|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Gość forum: kryspinek |
|
||||||
|
Witam. Mam pytanie czy można jeść mięso w piątek?? Słyszałem ostatnio że wyszły nowe przepisy i że można już jeść mięso w piątek i że to już nie jest grzech. Proszę o odpowiedź. |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Grzeszyc nie grzeszysz. Co najwyrzej wykracasz przeciw ludzkim prawom w takim a nie innym kosciele.
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Nie zachowywanie postów to grzech.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/13/05 Postów:: 196 |
Quote by mateuszwroc: Nie zachowywanie postów to grzech. Nie przypominam sobie takiego nakazu, ale moge sie mylic. Gdzie Jezus wspomina o tym piatku?
===
"Obyś był zimny albo gorący! A tak, żeś letni, (...) wypluję cię z ust moich." (Obj. 3, 15-16) |
||||||
|
|||||||
Pietrucha |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/24/05 Postów:: 42 |
hm.. według mnie to nie jest grzech, nie ma takiego zakazu Jezusa, wszystko ukształtowała tradycja. |
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
Quote by Pietrucha: hm.. według mnie to nie jest grzech, nie ma takiego zakazu Jezusa, wszystko ukształtowała tradycja. Z tradycja jest ten problem, ze ma dziwne ciagoty do czestego zmieniania sie... Juz za dwa tygodnie bedzie Halloween, takie tradycyjne polskie swieto, potem zacznie sie Adwent i wiele osob ubierze wience adwentowe (to tez stara, katolicka tradycja), na swieta zas Polacy ubiora choinke (a co ubieralo sie w np. XVI wieku?)... ;-)
===
"Obyś był zimny albo gorący! A tak, żeś letni, (...) wypluję cię z ust moich." (Obj. 3, 15-16) |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
Zalezy kogo pytasz. KRK ma na ten temat swoje zdanie.
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Szymon Bartłomiej Pawlas |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/17/05 Postów:: 119 |
ja to bym się w ogóle chętnie bez mięsa obywał.
===
"piérwsze wolności westchnienie było i westchnieniem wiary." |
||||||
|
|||||||
|
||||||
zakładam, że należysz do Kościoła rzymskokatolickiego i zasady tego Kościoła najbardziej Cię interesują [cóż, w Polsce takie stereotypy podświadomie nawet mi - niekatolikowi - zdarza się stosować ]. Quote by kryspinek: Słyszałem ostatnio że wyszły nowe przepisy i że można już jeść mięso w piątek i że to już nie jest grzech. chyba słyszałeś o wskazaniach KRK dotyczących Wigilii. że kiedyś trzeba było pościć [przynajmniej w naszym kraju], a teraz już nie trzeba. swoją drogą, niezły przykład "niezmiennej tradycji".
===
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Wtedy podeszli do Niego uczniowie Jana i zapytali: Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą? Jezus im rzekł: Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć. (Mt 9,14-15)
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
|
||||||
Quote by mateuszwroc: Wtedy podeszli do Niego uczniowie Jana i zapytali: Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą? Jezus im rzekł: Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć. (Mt 9,14-15) Dla mniej rozgarniętych - Chrystus umarł w piątek. a w niedzielę zmartwychwstał i - Emmanuel -jest z nami. ale dzięki za wyjaśnienie genezy piątkowego postu.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Miarą inteligencji człowieka nie jest udzielanie odpowiedzi, ale rozumienie pytań.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by macli: Quote by mateuszwroc: Nie zachowywanie postów to grzech. Nie przypominam sobie takiego nakazu, ale moge sie mylic. Gdzie Jezus wspomina o tym piatku? Jezus? Ten, który jest Głową Kościoła? Ano Jezus wspomina o tym w zaleceniach swojego Kościoła. Nie zapominaj, ze katolicy rzymscy wierzą iż Jezus kieruje swoim Kościołem przez Ducha Świętego... A to, że nie czyni tego w Biblii? Po to zostawił swój Kosciół, by prowadzić wiernych do zbawienia
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Czwarte Przykazanie Kościelne mówi o dniach i okresach
===
||||||
|
|||||||
Remigiusz P. Garbiec |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/12/05 Postów:: 130 |
Post w piątek nie pochodzi z Pisma Świętego lecz z dokumentu o tytule "Didache", napisanego w 2 poł. I wieku. Nieznany z imienia autor tego dokumentu był antysemitą. Zachęcał chrześcijan, aby odróżnili się od Żydów, którzy pooszczą we wtorki i w czwartki i pościli w środy i w piątki. I rzeczywiście chrześcijanie zaczęli pościc w środy i wpiątki i trwało to do soboru Watykańskiego II, który zniósł postną środę, a zostawił tylko piątek.
