|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
volo_estorath |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/11/05 Postów:: 30 |
Ponizszy artykuł ukazał się w tygodniku OZON. Ostanio mówi się dużo o filmie „Egzorcyzmy Emily Rose”, więc chyba waro przeczytać. Coś tu jednak nie gra - zobaczycie-kto tu działa Bóg czy Szatan? |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Wow |
|
||||||
|
Niezly, fajnie ze wkleilas to sobie przecytalem. Dzieki. |
||||||
|
|||||||
wszechmocny |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/18/05 Postów:: 67 |
moim zdaniem Anneliese była rzeczywiście opętana i nikt nie potrafił jej pomóc, a może ona sama godziła się nawet z taką sytuacją; w jej przypadku nie widzę związku z Jezusem, o którym czytam w ewangeliach; on tam do nikogo nie powiedział: ciebie nie uwolnię od demonów, bo masz cierpieć za grzeszników; nigdy! uwalniał wszystkich, którzy z wiarą przyszli do niego; w związku z tym sprawa Anneliese Michel to zwykłe krętactwo; bo jaki interes może mieć Jezus w tym, żeby ktoś pozostawał nadal pod wpływem demonów? a gdzie nowe narodzenie z Ducha?
===
Bóg podał rękę Ci, otworzył piekła drzwi, stół zastawiony jest już |
||||||
|
|||||||
m4 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/25/05 Postów:: 240 |
zgadzam się z dysydentem - trudno mi uwierzyć, aby Chrystus przyszedł do kogoś i powiedział: daj się opętać złemu duchowi. Choć z drugiej strony, osąd ludzki bywa zawodny. nie było w jej życiu duchowym szczeliny, przez którą mogłyby się wcisnąć złe moce. Chyba jednak była. Przecież sama zgodziła się na opętanie... Czy to nie jest największa szczelina, jaka może zaistnieć?
===
www.thehungersite.com/ |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Grzes |
|
||||||
|
|
||||||
|
|||||||
m4 |
|
||||||
Quote by Grzes: proponuję poczytać sobie księgę Hioba a co to ma do rzeczy, to nie wiem. Przecież szatan nie opętał Hioba, tylko odebrał mu dobra doczesne - nie duszę, ani wolną wolę. Quote by Grzes: ... bo stwierdzenia, które tu padają nie są zgodne z Pismem Świętym tu akurat się nie zgodzę. Chrystus wyraźnie nakazał wypędzać złe duchy, a nie pozwalać się im opętać. A jeżeli to Jego czyny mamy naśladować, to czy On dał się opętać, czy pokonał szatana? Jasne, że ścieżki Pana nie są naszymi i że możemy się mylić. I już wcześniej napisałam, że osąd ludzki bywa zawodny. Wiec nie roszczę sobie prawa do nieomylności, choć bardzo bym się zdziwiła, gdyby to jednak było działanie Boga.
===
www.thehungersite.com/ |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Camillo |
|
||||||
|
Quote by dysydent: moim zdaniem Anneliese była rzeczywiście opętana i nikt nie potrafił jej pomóc, a może ona sama godziła się nawet z taką sytuacją; w jej przypadku nie widzę związku z Jezusem, o którym czytam w ewangeliach; on tam do nikogo nie powiedział: ciebie nie uwolnię od demonów, bo masz cierpieć za grzeszników; nigdy! uwalniał wszystkich, którzy z wiarą przyszli do niego; w związku z tym sprawa Anneliese Michel to zwykłe krętactwo; bo jaki interes może mieć Jezus w tym, żeby ktoś pozostawał nadal pod wpływem demonów? a gdzie nowe narodzenie z Ducha? A czy pomyslales ze Jezus obdarzył ją mocą przezwycieżenia demonów, a jej cierpienie przyczyniło sie do zbnawienie innych dusz w niebie!!! Takie opętanie fachowo nazywa sie opętaniem ekspiacyjne. Dla wnikliwszej analizy tego przypadku odsyłam do "Miłujcie sie!" nr 5-2005 Pozdrawiam i z Panem Bogiem! |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
proponuję poczytać sobie księgę Hioba... bo stwierdzenia, które tu padają nie są zgodne z Pismem Świętym i doświadczeniem świętych katolickich, którzy przeżyli coś takiego, zapowiadając, że to ich czeka. Przyczytaj i ty sobie jeszcze raz księge Hioba. Hiob cierpiał z powodu zła jakie sie działo zewnętrznie i nad którym nie mógł mieć kontroli jak np. śmierć rodziny, choroby itd.. Annely cierpiała z powodu zła wewnętrznego i widocznie poddawała sie tym mocom. Będąc oszukana że dzieje sie to w imieniu Jezusa, jeszcze gorzej, podjeła sie roli mesjańskiej sądząc że jej cierpie jest w stanie odkupić inne dusze, to nie tylko grzech ale i blasfemia, plucie na krew Jezusa które jest najcenniejszą ofiarą i zostało wyalne dla wszystkich z rasy Adama i Ewy, i poza Jezusie nikt żadnej zoe-zbawczej ofiary nie jest w stanie dokonać, jedynie takiej Bóg już dokonał, i ON dokonał tego raz na zawsze przez sojego jednorodzonego Syna. |
