|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Morzan |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/16/05 Postów:: 243 |
===
"poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli" JEZUS |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
Na ziemi wszystko jest święte, gdyż wszystko przeniknięte jest Boskim Duchem. Można powiedzieć ze Bóg jest wszedzie i we wszystkim. Aby kogoś uzdrowić posługujemy sie różnymi metodami, przedmiotami czy substancjami. Problem nie polega na posługiwaniu się "świętymi przedmiotami" tylko na stosumku do nich. Nie wolno niczego stworzonego otaczać czcią, ani cżłowieka ani przedmiotu. Cześć i chwała należą się tylko Stwórcy. I jezeli tak będziemy do tego podchodzili, to wtedy możemy posługiwać się wszystkim, co ma dobroczynne działanie, czy to na ciało, czy to na psychkę. Natomiast oddawanie czci czemukolwiek oprócz Boga jest bałwochwalstwem i na ten temat Słowo Boże jasno się wypowiada już w pierwszym Przykazaniu, jak również jest o tym mowa w wielu Proroctawach. pozdrawiam anka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/24/06 Postów:: 222 |
Matejanka! Owszem, wszystko co stworzył Bóg jest dobre i święte. Ale pamiętaj, że część z tego została skalana przez naszą grzeszną naturę. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Nie znalazłem nigdzie w NT, aby uzdrowienia i inne cuda odbywały się bez wiary proszącego. Aspekt wiary jest wręcz podkreślany. Jeżeli ludzie potrzebują takiej protezy jak relikwie i Bóg ich wysłuchuje ze względu na ich wiarę, to tylko tym większa Chwała Boga, a nie "darców" relikwi. Jest jednak niebezpieczeństwo, że wierni w zwykłej ułomności ludzkiej (jakiej nie brak i mnie, choć inaczej sie objawia) zbyt wielką role przypisują do przedmiotów, części ciała, odzieży itp, zamiast do Chwały Pana. Dlatego też świadomy, że innego pośrednika niż Jezus nie potrzebuję i że tylko przez Jezusa do Ojca dotrę, osobiście odrzucam pośrednictwo wszelkich szczątków ludzkich, odzieży, kawałków drewna i innych tym podobnych relikwi.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/18/05 Postów:: 577 |
Rafi, a wierzysz w orędownictwo (nie pośrednictwo) świętych? |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Jeżeli miałeś w zamiarze zapytać, czy moglę sie do zmarłych, moja odpowiedź brzmi : nie i nie zginam kolan ani przed nimi, ani przed aniołami.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Rafi we wszystkim masz rację w kwestii relikwii i przedmiotów, natomiast jeżeli chodzi o orędownictwo to jest to całkiem inna sprawa. Modlitwa jednych za drugich nie jest protekcją, lecz wstawiennictwem i tego Bóg wysłuchuje. Wstawiennictwo nie zakłada żadnej korzyści wstawiającego się jest działaniem miłosći, a każde działanie miłości dociera do Ojca. I ci co się od tej miłości przez grzech oddalili mogą dzięki wstawienmnictwu łatwiej do niej powrócić. Wstawiający sie dobrowolnie przekazuje część przypadającej mu łaski dla tego za kim się wstawia. Również, czym innym jest oddawanie czci i zginanie kolana przed kimś, a czym innym jest prośba o pomoc naszych braci niezaleznie czy są w ciele, czy poza nim, gdyż każda dusza jest naszym duchowym rodzeństwem i tak jak tu na ziemi modlimy się za naszych bliskich tak w zaświatach duchy wyżej rozwinięte mogą modlić się do Ojca za nas. Chodzi o powiększanie duchopwej miłośći pomiędzy rodzeństwem i dlatego wstawiennictwo jest Ojcu miłe. serdecznie pozdrawiam matej-anka
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Mogę prosić wszystkich wierzących za modlitwę za mnie, tak jak wszyscy mogą prosić mnie i tak jak i inni mogą prosić Pana o niewierzących, aby przejżeli.