===
"A ja odnioslem to do siebie samego i do Apollosa przez wzgląd na was, bracia, abyscie na nas sie nauczyli nie rozumieć wiecej ponad to, co napisano". (Paweł z |
||||||
|
|||||||
Jakub |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/27/03 Postów:: 64 |
Quote by remigius:... Nieznany z imienia autor tego dokumentu był antysemitą. Zachęcał chrześcijan, aby odróżnili się od Żydów, którzy pooszczą we wtorki i w czwartki i pościli w środy i w piątki. ... Rzeczywiście, porażający antysemityzm ... |
||||||
|
|||||||
Remigiusz P. Garbiec |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/12/05 Postów:: 130 |
Porażający, bo orginalnie autor "Didache" nie użył słowa "Żydzi", tylko "obłudnicy".
===
"A ja odnioslem to do siebie samego i do Apollosa przez wzgląd na was, bracia, abyscie na nas sie nauczyli nie rozumieć wiecej ponad to, co napisano". (Paweł z |
||||||
|
|||||||
Jakub |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/27/03 Postów:: 64 |
Quote by remigius: Porażający, bo orginalnie autor "Didache" nie użył słowa "Żydzi", tylko "obłudnicy". Straszne. Wiesz, istnieją pewne środowiska które postulują ocenzurowanie pod tym kątem Nowego Testamentu. Ponoć Ew. wg św Jana jest wyjątkowo antysemicka. |
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
Quote by medieval_man: Miarą inteligencji człowieka nie jest udzielanie odpowiedzi, ale rozumienie pytań. Jeśli ktoś zadaje pytanie o to czy prawdą jest możliwość nie poszczenia w piątek, to oczywistą rzeczą jest, że spośród wielu wiernych spośród wyznań w Polsce, najprawdopodobniej będzie to rzymski katolik. Zapewnianie go w tym momencie o braku grzechu przez osoby nie związane z Krk zakrawa na kpinę, jeśli nie na złośliwość. Ano fakt :-( Jakos tak nieladnie wyszlo. Niemniej milo by bylo gdyby zadajacy pytania pisali o ktore wyznanie im chodzi, bo zakladanie ze pytanie zawsze zadaje katolik, bo w kraju jest ~90% katolikow rowniez zakrawa na kpine, jesli nie na zlosliwosc.
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: Klipek |
|
||||||
|
Quote by kryspinek: Witam. Mam pytanie czy można jeść mięso w piątek?? Słyszałem ostatnio że wyszły nowe przepisy i że można już jeść mięso w piątek i że to już nie jest grzech. Proszę o odpowiedź. Dla mnie osobiscie, moim zdaniem, kaikolwiek post ktory nie przynosi kozysci bliznim pozbawiony jest sensu. Co z tego, ze przez jeden dzien w tygodniu odmowimy sobie plasterka szynki czy schabowego jesli przez pozostale obrzeramy sie jak ... Co innego gdybysmy ten jeden w ciagu tygodnia odmowiony sobie posilek przeznaczyc dla ubogich, bezdomnych lub porzuconych dzieci w sierocincach... W Polskim spoleczenstwie mam tylu ludzi uwazajacych sie za katolikow, chrzescijan - gdyby wszyscy zachowali sie podobnie nie mielibysmu glodujacych dzieci... |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Quote by remigius: Post w piątek nie pochodzi z Pisma Świętego lecz z dokumentu o tytule "Didache", napisanego w 2 poł. I wieku. Nieznany z imienia autor tego dokumentu był antysemitą. Zachęcał chrześcijan, aby odróżnili się od Żydów, którzy pooszczą we wtorki i w czwartki i pościli w środy i w piątki. I rzeczywiście chrześcijanie zaczęli pościc w środy i wpiątki i trwało to do soboru Watykańskiego II, który zniósł postną środę, a zostawił tylko piątek. To odnośnie czego jest cytat podany przeze mnie. Bo dla mnie jasne, że postu w piątek.
