|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Belle Star |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
Witam. Ostatnio intryguje mnie jak to jest z powtórnym przyjściem Jezusa. Czytałam Biblię, byłam u księdza (tylko jednego wyznania) ale do końca nie rozwiało to moich wątpliwości. Niektórzy wierzą, że nasze zmartwychwstanie to nie tylko zmartwychwstanie duszy ale i ciała. W okresie od śmierci do przyjścia Jezusa nas po prostu nie ma, jest to stan podobny do snu. Nie czujemy upływu czasu. Inni twierdzą że dusza w chwili śmierci opuszcza ciało i idzie do piekła/nieba/czyśćca. Ale Jezus przyjdzie powtórnie "sądzić żywych i umarłych". Czyli te dusze po śmierci nie mają sądu? Czy śpią? Czy będą miały drugi sąd a żywi tylko jeden? Napiszcie proszę co myślicie, jak to rozumiecie, jak wam to tłumaczono. Pozdrawiam |
|||||
|
||||||
Matija |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
A co ze świętymi?
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
|||||
|
||||||
audeo |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/18/06 Postów:: 50 |
ups
===
Allah akbar. |
|||||
|
||||||
audeo |
|
|||||
post wklejony z tematu -dzialajacy zmarli.:
===
Allah akbar. |
|||||
|
||||||
audeo |
|
|||||
Matija to nie czas na smichy chichy.
===
Allah akbar. |
|||||
|
||||||
Bogusia |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/12/06 Postów:: 136 |
W Biblii wyraźnie jest napisane że wszyscy czekają na sąd. A śmierc jest stanem nieświadomości - snem (historia Łazarza). Kiedy Jezus powróci powtórnie nastąpi zmartwychwstanie dusz. Wszyscy zmarli i dobrzy i źli czekają na zmartwychwstanie, które nastąpi dopiero przy powtórnym przyjściu.
===
Bogusia |
|||||
|
||||||
Matija |
|
|||||
Audeo,
===
|||||
|
||||||
audeo |
|
|||||
no to skad biora sie ludzie ktorzy widza duchy zmarlych?
===
Allah akbar. |
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
Quote by smiejka: W Biblii wyraźnie jest napisane że wszyscy czekają na sąd. A śmierc jest stanem nieświadomości - snem (historia Łazarza). Kiedy Jezus powróci powtórnie nastąpi zmartwychwstanie dusz. Wszyscy zmarli i dobrzy i źli czekają na zmartwychwstanie, które nastąpi dopiero przy powtórnym przyjściu. dusza żyjąca (człowiek)= ciało + duch(dech życia) Jeśli człowiek umiera - dech życia wraca do Boga, a ciało obraca się w proch, gdy nastąpi zmartwychwstanie Bóg wróci dech i ciało znowu ożyje - to tak jak było przy stworzeniu - powstaliśmy z prochu ziemi(prochem jesteś i w proch się obrócisz). Bóg jest sprawiedliwy i nikogo by nie skazywał na podwójny sąd. Każdy bedzie sądzony raz i usłyszy wyrok raz przy powtórnym przyjściu Jezusa. Wierzę w to mocno.Odsyłam do Biblii 1 Tes. 4,13-18, Ew. Jana 11,1-44).Pozdrawiam! Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Kwestia nadal jednak jest niejednoznaczna : kiedy Jezus umiera na krzyżu mówi do jednego z łotrów że jeszcze dziś będzie z nim w raju. To by znaczyło że pójdzie tam zaraz po śmierci. Jezus nie powiedział, że będzie w raju kiedy powtórnie przyjdzie na ziemię. Albo czy dla niego akurat zrobił wyjątek? |
|||||
|
||||||
