|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
|
![]() |
| | Wersja do druku |
krzysztof10 |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/10/06 Postów:: 3 |
Niedawno się ożeniłem. Mam kilka pytań związanych z moją seksulanością w małżeństwie? |
|||||
|
||||||
Paweł |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/18/05 Postów:: 577 |
A co z naukami przedmałżeńskimi?! |
|||||
|
||||||
juliette |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/22/06 Postów:: 38 |
AD pytanie 2
===
odi profanum vulgus et arceo |
|||||
|
||||||
allygator |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/05/06 Postów:: 157 |
Ja potrafię odpowiedzieć tylko na pyt. nr 1: uważam że seks powinno się uprawiać z zamkniętymi oczami, aby nie grzeszyć. |
|||||
|
||||||
milka |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
|
|||||
|
||||||
Rafi F |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by allygator: Ja potrafię odpowiedzieć tylko na pyt. nr 1: uważam że seks powinno się uprawiać z zamkniętymi oczami, aby nie grzeszyć. Nigdy wiele dobrego humoru na początek dnia
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Wybacz Krzysztofie, po Twoim poście ciężko mi uwierzyć, że naprawdę jesteś żonaty. O ile wiem przed ślubem, przynajmniej rzymsko-katolickim, obowiązują nauki przdmałżeńskie, po kórych najprawdopodoniej nie zadawałbyś takich pytań... Aligatorze, zanim ugryziesz, może zapytaj czy Krzysztof wziął żlub kościelny w KK, bo może to by odpowiedziało na to dlaczego nie zna nauki przedmałżeńskiej? |
|||||
|
||||||
milka |
|
|||||
Quote by dawid1976: Wybacz Krzysztofie, po Twoim poście ciężko mi uwierzyć, że naprawdę jesteś żonaty. O ile wiem przed ślubem, przynajmniej rzymsko-katolickim, obowiązują nauki przdmałżeńskie, po kórych najprawdopodoniej nie zadawałbyś takich pytań... Aligatorze, zanim ugryziesz, może zapytaj czy Krzysztof wziął żlub kościelny w KK, bo może to by odpowiedziało na to dlaczego nie zna nauki przedmałżeńskiej? davidzie, a czy kazdy kto bierze slub w KK przechodzi nauki przedmalzenskie? |
|||||
|
||||||
krzysztof10 |
|
|||||
Czy jeżeli małżonkowie dobrowolnie okazują swoją nagość, to jest obrażaniem ich godności czy nie??? |
|||||
|
||||||
krzysztof10 |
|
|||||
Oczywiście chodzi mi o okazywanie nagości między małżonkami! |
|||||
|
||||||
Rafi F |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Krzysztofie
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Quote by milka: Quote by dawid1976: Wybacz Krzysztofie, po Twoim poście ciężko mi uwierzyć, że naprawdę jesteś żonaty. O ile wiem przed ślubem, przynajmniej rzymsko-katolickim, obowiązują nauki przdmałżeńskie, po kórych najprawdopodoniej nie zadawałbyś takich pytań... Aligatorze, zanim ugryziesz, może zapytaj czy Krzysztof wziął żlub kościelny w KK, bo może to by odpowiedziało na to dlaczego nie zna nauki przedmałżeńskiej? davidzie, a czy kazdy kto bierze slub w KK przechodzi nauki przedmalzenskie? no właśnie sam nie wiem, w KK ślubu nigdy nie brałem... ale facet odważył sie na takie pytania, a tu taki go zaraz za to atakuje, jego szczerość kwestionuje itd.. |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Krzysiek, Jak czerpać jak największą radość z seksu a jednocześnie żyć po chrześcijańsku? Czy da się pogodzić te dwie rzeczy? jak najbardziej, im bardziej sie sobą cieszycie seksulanie, tym lepiej, szczególnie w czasie miodowym, nie powinnisice w ogole z luzka wychodzic, w ST Izraelita dostawal na rok wolne i nawet na wojne nie musial pojsc, robcie co chcecie, tylko robcie to ze soba pozatem nikogo nie obchodzi co robicie, jestescie jedno, a więc... życze dużo wspaniałych wrażeń! Pozdr! |
|||||
|
||||||
Rafi F |
|
|||||
Quote by dawid1976:szczególnie w czasie miodowym, nie powinnisice w ogole z luzka wychodzic, Tylko komputer/laptopa z sypialni wynieś i na żadne fora nie wchodź
