|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Gość forum: gosc |
|
||||||
|
|
||||||
|
|||||||
Gość forum: po co ci bierzmowanie |
|
||||||
|
facet odpusc sobie, nie musisz isc do bierzmowania.to nie jest sakrament...tzn jest ale w koscile kat.Bog nigdzie nie naucza,ze Duch Sw potrzebuje biskupa aby zstapic na chrzescijanina/Poczytaj Biblie, w szczegolnosci Dzieje Ap. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Pryszcz |
|
||||||
|
|
||||||
|
|||||||
Gość forum: Marta |
|
||||||
|
|
||||||
|
|||||||
Gość forum: odpowiedz na oskarzenie |
|
||||||
|
|
||||||
|
|||||||
Gość forum: pryszcz |
|
||||||
|
Kusiciel również posłużył się słowami Pisma św.przewrotnie je interpretując. |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Przypominam, że niniejsze forum znajdusie się na serwisie ekumenicznym więc tego typu uwagi (z każdej ze stron) są nie na miejscu. Kolejne komentarze o tego typu treści będą usuwane. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: do pryszcza |
|
||||||
|
wiesz pryszczu jaka jest roznica miedzy nami?ja przynajmniej wiem co piszessz a ty piszesz to co gdzies zaslyszales.Odpowiedz mi na jedno pytanie dlaczego Tradycja jest sprzeczna z objawionym przez Boga Slowem Bozeym?w razie sprzecznosci co wybierasz nauke ludzka czy boska? |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Ziomek z Bieguna Południowego |
|
||||||
|
[tekst usunięty zw wzgledu na naruszenie zasad publikacji w serwisie Kosciol.pl] |
||||||
|
|||||||
Adam Matras |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/19/04 Postów:: 17 |
Już sie przyzwyczaiłem do postawy ludzi głoszących nas tym forum oraz w komentarzach pewną nieniawiść wobec rzymskich katolików. swoją drogą, gdzie tu miłość o jaką prosił Jezus, Pan Kościoła. Pobrzmiewa tu cały czas stwirdzenie: "tylko my mamy prawdą", i to po obu stronach. Starożytne stwierdzenie, skąd inąd błedne i naginane, mniejsza o to, że poza Kosciolem nie ma zbawienia, można teraz sparafrazować do: w Kościele Rzymskim nie ma zbawienia, gdyż nie ma w nim Chrystusa. Gratuluję zobaczymy, co bedzie dalej....
===
w nawróceniu i spokoju leży wasze ocalenie... |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Maurycy |
|
||||||
|
Prawo powszechne Kościoła Katolickiego (Kodeks Prawa Kanonicznego z 1983 r. kan. 879 - 896) nie reguluje kwestii imienia kandydata do bierzmowania. Aby ważnie przyjąć sakrament bierzmowania nie jest konieczne przyjęcie imienia. Kwestię imienia podejmuje Instrukcja Konferencji Episkopatu Polski dotycząca sakramentu bierzmowania z 16 stycznia 1975 r., która nadal obowiązuje. Pkt. 11 tej instrukcji brzmi: Sakramentalna czynność namaszczania krzyżmem odbywa się w sposób podobny do dotychczasowego. Na podstawie starodawnego zwyczaju polskiego, kandydat może wybrać sobie patrona bierzmowania. Przed namaszczeniem należy podać biskupowi imię bierzmowanego oraz wręczyć kapłanowi asystującemu biskupowi kartkę z kancelarii parafialnej lub rektoralnej upoważniającą do przyjęcia sakramentu bierzmowania. Po wypowiedzeniu przez biskupa formuły sakramentalnej, bierzmowany odpowiada "Amen." Podczas namaszczania krzyżmem świętym, świadek trzyma prawą rękę na ramieniu bierzmowanego. Jest to jedyna podstawa prawna dotycząca tej sprawy i można sie na nią powołać. Uważam, ze proboszcz zamiast strofować kandydata powinien merytorycznie wyjaśnić sprawę. Nie wiem jakie imię wybrałeś, więc trudno mi zajać stanowisko. Jestem do dyspozycji i służę pomocą, proszę pisac na maila. Nie jest mi ten problem obcy, bo sam niegdyś podczas bierzmowania przyjałem imię "Mucjusz" i noszę je do dziś nawet w nicku maila. Mo patron jest zacny i sobie go cenię. |
||||||
|
|||||||
jonasz król |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/22/04 Postów:: 6 |
Re Bazyli.
===
Cor Iesu, desiderium collium aeternorum, miserere nobis! |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Jez.U.S. |
|
||||||
|
ja chciałbym dostać imie ABDUL MOHAMMED JABAR RAUF KAREEM ALL HEIL GOD |
||||||
|
|||||||
jonasz król |
|
||||||
A może byś to samo powiedział podczas najbliższej wizyty u swego lekarza. Choroba wcześniej wykryta może po terapii nie pozostawić śladu. Po nicku Twoim mam jednak nienajlepsze przeczucia, ale jak będziesz brał regularnie leki, to kto wie.