||||||
|
|||||||
m4 |
|
||||||
Quote by Camillo: A czy pomyslales ze Jezus obdarzył ją mocą przezwycieżenia demonów, a jej cierpienie przyczyniło sie do zbnawienie innych dusz w niebie!!! Takie opętanie fachowo nazywa sie opętaniem ekspiacyjne. Idąc dalej tym tokiem rozumowania można stwierdzić, że gdyby się nie podjęła tego cierpienia, parę dusz by poszło do piekła... i co teraz z wolną wolą człowieka, przecież zbawienie każdy przyjmuje osobiście, żaden człowiek za Ciebie nie powie Bogu: tak. A tu wygląda, jakby ona wysłużyła niebo dla księży niemieckich. Tylko co oni na to? A odnosząc się do postu Dawida - po co ofiara Chrystusa, jak sami moglibyśmy naszym cierpieniem zbawić siebie i innych, co sugeruje historia Anneliese? Na świecie tyle jest i było cierpienia, że już dawno świat byłby cały zbawiony... A może to nie samo cierpienie zbawia, ale miłość Boża, Jego łaska?
===
www.thehungersite.com/ |
||||||
|
|||||||
Gość forum: klo |
|
||||||
|
kto to był Fleischmann???? |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
m4, |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
A co do Anneliese Michel, 20 lat żyłem w Niemczech, i ani słowa o niej nie słyszałem, ani nigdy nie słyszałem że księdzom Katolickim nie wolno wypędzać demonów itd (byłem ministrantem w Niemieckiej parafii, miałem więc moje wtyki...) nie twierdze że tak nie było, ale jeśli wywoływała ona tyle emocji to dlaczego akurat o tym nie mówiono? Podobnie jak Brian Stocker stworzył Transylwańskiego Wampira Dracule, tylko jak mieszkałem w Transylawni ludzie sami sie dopiero przez kino o nim dowiedzieli :-) tutaj najwyraźniej Hollywood jest głównym autorem tej opowieści. No ale zawsze fajnie podyskutować :-) |
||||||
|
|||||||
Gość forum: odwaga |
|
||||||
|
Grzes - nie odważysz się? bo/więc brak Ci odwagi |
||||||
|
|||||||
Pietrucha |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/24/05 Postów:: 42 |
Mam mieszane uczucia po przeczytaniu tego artykułu. Wciągający bardzo, nawiasem mówiąc . |
||||||
|
|||||||
Myszeczka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/15/05 Postów:: 50 |
Dla Myszeczki jest to przykład opętania"na życzenie"i powinniśmy tę tragiczną historię odebrać jako ostrzeżenie.Przecież wg tego artukułu ta nieszczęsna dziewczyna postawiła się na równi z Chrystusem!I to jest ta luka!Co do egzorcyzmów to Myszeczka jest bardzo ostrożna.Mało kto może ich dokonywać,a na pewno nie powinny być 'to "odklepywane" nawet w dobrze pojętym zamiarze formułki.Przecież w Nowym Testamencie jest bardzo charakterystyczny przykład nieudanych egzorcyzmów:duch powiedział,że zna Jezusa ale nie ich.Skończyło się poturbowaniem niedoszłych egzorcystów i ich ucieczką.A to znaczy,że do takiego rodzaju usługi w Kościele jest potrzebne coś więcej niż mieli egzorcyści tej biednej dziewczyny.Pietrucha oczywiście,że szatan mógł się podszyć w wizjach Annelise pod Jezusa-ostatecznie robił to wiele razy!I z efektem!Niestety często upadają osoby głęboko wierzące i praktykujące bo zapominają o czujności.Czują się tak pewnie,że staje się to ich przyczynkiem do upadku.A powinniśmy pamiętać,ża diabeł wykorzysta każdą nawet najdrobniejszą okazję."Bądźcie trzeżwi,czuwajcie!Przeciwnik wasz,diabeł,chodzi wokoło jak lew ryczący,szukając kogo by pochłonąć"(I P 5.8).A to,że wolisz nie wnikać w te sprawy to dobrze bo można przekroczyć granicę i od zainteresowania przejść do fascynacji,a potem i dalej. |
||||||
|
|||||||
m4 |
|
||||||