Gocek |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Quote by Belle Star: Quote by smiejka: W Biblii wyraźnie jest napisane że wszyscy czekają na sąd. A śmierc jest stanem nieświadomości - snem (historia Łazarza). Kiedy Jezus powróci powtórnie nastąpi zmartwychwstanie dusz. Wszyscy zmarli i dobrzy i źli czekają na zmartwychwstanie, które nastąpi dopiero przy powtórnym przyjściu. dusza żyjąca (człowiek)= ciało + duch(dech życia) Jeśli człowiek umiera - dech życia wraca do Boga, a ciało obraca się w proch, gdy nastąpi zmartwychwstanie Bóg wróci dech i ciało znowu ożyje - to tak jak było przy stworzeniu - powstaliśmy z prochu ziemi(prochem jesteś i w proch się obrócisz). Bóg jest sprawiedliwy i nikogo by nie skazywał na podwójny sąd. Każdy bedzie sądzony raz i usłyszy wyrok raz przy powtórnym przyjściu Jezusa. Wierzę w to mocno.Odsyłam do Biblii 1 Tes. 4,13-18, Ew. Jana 11,1-44).Pozdrawiam! Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Kwestia nadal jednak jest niejednoznaczna : kiedy Jezus umiera na krzyżu mówi do jednego z łotrów że jeszcze dziś będzie z nim w raju. To by znaczyło że pójdzie tam zaraz po śmierci. Jezus nie powiedział, że będzie w raju kiedy powtórnie przyjdzie na ziemię. Albo czy dla niego akurat zrobił wyjątek? Dla kogoś kto istnieje wieczność, te kilkaset tysięcy, czy milonów lat - to prawie jak dzisiaj
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
|||||
|
||||||
Bogusia |
|
|||||
"Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Kwestia nadal jednak jest niejednoznaczna : kiedy Jezus umiera na krzyżu mówi do jednego z łotrów że jeszcze dziś będzie z nim w raju. To by znaczyło że pójdzie tam zaraz po śmierci. Jezus nie powiedział, że będzie w raju kiedy powtórnie przyjdzie na ziemię. Albo czy dla niego akurat zrobił wyjątek?"
===
Bogusia |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Smiejka, |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
|||||
|
||||||
Bogusia |
|
|||||
"Negowanie nieśmiertelnej duszy i życia pozagrobowego jest charakterystyczne dla sekciarstwa, a nie dla chrzescijan.
===
Bogusia |
|||||
|
||||||
audeo |
|
|||||
Quote by Matija: Jako katolik wierzę we wstawiennictwo i obecność świętych. To stwierdzenie, wyklucza nieświadomość zmarłych, ich sen, czy zapzrestanie istnienia. Jednocześnie neguje także pogląd, iż po śmierci stajemy przed sądem WSZYSCY, wszystkie pokolenia ludzkie, bez oczekiwania. 'Dla Boga jeden dzień jak tysiac lat, a tysiac alt jak jeden dzień'. Czyli Perykles stanie w tym samym momencie przed Bogiem jak mój wnuk. Po prostu czas nie gra zadnej roli, nie ima się Boga, i Jego poczynań. Ale jak napisałem takze i to zostalo wykluczone. zdecyduj sie na cos.piszesz jedno a za chwile sobie przeczysz. albo napisz gdzie zostalo wykluczone
===
Allah akbar. |
|||||
|
||||||
Matija |
|
|||||
Ahhh.
===
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Quote by piotr.: Negowanie nieśmiertelnej duszy i życia pozagrobowego jest charakterystyczne dla sekciarstwa, a nie dla chrzescijan. Pogląd ten głoszą zatwardziale ŚJ, którzy są zresztą niekonsektwentni pod tym względem i mało przekonujący i jeszcze inni dziwni głosiciele. Piotrze, jesli chcesz wiedzieć czym sekta, włącz sobie Radio Maryja |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
Nie mam zbyt wiele czasu, ale postaram sie co nieco przedstawic. Sorka, ze niezgrabnie.