===
||||||
|
|||||||
Adam Matras |
|
||||||
bodajże Ireneusz powiedział: "Prawda jest symfoniczna",
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: Prawda |
|
||||||
|
do jonka,pryszcza i jezuity....Prawda jest w Jezusie.Koscuiol nie daje zbawienia,a jedynie Jezus!Jezuito-jesli czytasz Biblie powinienes to wiedziec.w dodatku zbawienie jest za darmo z łaski przez wiare! |
||||||
|
|||||||
koli |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/31/04 Postów:: 1 |
dziwne wkręty tu zauważam |
||||||
|
|||||||
Gość forum: do Koli |
|
||||||
|
moze rozwiniesz swoja mysl???? |
||||||
|
|||||||
jonasz król |
|
||||||
Bazyli - całą symfonię Prawdy masz w Kościele Katolickim, jakieś tam elementy prawdy(jako pozostałości doktryny katolickiej), są owszem w innych denominacjach, ale w połaczeniu z fałszem, tworzą jakiś kociokwik, o czym łatwo się przekonasz czytając tego "gościa", który szczerze myśli, że jest mądrzejszy od Ducha św.
===
||||||
|
|||||||
Joel |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/04/04 Postów:: 67 |
Jonku,
===
Joel |
||||||
|
|||||||
Adam Matras |
|
||||||
Quote by jonek: Bazyli - całą symfonię Prawdy masz w Kościele Katolickim, jakieś tam elementy prawdy(jako pozostałości doktryny katolickiej), są owszem w innych denominacjach, ale w połaczeniu z fałszem, tworzą jakiś kociokwik, o czym łatwo się przekonasz czytając tego "gościa", który szczerze myśli, że jest mądrzejszy od Ducha św. Cóż, jak do tego ma się nauka Vaticanum II? "Logos spermatikos" rozsiany po calym świecie... Hm, łatwo nam czasami o tym Soborze zapomnieć, paradoskalnie...Czyżby też i Kościół Prawosławny też głosił falszywą naukę? Ciekawe, wszak trzyma się On nauki Pierwszych Soborów... "Duch wieje kędy chce...", zatem...? Przynajmniej Bogu dzięki, że ta "symfonia prawdy" jest w Kościele Katolickim, zatem Katolickie Kościoły Wschodnie też w tym partycypują Co do kociokwiku, lekałbym się tak nazwać teologii innych chrześcijan... Adam Matras, jezuita
===
||||||
|
|||||||
Janusz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/25/04 Postów:: 16 |
Quote by Bazyli: Już sie przyzwyczaiłem do postawy ludzi głoszących nas tym forum oraz w komentarzach pewną nieniawiść wobec rzymskich katolików. swoją drogą, gdzie tu miłość o jaką prosił Jezus, Pan Kościoła. Pobrzmiewa tu cały czas stwirdzenie: "tylko my mamy prawdą", i to po obu stronach. Starożytne stwierdzenie, skąd inąd błedne i naginane, mniejsza o to, że poza Kosciolem nie ma zbawienia, można teraz sparafrazować do: w Kościele Rzymskim nie ma zbawienia, gdyż nie ma w nim Chrystusa. Gratuluję zobaczymy, co bedzie dalej.... pozdrawiam Adam Matras, jezuita Drogi Bazyli. Dziekuję za te słowa Myśle jednak, iz nie powiniśmy "przyzwyczajać się" do tych postaw. Łatwo wyrokowac, łatwo twierdzić, iz ma sie monopol na wiedzę... Ataki na katolików były zawsze i nie sądzę aby ustały. Wręcz przeciwnie.. Pozdrawiam Janusz
===
Wskaż mi przez Swego Ducha drogę, bym mógł dojść do prawdziwej jedności z Ojcem i Synem i bym umiał o niej mówić i dawać o niej świadectwo. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: ANIA |
|
||||||
|
Quote by pryszcz: Kusiciel również posłużył się słowami Pisma św.przewrotnie je interpretując. Druga część postu nie była do Ciebie tylko do gościa przygotuwującego się do Bierzmowania. Rzymski Katolik oprócz Pisma św. ma Tradycję- jest Nią nauka Apostołów przekazywana ustnie przez przepowiadanie i Sakramenty. Źródło mojej Wiary jest w Chrystusie poprzez Świętych Apostołów i Ich następców, żródło Twojej w Lutrze Marcinie renegacie, który złamał ślub czystości a na starość zapijał się, a który przewrotnie jak jego master interpretował Pismo św., jak również usuwając Święte księgi, które mu nie bardzo pasowały. I oto przykład katolickiego podejscia do bliźnich. Ja właśnie dlatego przeszłam na protestantyzm!!!!! |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Quote by ANIA: I oto przykład katolickiego podejscia do bliźnich. Ja właśnie dlatego przeszłam na protestantyzm!!!!! No to mogę Pani tylko współczuć motywacji . I jeszcze tak po cichutku podpowiem (również jako ex-katoliczka, obecnie w kościele protestanckim), że nie ma czym się chwalić. |
||||||
|
|||||||
Tadeusz Sołtys |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/02/04 Postów:: 60 |
nie zaprzeczę, byłem bierzmowany, wybrałem sobie imię Michał, ale dziś jestem niekatolikiem, więc czy ma to jakieś znaczenie? u nas w klasie był chłopak, który też wybrał sobie "egzotyczne" imię: Harwey i nikt mu tego nie zabronił; on jednak nie podchodził poważnie do bierzmowania, a zaraz po tym, jak biskup olejem pomazał jego czoło, zanim jeszcze wrócił do ławki ostentacyjnie zmazał znak ze swojego czoła
===
taDEUSz (heil Schindler!!) |
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/14/03 Postów:: 173 |
Ma to znaczenie, bo w razie konwersji sakrament ten nie może być już powtórzony. Jeśli sakrament był ważny, a przypuszczam, że był (o inną sytuację raczej trudno) to i tak będzie Pana do końca życia choćby w zakresie niemożności jego powtórzenia obowiązywał. Ma on znaczenie.