===
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Myślę, że przydatny będzie na przykład ten artykuł. |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Quote by mateuszwroc: Wtedy podeszli do Niego uczniowie Jana i zapytali: Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą? Jezus im rzekł: Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć. (Mt 9,14-15) Dla mniej rozgarniętych - Chrystus umarł w piątek. Mocno naciągane, szczególnie w kontekście późniejszego "a oto ja jestem z Wami po wszystkie dni aż do skończenia świata". Choć do samego postu akurat w piątek nic nie mam - to chyba najsensowniejszy dzień, jeśli już posty są "nakazywane" z góry przez przepisy kościelne (inna sprawa, że mam do "nakazywania" postów kościelnych, ale to zapewne jeden z powodów dla których nie jestem katoliczką, choć ani najważniejszy ani nie decydujący). Podpisuję się natomiast z innych względów pod pomysłem postu conajmniej jeden dzień w tygodniu - zmusza on bowiem z reguły mięsożernych Polaków do spojrzenia na jarzyny, ryby, nabiał I tym samym przedłuża im życie. Szkoda że nie jest stosowany również post ilościowy - w dzisiejszych czasach, przy olbrzymim bogactwie różnych jedzonek dostępnych na wyciągnięcie ręki taki post nie jest właściwie żadnym wyrzeczeniem... |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
A post prawosławny, nie dość, że drakoński, to jeszcze dwa razy w tygodniu. W środę i w piątek.
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by mateuszwroc: A post prawosławny, nie dość, że drakoński, to jeszcze dwa razy w tygodniu. W środę i w piątek. Tak tylko apropo postu :-) Izajasz rozdzial 58. Znacie zapewne. Coz mi po drakonskich postach? Coz mi po poscie w ktorym nie jem miesa lub nie jem nic? Coz mi po takim poscie jezeli nie podobam sie w tym poscie Bogu. Ktos kto pyta nas na tym forum czy wolno mu jesc mieso czy jest jakis taki przepis... To zakrawa na kpine i zart, ze mamy oto tradycje w ktorej ludzie w piatki nie jadaja miesa ale wcale nie poszcza... A Bog wszystko to widzi i kazdemu z nas odda... Izajasz 58 od trzeciego wersetu 3 Dlaczego pościmy, a Ty tego nie widzisz? Dlaczego umartwiamy nasze dusze, a Ty tego nie zauważasz? Oto w dniu waszego postu załatwiacie swoje sprawy i uciskacie wszystkich swoich robotników. 4 Oto gdy pościcie, kłócicie się i spieracie, i bezlitośnie uderzacie pięścią. Nie pościcie tak, jak się pości, aby został wysłuchany wasz głos w wysokości. 5 Czy to jest post, w którym mam upodobanie, dzień, w którym człowiek umartwia swoją duszę, że się zwiesza swoją głowę jak sitowie, wkłada wór i kładzie się w popiele? Czy coś takiego nazwiesz postem i dniem miłym Panu? 6 Lecz to jest post, w którym mam upodobanie: że się rozwiązuje bezprawne więzy, że się zrywa powrozy jarzma, wypuszcza na wolność uciśnionych i łamie wszelkie jarzmo, 7 że podzielisz twój chleb z głodnym i biednych bezdomnych przyjmiesz do domu, gdy zobaczysz nagiego, przyodziejesz go, a od swojego współbrata się nie odwrócisz. 8 Wtedy twoje światło wzejdzie jak zorza poranna i twoje uzdrowienie rychło nastąpi; twoja sprawiedliwość pójdzie przed tobą, a chwała Pańska będzie twoją tylną strażą. 9 Gdy potem będziesz wołał, Pan cię wysłucha, a gdy będziesz krzyczał o pomoc, odpowie: Oto jestem! Gdy usuniesz spośród siebie jarzmo, szydercze pokazywanie palcem i bezecne mówienie, 10 gdy głodnemu podasz swój chleb i zaspokoisz pragnienie strapionego, wtedy twoje światło wzejdzie w ciemności, a twój zmierzch będzie jak południe,
