|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Kilka watkow wiec pozwole sobie zalozyc osobny temat
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
Również życzę wszystkim wesołych Świąt i błogosławionego Nowego Roku! Pamiętajcie każdego dnia o Jezusie Chrystusie.
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
2. Nieiwem dlaczego ale te swieta wyjatkowo mnie mecza... Wiecie kto jest najwazniejsza osoba tych swiat wg jakiegos dziennikarza radiowej trojki?? Swiety mikolaj... Porazka na calej lini... Bo to jest radio publiczne, a nie katolickie , tak przy okazji - to moje ulubione radio. A jak chcesz słyszeć Katolicki głos w Twoim domu - polecam Radio Maryja . 3. Teologiczne pytanie. Tym razem chodzi o przysieganie... Jak to jest. CHrzescijanin moze przysiegac czy tez nie moze?? Jak to sie ma do slow Jezusa, ktory mowil zeby nie przysiegac... A Tu wlaczam radio i slysze o prezydencie elekcie, ktory przysiega i prosi Boga, zeby przysiegi pomogl mu dochowac - Potraktujcie to pytanie powazne. Jezeli nie mam traktowac doslownie tego nakazu Jezusa to chetnie bym uslyszal dlaczego. Bo to jest polityk, a ten sprzedałby duszę diabłu (o ile była by taka możliwość), żeby osiągnąć swój cel polityczny. Religia jest tutaj tylko środkiem do celu - jednym z wielu. 4 Reklama swiatrecznego wydania gazety zacheca kursem tarota a w radiu leci piosenka z slicznym refrenem (Kocham ten swiat, ten swiat kocha mnie) Czy nie macie wrazenia ze cos jest nie tak?? Moim zdaniem wszystko jest w porządku. Wesołych Świąt
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Maxurd, |
||||||
|
|||||||
Rafał |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/22/05 Postów:: 98 |
mogę zadać głupie pytanie?
===
wierzę, ale nie w "Boga" |
||||||
|
|||||||
MacTavish |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/27/05 Postów:: 285 |
Quote by gargamel: Po co obchodzić co rok urodziny Zbawiciela? Żeby lepiej pamiętać. Człowiek to taka bestia że zapomina i się przyzwyczaja. Sami widzicie co się dzieje. Święta to już tylko i wyłącznie komercja. Nie ma to nic wspólmego z Narodzinami. Widząc ten kicz (przed)świąteczny warto zapytać siebie i bliskich, na co właściwie czekam. No właśnie o tym sie tutaj pisze. I w kościołach mówi !!! Wszyscy życzą sobie co najlepsze, a prawda jest taka, że wiekszośc nakopała by sobie do d... . I nie mówcie, że tak nie jest, bo wiem to z doświadczenia i po sobie...Zastanówcie się Zgorzkniały jesteś. To niedobrze, nadzieja jest potrzebna.
===
papista |
||||||
|
|||||||
Rafał |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/22/05 Postów:: 98 |
Żeby lepiej pamiętać. Człowiek to taka bestia że zapomina i się przyzwyczaja. Jak ktoś chce, to zapamięta Zgorzkniały jesteś. To niedobrze, nadzieja jest potrzebna. Ja się przynajmniej przyznaje, że czsami składajam "fałszywe" życzenia...a wy katolicy (zaznaczam, że nie wszyscy) tego nie umiecie
===
wierzę, ale nie w "Boga" |
||||||
|
|||||||
Miłujący prawdę |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/03/05 Postów:: 101 |
Dla większości ludzi Boże Narodzenie to radosny okres – pora sutych posiłków, uświęconych tradycją zwyczajów i spotkań rodzinnych. Czas wysyłania kart z życzeniami i robienia sobie prezentów. Jednak te święta wyglądały inaczej, tak opisuje je jeden z profesorów historii, Stephen Nissenbaum: „Boże Narodzenie (...) było okresem pijatyk, |
||||||
|
|||||||
Miłujący prawdę |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/03/05 Postów:: 101 |
Pytanie jak najbardziej na miejscu: Bożenarodzenie - Czyje to święto? |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by Miłujący prawdę: Pytanie jak najbardziej na miejscu: Bożenarodzenie - Czyje to święto? Mitry?... Godowe?... Wiadomo ze ma poganski rodowod... ale ktore z wazniejszych katolickich swiat go nie ma? ...I rowniez skladam wszystkim najserdeczniejsze zyczenia (choc jak dla mnie, to troche taki maly falstart) - niech Wam Swietowit sprzyja, Perun gromy zdala od waszych siedzib ciska, Weles od moru zachowa, a Mokosz w dzieciach wynagrodzi...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Cytat: |
||||||
|
|||||||
Krzysztof |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/06 Postów:: 86 |
Ale ten mężczyzna nie chce tego czynić. Na dowód tego nie powiedział im kiedy się urodził. To jest dla Ciebie dowodem? W Biblii nie ma-z tego co wiem- żadnej daty, więc czemu miałaby znaleźć się jakaś inna data? A specjalistami od wymyślania dat to jesteście Wy-Świadkowie Jehowy. Tymczasem niektórzy z nich tak postępują i wręczają sobie nawzajem prezenty, tylko dla niego nic nie przynieśli! Kto Ci powiedział, że nic nie przynieśli? To nie prawda! Na domiar złego postanowili obchodzić to święto w dniu urodzin wroga owego mężczyzny Rozumiem, że nie jest dla Ciebie problemem przedstawienie dowodów na datę urodzenia "wroga owego mężczyzny" ? Boże Narodzenie – Czyje to święto? Jak sama nazwa wskazuje.