Quote by klo:kto to był Fleischmann???? nie mam pojecia, jedynie kto mi się kojarzy to dr Fleischmann z serialu "Przystanek Alaska" Quote by dawid1976: Podobnie jak Brian Stocker stworzył Transylwańskiego Wampira Dracule, tylko jak mieszkałem w Transylawni ludzie sami sie dopiero przez kino o nim dowiedzieli :-) tutaj najwyraźniej Hollywood jest głównym autorem tej opowieści. No ale zawsze fajnie podyskutować :-) Pewno masz racje. Filmowcy nieźle lubia przekręcać fakty Quote by odwaga:m4 - księża niemieccy? masz na myśli też tych, którzy błogosławili wyruszających na wojnę żołnierzy hitlerowskich? na jakiejś innej stronie przeczytałam, że Anneliese miała cierpieć za tych księży, którzy nie wierzyli w działanie szatana w świecie i bagatelizowali je. Quote by Pietrucha:Ale skąd te dziwne imiona : Hitler, Judasz itp. ? Z tego co wiem, Judasz żałował potem za swoją winę i powiesił się z rozpaczy. To też mnie zastanawia. Chrystus powołujący demona na swojego ucznia Quote by Myszeczka: Dla Myszeczki jest to przykład opętania"na życzenie"i powinniśmy tę tragiczną historię odebrać jako ostrzeżenie.Przecież wg tego artukułu ta nieszczęsna dziewczyna postawiła się na równi z Chrystusem!I to jest ta luka!Co do egzorcyzmów to Myszeczka jest bardzo ostrożna.Mało kto może ich dokonywać,a na pewno nie powinny być 'to "odklepywane" nawet w dobrze pojętym zamiarze formułki.Przecież w Nowym Testamencie jest bardzo charakterystyczny przykład nieudanych egzorcyzmów:duch powiedział,że zna Jezusa ale nie ich.Skończyło się poturbowaniem niedoszłych egzorcystów i ich ucieczką.A to znaczy,że do takiego rodzaju usługi w Kościele jest potrzebne coś więcej niż mieli egzorcyści tej biednej dziewczyny.Pietrucha oczywiście,że szatan mógł się podszyć w wizjach Annelise pod Jezusa-ostatecznie robił to wiele razy!I z efektem!Niestety często upadają osoby głęboko wierzące i praktykujące bo zapominają o czujności.Czują się tak pewnie,że staje się to ich przyczynkiem do upadku.A powinniśmy pamiętać,ża diabeł wykorzysta każdą nawet najdrobniejszą okazję."Bądźcie trzeżwi,czuwajcie!Przeciwnik wasz,diabeł,chodzi wokoło jak lew ryczący,szukając kogo by pochłonąć"(I P 5.8).A to,że wolisz nie wnikać w te sprawy to dobrze bo można przekroczyć granicę i od zainteresowania przejść do fascynacji,a potem i dalej. Słuszne uwagi.
===
www.thehungersite.com/ |
||||||
|
|||||||
Myszeczka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/15/05 Postów:: 50 |
Dziękuję m4. |
||||||
|
|||||||
Edith |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/17/05 Postów:: 239 |
===
Benedictus |
||||||
|
|||||||
Edith |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/17/05 Postów:: 239 |
Książkę polecam nadal, jeszce bardziej niż w trakcie lektury.
===
Benedictus |
||||||
|
|||||||
albert1972 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/08 Postów:: 35 |
Niewierze!!! Niby dlaczego Chrystus nie miałby przyjąć takiej ofiary jak opętanie? Czyż to nie jest najwyższy dowód zaufania jaki można okazać Chrystusowi? Oddać siebie, swoje ciało, swoją duszę i co najważniejsze swoją wieczność we władanie najgorszego swojego wroga, Szatana, będąc pewnym że że Jezus nas nie zostawi? Nie zapomni o nas? Nie przeoczy naszego oddania? To Jezus "zstąpił dla nas do piekieł" dlaczego więc nie miałby docenić tego że Anneliese stąpiła za życia do piekieł dla Niego? Nawet jeśli to był tylko podstęp szatana, Ona przekonana że robi to Dla Boga, dla Jezusa, nie tylko "zdeptała szatanowi głowę" ale kolokwialnie wręcz zmiażdżyła mu jaja! I to na jego własnym podwórku! W dodatku przypieczętowała to oddaniem życia!!! |
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/14/07 Postów:: 699 |
Kiedyś widziałem filmik o tym na youtube, gdzie odtwarzali nagrania z taśm. Na jednej taśmie było chyba tak, że chyba Jezus lub anioł czy kto, mówił, że jeśli będzie chciała się uwolnić od tych demonów, to nie dostąpi zbawienia. Więc jeśli tak ma wyglądać poświęcenie w postaci szantażu, to ja raczej dziękuje za takie miłosierdzie. Ewidentnie był to upadły anioł jak nic, a nie żadne poświęcenie, z jej strony było to tylko poświęcenie, myśląc, że czyni dobrze, a nie, że w ten sposób naprawdę kogoś ratuje.