===
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
Celem małżeństwa jest seks dlatego jak najbardziej możesz, powiem więcej - musisz. Wszystko inne można z powodzeniem robić poza małżeństwem (miłość, wierność, przyjaźń, lojalność, szacunek, szczerość,.... itp, itd, etc...) |
|||||
|
||||||
Paweł |
|
|||||
Celem małżeństwa nie jest seks sam w sobie. |
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
Quote by pawvic: Celem małżeństwa nie jest seks sam w sobie. Jeżeli para małżeńska jest bezpłodna - owszem. Wszystko inne może odbywać się poza małżeństwem. Czego poza seksem nie wolno mi z chłopakiem?? |
|||||
|
||||||
Paweł |
|
|||||
Jaki chłopak??? NIE TEN TEMAT! |
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
Pytam się chyba jasno: czego poza odbywaniem stosunków seksualnych nie wolno czynić poza małżeństwem, np w konkubinacie? Bo o tym, że nie można się kochać duchowo, przytulać, szanować wzajemnie, cieszyć, być wiernym do końca życia i gotowym dla drugiej połowy na wszystko to mi nie wiadomo. Przynajmniej nie słyszałam o takiem zakazie... Dlatego odpowiadam na pierwsze pytanie: po to jest małżeństwo żebyś mógł wreszcież ten seks uprawiać! |
|||||
|
||||||
allygator |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/05/06 Postów:: 157 |
Dawidzie, Ty gryziesz o wiele częściej niż ja i, w moim przekonaniu, w mniej uzasadnionych sytuacjach (bo Ci się np. nie podoba że ktoś jest katolikiem...). |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Aligatorze, |
|||||
|
||||||
LuTom |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/22/06 Postów:: 235 |
Rafi Nasze ciała są dziełem Boga i jako takie są piękne. Także sex jest Jego dziełem i należy się nim w małżeństwie cieszyć i używać do pogłębiania wzajemnej więzi. |
|||||
|
||||||
Paweł |
|
|||||
Wcale nie musi!! Gdzie takie kwiatki znalazłeś? |
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
No więc bezpłodnym wcale nie wolno. Kiedy oddają się nieprzyzwoitym praktykom wiedząc że ich zamiarem nie jest i nie może być potomstwo to się wtedy szatan cieszy. Szansa na zajście w ciążę bezpłodnej jest mniejsza niż stosującej antykoncepcję. Może dodasz co ona za to może że się taka urodziła?? A no sorry Winnetou: przecież Bóg powiedział bądźcie PŁODNI i rozmnażajcie się. Że nie wspomnę o sytuacji kiedy żona już jest w ciązy! Kobieta będąca już w ciąży nie może zajść w tym samym czasie w następną. Będzie to więc seks absolutnie bezpłodny!! |
|||||
|
||||||
milka |
|
|||||
belle, prywatnie spytam, co jest na twoim avatarze? patrze i patrze i |
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
Mój koń w czapeczce gwiazdora pozdrawiam |
|||||
|
||||||
Paweł |
|
|||||
Belle, czy potrafisz czytać ze zrozumieniem? Wybacz te słowa. |
|||||
|
||||||
Paweł |
|
|||||
[zdublowany post, proszę o usunięcie, dziękuję] |
|||||
|
||||||
Belle Star |
|
|||||
Quote by pawvic: Belle, czy potrafisz czytać ze zrozumieniem? Wybacz te słowa. Ubezpłodnienie seksu (skutek celowej czynności!) NIE JEST TYM SAMYM, co bycie w danym momencie niepłodnym (stan!). Są notowane przypadki, że bezpłodne małżeństwa doczekiwały się dziecka (a nie ma go bez seksu)! Podobno można zwracać się w modlitwach do JP2 o płodność. Samo ożenienie się z niepłodną jest wykluczeniem seksu płodnego (świadomy wybór). A jeżeli kobieta na przykład nie ma macicy to w ciążę nie zajdzie nie ma bata. |
|||||
|
||||||
dawid1976 |
|
|||||
Ja tak nie uważam ale to wynikałoby z Twojej logiki. Belle, niestety, ta nielogika dotycząc seksu rządzi w całym KK, ale fajny przykład podałaś :-) Kobieta bez macicy, bądź facet bez jądr nie powinieni uprawiać seksu, bo to grzech! bo w końcu jaki jeszcze powód do seksu im pozostaje? precież seks to czyste logiczne podejście |
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,28 sekund
|
|
|
|