===
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
Quote by ]
jesli chcesz wiedzieć czym sekta, włącz sobie Radio Maryja[/QUOTE: nie słucham tego radia i się nie wypowiadam. z całą pewnością jednak wierzą w życie pozagrobowe
===
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Quote by piotr.:
Quote by ] jesli chcesz wiedzieć czym sekta, włącz sobie Radio Maryja[/QUOTE: nie słucham tego radia i się nie wypowiadam. z całą pewnością jednak wierzą w życie pozagrobowe[/QUOTE] W życie pozagrobowe wierzą i Świadcy Jehowy, czy to czyni Cię sekciarzem? Za każde słowo będziemy sądzeni, powinneś to przemyśleć zanim zaczniesz innych oczerniać o sekciarstwo Sprawa śmierci jest różnie intepretowana w całej historii Chrześcijaństwa. Rzecz mówiąc, ważne że zgadzamy się co do zmartwychwstania, jaka jest droga przejściowa to drugorzędne, co liczy się to czy będziemy uczestniczyć w wiecznym życiu, ja wiem że będę żył z Panem Jezusem, Ty to wiesz? |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
Quote by ]
W życie pozagrobowe wierzą i Świadcy Jehowy, czy to czyni Cię sekciarzem? Za każde słowo będziemy sądzeni, powinneś to przemyśleć zanim zaczniesz innych oczerniać o sekciarstwo [/QUOTE: Świadcy czy Świadkowie Jehowy? Jeśli o tych drugich chodzi, to ciekawą żecz mi powiedziałeś. Nie wiedziałem że wierzą w życie pozagrobowe tzn. w nieśmiertelność duszy. Dla mnie to jest NOWINA. Sorry, ale takie jest moje zdanie i go nie zmienię. Dla mnie i nie tylko dla mnie są sektą pseudochrześcijańską. [QUOTE] Quote by ] Sprawa śmierci jest różnie intepretowana w całej historii Chrześcijaństwa.[/QUOTE: Moim zdaniem bzdura. Argumenty proszę. Może kilka moich ci podam. Chronologicznie. Didache ok.90 - "dziękuję Ci Ojcze za wiarę i nieśmiertelność" Klemens I 101 - Piotr "odszedł do chwały na którą zasłużył", "odszedł ze świata i został przyjęty w miejscu świętym" Ignacy 107 - woli "umrzeć by połączyć się z Chrystusem(...)moje narodziny się zbliżają" i wielu wielu innych takiego bylo zdania w pierwszych czasach chrzescijanskich, wiec nie mysl ze KK sobie cos wymyslil. Nie bede tu pisac litanii. Nawet Flawiusz coś pisał o chrzescijanach i ich niesmiertelnych duszach, nie pamietam dokladnie juz co. jak sie doszukam to podesle. [QUOTE] Quote by ] Rzecz mówiąc, ważne że zgadzamy się co do zmartwychwstania,[/QUOTE: chociaz cos. ale powinienes uzyc pojęcia "stworzenie na nowo" skoro nie wieszysz w niesmiertelna dusze. [QUOTE] Quote by ] ja wiem że będę żył z Panem Jezusem, Ty to wiesz?[/QUOTE: z całego serca Ci tego życzę.