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
albert1972 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/08 Postów:: 35 |
Tak czy inaczej dowiodła bezgranicznej wierności Bogu więc nie sądzę by Bóg ją zostawił na pastwę tych demonów po śmierci. |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
temat AnneLise jest dla niektóry tródny do zrozumienia bo już ktoś dobrze ocenił "jej opętanie jest wynikiem własnego wyboru" nazwanym pokutą za cierpiących w Piekle !!! Niewiem czy ktoś oglądał wczoraj Film o Annie i ciekawe słowa powiedział ksiądz który wtedy brał udział w egzorcyzmach mianowicie stwierdził że demony chciały wyjść lecz nie mogły ze względu na to że były związane w Annie z reportarzu dowiadujemy się że wiele dowodów zignorowano i nie dopuszczono do przewodu sądowego a lekarze którzy wcześniej mówili jedno przed sądem mówili drugie.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Dla mnie nie jest normalne gdy ktoś kogo uznajemy (do Maryjnych) za osobę litościwą nakazuje by dana osoba cierpiała za tych którzy nagrzeszyli że grozi im gr. Krisis Sąd potępienia moje zdanie jest takie że to Diabeł przybrał postać anioła światłości tu Maryji a wnioskuję to z tego że potem złe duchy ją nawiedziły na śmierć CZY TAK WYGLĄDA NORMALNA POKUTA ja powiem że nie to nie jest normalne a sceptyków wysyłam na stronę derekprince.com.pl w pod menu wybrać Derek Prince jak się tam znajdziecie to poczytajcie o demonach a jak wam mało to polecam książkę dr. Samrela pt. Egzorcyzm i świadectwo dziewczyny miała na imię Klarita którą nawiedziło dwa demony w widoczny sposób zostawiały swoje ugryzienia na jej ciele a Autorytety Naukowe badając te ugryzienia jednoznacznie stwierdziły że ślady nie są pochodzenia od jekiegokolwiek ziemskiego zwierzęcia na oczach tych ludzi ta opętana dziewczyna wypowiadała słowa nie ludzkim głosem np. do Policjanta że dziś jeszcze umrze i na oczach tych świadków ten policjant umarł stwierdzono zatrzymanie serca mimo że ten policjant więzienny był zdrowy. Na śmierć Anny Lizy złożyło się kilka rzeczy, Primo: nie robi się egzorcyzmów nad kimś kto nie chce być uwolniony (ona nie chciała gdyż w ten sposób robiła swoją pokutę za zmarłych) Secundo: faszerowano ją psychotropami co było też nie właściwe. Tertio: nie wykonano Egzorcyzmu do końca tzw. modlitwa zamykająca nie została wypowiedziana więc kanał powrotu demonom nie został zamknięty. Quadro: zamiast wzywać nad nią imienia JEZUSA wzywano imię jego Matki Ktoś mi zarzuci że się czepiam takich szczegółw lecz to ważne gdyż Pismo Święte mówi że tylko w jednym imieniu mamy uwolnienie a P.Św. nie uznaje substytutów a tym imieniem jest Jezus i nikt więcej i nie łudźcie się gdy usłyszycie w imieniu Trójcy przenajświętrzej wyjdź demonie a on nie wyjdzie ! I jeszcze pobije egzorcystów. jak znajdę to zacytuję słowa księdza egzorcysty który stwierdził że w jego wieloletniej posłudze nie udało mu się jeszcze (więc ma nadzieję że w końcu mu się oda) wypędzić demona z żadnego opętanego ! pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy i życzę wam by ten czas był czasem refleksji nad śmiercią i zmartwychwstaniem Pana naszego Jezusa. SZALOM ALECHEM
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
na końcu reportarzu ksiądz powiedział że władze Niemiec utajniły Akta sprawy na kolejne 40 lat tak właśnie zamiata się niewygodne sprawy pod dywan.