===
Kwiecie Karmelu, módl się za nami! |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Kamil_14 |
|
||||||
|
Ja chciałbym mieć imię Krystian ale nie wiem czy to jest imie jakiegoś świętego?! |
||||||
|
|||||||
bozst |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/07/05 Postów:: 5 |
Quote by Bazyli: "wiesz pryszczu jaka jest roznica miedzy nami?ja przynajmniej wiem co piszessz a ty piszesz to co gdzies zaslyszales.Odpowiedz mi na jedno pytanie dlaczego Tradycja jest sprzeczna z objawionym przez Boga Slowem Bozeym?" pytanie w jakich momentach jest sprzeczna, skad inąd Prawosławie opiera się na prawie takiej samej Tradycji. Na przykład tradycja czczenia obrazów i poddawania w ich niewolę narodu polskiego jest sprzeczne z tym co nakazuje Bóg w przykazaniach: "(3) Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! (4) Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. (6) Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań." (Ks. Wyjścia 20:3-6, Biblia Tysiąclecia) Dlaczego więc czci się Maryję i jej obrazy bardziej niż Boga. Czy to jest wg Ciebie dobra tradycja? Quote by Bazyli: Dalej, co powstało wcześniej: Pismo świete, czy Tradycja. Wydaje mi się, że najpierw był przekaz ustny (czyli Tradycja), któy potem został spisany (czyli Pismo święte) To nie ma znaczenia co powstało wcześniej. Dla mnie (i nie tylko) ważniejsze jest słowo Boże, a nie tradycja, która jest dziełem ludzi. Natomiast u katolików słowo Boże jest na marginesie. Quote by Bazyli: rzymokatolicy także czytają Słowo Boże, przynajmniej ja... Ogromna rzesza katolików nie czyta słowa Bożego, Ty jesteś wyjątkiem. W koście nie zachęca się do myślenia, do czytania słowa Bożego, bo wygodna jest postawa potulnego słuchacza, który bezkrytycznie przyjmuje wszystko co płynie z ust księży. Przykre jest to, że księża używają przekleństw (w przytoczonym przykładzie) i nie wszyscy z nich są wzorem do naśladowania. |
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/14/03 Postów:: 173 |
Dlaczego więc czci się Maryję i jej obrazy bardziej niż Boga. Czy to jest wg Ciebie dobra tradycja? To jest kłamstwo. Tak się nie robi i obawiam się, że Pan o tym doskonale wie. W KK prosi się jedynie o wstawiennictwo świętych czy NMP, aby Oni wypraszali nam łaski u Pana naszego. Tak samo jak niczym złym nie jest poprosić kogoś o modlitwę w jakiejś intencji. Pośrednictwo świętych nie jest koniecznie. Nie spotkałem jeszcze katolika któryby nigdy nie modlił się do Pana naszego bezpośrednio. Byłby to jakiś absurd. "(3) Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Absolutnie bez związku! Żaden rozsądny protestant niewykazuje różnicy nigdy w ten sposób, bo to dowodzi daleko posuniętej ignorancji. Obawiam się, że zawinionej. Nigdy w KK nie czci się świętych jak bogów a oddawanie im takiej czci samo w sobie jest herezją. Jak wyżej prosi się ich o wstawiennictwo do Boga. Jedynego Boga (oczywiscie jedynego w Trójcy Świętej).
===
Kwiecie Karmelu, módl się za nami! |
||||||
|
|||||||
free |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/10/05 Postów:: 12 |
porozmawiaj z innymi ksiezami co o tym sadza, a po za tym pamietaj - ksioadz nie moze sie nie zgodzic na jakies imie - nie ma prawa (no chyba ze nie jest to imie swietego ale pewna nie jestem). A swoja drogą co to za imie????
===
A ja i tak Was, kochani ludzie, kocham :] |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,14 sekund
|
|
|
|