|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Tadeusz Sołtys |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/02/04 Postów:: 60 |
nieprawidłowość celibatu katolickiego widać jak na dłoni, gdy się czyta Pismo Święte; czytamy w pierwszym liście do Tymoteusza: "Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony..." czy też: "Diakoni niech będą mężami jednej żony..."; druga sprawa to to, że kobiety mogą być diakonisami, gdyż w zakończeniu listu do Rzymian autor wspomina o diakonisie zboru w Kenchreach - Febie; kolejny katolicki błąd to tytuł papieski "ojciec święty"; moim zdaniem to uzurpacja tytułu, jaki należy się Bogu Ojcu; JEZUS nauczał: "nikogo na ziemi nie nazywajcie swoim ojcem", a w Objawieniu Jana jest o Bogu (Panu): "bo ty jedynie jesteś święty"; jeśli chodzi o kult maryi, to można przeczytać 44. rozdział księgi proroka Jeremiasza, gdzie jest mowa o kulcie "królowej nieba"
===
taDEUSz (heil Schindler!!) |
||||||
|
|||||||
Gość forum: mateuszj |
|
||||||
|
Tam na górze strony jest napisane: Ekumenizm, chrześcijaństwo religia-ekumeniczny serwis informacyjny. Nie mam nic przeciwko apologetyce, ale nie sądze, żeby to forum bylo najlepszym miejscem. Polecam katolik.pl i inne, jest duzo miejsc w sieci, gdzie na bardzo wysokim poziomie(merytorycznym, nie kulturalnym podyskutujesz o tych rzeczach. Ze swojej strony moge powiedziec, ze stracilem kupe czasu zajmujac sie nieprawidlowosciami w roznych doktrynach, czytajac o ewolucji itd, bla bla bla. Stracilem jakas 1/4 moje chrzescijanskiego zycia na takie sprawy. I dzisiaj na to patrzac, moge powiedziec, ze to byl ogromny blad, bo zamiast szukac Jezusa i budowac moja wiare, to zajmowalem sie "basniami". |
||||||
|
|||||||
Joel |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/04/04 Postów:: 67 |
A wiesz,ze wczoraj tez czytalem Jeremiasza i tes mi sie fragmnet nasunal o krolwej Niebios o nierzadzie czynionym na wzgorzach i pod drzewami,czyli to wszystko co symbolizuje kult Ishtar (Ashery),a w obecnych czasach tzw."Amtki Boskiej",ale masz racje lepiej podyskutuj o tym na katolik.pl choc watpie aby to cos ci dalo.Jak sie Bog nie dotkni emy nic nie mozemy uczynic.Najwyzej glosci ewangelie Jezusa. Quote by asmoDEUSz: nieprawidłowość celibatu katolickiego widać jak na dłoni, gdy się czyta Pismo Święte; czytamy w pierwszym liście do Tymoteusza: "Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony..." czy też: "Diakoni niech będą mężami jednej żony..."; druga sprawa to to, że kobiety mogą być diakonisami, gdyż w zakończeniu listu do Rzymian autor wspomina o diakonisie zboru w Kenchreach - Febie; kolejny katolicki błąd to tytuł papieski "ojciec święty"; moim zdaniem to uzurpacja tytułu, jaki należy się Bogu Ojcu; JEZUS nauczał: "nikogo na ziemi nie nazywajcie swoim ojcem", a w Objawieniu Jana jest o Bogu (Panu): "bo ty jedynie jesteś święty"; jeśli chodzi o kult maryi, to można przeczytać 44. rozdział księgi proroka Jeremiasza, gdzie jest mowa o kulcie "królowej nieba"
===
Joel |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/07/03 Postów:: 294 |
Wiele tomów już napisano na ten temat, który asmodeuszu (asmodeusz znaczy tyle co diabeł, rozbijający małżeństwa i zawiązujący stosunki nieprawne )poruszasz. Czemu więc miałoby słuzyć polemizowanie z Tobą. Może gdy faktycznie szukasz na nie odpowiedzi warto wpisać w jakiejkolwiek przeglądarce HASŁA i przeczytać (może doczytać) i poznać stanowisko reprezentowane przez KRK i wtedy włączyć się do rzeczowej dyskusji.
===
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/05 Postów:: 1395 |
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/03 Postów:: 184 |
Czasmi mam wrażenie, że Kościół rzymskokatolicki jest takim "chłopczykiem do bicia". nie jestem (już) katolikiem i nie mam zamiaru wracać do tego Kościoła, ale czasami jest mi żal Katolików. Nawet w moim ulubionym "kosciol.pl" bije sie w KRK jak w przysłowiowy "kaczy kuper". Więcej o sobie, swoich Kościołach, o swoim świadectwie, bez konfrontacji - proszę
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/26/03 Postów:: 1153 |
Quote by opin: Czasmi mam wrażenie, że Kościół rzymskokatolicki jest takim "chłopczykiem do bicia". nie jestem (już) katolikiem i nie mam zamiaru wracać do tego Kościoła, ale czasami jest mi żal Katolików. Nawet w moim ulubionym "kosciol.pl" bije sie w KRK jak w przysłowiowy "kaczy kuper". Więcej o sobie, swoich Kościołach, o swoim świadectwie, bez konfrontacji - proszę Zgadzam się z powyższym
===
Kto umie czynić dobrze, a nie czyni, dopuszcza się grzechu. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,07 sekund
|
|
|
|