|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Kochani.
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
Widzisz Piorze, tylko ze nie zawsze Kosciol Rzymski tak nauczal. Juz wielokrotnie przypominana przeze mnie bulla papieza Bonifacego VIII "Unam sanctam" ktora rozumiala dokladnie innaczej twierdzenie Cypriana ze "Extra Ecclesia nulla Salus":
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Adrian Arkadiusz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/09/06 Postów:: 128 |
od Soboru II KrK tak rzeczywiście twierdzi, ale kiedys mówił niestety zupełnie inaczej i słowo luteranin czy kalwinista było uważane wśród hierarchii za najgorsza obelgę.
===
Umiemy już latać w powietrzu jak ptaki i pływać w wodzie jak ryby, ale nie znamy prostej sztuki życia razem jak bracia. autor: Martin Luther King |
||||||
|
|||||||
Raf |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/19/06 Postów:: 140 |
Masz rację, Piotrze.
===
"Wszystkie przenośnie są imionami dobra i zła: nie przemawiają one, przyzywają tylko. Głupcem ten, kto chce od nich wiedzy." Tako rzecze Zaratustra (Nietzsche) |
||||||
|
|||||||
Uczen_Jezusa |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/12/06 Postów:: 13 |
Ja spotkałem protestantów |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Hermes, Gaiger
===
||||||
|
|||||||
Uczen_Jezusa |
|
||||||
Protestanci ktorych spotkalem w zyciu |
||||||
|
|||||||
Raf |
|
||||||
Quote by Uczen_Jezusa: Ja spotkałem protestantów ktorzy uwazali ze sa z jednozbawczego kosciola ze tylko oni interpretuja własciwie biblię a katolikow nazywali slugami diabła Ja też takich spotkałem, notabene nie tylko o katolikach byli skłonni tak mówić, ale o wszystkich chrześcijanach, którzy się z nimi nie zgadzali. Pozdrawiam. Raf
===
"Wszystkie przenośnie są imionami dobra i zła: nie przemawiają one, przyzywają tylko. Głupcem ten, kto chce od nich wiedzy." Tako rzecze Zaratustra (Nietzsche) |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Monopol na zbawienie może mieć każdy - wystarczy uwierzyć.
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
Raf |
|
||||||
Quote by Gocek: Monopol na zbawienie może mieć każdy - wystarczy uwierzyć. Bardzo błyskotliwe i trafne spostrzeżenie. Pozdrawiam. Raf
===
||||||
|
|||||||
coso |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/06 Postów:: 189 |
Jedno jest pewne buddysci, hindusi i krishnici pojda do piekla. |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Quote by coso: Jedno jest pewne buddysci, hindusi i krishnici pojda do piekla. Dla Ciebie to piekło, ale dla nich to nirwana
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Quote by Rafamael: Może warto też byłoby przytoczyć inne dokumenty tego soboru odnoszące się do wiar pozachrzecijańskich i możliwości uzyskania zbawienia przez ich wyznawców. Nie ma takiej potrzeby. W tym krótkim tekście masz ich też ujętych jako trzecia zaś bardzo liczna grupa – to tzw. przyporządkowani do Ludu Bożego. Jeżeli się mylę, poprawUjcie mnie
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
A zresztą, jak już to już. Oto kto dokładnie należy do tej trzeciej grupy. Quote by coso: Jedno jest pewne buddysci, hindusi i krishnici pojda do piekla jak przeczytałeś powyższe, to zaniechaj proszę takich stwierdzeń!