===
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Quote by piotr.:
Quote by ] W życie pozagrobowe wierzą i Świadcy Jehowy, czy to czyni Cię sekciarzem? Za każde słowo będziemy sądzeni, powinneś to przemyśleć zanim zaczniesz innych oczerniać o sekciarstwo [/QUOTE: Świadcy czy Świadkowie Jehowy? Jeśli o tych drugich chodzi, to ciekawą żecz mi powiedziałeś. Nie wiedziałem że wierzą w życie pozagrobowe tzn. w nieśmiertelność duszy. Dla mnie to jest NOWINA. Sorry, ale takie jest moje zdanie i go nie zmienię. Dla mnie i nie tylko dla mnie są sektą pseudochrześcijańską. [QUOTE] Quote by ] Sprawa śmierci jest różnie intepretowana w całej historii Chrześcijaństwa.[/QUOTE: Moim zdaniem bzdura. Argumenty proszę. Może kilka moich ci podam. Chronologicznie. Didache ok.90 - "dziękuję Ci Ojcze za wiarę i nieśmiertelność" Klemens I 101 - Piotr "odszedł do chwały na którą zasłużył", "odszedł ze świata i został przyjęty w miejscu świętym" Ignacy 107 - woli "umrzeć by połączyć się z Chrystusem(...)moje narodziny się zbliżają" i wielu wielu innych takiego bylo zdania w pierwszych czasach chrzescijanskich, wiec nie mysl ze KK sobie cos wymyslil. Nie bede tu pisac litanii. Nawet Flawiusz coś pisał o chrzescijanach i ich niesmiertelnych duszach, nie pamietam dokladnie juz co. jak sie doszukam to podesle. [QUOTE] Quote by ] Rzecz mówiąc, ważne że zgadzamy się co do zmartwychwstania,[/QUOTE: chociaz cos. ale powinienes uzyc pojęcia "stworzenie na nowo" skoro nie wieszysz w niesmiertelna dusze. [QUOTE] Quote by ] ja wiem że będę żył z Panem Jezusem, Ty to wiesz?[/QUOTE: z całego serca Ci tego życzę. [/QUOTE] Jana 11:2 ktokoliek we mnie uwierzy.... U ME APOTANEI EIS TON AIONA = nie umrze na zawsze, to jest greka, oryginał rzecz mówiąc, to dla mnie argument, wszystko inne to tylko tlumaczenia, mimo temu, warto to przeczytać: Jana 11: 25 Rzekł do niej Jezus: Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. (26) Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to? Człowiek nie ma duszy niezaleznej, dusza oddzielna od ciala to greckje dualistyczne pojecie, bledna doktryna synkretyzowana w Chrzescijanstwo, człowieka duch i ciało są jednostką, natomiast jesli już dusza to najbliżesze pojęcie to RUAH, z hebrejskiego oddech, znaczy jednoczesnie dusza, ale z greckiego rozni sie w ten sposob ze ten wlasnie oddcech pochodzi od Boga (Patrz księge rodzaju), i powraca do Boga, Rzymian 4:17 Jemu on uwierzył jako Temu, który ożywia umarłych i to, co nie istnieje, powołuje do istnienia. |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
Quote by Dawid: Jana 11:2 ktokoliek we mnie uwierzy.... U ME APOTANEI EIS TON AIONA = nie umrze na zawsze, to jest greka, oryginał rzecz mówiąc, to dla mnie argument, wszystko inne to tylko tlumaczenia, mimo temu, warto to przeczytać: Jana 11: 25 Rzekł do niej Jezus: Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. (26) Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to? Człowiek nie ma duszy niezaleznej, dusza oddzielna od ciala to greckje dualistyczne pojecie, bledna doktryna synkretyzowana w Chrzescijanstwo, człowieka duch i ciało są jednostką, natomiast jesli już dusza to najbliżesze pojęcie to RUAH, z hebrejskiego oddech, znaczy jednoczesnie dusza, ale z greckiego rozni sie w ten sposob ze ten wlasnie oddcech pochodzi od Boga (Patrz księge rodzaju), i powraca do Boga, Rzymian 4:17 Jemu on uwierzył jako Temu, który ożywia umarłych i to, co nie istnieje, powołuje do istnienia. O co Ty mnie się pytasz? Czy wyznaję Jezusa? Czy w Niego wierzę? A co, masz jakieś wątpliwości? Zdaje się, że nie wiesz o co w dyskusji chodzi. Dusza oddzielana od ciała to nauka błędnie wpisana w Chrześcijaństwo? Ty chyba wogóle nie czytałeś albo nie zrozumiałeś mojego wywodu na ten temat. Już w Biblii, już pierwsi chrzescijanie akcentowali to, czym człowiek został tak przez Boga wyróżniony spośród wszystkich innych stworzeń, ale 2000 lat po Chrystusie pojawia się Dawid i mówi "nie". A u Żydów jak jest, wierzą że nie mają duszy nieśmiertelnej?! Wiesz, ja też nie jestem mistrzem w tych sprawach, ale Ty już wogóle nie potrafisz odnieść się do szerszego kontekstu, tylko uprawiasz zamkniętą cytatologię. Wogóle nie rozumiem o co Ci chodzi z tym wersetem z listu do Rzymian? Czego dowodem on jest? Śmiertelności duszy? Nie bądzmy niepoważni... P.S. Jakiego Ty jesteś wyznania? Do jakiej wspólnoty należysz? Coraz czesciej mam wątpliwości kto do jakiej tu nalezy.