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/18/05 Postów:: 145 |
Quote by kryspinek: Witam. Mam pytanie czy można jeść mięso w piątek?? Słyszałem ostatnio że wyszły nowe przepisy i że można już jeść mięso w piątek i że to już nie jest grzech. Proszę o odpowiedź. Człowieku, w jakiej epoce ty żyjesz!!?? To, że ci babcia z mamą nagadali głupot o poście w piątek i w święta, to rozumiem, ale nie jestem w stanie zrozumieć, jak myslący człolwiek może zadawać takie pytania Jeśli Bóg istnieje, to jemu (za przeproszeniem) to wisi, czy ty będziesz pościł w piątek, czy w środę. Jeżeli czujesz taka potrzebę duchową, to możesz poscić w poniedziałek od rana do godziny 16-stej i to będzie miało taką samą (albo i większą) wartość dla Boga, niż tradycyjne poszczenie w piątek, po całym tygodniu obżerania się
===
Dobrze jest - krowa zdechła, ale mięso jest! |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/07/03 Postów:: 294 |
Quote by Admin: Quote by mateuszwroc: Wtedy podeszli do Niego uczniowie Jana i zapytali: Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą? Jezus im rzekł: Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć. (Mt 9,14-15) Dla mniej rozgarniętych - Chrystus umarł w piątek. Mocno naciągane, szczególnie w kontekście późniejszego "a oto ja jestem z Wami po wszystkie dni aż do skończenia świata". Choć do samego postu akurat w piątek nic nie mam - to chyba najsensowniejszy dzień, jeśli już posty są "nakazywane" z góry przez przepisy kościelne (inna sprawa, że mam do "nakazywania" postów kościelnych, ale to zapewne jeden z powodów dla których nie jestem katoliczką, choć ani najważniejszy ani nie decydujący). Podpisuję się natomiast z innych względów pod pomysłem postu conajmniej jeden dzień w tygodniu - zmusza on bowiem z reguły mięsożernych Polaków do spojrzenia na jarzyny, ryby, nabiał I tym samym przedłuża im życie. Szkoda że nie jest stosowany również post ilościowy - w dzisiejszych czasach, przy olbrzymim bogactwie różnych jedzonek dostępnych na wyciągnięcie ręki taki post nie jest właściwie żadnym wyrzeczeniem... Jest również i ilościowy - ale w KRK tylko dwa razy w roku w Środę Popielcową i w Wileki Piątek (zwyczajowo jeszcze w Wigilię). Chociaż przez niektórych i te kilka dni wydają się wiecznością.
===
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
Quote by maxurd: Quote by mateuszwroc: A post prawosławny, nie dość, że drakoński, to jeszcze dwa razy w tygodniu. W środę i w piątek. Tak tylko apropo postu :-) Izajasz rozdzial 58. Znacie zapewne. Coz mi po drakonskich postach? Coz mi po poscie w ktorym nie jem miesa lub nie jem nic? Coz mi po takim poscie jezeli nie podobam sie w tym poscie Bogu. Ktos kto pyta nas na tym forum czy wolno mu jesc mieso czy jest jakis taki przepis... To zakrawa na kpine i zart, ze mamy oto tradycje w ktorej ludzie w piatki nie jadaja miesa ale wcale nie poszcza... A Bog wszystko to widzi i kazdemu z nas odda... Izajasz 58 od trzeciego wersetu 3 Dlaczego pościmy, a Ty tego nie widzisz? Dlaczego umartwiamy nasze dusze, a Ty tego nie zauważasz? Oto w dniu waszego postu załatwiacie swoje sprawy i uciskacie wszystkich swoich robotników. 4 Oto gdy pościcie, kłócicie się i spieracie, i bezlitośnie uderzacie pięścią. Nie pościcie tak, jak się pości, aby został wysłuchany wasz głos w wysokości. 