|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
juliette |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/22/06 Postów:: 38 |
Mili Państwo, kilka dni temu rozpoczęłam tu dyskusję na temat aborcji, którą proponuję zakończyć, gdyż do nieczego kontruktywnego nie doszliśmy. Teraz chcę napisać o innej kwestii – przeczytanie zajmie tylko kilka minut. Proszę wybaczyć Przepraszam Proszę Czy mogę A Wy odpisywaliście: Nie masz 20 lat prawda?? Mam 26. Pan, zgodnie z własnymi słowami w opisie, jest „Wiecznym studentem WPiA” a ja zdążyłam już ukończyć antropologie + filozofię a teraz walczę o „dr” przed nazwiskiem w zakładzie logiki, więc skąd ta pogarda? Za co Pan mną gardzi i dlaczego, skoro nazywa się „Chrześcijaninem ewangelicznym”? Ten argument jest głupi i bezpodstawny. Cienko jak na logika... Czai Pani?? A jak tego pojąć nie możesz, to sięgnij po podręcznik do medycyny, albo żeby było Ci łatwiej zrozumieć obejrzyj sobie serial dla dzieci "Było sobie życie". Nie omieszkam zaprosić Szanownych Panów na obronę rozprawy doktorskiej. Ostatni cytat pochodzi od osoby, która zamieściła w opisie: „Za prawdziwych Chrześcijan uważam osoby, które przyjęły chrzest z zachowaniem formuły trynitarnej i odznaczają się miłością do bliźniego. Cenię sobie zrozumienie moich poglądów i zawsze staram się zrozumieć inne.” Dlaczego kiedy napisałam do Pana Jakuba, że mnie zasmucił – nie przeprosił tylko zamilknął? Dlaczego kiedy Belle Star napisał (lub napisała – proszę się nie gniewać, niestety nie znam płci) „Dlaczego ją obrażasz zamiast dyskutować?” odpowiedzi też nie było? Skąd w Was tyle nienawiści, tyle jadu? Przecież to forum kosciol.pl, a nie forum popis_chamstwa_wszelakiego.pl Nie rozumiecie mnie, ale to nie znaczy, że jestem głupia. Wychodzicie z założenia, że mądry nie rozumie głupiego – zastanówcie się chwile, naprawdę nie chce nikogo obrażać, ale zazwyczaj bywa odwrotnie. Wiecie do czego doprowadziła taka nietolerancja w kościele Katolickim? Do inkwizycji i stosów w całej Europie. I zalogujcie na forum ateista.pl – możecie tam napisać nawet, że mieliście objawienie – nikt Was nie obrazi. Najwyżej odpowie, że na tym forum są osoby o poglądach takich a takich i w tym konkretnym temacie nie potrafią się wypowiedzieć. A wiecie, że na forum satan.pl stosuje się netykietę i że za takie odpowiedzi po prostu by Was wyrzucono? A tam są ludzie, którzy nie uznają pojęcia grzechu. A tutaj wszyscy znają drugą część przykazania miłości. I co z tego, że znają? Dlatego też reasumując – zawiodłam się i tyle. A wszystkim, które byli dla mnie mili oraz odpowiadały na pytania grzecznie życzę wszystkiego dobrego i dziękuje. Miło było Was poznać!
===
odi profanum vulgus et arceo |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Wydaje mi się, że nie ma pani racji osądzając ludzi po fragmentach wypowiedzi wyrwanych z kontekstu. |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/18/05 Postów:: 577 |
Aaaaaaa, następczyni MarcinaW! |
||||||
|
|||||||
Marta Nazarczuk-Błońska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/28/03 Postów:: 203 |
Powodzenia na obronie! Zaintrygowała mnie Pani chęcią kontaktu ze mną. Czekam zatem na mail.
===
Marta NB |
||||||
|
|||||||
Belle Star |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
W tym kraju to normalne. Organizacje młodzieżowe powołujące się na patriotyzm i wiarę katolicką rzucają kamienie i obelgi w stronę pokojowych demonstracji. I nie ważne czy demonstrują geje, czy ekolodzy. Jezus nie pozwolił ukamieniować nawet nierządnicy. I gdzie jest ta ich wiara? To samo nasz szanowny prezydent, który tak chętnie fotografuje się podczas Mszy Świętej i deklaruje się jako katolik, dlaczego więc jest za karą śmierci? Wiem że trochę odeszłam od tematu pisząc o politykach ale to było moje pierwsze skojarzenie. |
||||||
|
|||||||
allygator |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/05/06 Postów:: 157 |
Quote by juliette: Mili Państwo, kilka dni temu rozpoczęłam tu dyskusję na temat aborcji, którą proponuję zakończyć, gdyż do nieczego kontruktywnego nie doszliśmy. Teraz chcę napisać o innej kwestii – przeczytanie zajmie tylko kilka minut.