===
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Quote by Uczen_Jezusa: Protestanci ktorych spotkalem w zyciu mowili mi ze ani katolicy ani prawoslawni ani anglikanie nie są prawdziwymi biblijnymi chrzescijanami wiec nie bedą zbawieni Jestem protestantką. Baptystką gwoli ścisłości. Od 3,5 roku prowadzę ten serwis. Mój pogląd na zbawienie katolików (i wszystkich innych) wyraża anegota zamieszczona tu: http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=10&showtopic=1501 , zresztą jako odpowiedź na post katolika, który z radością cytował jak to innowiercy są Bożnice Szatańskie. O moim praktycznym stosunku do zbawienia katolików niech powiedzą coś znający mnie katolicy. Upraszam o niewrzucanie wszystkich protestantów do jednego worka, tak jak Ty zapewne nie chcesz żeby czyniono wobec katolików. |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Quote by hermes:Stad zarzucanie Kosciolowi Rzymskiemu takiego ekskluzywizmu zbawczego nie do konca jest takie glupie. Zwlaszca ze czesto katoliccy tradycjonalisci nauczanie SWII biora sobie za nic. Bo SW II nie nauczał nieomylnie. Zaś to, że poza Kościołem nie ma zbawienia orzekł Sobór Florencki. Jednak należy zrozumieć tą naukę. Zbawiony poza Kościołem może być ktoś, kto nie mógł poznać jego nauk, np. buszmeni z Amazonii, do których jeszcze nikt nie dotarł. Ale ktoś, kto zna katolicyzm i walczy z nim nie może być zbawiony. Tak to tłumaczył wykładowca na PFT na wykładzie, na którym byłem.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Pruski Wołyniak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/05/04 Postów:: 31 |
Quote by mateuszwroc: Ale ktoś, kto zna katolicyzm i walczy z nim nie może być zbawiony. Tak to tłumaczył wykładowca na PFT na wykładzie, na którym byłem. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że Słowo Boże i obecny w Nim Jezus Chrystus musi przegrać w zderzeniu z takim autorytetem...
===
"Ein feste Burg ist unser Gott" |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Quote by mateuszwroc:Ale ktoś, kto zna katolicyzm i walczy z nim nie może być zbawiony Mateusz, i w drugą stronę też, nie zapominaj. Quote by Pruski Wołyniak: "Ein feste Burg ist unser Gott" nie, żeby to była ironia, z dobrego serca mówię: masz błąd w podpisie - powinno być eine a nie "ein" - mówi ci to katolik-germanista
===
||||||
|
|||||||
Pruski Wołyniak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/05/04 Postów:: 31 |
Quote by piotr.: Quote by Pruski Wołyniak: "Ein feste Burg ist unser Gott" nie, żeby to była ironia, z dobrego serca mówię: masz błąd w podpisie - powinno być eine a nie "ein" - mówi ci to katolik-germanista Nie, żeby to była ironia, z dobrego serca mówię: złóż kondolencje swoim wykładowcom języka niemieckiego z powodu poziomu studiów. I sprawdź, jak brzmi incipit tego chorału w oryginale Lutrowym (chyba na germanistyce coś mówią o Reformacji? Jeśli nie, to złóż im jeszcze jedne kondolencje z powodu indolencji) - mówi ci to pruski luteranin Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za dobre chęci
===
"Ein feste Burg ist unser Gott" |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Wtrącę swoje trzy grosze, Burg jest rodzaju żeńskiego, czyli die Burg, co oznacza ze powinno być "eine feste Burg ist unser Got" być może za Lutra nie zwracano uwagi na DER DIE DASY. A jezeli chodzi o zbawienie, to uwazam że ludzie są zabawni z tym przyznawaniem innym, lub odmawianiem Zbawienia. CZy nie jest to czasem wchodzenie w kompetencje Boga i grzech pychy, o ile wiem nie powinniśmy się odważać na sądzenie nikogo i mierzenie kogokolwiek "łokciem" gdyz wówczas tak samo będziemy sądzeni i tak samo nam odmierzą.matejanka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Uczen_Jezusa |
|
||||||
Nie wiem dlaczego protestanci czepiają sie KK |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by Admin: http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=10&showtopic=1501 Piekna anegdotka. Podpisuje sie rekami i nogami pod tym co jest tam napisane... PS CHyba jestem protestantem, wiec Uczniu Jezusa nie wiem dlaczego uwazasz, ze sie czepiamy
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/13/05 Postów:: 196 |
Quote by Uczen_Jezusa: Nie wiem dlaczego protestanci czepiają sie KK Nie wiem dlaczego katolicy czepiają sie protestantów... Człowieku, tzw. Wolne Kościoły (a to ich strony i poglądy bez przerwy tu prezentujesz) to same obrzeża chrześcijaństwa - czasami nawet wypadają poza nawias. Oni sami chętnie zaliczają sie do protestantów, ale w rzeczywistości często nie wywodzą sie z Reformacji (ani nawet z tzw. II Reformacji). Słowo "protestanci" w oryginale dotyczyło luteran, potem wyznań okreslanych dzis mianem ewangelickich. A teraz wrzuca się tam wszystko co ma coś wspólnego z chrześcijaństwem zachodnim, a jednocześnie nie jest katolickie. Słyszałem już nawet, że ŚJ to protestanci...