===
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
Dla mnie chyba wychodziłoby na to że dusza jest nieśmiertelna i trafia do nieba lub piekła zaraz po śmierci. Gdyby tak nie było raj byłby teraz pusty a diabły przez tysiące lat szykowałyby kotły żeby może za milion lat kogoś w nich smażyć. Przepraszam za tą łopatologię ale wydaje mi się że to byłoby trochę nie logiczne. Była też np przypowieść o bogatym człowieku który w życiu pławił się w luksusach, a po śmierci nie trafił do nieba i cierpiał. To oznacza że trafił tam po śmierci a nie że dopiero trafi. Pozatym jakby się do tego snu dusz miało to co ludzie przeżywają podczas śmierci klinicznej, kiedy widzą z góry swoje ciało albo spotykają bliskie osoby które już są w niebie. |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Quote by piotr.: Quote by Dawid: Jana 11:2 ktokoliek we mnie uwierzy.... U ME APOTANEI EIS TON AIONA = nie umrze na zawsze, to jest greka, oryginał rzecz mówiąc, to dla mnie argument, wszystko inne to tylko tlumaczenia, mimo temu, warto to przeczytać: Jana 11: 25 Rzekł do niej Jezus: Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. (26) Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to? Człowiek nie ma duszy niezaleznej, dusza oddzielna od ciala to greckje dualistyczne pojecie, bledna doktryna synkretyzowana w Chrzescijanstwo, człowieka duch i ciało są jednostką, natomiast jesli już dusza to najbliżesze pojęcie to RUAH, z hebrejskiego oddech, znaczy jednoczesnie dusza, ale z greckiego rozni sie w ten sposob ze ten wlasnie oddcech pochodzi od Boga (Patrz księge rodzaju), i powraca do Boga, Rzymian 4:17 Jemu on uwierzył jako Temu, który ożywia umarłych i to, co nie istnieje, powołuje do istnienia. O co Ty mnie się pytasz? Czy wyznaję Jezusa? Czy w Niego wierzę? A co, masz jakieś wątpliwości? Zdaje się, że nie wiesz o co w dyskusji chodzi. Dusza oddzielana od ciała to nauka błędnie wpisana w Chrześcijaństwo? Ty chyba wogóle nie czytałeś albo nie zrozumiałeś mojego wywodu na ten temat. Już w Biblii, już pierwsi chrzescijanie akcentowali to, czym człowiek został tak przez Boga wyróżniony spośród wszystkich innych stworzeń, ale 2000 lat po Chrystusie pojawia się Dawid i mówi "nie". A u Żydów jak jest, wierzą że nie mają duszy nieśmiertelnej?! Wiesz, ja też nie jestem mistrzem w tych sprawach, ale Ty już wogóle nie potrafisz odnieść się do szerszego kontekstu, tylko uprawiasz zamkniętą cytatologię. Wogóle nie rozumiem o co Ci chodzi z tym wersetem z listu do Rzymian? Czego dowodem on jest? Śmiertelności duszy? Nie bądzmy niepoważni... P.S. Jakiego Ty jesteś wyznania? Do jakiej wspólnoty należysz? Coraz czesciej mam wątpliwości kto do jakiej tu nalezy. uj uj, widze ze znowu jakis biedny katolik walczy z osobistym swiatopodgladem jak mowi sie A to powinno sie tez poweidziec B, nazwales nasz podglad sekciarstwem (bo to nie jedynie moj podglad), a teraz nie widzisz poczatku i konca, powiedz mi w twarz ze naleze do sekty a obiecam ze zapamietasz ten dzien odnosnie twojego problemy rozczyatania sie cytatami, radze przegladnac wlasne posty bo moje stanowia odpowiedzia, albo moze w ogole zacznoj czytac NT, to bedziemy conajmniej mieli jakis wspolny material do przedyskutowania, mnie