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Tak Rafi, Duch Świety wieje gdzie chce i stąd ludzie nie mogą postawić swoich barier Jego pragnieniu objawiania sie człowiekowi i rozszerzania mu horyzonów. Stąd ostatnie objawienie Boga jako Ducha Swiętego w Meksyku, aby ludzie nie uwazali ze Bóg jest związany miejscem, czasem i sposobem objawiania się swoim dzieciom. Dla nas czas pomiędzy życiem Jezusa a objawieniem się Ducha w Meksyku upłynęło prawie dwa tysiace lat, dla Boga było to jak błyskawica, która wzeszła na wschodzie-w Betlejem aby zaświecić aż na zachód w Meksyku. pozdrawiam anka
===
||||||
|
|||||||
Morzan |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/16/05 Postów:: 243 |
Do refleksji skłonił mnie twój pierwszy post Rafi F. Napisałeś, że to nie dzięki przedmiotom, ale głównie dzięki wierze ludzie doznawali uzdrowienia.Świadczy o tym chociażby zdarzenie z kobietą chorą na krwotok, która dotknęła się płaszcza Jezusa(frędzli właściwie) i została uzdrowiona dzięki wierze, którą miała co poswiadczył sam Pan. Ale zastanawia mnie jedno. Napisałeś
===
"poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli" JEZUS |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
Co do tych opasek z Biblii. To chcialbym delikatnie zwrocic uwage na to ze to byly opaski zywych, aktywnie dzialajacych ludzi, a nie pozostalosci po zmarlych.
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by Morzan: Dlaczego więc kobieta dopiero po dotknięciu frędzli uzdrowiona została, skoro jej wiara była tak duża? Można więc wywnioskować, że relikwie mogą jednak dopomóc naszej wierze, ja tak to odbieram Ja odbieram to zupełnie inaczej. Wierzyła Jezusowi i pragneła Jego pomocy. Gdy przechodził chciała go choć dotknąć, chociaz tylko to. Tak wielka była jej wiara. Tak samo z apostołami. Szli w imię Jezusa, w imie Boga z wiarą szerząc wiarę. Niebezpieczeństwo relikwi znasz, wystarczy zobaczyć kolejke ludzi do całowania relikwiarza z częścią ciała, czy odziezy któregoś ze świętych. Takie protezy łatwo mogą zasłonić Pana, mnie zasłaniały Go długo. Zobacz cześć oddawaną świętym, jakby wszystkie cuda i spełnione prośby były ich dziełem, czy zasługą, a nie dziełem Pana. Z jednej strony mnie to przeraża, z drugiej utwierdza w wielkości Miłosierdzia Bożego. Początkiem, końcem i środkiem jest Miłosierdzie Boże, które przez Ofiarę Jezusa, nam grzesznikom Ojciec objawia. Warunkiem przyjęcia jest nasza wiara, różne formy przejawiająca, także i w tak pokrętny sposób jak przez relikwie. Mnie jednak relikwie nie są potrzebne, a nawet są dla mnie osobistym zagrożeniem. Dopomóc naszej wierze ma chociażby Wieczerza ustanowiona przez samego Jezusa !
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Co do tych opasek z Biblii. To chcialbym delikatnie zwrocic uwage na to ze to byly opaski zywych, aktywnie dzialajacych ludzi, a nie pozostalosci po zmarlych. A jaka jest według Ciebie różnica?
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
circonstance |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/03/06 Postów:: 4 |
Podeszła z tyłu i dotknęła się frędzli Jego płaszcza, a natychmiast ustał jej upływ krwi. 45 Lecz Jezus zapytał: «Kto się Mnie dotknął?» Gdy wszyscy się wypierali, Piotr powiedział: «Mistrzu, to tłumy zewsząd Cię otaczają i ściskają». 46 Lecz Jezus rzekł: «Ktoś się Mnie dotknął, bo poznałem, że moc wyszła ode Mnie». 47 Wtedy kobieta, widząc, że się nie ukryje, zbliżyła się drżąca i upadłszy przed Nim opowiedziała wobec całego ludu, dlaczego się Go dotknęła i jak natychmiast została uleczona. 48 Jezus rzekł do niej: «Córko, twoja wiara cię ocaliła, idź w pokoju!» |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,27 sekund
|
|
|
|