===
"Obyś był zimny albo gorący! A tak, żeś letni, (...) wypluję cię z ust moich." (Obj. 3, 15-16) |
||||||
|
|||||||
weronkaka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/05/06 Postów:: 33 |
Quote by mateuszwroc: Tak to tłumaczył wykładowca na PFT na wykładzie, na którym byłem. mateusz, wykładowcy na pft nie są skarbnicą wiedzy i mądrości wszelakiej. na innym wykładzie usłyszałbyś pewnie, że ukraińcy mają 3 ręce...
===
Wiara jest także, jeżeli ktoś zrani nogę kamieniem i wie, że kamienie są po to, żeby nogi nam raniły. |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
Quote by Uczen_Jezusa: Nie wiem dlaczego protestanci czepiają sie KK wysuwajac taki argument Poniewaz wielokrotnie slyszalem z ust protestantow ze tylko oni są zabwieni i jedynie odczytuja biblie Kosciol ktolicki nie jest kosciolem tylko instytucją lub organizacją a katolicy to nie chrzescijanie Temat ten jest następną agresywną probą pokazania ze tak jest Przykład http://www.justforcatholics.org/pl.htm http://www.alberto.pl/darmo.php Twoj wspolwyznawca katolik napisal: "Przed chwilą przeczytałem fragment dzieła pt. "O KOŚCIELE PRAWDZIWYM PANA CHRYSTUSOWYM Iż zbory Ewangelików dzisiejszych, Lutrów, Kalwinów, Nowokrzczeńców, i innych Sektarzów, nie są Kościoły Pana Chrystusowe, ale Bożnice Szatańskie." Bardzo spodobał mi się język i argumentacja." Ale to jak rozumiem ci nie przeszkadza. Jak kali krasc krowe to dobrze ale jak kalemu krasc krowe to zle!
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
Quote by mateuszwroc: Bo SW II nie nauczał nieomylnie. I dlatego ludzie odrzucajacy nauke SWII sa z Kosciola Rzymsko-Katolickiego usunieci. Zaś to, że poza Kościołem nie ma zbawienia orzekł Sobór Florencki. Jednak należy zrozumieć tą naukę. Zbawiony poza Kościołem może być ktoś, kto nie mógł poznać jego nauk, np. buszmeni z Amazonii, do których jeszcze nikt nie dotarł. Ale ktoś, kto zna katolicyzm i walczy z nim nie może być zbawiony. Tak to tłumaczył wykładowca na PFT na wykładzie, na którym byłem. Zostaje jeszcze jedna grupa - wrecz najwazniejsza i najwieksza - ktorej nie wymieniles, ale ktora jest w twoim czarno-bialym swiecie nie do pojecia. Mianowicie ludzi ktorzy znaja katolicyzm, lecz wyznaja protestatyzm/prawoslawie. To wlasnie o nich mowi glownie Dekret o Ekumenizmie z SWII i encyklika JP2 - Ut unum sint.
===
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Przypomnę jedynie, że Sobór Florencki był przed Soborem Watykańskim II. SW II musiał być w zgodzie z poprzednią nauką, a że w paru punktach nie jest...
