę wierzą, że ich komunistyczne raje są wyjątkowe ). Kruk pisze: Republika Francuska niby kogo wyzwalała jak nie naród? ja odpowiadam - niektóre warstwy!? (Kruk na to) O tak! Biednych i uciśnionych przez Króla Ludwika XVI. A tak na serio to po prostu zwykłych bandytów (podkreślenie moje) weź się chłopie ogarnij intelektualnie trochę, jak chcesz żeby Cię poważnie traktować raz piszesz, że "naród" a raz że "zwykłych bandytów" Oops! Eek! Laughing Out Loud I widzisz, nie czytasz ze zrozumieniem. Naród w ustach Rewolucjonistów - dla mnie to zwykli bandyci bo tak w istocie było. Jeżeli chodzi o mnie: Ojczyzna tak, naród nie! Spytaj mamy i taty - nie powiedzieli Ci - to poczytaj... Nie zmienia to faktów o których Ci napisałem ja nie chodziłem więc nie wiem - nawet przed maturą nie poszedłem, ale Ty nawet nie wiesz jakie to ma znaczenie....więc nie wypowiadaj się o sprawach o których nie masz pojęcia i nie krytykuj własnego narodu, bo innego nie masz... nigdy nie uważałem się za patriotę, ale i nie wstydziłem się, że jestem Polakiem - nawet w socjalizmie, ale co ty możesz o tym wiedzieć? jak wyglądało życie w "najweselszym z baraków" w porównaniu z takim NRD czy ZSRR Zgodzę się co do tego, że mieliśmy socjalizm w wersji light, ale taki właśnie socjalizm niszczy w ludziach poczucie patriotyzmu i jakiejkolwiek walki. Z tymi wyborami oczywiście zakpiłem sobie. Zdaję sobie sprawę że były manipulowane, ale, ale jakby nikt nie poszedł, czym by manipulowali? Dlaczego krytykuje ten Naród? Bo chciałbym żyć w Ojczyźnie moich przodków. Gdzie religią państwową jest Katolicyzm, gdzie nie muszę tłumaczyć się przed urzędnikiem że wycinam sobie krzaki z podwórka, gdzie mogę zajmować się czym tylko zechcę. Coż szkoda że tego nie rozumiesz... „Czegóż płaczesz? – staremu mówi czyżyk młody – masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody”. „Tyś w niej zrodzon – rzekł stary – przeto ci wybaczę; Jam był wolny, dziś w klatce i dlatego płaczę.” Mimo że to się do mnie nie odnosi, bo uważam że urodziłem się i żyje w systemie niewolniczym, to jednak gdzieś ta tęsknota za wolnością daje się we znaki.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Kruk wymień 3(mogą być byłe) kraje socjalistyczne, które nie eksportowały rewolucji Jeżeli chodzi o typy: Kuba, Wenezuela, Wietnam ( Tam na prawdę wierzą, że ich komunistyczne raje są wyjątkowe ). Partyzantka Maoistowska działa nadal w Iniach, Nepalu i... Peru Kuba od samego porządku od rewolucji eksportowała ją na całą Amerykę środkową i południową ( choćby Che) , o tym, że prawie wszystkie rewolucje w afryce (Etiopia, Angola... )były wspomagane armią kubańską nie wspomnę, więc nie rozbawiaj mnie proszę Wenezuela - właśnie Kolumbia zerwała z nimi stosunki dyplomatyczne bo szkolą i wspierają ich antyrządową partyzantkę Wietnam należał przez lata do Radzieckiej a więc internacjonalistycznej strefy wpływów... jeszcze jakieś ![]() Jeżeli chodzi o mnie: Ojczyzna tak, naród nie! No to mamy następnego (krypto)zwolennika Europejskiej ojczyzny=Unii Europejskiej ![]() Dlaczego krytykuje ten Naród? Bo chciałbym żyć w Ojczyźnie moich przodków. Gdzie religią