Ja pisałam do Was: Proszę wybaczyć Przepraszam Proszę Czy mogę A Wy odpisywaliście: Nie masz 20 lat prawda?? Mam 26. Pan, zgodnie z własnymi słowami w opisie, jest „Wiecznym studentem WPiA” a ja zdążyłam już ukończyć antropologie + filozofię a teraz walczę o „dr” przed nazwiskiem w zakładzie logiki, więc skąd ta pogarda? Za co Pan mną gardzi i dlaczego, skoro nazywa się „Chrześcijaninem ewangelicznym”? Ten argument jest głupi i bezpodstawny. Cienko jak na logika... Czai Pani?? A jak tego pojąć nie możesz, to sięgnij po podręcznik do medycyny, albo żeby było Ci łatwiej zrozumieć obejrzyj sobie serial dla dzieci "Było sobie życie". Nie omieszkam zaprosić Szanownych Panów na obronę rozprawy doktorskiej. Ostatni cytat pochodzi od osoby, która zamieściła w opisie: „Za prawdziwych Chrześcijan uważam osoby, które przyjęły chrzest z zachowaniem formuły trynitarnej i odznaczają się miłością do bliźniego. Cenię sobie zrozumienie moich poglądów i zawsze staram się zrozumieć inne.” Dlaczego kiedy napisałam do Pana Jakuba, że mnie zasmucił – nie przeprosił tylko zamilknął? Dlaczego kiedy Belle Star napisał (lub napisała – proszę się nie gniewać, niestety nie znam płci) „Dlaczego ją obrażasz zamiast dyskutować?” odpowiedzi też nie było? Skąd w Was tyle nienawiści, tyle jadu? Przecież to forum kosciol.pl, a nie forum popis_chamstwa_wszelakiego.pl Nie rozumiecie mnie, ale to nie znaczy, że jestem głupia. Wychodzicie z założenia, że mądry nie rozumie głupiego – zastanówcie się chwile, naprawdę nie chce nikogo obrażać, ale zazwyczaj bywa odwrotnie. Wiecie do czego doprowadziła taka nietolerancja w kościele Katolickim? Do inkwizycji i stosów w całej Europie. I zalogujcie na forum ateista.pl – możecie tam napisać nawet, że mieliście objawienie – nikt Was nie obrazi. Najwyżej odpowie, że na tym forum są osoby o poglądach takich a takich i w tym konkretnym temacie nie potrafią się wypowiedzieć. A wiecie, że na forum satan.pl stosuje się netykietę i że za takie odpowiedzi po prostu by Was wyrzucono? A tam są ludzie, którzy nie uznają pojęcia grzechu. A tutaj wszyscy znają drugą część przykazania miłości. I co z tego, że znają? Dlatego też reasumując – zawiodłam się i tyle. A wszystkim, które byli dla mnie mili oraz odpowiadały na pytania grzecznie życzę wszystkiego dobrego i dziękuje. Miło było Was poznać! |
||||||
|
|||||||
allygator |
|
||||||
Juliette (pozwolisz, że będę się zwracać do Ciebie na ty...), uważam że przesadzasz. Nikt tu nikogo nie kamienuje, nie nienawidzi. Co najwyżej niektórzy prowadzą dyskusję żywo i emocjonalnie, starając się przekazać swoje racje. Co więcej, wiele osób zaznaczyło, iż nie wiadomo dokładnie, kiedy zaczyna się życie (i dlatego trzeba uważać), nikt więc nie twierdzi, że jesteś głupia i Cię nie potępia. A temat był dość gorący, stąd chyba zrozumiałe są emocje, które dyskusji towarzyszyły. |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Dokończenie myśli: |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
Często bywa tak, że wypowiedz pisana bywa niezrozumiana na necie. Tzn. na żywo możnaby użyć słów o wiele 'twardszych' które przyjęte by były z usmiechem, a tutaj czasami trudno 'odczuć' prawdziwą intencję.
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
Juliette, ale chyba nie zamierzasz opuszcać forum, co?!
===
||||||
|
|||||||
milka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
juliette, jakub mod, potraktowal cie z najwieksza miloscia, on w taki sposob miluje bliznich. a po co ma przepraszac skoro on w taki sposob okazuje milosc? ma za milosc przepraszac? obsypano cie, hehehe, komplementami! |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
juliette |
|
||||||
Hmmm... a jeśli wszystkie moje wypowiedzi będą z punktu widzenia: naukowca/ racjonalisty/ agnostyka, jeśli będę zadawać trudne pytania, poruszać kontrowersyjne, niemiłe dla katolików tematy, jeśli nie będę przyjmować tez nie popartych argumentami empirycznie weryfikowalnymi, to w życiu się nie zgodzimy i będziemy sobie tylko nawzajem szarpać nerwy.