===
Jestem katolikiem! |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta: Cytat: 1. Czy przez ten cytat chcesz powiedziec ze Jezus Chrystus urodzil sie 24 grudnia?... 2. Ze chr-janie od samego poczatku w tym dniu ubierali choinki i smazyli karpie? 3. choc nie wiem czy nie powinno byc 1. - "inny punkt widzenia: ".....analiza rzekomych podobieństw pomiędzy kultem Mitry a chrześcijaństwem ujawniła, że wszystkie te podobieństwa są czysto pozorne i opierają się na zbyt pobieżnej ocenie danych historycznych, dotyczących obu tych religii. Porównania te bardziej odwołują się do emocji niż intelektu, bowiem operują na poziomie pierwszych i pobieżnych skojarzeń, które najczęściej są złudne.[...] - to niby ma byc ta analiza niepozorna i niepobierznie opierajaca sie na danych historycznych, nie odwolujaca sie do emocji i pobierznych skojarzen?...
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Inny punkt widzenia: |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Tak, tak... zauwazylem link, ale to nadal niczego nie zmienia w mojej poprzedniej wypowiedzi.
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Co rok historia sie powtarza: |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by kobieta: Co rok historia sie powtarza: CzyKościołowi wolno było ustanowić święta Bożego Narodzenia? Skoro to zrobil... pytanie raczej czemu akorat w tym terminie i w jakim rzeczywiscie celu. Oddzielną sprawą jest to jak te święta zostają wypaczane i zawłaszczane przez ateizm. Z jednej strony - jaka miarka pozyczaja taka i oddaja... Jak sami zawlaszczali to wszystko bylo OK, a jak jemu "zawlaszczaja" to jest placz... Z drugiej strony - zobacz jak wspolczesne, nowo ustanowione swieta swieckie - tzw. panstwowe (dni wolne od pracy), dziwnym trafem zaczely sie zbiegac ze swietami KRK... przeca nie mozna bylo przepuscic tak dogodnej szansy na dodatkowe wydojenie wiernych (jak maja wolne od pracy, to zawsze wiecej z nich przyjdzie dac na tace, niz w swiateczny ale jednak pracujacy dzien)... Lenin dobrze wiedział Lenin wiecznie zywy... , że aby zniszczyć kościół lepiej nie prowadzić z nim otwartej walki. Skuteczniejsze jest wprowadzenie tam swoich ludzi i niszczenie go od środka ( od dawna tak robili komuniści w Ameryce) , a w ostatnich latach jest to szczególnie widoczne. W ostatnich latach, szczególnie widoczne jest jak od srodka Kosciol sam sie niszczy (piszac kosciol przez male K sugerujesz, ze masz na mysli budynek) - np. tuszujac wpadki swoich hierarchow... No ale na kogos trzeba zwalic wine - nie sadzilem tylko, ze nadal jeszcze odgrzewa sie do tego celu Lenina... Chrześcijanie żyjący na codzień z Chrystusem obchodzą te święta jak należy, ze skupieniem i równocześnie z radością - wraz z narodzeniem Jezusa ludzie mogą cieszyć się na obcowanie z Bogiem. I to tylko taki drobny szczegol, ze owe narodziny (wg wszelkich przeslanek) w rzeczywistosci wypadaly w zupelnie innym terminie... a ten nowo ustanowiwony, mial glownie za zadanie wyparcie wczesniejszych praktyk wyznaniowych (przy czym tzw. Boze Narodzenie wcale nie jest w tym przypadku odosobnione). Wybacz - ale jak dla mnie, dzien swiateczny ma honorowac pewne wydarzenie... a nie na odwrót.