5 Czy to jest post, w którym mam upodobanie, dzień, w którym człowiek umartwia swoją duszę, że się zwiesza swoją głowę jak sitowie, wkłada wór i kładzie się w popiele? Czy coś takiego nazwiesz postem i dniem miłym Panu? 6 Lecz to jest post, w którym mam upodobanie: że się rozwiązuje bezprawne więzy, że się zrywa powrozy jarzma, wypuszcza na wolność uciśnionych i łamie wszelkie jarzmo, 7 że podzielisz twój chleb z głodnym i biednych bezdomnych przyjmiesz do domu, gdy zobaczysz nagiego, przyodziejesz go, a od swojego współbrata się nie odwrócisz. 8 Wtedy twoje światło wzejdzie jak zorza poranna i twoje uzdrowienie rychło nastąpi; twoja sprawiedliwość pójdzie przed tobą, a chwała Pańska będzie twoją tylną strażą. 9 Gdy potem będziesz wołał, Pan cię wysłucha, a gdy będziesz krzyczał o pomoc, odpowie: Oto jestem! Gdy usuniesz spośród siebie jarzmo, szydercze pokazywanie palcem i bezecne mówienie, 10 gdy głodnemu podasz swój chleb i zaspokoisz pragnienie strapionego, wtedy twoje światło wzejdzie w ciemności, a twój zmierzch będzie jak południe, Dlatego KRK oprócz postu mówi o jałmużnie. Czyli aby w okresie postu nie kupować sobie tego na co mam ochotę, tylko przemyśleć swoje zakupy. A jeżeli czegoś kupić nie muszę (ot chociażby jakiegoś kołacza, etc) - co wzmania moją wolę - to przeznaczyć te "zaoszczędzone" pieniądze dla biednych. Bu uważam, że tylko wtedy nasze poszczenie ma sens.
===
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/18/05 Postów:: 145 |
Quote by DD: Dlatego KRK oprócz postu mówi o jałmużnie. Czyli aby w okresie postu nie kupować sobie tego na co mam ochotę, tylko przemyśleć swoje zakupy. A jeżeli czegoś kupić nie muszę (ot chociażby jakiegoś kołacza, etc) - co wzmania moją wolę - to przeznaczyć te "zaoszczędzone" pieniądze dla biednych. Bu uważam, że tylko wtedy nasze poszczenie ma sens. A ty jadłeś kiedys w życiu kołacza? Sorry, ale wg mnie to bzdury piszesz. Takimi przykładami to se możesz wzmacniać wzmacniacz, a nie wolę. Jak chcesz dać na biedne dzieci, to wpłacaj bez wzmacniania woli kołaczami.
===
Dobrze jest - krowa zdechła, ale mięso jest! |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
Quote by R_O_B: Quote by DD: Dlatego KRK oprócz postu mówi o jałmużnie. Czyli aby w okresie postu nie kupować sobie tego na co mam ochotę, tylko przemyśleć swoje zakupy. A jeżeli czegoś kupić nie muszę (ot chociażby jakiegoś kołacza, etc) - co wzmania moją wolę - to przeznaczyć te "zaoszczędzone" pieniądze dla biednych. Bu uważam, że tylko wtedy nasze poszczenie ma sens. A ty jadłeś kiedys w życiu kołacza? Sorry, ale wg mnie to bzdury piszesz. Takimi przykładami to se możesz wzmacniać wzmacniacz, a nie wolę. Jak chcesz dać na biedne dzieci, to wpłacaj bez wzmacniania woli kołaczami. Cóż uboga wdowa też głuptę zrobiła kiedy swoje ostatnie trzy grosze wrzuciła do skarbony. A przecież mogła je inaczej wykorzystać. Różnie możemy wykorzystać swoje pieniądze - albo zaspakajając swoje "popędy", albo troszcząc się o innych, tzn. czy mam "wzrok" samarytanina i potrafię w drugi zauważyć bliźniego, często rezygnując z własnych dążeń. Tylko, że wtedy trzeba "zsiąść z konia" i pochylić się nad drugim człowiekiem. Ponosząc nawet "straty" finansowe (patrz zapłata gospodarzowi). Kołacz był podany jako przykład.
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,58 sekund
|
|
|
|