państwową jest Katolicyzm, gdzie nie muszę tłumaczyć się przed urzędnikiem że wycinam sobie krzaki z podwórka, gdzie mogę zajmować się czym tylko zechcę. Coż szkoda że tego nie rozumiesz... zapewniam Cię, że żyjesz w takiej Ojczyźnie, zapewniam cię, że ja wycinam krzaki z podwórka a nawet drzewa owocowe, ale nigdy nie zgodzę się żebyś "zajmować się czym tylko zechcę", żebyś gwałcił, rabował truł środowisko, uprawiał pedofilie i haszysz itp... jestem anarchistom ale bez przesady to jednak gdzieś ta tęsknota za wolnością daje się we znaki. ![]() ale czyżyk nie pasuje tu kompletnie już wolę Izrael DLA WSZYSTKICH WOLNOŚĆ DLA WSZYSTKICH WOLNOŚĆ DLA WIELKICH I DLA NISKICH DLA ŻEBRAKÓW I DLA BOGACZY ZIEMIA DLA WSZYSTKICH ZIEMIA DLA WSZYSTKICH ZETRZEĆ Z MAP GRANICE KTÓRE DZIELĄ NAS ROZWIĄZAĆ ARMIE KTÓRE NISZCZĄ ŚWIAT ZIEMIA DLA WSZYSTKICH, ZIEMIA TO CO WIDZE TO CZAS AGRESJI TO CO WIDZE TO CZAS AGRESJI KIEDY NAM POTRZEBNA JEST WOLNOŚĆ DLA WSZYSTKICH ZIEMIA DLA WSZYSTKICH
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
Dezerter: nie bede sie odnosil do tematu eksportu ideologii na zewnatrz, bo szczerze mowiac sam nie bardzo widze w tym momencie sensu takich rozwazan. Faktem jest ze my zyjemy teraz w socjalizie wybudowanym na najglupszym systemie w dziejach ludzkosci.. oddac wladze ludziom, ktorzy rzadzic nie umieja..to tak jak oddac piekarnie dzieciom..piec nie potrafia..ale kazde uwaza ze pomysl darmowych ciastek i paczkow dla wszystkich jest doskonaly.
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Partyzantka Maoistowska działa nadal w Iniach, Nepalu i... Peru Kuba od samego porządku od rewolucji eksportowała ją na całą Amerykę środkową i południową ( choćby Che) , o tym, że prawie wszystkie rewolucje w afryce (Etiopia, Angola... )były wspomagane armią kubańską nie wspomnę, więc nie rozbawiaj mnie proszę Wenezuela - właśnie Kolumbia zerwała z nimi stosunki dyplomatyczne bo szkolą i wspierają ich antyrządową partyzantkę Wietnam należał przez lata do Radzieckiej a więc internacjonalistycznej strefy wpływów... jeszcze jakieś Zaraz, zaraz. Mowa była o współczesnych państwach komunistycznych a nie o tym co one robiły w przeszłości. Powtarzam jeszcze raz. Komunizm nie koniecznie musi być internacjonalny. No to mamy następnego (krypto)zwolennika Europejskiej ojczyzny=Unii Europejskiej Mylisz się. Nie cierpię tego bluźnierczego tworu UE. Demoralizuje ludzi na wszystkich płaszczyznach: społecznych, gospodarczych, finansowych. To bydle europejskie powinno jak najszybciej zniknąć z tej planety dla naszego dobra. zapewniam Cię, że żyjesz w takiej Ojczyźnie, zapewniam cię, że ja wycinam krzaki z podwórka a nawet drzewa owocowe, ale nigdy nie zgodzę się żebyś "zajmować się czym tylko zechcę", żebyś gwałcił, rabował truł środowisko, uprawiał pedofilie i haszysz itp... jestem anarchistom ale bez przesady Nie żyję w takim państwie. A Ty Dezerterze, lepiej się nie chwal publicznie co wycinasz ![]() DLA WSZYSTKICH WOLNOŚĆ DLA WSZYSTKICH WOLNOŚĆ DLA WIELKICH I DLA NISKICH DLA ŻEBRAKÓW I DLA BOGACZY ZIEMIA DLA WSZYSTKICH ZIEMIA DLA WSZYSTKICH ZETRZEĆ Z MAP GRANICE KTÓRE DZIELĄ NAS