jedynie interesuje czysta eksegeza i kontekst historyczny NT, wraz przeslanie ktore jest bezzmienne od 2000 lat, nie twierdilem nigdzie ze czlowiek nie ma duszy, ani ze calkowicie umiera, natomiast wiekszosc kwesti teologicznych w tym temacie zostaly zapisane przez apostola Pawla, a ten byl zydem, co prawda wychowany w diasporze helenistycznej, ale mysle jednak ze nie myle sie za bardzo jesli stwierdze ze ogolne Judaistyczne pojecie duszy byle iz wszelkie zycie ma zrodlo w Bogu, (RUAH) Judaistyczne pojecie czlowieka mialo zawsze tendencje holistyczna (calsciowa) z przeciwienstwem do helenistycznej dualistycznej, tzn, nawet jesli umieramy, zyjemy dalej w Chrystusie, cokoliwek to znaczy, nie musimy tego do konca zrozumiec, ale obrazki pokazujace swietych ze szkszydelkami latajacymi w chmurkach to raczej wyobraznia artystow sredniowiecza anizeli pojecie autorow NT, pozatem warto wiedziec ze i zydzi mieli podzielone podglady co do zmartwychwstania, smierci, sadu itd, o tym wyraznie swiadcza Ewangelie, mozemy jedynie zgadnac jakie podglady na ten temat mieli apostolowie, warto jednak wiedziec ze pojecie swietego sie zmienilo w KK, JEDNAK i to nie zmieni faktu ze wedlug NT swiety to zawsze kazdy Chrzescijanin, (Haggiois = swieci = oddzielieni, - oddzieleni dla Boga) KREDO NIECANSKIE wyznaje zmartwychwstanie, to mi wystarczy, ale oczewiscie problem kpi w tym ze jesli pewien kosciol wymyslal sobie wstawienictwo swietych, i modlenia sie do nich (miedzy innym), to oczewiscie kwestionujac ten swiatopodglad, kwestionuje sie prawie caly fundament KK, ale to juz nie moj problem, bo z wyboru katolikiem nie jestem |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
uj uj, widze ze znowu jakis biedny katolik walczy z osobistym swiatopodgladem powiedz mi w twarz ze naleze do sekty a obiecam ze zapamietasz ten dzien Skończ z taką dziecinadą. Lepiej ustosunkuj się do swojego poglądu n.t. śmiertelności/nieśmiertelności duszy w końcu. Jaka ona w końcu dla Ciebie jest? Bo naprawdę, z posta na post zdajesz się twierdzić coś innego. Jeśli czegoś nie rozumiem, to proszę formułuj swoje myśli jaśniej, mo może zbyt głupi jestem żeby za tobą nadążyć. Ustosunkujesz się konsekwentnie - odpowiem na Twoje pytanie. Inaczej nie wiem kim jesteś. P.S. Póki co to ja, a nie Ty, swoją argumentację opierałem na NT (i nie tylko) więc nie mów ze mam zacząć czytać NT, dobrze? Rzuciłeś mi jakiś strzępek w postaci jednego czy dwóch cytatów i co ja mam z tym zrobić, co? P.S.2. Odpowiesz na moje pytanie czy się wstydzisz swojej przynaleznosci do wspolnoty? P.S.3. A powiedz mi czy ty aby jesteś ochrzczony w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego? Tak brzmiały słowa, kiedy udzielano Tobie Chrztu Świętego?
===
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
P.S.2. Odpowiesz na moje pytanie czy się wstydzisz swojej przynaleznosci do wspolnoty? nie ma nic za darmo chcesz znac moje wyznanie to poszukaj w serwisie ale wstydzic to napewno nie |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
===
|||||
|
||||||
Maciek Janson |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Panowie!
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
|||||
|
||||||
piotr. |
|
|||||
Eh...
===