===
||||||
|
|||||||
allygator |
|
||||||
Quote by juliette: jeśli będę poruszać kontrowersyjne, niemiłe dla katolików tematy Tego akurat na tym forum nie brakuje, w końcu nie jest to serwis rzymsko-katolicki =) Juliette, miałaś takiego fajnego avatara... |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
To nie my się mamy zastanowić, tylko Ty.
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
Dla katolika nie powinno być niemiłych tematów.
===
||||||
|
|||||||
juliette |
|
||||||
Juliette, miałaś takiego fajnego avatara... Dziękuję, a ten jest „nie fajny?” ej, to moje zdjęcie...
===
||||||
|
|||||||
allygator |
|
||||||
Tamten był dla mnie jakoś bardziej inspirujący =) Anyway.. z niecierpliwością czekam na kontrowersyjne posty Twojego autorstwa =) |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
Juliette, z racji tego ze nie mam czasu czytac wszytskiego na forum - bo jest po prostu tego duzo, a ja mam co innego tez do roboty to jezeli masz ochote to mozemy porozmawiac prywatnie - mejlowo lub gadu-gadowo. Napewno nie jestem osoba ktora wszytsko wie, ale jezeli moze bede umial pomoc, a chyba tego poszukujesz na forum. Jezeli masz wiec ochote to odezwij sie (moj gg jest w profilu jak klikniesz na "hermes", jest tam tez opcja wyslij mejla). Pozdrawiam, zyczac Bozej opieki.
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Czuje sie wywolany do tablicy... No wiec... Zeby nie poczula sie Pani urazona to powiem najdelikatniej... Nie brzmi Pani na 26 lat. No z cala pewnoscia nie na osoba, ktora potrafi w sposob roztropny bronic swoich racjii...Zdradza Pania jedynie rozbudowany aparat pojeciowy, za ktorym skrywa Pani swoj brak kompetencji do argumentowania przed uniwersalnym audytorium... Wieczorem odniose sie do Pani odpowiedzi w temacie, w ktorym zetknelismy sie po raz pierwszy... Zreszta do rzeczy... Logika tak... Prosze teraz powiedziec, ze z mojego opisu wynika, ze nie skonczylem zadnej innej uczelni?? Zaryzykuje Pani takie twierdzenie?? Ja bym nie ryzykowal, bo mozna sie lekko pomylic. Wieczny student WPiA oznacza, ze sobie studiuje na WPiA. PRosze sie zastanowic tylo jak mozna sobie wiecznie i beztrosko studiowac nie robiac nic innego w zyciu??
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
"kochaj bliźniego - jak to jest w praktyce"
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Jak zawsze prawda leży po środku, myśle że każdy z nas musi nauczyć się miłości bliźniego i dla nikogo nie jest łatwe przekraczanie własnego Ego i przyznanie racji komuś drugiemu. Kochanie wrogów też nie przychodzi łatwo, ale nie jest niemożliwe przy odrobinie wytrwałości i zrozumienia kim jesteśmy. Jeżeli założymy że wszyscy znajdujemy sie na drodze rozwoju, a każdy z nas robi postępy w niejednakowym tempie i nie w tym samym miejscu na raz, to będziemy mieli więcej zrozumienia dla innych. Tam gdzie my mamy jeszcze słabości inni są już mocni i odwrotnie. A ze czasem na tym forum "usłyszy się" nieco dosadniejszych słów to jakoś da się to przeżyć. Dla mnie najważniejsze jest zaangażowanie rozmówcy, ale jezeli uda mi się czasem kogoś zdenerwować to znaczy że mnie słuchał a nie olewał, ale oczywiście tez głosuję za okazywaniem miłosci innym osobom i staranie się nie urazania niczyich uczuć. pozdrawiam matejanka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Egoistami jesteśmy z natury - altruizmu trzeba się uczyć.
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
Ewa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1174 |
Juliette,
===
Pokoj z Wami! |
||||||
|
|||||||
Ewa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1174 |
I mam nadzieje, ze Cie nie obarilam piszac Juliette a nie pani Juliette
===
Pokoj z Wami! |
||||||
|
|||||||
Marcin |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/12/06 Postów:: 61 |
droga Juliette, może zamiast uciekać przed bezpośrednią konfrontacją z forumowiczami spróbowałabyś wdać się z nimi w dyskusje i bronić się. zdarzało sie ze odnoszono się do mnie z pogardą,raz dostałem porządny opiepsz od maxurda i przyznam ze po tej dyskusji sporo wynioslem
===
precz z lewicą!!! |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Zdaję mi się, że Juliette (kojaży mi się to zawsze z Doniatenem Alphonse Francois markizem de Sade), opuściła nasze forum - powodów mogło być wiele. Choć była to dość ciekawa osobowość i żałuję, że nie mogłem porozmawiać z nią dłużej.
