|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Quote by dawid1976: Ale że w ten sposób się wita ks. katolkickiego, to ja dopiero w Polsce poraz pierwszy widze No to przypomnę, że Jan Paweł II po wyobrze, do Włochów zwrócił się:"Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!", tyle, że po włosku. Po łacinie też funkcjonuje.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/04/04 Postów:: 67 |
Dawidzie,
===
Joel |
|||||
|
||||||
ks. Adam Sekściński |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/23/04 Postów:: 77 |
Dziękuję Joelu |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Alefie, Joelu, Tu muszę powiedzieć stanowcze NIE. Otóż szanuję duchownych prawosławnych, kiedy ich spotykam mówię Szczęść Boże i się lekko kłaniam, bo w końcu osobą duchowną jest. Mam wielki szacunek dla wszystkich Kościołów prawosławnych. A co się tyczy protestantów, to do "duchownego" najwyżej powiem Dzień dobry, bo dla mnie tym duchownym nie jestem. więc tu przepraszam Mateuszu, znaczy że byś powiedział do Protestanta "niech będzie pochwalony"?, bo skoro to takie "biblijne", to gdzie problem? |
|||||
|
||||||
ks. Adam Sekściński |
|
|||||
Dawidzie |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Alefie, dziękuje, naprawde pochlebiasz mi jeśli sądzisz że te moje problemy językowe to "drobne" |
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
wiesz Mateusz nie uznaje protestantow za prawdziwych chzrescijan,jeno za jakas pomylke i totalna herezje.Dlatego traktuje nas w ten sposob,Ja mam swoje zdanie o KRK czy jemu pokrewnych ale staram sie je zostawic dla siebie.Mateusz jest mlodym i inteligentym czlowiekiem bardzo wyidelizoanym -jak kazdy mlody czlowiek .J atez taki bylem jak on....i tez tak slepo wierzylem w idealy KRK,ale kiedys runely jak pianino Szopena rzucone na bruk. kolorowych snow.
===
Joel |
|||||
|
||||||
ks. Adam Sekściński |
|
|||||
Dawidzie |
|||||
|
||||||
ks. Adam Sekściński |
|
|||||
Joelu |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Mateuszu, nie chciał bym żeby w Polsce mnie witali: niech będzie pochwalony, a ja wtedy: na wieki wieki- to jest poprostu coś Katolickiego, i wynagając to wymagał bym coś co nie moje. chciał bym poprawić. Rzeczewiście cieszył bym się jak ktoś mnie tak przyita (i nawet zostałem tak jusz przywitany), chodzi głównie o to że nie czuł bym się dobrze jeżeli ktoś mnie tak wita wyłącznie bo mam autorytet kleryczny który w tym momencie danej osobe według kulturalnego kodeksu każe mnie tak przywitać- a innaczej by ta się osoba nie witała. Jeżeli tu w Polsce tak jak w Bawarji albo w Szwajcarji top się bradzo chętnie do tego dostosuje, lecz co jak narazie obserwowałem (pierwsze 4 miesiące mojego pobytu w Polsce), to tak są wyłącznie witani księrza. Uznajmy że się poprosztu źle wyraźiłem, i kto wie, może nawet słabo obserwuje W Rumuni kiedy jest wielkanoć, doładniej, dzień zmartwychstania wita ludzi się: Christos inviat!, a odpowiada się: Adevarat, inviat! To znaczy jak się domyślacie: Chrystus z martwych wstał, zaprawde z martwych wstał! W Polsce chyba tak samo? Bo w Angli i Niemczech tak. |
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
Alefie,
===
Joel |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
A ja bym chciał, aby w Polsce zamiast: "Dzień dobry!" mówiono: "Szczęść Boże!". Wiem, że w Austrii mówi się: "Grus Gott!", czy to znaczy "Szczęść Boże"?
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
|||||
|
||||||
Gość forum: dawid1976 |
|
|||||
|
Mateuszu, znaczy to dosłownie "pozdrów Boga", ale sądze że bardziej ma to sens bogosławienia, coś właśnie jak szczęść Boże- jeżeli dobrze zrozumniałem co szczęść Boże znaczy, czy mam racje że w polskim to forma bogosławieństwa? |
|||||
|
||||||
ks. Adam Sekściński |
|
|||||
Dawidzie |
|||||
|
||||||
ks. Adam Sekściński |
|
|||||
Wracając jednak do wątku głównego - tzn "episkopat monarchiczny" jest uznawany i akceptowany wg. moich źródeł od połowy II wieku. Czy zatem ja się mylę czy też Waszym zdaniem trzeba sięgnąć do czasów jeszcze wcześniejszych? |
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
dlaczego nie,biblijnie episcopus jest nadzorca zboru jak proboszcz idzis.choc biskup diecezji tez jest na pewna nadzorca,ale w innym monarchicznym sensie.W wielu kosciolach nie ma nawet takiej funkcji, po prostu pastor ma w sobie rowniez funkcje biskupa.
===
Joel |
|||||
|
||||||
Gość forum: dawid1976 |
|
|||||
|
Quote by alef: Dawidzie Błogosławieństwa w sensie ścisłym może nie - raczej dobrego życzenia drugiemu człowiekowi Alefie, z pewnościę masz racje, ale chciałem jednak na marginesie dodać że w greckim EULOGIA- bogosławieństwo, znaczy między innym dobre życzenie, dobra mowa i podarunek. Myśle że w takim razie polskie "szczęść boże" ma bliskie korzenie do właściwej formy używania bogosławieństwa. podobno "binecuveninte", bogosławieństwo, w Rumunskim, bine= dobre, cuvinte- słowa. Ale to chyba inny temat pozdrawiam |
|||||
|
||||||
ks. Adam Sekściński |
|
|||||
Joelu |
|||||
|
||||||
Joel |