ROZWIĄZAĆ ARMIE KTÓRE NISZCZĄ ŚWIAT ZIEMIA DLA WSZYSTKICH, ZIEMIA TO CO WIDZE TO CZAS AGRESJI TO CO WIDZE TO CZAS AGRESJI KIEDY NAM POTRZEBNA JEST WOLNOŚĆ DLA WSZYSTKICH ZIEMIA DLA WSZYSTKICH Ta wizja "Izraela" to utopia. Być może tak jest w Niebie, ale tu na ziemii, człowiek skalany grzechem nigdy czegoś takiego nie osiągnie. Na tym świecie muszą być i bogaci i biedni, muszą być armie i agresja inaczej powstanie chaos lub totalitarny ustrój obejmie świat, a ludzie będą jak bydło hodowlane. Ziemia na pewno jest dla wszystkich - z tym się zgodzę.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Molier
Wyobraź sobie, że TAK... nie zakrztuś się ze śmiechu,... oddychaj, oddychaj.... ![]() Domyslam sie ze Kruk tak jak i ja chce normalnego panstwa, gdzie placi sie wylacznie ryczalt na wojsko i policje. Reszta zostaje w kieszeni. Funkcjonuje takie powiedzenie "dzentelmeni o pieniadzach nie rozmawiaja". Dzis brzmi ono absurdalnie..gdyz byle urzednik na podstawie podatku dochodowego (pfuu) nasze dochody zna.Nie ma zatem poszanowania wlasnosci prywatnej, ktora jest fundamentem zdrowego panstwa. W normalnym panstwie o tym jak wiele pieniedzy mamy- wiemy tylko my. Nikomu nic do tego. ps. nigdy anarchizm nie budzil mojej sympatii. Natomiast mysle ze anarchisci po prostu by Cie wysmiali. ale ty w dobrym humorze dzisiaj, a tu leje i leje.... Ty po prostu tak samo jak rzad chcesz wlazic ze swoimi buciorami do czyjegos domu. Nie ja i tylko wówczas gdy zagraża innym lub środowisku - czyli też innym natomiast ja obawiam sie, ze Ty rzeczywiscie wierzysz w takie brednie. To ze ktos pobiera zdjecia pornograficzne i jest pedofilem to chyba lepiej niz zeby czyhal pod szkola. no w takie brednie to nie wierzę.... ![]() Co do narkomanii, to nie tak sie z nia walczy. Od walki z narkomania jest rodzina. Twoj syn lub corka bierze - wywal ich z domu. Niech pozostale dzieci wiedza jak nie robic. no w takie brednie to nie wierzę.... ![]() A co do ekologii, to Ziemia jest dluzej od nas i jestem przekonany ze i bez nas sobie poradzi, a my jej w stanie zniszczyc po prostu nie jestesmy. no w takie brednie to nie wierzę.... ![]() Kruku Podajesz przykłady! czy dalej będziesz zaklinał bezsilnie rzeczywistość polityczną pustymi słowami:" Powtarzam jeszcze raz. Komunizm nie koniecznie musi być internacjonalny. " ![]() "Mylisz się." - nie ! kpię bo sam się podkładasz Nie żyję w takim państwie. A Ty Dezerterze, lepiej się nie chwal publicznie co wycinasz Cool. Aha, czy ja napisałem gdzieś, że chcę gwałcić i rabować. Miałem na myśli wolność gospodarczą, kulturową i społeczną. Ja czuję się wolny, ostatnie przykłady: - odmówiłem współpracy ze sklepem z dopalaczami i im nagadałem - przekroczyłem prędkość dopuszczalną o 22 km/h - byłem na festiwalu w Jarocinie gdzie grał zespół satanistyczny, inny namawiał do Intifady i "fakował" jak leci USA, Papieża, policje, Izrael, a inny na koniec powiedział zostańcie z Bogiem - mogłem być na gej paradzie, lub w kościele mało Ci wolności?!? - wolność ma się (albo nie ) ... W SOBIE tylko .... NIE LĘKAJCIE SIĘ!
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,38 sekund
|
|
|
|