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
LuterAnka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/30/05 Postów:: 87 |
Quote by Pruski Wołyniak: Quote by piotr.: Quote by Pruski Wołyniak: "Ein feste Burg ist unser Gott" nie, żeby to była ironia, z dobrego serca mówię: masz błąd w podpisie - powinno być eine a nie "ein" - mówi ci to katolik-germanista Nie, żeby to była ironia, z dobrego serca mówię: złóż kondolencje swoim wykładowcom języka niemieckiego z powodu poziomu studiów. I sprawdź, jak brzmi incipit tego chorału w oryginale Lutrowym (chyba na germanistyce coś mówią o Reformacji? Jeśli nie, to złóż im jeszcze jedne kondolencje z powodu indolencji) - mówi ci to pruski luteranin Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za dobre chęci Nie, żeby to była ironia Faktycznie słowo Burg jest rodzaju żeńskiego, a więc powinno być Eine feste Burg. W oryginale Lutrowym nie jest ani Ein feste Burg, ani Eine feste Burg, a Ein' feste Burg i tak jest również poprawnie, bo apostrof zastępuje tutaj e. I mówi wam to luteranka-germanistka |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
Quote by mateuszwroc: Przypomnę jedynie, że Sobór Florencki był przed Soborem Watykańskim II. SW II musiał być w zgodzie z poprzednią nauką, a że w paru punktach nie jest... Ale ciebie nikt nie pyta o zdanie w kwesti zgodnosci. Nie jestes zadnym papiezem zeby sie wypowiadac, masz sie sluchac i wsio. To co teraz napisales - to wyglada ze zacznynasz myslec jak Luter - ktorego uwazasz za diabla o ile dobrze pamietam - wiec sie powaznie zastanow jakiego ty chcesz byc wyznania ?
===
||||||
|
|||||||
Raf |
|
||||||
Quote by Admin: Quote by Uczen_Jezusa: Protestanci ktorych spotkalem w zyciu mowili mi ze ani katolicy ani prawoslawni ani anglikanie nie są prawdziwymi biblijnymi chrzescijanami wiec nie bedą zbawieni Jestem protestantką. Baptystką gwoli ścisłości. Od 3,5 roku prowadzę ten serwis. Mój pogląd na zbawienie katolików (i wszystkich innych) wyraża anegota zamieszczona tu: http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=10&showtopic=1501 , zresztą jako odpowiedź na post katolika, który z radością cytował jak to innowiercy są Bożnice Szatańskie. O moim praktycznym stosunku do zbawienia katolików niech powiedzą coś znający mnie katolicy. Upraszam o niewrzucanie wszystkich protestantów do jednego worka, tak jak Ty zapewne nie chcesz żeby czyniono wobec katolików. Otóż to! Protestanci są bardzo, ale to bardzo niejednolitą grupą i zupełnie inne stanowisko zaprezentuje luteranin czy zwolennik Kalwina, inne anglikanin, a jeszcze inne np. członek któregoś z wolnych kościołów ewangelicznych. Gwoli ścisłości trzeba wspomnieć, że i sami baptyści są ruchem bardzo niejednolitym. W Polsce poza działającym na bazie ustawy Kościołem Chrześcijan Baptystów, są jeszcze inne, mniej liczne wspólnoty tego rodzaju. W USA ten podział jest jeszcze bardziej wyraźny. Miałem kiedyś okazję rozmawiać z baptystą (nie pamiętam już, którego odłamu), który przekonywał mnie, iż zreformowany kościół baptystów w USA nie ma nic wspólnego z prawdziwym baptyzmem, ponieważ... dopuszcza możliwość teorii ewolucji, nie jest fundamentalistyczny (sic!), a także pozwala swoim wiernym i duchownym na wstępowanie w szeregi masonerii. A co do katolików, to w całej tej dyskusji operuje się pewnymi skrótami. Katolicy w szerszym rozumieniu to nie tylko Kościół Rzymski, ale również Kościół Polskokatolicki, Kościół Starokatolicki, Kościół Starokatolicki Mariawitów, Kościół Katolicki Mariawitów (gdzie kobiety są kapłankami) itp. Pozdrawiam. Raf
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,34 sekund
|
|
|
|