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Quote by: ZibiShalom na końcu reportarzu ksiądz powiedział że władze Niemiec utajniły Akta sprawy na kolejne 40 lat tak właśnie zamiata się niewygodne sprawy pod dywan. Akta o UFO tez sa zazwyczaj utajniane, no i co z tego? Dlaczego wiekszosc z Was uparcie odrzuca najprostsza, logiczna i zapewne prawdziwa odpowiedz: ona byla chora psychicznie. Jednemu choremu moze wydawac sie, ze jest Napoleonem, drugiemu moze sie wydawac, ze jest opetany... Slady zebow na ciele, ktore nie odpowiadaja zadnemu ziemskiemu zwierzeciu? Prosze... Bez wyglupow... Jest setki ras psow, tysiace innych ssakow i tysiace tysiecy innych zwierzat, a ktos stwierdzil, ze to zadne ze znanych zwierzat? Nie ma raczej takiej mozliwosci, zeby autorytatywnie to stwierdzic. Zreszta demony gryzace ofiare i plujace krwia, to nie jest cos, w co powazny czlowiek w XXI wieku powinien wierzyc...
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Quote by: ZibiShalom Secundo: faszerowano ją psychotropami co było też nie właściwe. Tertio: nie wykonano Egzorcyzmu do końca tzw. modlitwa zamykająca nie została wypowiedziana więc kanał powrotu demonom nie został zamknięty. Quadro: zamiast wzywać nad nią imienia JEZUSA wzywano imię jego Matki Ktoś mi zarzuci że się czepiam takich szczegółw lecz to ważne gdyż Pismo Święte mówi że tylko w jednym imieniu mamy uwolnienie a P.Św. nie uznaje substytutów a tym imieniem jest Jezus i nikt więcej i nie łudźcie się gdy usłyszycie w imieniu Trójcy przenajświętrzej wyjdź demonie a on nie wyjdzie ! I jeszcze pobije egzorcystów. Napisałeś prawdę.Też czytałam na blogu,który prowadziła młoda opętana dzieczyna,jak jakiś ksiądz robił jej egzorcyzm i złe duchy spowodowały jej samobójstwo.Napisała o tym jej matka,która miała tylko ją jedną.Ludzie nie mają pojęcia o zagrożeniach dla ich zdrowia,wynikających z opętania i źle przeprowadzonych egzorcyzmów.Tu się nie da przegonić złych duchów przez księdza,który zmówi kilka zdrowasiek,pokropi wodą święconą,itd.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/27/04 Postów:: 238 |
Quote by: eviva Quote by: ZibiShalom Secundo: faszerowano ją psychotropami co było też nie właściwe. Tertio: nie wykonano Egzorcyzmu do końca tzw. modlitwa zamykająca nie została wypowiedziana więc kanał powrotu demonom nie został zamknięty. Quadro: zamiast wzywać nad nią imienia JEZUSA wzywano imię jego Matki Ktoś mi zarzuci że się czepiam takich szczegółw lecz to ważne gdyż Pismo Święte mówi że tylko w jednym imieniu mamy uwolnienie a P.Św. nie uznaje substytutów a tym imieniem jest Jezus i nikt więcej i nie łudźcie się gdy usłyszycie w imieniu Trójcy przenajświętrzej wyjdź demonie a on nie wyjdzie ! I jeszcze pobije egzorcystów. Napisałeś prawdę.Też czytałam na blogu,który prowadziła młoda opętana dzieczyna,jak jakiś ksiądz robił jej egzorcyzm i złe duchy spowodowały jej samobójstwo.Napisała o tym jej matka,która miała tylko ją jedną.Ludzie nie mają pojęcia o zagrożeniach dla ich zdrowia,wynikających z opętania i źle przeprowadzonych egzorcyzmów.Tu się nie da przegonić złych duchów przez księdza,który zmówi kilka zdrowasiek,pokropi wodą święconą,itd. Widze sami eksperci.. „Pycha chodzi przed upadkiem, a wyniosłość ducha przed ruiną.” PRZYP. 16,18 (BW).
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
===
||||||
|
|||||||
Butterfly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/27/04 Postów:: 238 |
Quote by: ZibiShalom Radze przeczytac moj komentarz w pelnym kontekscie. Nie bez powody zacytowalem pewne wypowiedzi. Co do mojegp opisu.. to zupelnie zapomnialem ze jest juz nieaktualny ![]()
===
L'État, c'est la grande fiction à travers laquelle tout le monde s’efforce de vivre aux dépens de tout le monde. -Frédéric Bastiat |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,19 sekund
|
|
|
|