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
Marcin |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/12/06 Postów:: 61 |
na forum jak w dzungli, najsilniejsi przetrwają, najslabsi zostaną połknieci żywcem
===
precz z lewicą!!! |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/14/06 Postów:: 131 |
Wypowiedzi Juliette NIE były specjalnie kontrowersyjne dla osób lepiej znających Kościół.pl Kontrowersyjny, to tutaj jest Gocek, co jakiś czas starający się rozmówców przekonać, że Boga w ogóle nie ma. Kontrowersyjny jest Rafamael, podnoszący kwestię, w jakim stopniu pierwotne chrześcijaństwo uważało Jezusa za Boga. Zwłaszcza ten pierwszy potrafi godzinami, dniami, tygodniami tłumaczyć komuś swoje stanowisko i wskazywać błędy. A ile razy go obrażono - setki razy? A Gocek czasem komuś dołoży, ale i tak tłumaczy dalej, bo jak twierdzi, ceni sobie filozofię. Wierzę mu. Kościół. pl w ogóle jest inny, niż wyobrażają to sobie "nowi". To miejsce w moim odczuciu wykraczające nawet dalej niż ekumenizm, to taki "otwarty dom" dla chcących rozmawiać: tak samo dla zatwardziałych papistów, jak dla zatwardziałych heretyków. Sam na początku także oczywiście założyłem, że to miejsce to "ciemnogród" i nawymądrzałem się w emailu, gdy mi redakcja w try miga nie puściła pierwszego tekstu: potem przyszło wstydzić się i przepraszać. I tekst poszedł, i następne też - a przecież jestem nawet nie agnostykiem jak Juliette, ale wręcz uważam jak Gocek, że żadnego Boga w ogóle nie ma i nigdy nie było. Wiecie, co Lem odpowiadał, jak go pytali, czemu ze swymi poglądami pisze do Tygodnika Powszechnego? "Niegłupi ludzie tam piszą". A ja dodam do tego: po prostu nie zawsze od razu łapiemy, z czym mamy do czynienia.
===
"Myślę, że mylicie kolejność. Nie można mówić, że Jezus wyrasta ponad historię, bez wcześniejszej próby umieszczenia go w niej" (Geza Vermes) |
||||||
|
|||||||
Belle Star |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
Quote by maxurd: Czuje sie wywolany do tablicy... No wiec... Zeby nie poczula sie Pani urazona to powiem najdelikatniej... Nie brzmi Pani na 26 lat. No z cala pewnoscia nie na osoba, ktora potrafi w sposob roztropny bronic swoich racjii...Zdradza Pania jedynie rozbudowany aparat pojeciowy, za ktorym skrywa Pani swoj brak kompetencji do argumentowania przed uniwersalnym audytorium... Wieczorem odniose sie do Pani odpowiedzi w temacie, w ktorym zetknelismy sie po raz pierwszy... Zreszta do rzeczy... Logika tak... Prosze teraz powiedziec, ze z mojego opisu wynika, ze nie skonczylem zadnej innej uczelni?? Zaryzykuje Pani takie twierdzenie?? Ja bym nie ryzykowal, bo mozna sie lekko pomylic. Wieczny student WPiA oznacza, ze sobie studiuje na WPiA. PRosze sie zastanowic tylo jak mozna sobie wiecznie i beztrosko studiowac nie robiac nic innego w zyciu?? Cienko jak na logika nie jest obrazliwe ani opryskliwe. Jest stwierdzeniem faktu. Cienka argumentacja, bo ani nie spojna ani ona spojna, ani logiczna... Nie gardze Pania, nie obrazam, zakpilem moze w sposob, ktory Pania dotknal, ale prosze mi nie przypisywac pogardy, ktorej jak zreszta wynika z oceny innych w moich postach nie ma. Funkcjonuje na tym forum dosc dlugo i jak dotad nikt, nie posadzal mnie o pogarde... Warto sie zastanowic czasem glebiej... A ja myślałam, że Maxurd tylko wobec mnie ma taki styl dyskutowania. Ale widać, że opiniuje niczym profesor wszystkich którzy mają inne niż on poglądy. Powodzenia |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,56 sekund
|
|
|
|