===
||||||
|
|||||||
karolina |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/17/06 Postów:: 18 |
z checia się dołącze do uwag na swięta z bardzo ciekawej perspektywy kasjerki w hipermarkecie(czego to nie robi się dla pieniędzy... moj sklep przypomina świątynię konsumpcji z wszelkimi atrakcjami tj.darmowe zdjęcia z Mikołajem, nie chcę tutaj przyznawac całej racji Marksowi, ale jednak muszę troche.Widzę jak trudno jest odnaleźć Jezusa posród tylu wsapniałości do kupienia i jakie to niewdzięczne zajęcie być ich sprzedawcą i to jeszcze w niedzielę...
===
"Smutek mój odmieniles w taniec, moje łzy odmieniles w śmiech" |
||||||
|
|||||||
Ewa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1174 |
Ja tez Wam chce z serduszka zyczec Pogodnych Rodzinnych Pojednawczych Swiat Bozego Narodzenia, a ja mam taka jeszcze iskierke nadziejii, ze a moze NOZ Widelec!! sie wszystko odmieni... i zapanuje pokoj na ziemi! ze nie tylko przy stole wigilijnym u nas w domach ale tez przy stole wigilijnym "swiata"zapadna pokojowe uklady/umowy. Juz tak mam dosc tych wojen, nie wiem jak Wy...ale ja mam juz dosc!.Zycze Wam Pokoju i sobie tez.
===
Pokoj z Wami! |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Peace and love
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Jotep |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/02/06 Postów:: 18 |
Życzą sobie powodzenia ? Tak naprawdę to powodzenie jak bździna - tylko własna ładnie pachnie. |
||||||
|
|||||||
skans |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/11/07 Postów:: 95 |
Zycze Wszystkim Forumowiczom spokojnych, radosnych i rodzinnych swiat.
===
skans |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim zdrowych, wesołych i pełnych Miłości chwil, tak teraz i zawsze.
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
...Rowniez (tym razem w 2007 roku) zycze wszystkim udanego Godowego Swieta... Niech wam Bogówie sprzyjaja i obdarza Sporem w nadchodzacym 2008 roku...
===
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Spokojnych ale i pogodnych, spędzonych w przemiłej rodzinnej atmosferze świąt również i ja Wam życzę.
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/31/06 Postów:: 366 |
Kochani! |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by reguly: ...Rowniez (tym razem w 2007 roku) zycze wszystkim udanego Godowego Swieta... Niech wam Bogówie sprzyjaja i obdarza Sporem w nadchodzacym 2008 roku... Ja takich "świąt" nie obchodzę, wobec tego tego typu "życzenia" traktuję, przy najlepszych chęciach, za co najmniej nietakt.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by Rafi F:Ja takich "świąt" nie obchodzę, wobec tego tego typu "życzenia" traktuję, przy najlepszych chęciach, za co najmniej nietakt. Coz, jesli zyczenia osiagniecia dobrobytu w przyszlym roku odbierasz jako nietakt, to po prostu nie bierz ich do siebie (a swoja droga, ciekawe czy gdy ty, analogicznie skladasz zyczenia z okazji obchodzonych przez ciebie swiat, innym - nie bedacym w twoim systemie wyznaniowym, to także liczysz sie z podobnym odbiorem?)...
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Twoja ciekawość zaspokoję : nie składam życzeń bożonarodzeniowych znajomym Żydom, za to składam im życzenia z okazji Święta Chanuki i od wielu z nich dostaję życzenia z okazji Bożego Narodzenia.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Adrian Arkadiusz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/09/06 Postów:: 128 |
Na wstępię równiez wszystkim forumowiczom bez względu na wyznanie (równiez tym pogańskim) życzę zdrowych, prawdziwie radosnych i pełnych miłości oraz chwili zadumy Świąt Bożego Narodzenia. Abstrachując od tego czy Pan Jezus urodził się w tym terminie czy nie jest to tylko wspomnienie, pewnego rodzaju pamiątka wydarzenia, które odmieniło losy tego świata i ludzkości, wydarzenia w którym wielu ludzi (w tym ja) upatruje nowy początek (erę) historii ludzkości.
===
Umiemy już latać w powietrzu jak ptaki i pływać w wodzie jak ryby, ale nie znamy prostej sztuki życia razem jak bracia. autor: Martin Luther King |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,42 sekund
|
|
|
|