|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
z Kolosan On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia, bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone. On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie. W tym fragmencie jest mowa o podwójnej naturze Jezusa jako Syna Bożego na ziemi i jako Słowa w wieczności, które było Bogiem. Znowu manipulacja? Podajesz cytat - brawo Wyciągasz z niego wnioski, ktorych tam nie ma W tym fragmencie jest mowa tylko i wyłącznie o Boskości Słowa, Syna. Jakakolwiek próba wyciagania z tego czegokolwiek innego jest zwykłą manipulacją Wiesz Medieval man, tam gdzie nie masz argumentów zasłaniasz się słowem "manipulacja" Wolałabym coś bardziej konkretengo. Bóg stwarzając świat i znając przyszłośc wiedział, że część Jego dzieci, te które od Niego odejdą,że te będzie musiał odszukać i zbawić poprzez wcielenie Siebie w Jezusie Chrystusie. Tak więc Jezus w myślach Boga istniał od samego początku świata, ale nie jako Syn w Niebie, lecz jako Syn Człowieczy, który urodzi się na ziemi i będzie Pierworodnym, czyli takim który jako pierwszy narodzi się wśród synów ludzkich jako doskonały . To Twoje domysły, które nie sa podparte niczym. Zadnym innym cytatem z Pisma, czy żadną inną nauka Kościoła, a wręcz z nimi sprzeczne Może rzeczywicie trudno mi sobie ptrzypomnieć naukę kościoła mówiącą o Pierworodności Jezusa na ziemi jako Syna Bożego, lecz cytat mogę przytoczyć jak najbardziej i właśnie chociażby ten na który sie powołuje poniżej do Rzymian 28 Bo tych, których przewidział, tych i przeznaczył, aby stali się na podobieństwa Syna Jego, aby był Pierworodnym między wielu braćmi. Przecież tu nie chodzi o nic innego jak o to, że Bóg znając rozwój duszy przeznacza z góry pewnych ludzi do świętości i wie czy oni mogą osiągnąć podobieństwo do Jego Syna Jezusa na ziemi tak, aby Jego Syn Jezus miał na ziemi braci!!! Na przykład nasz papież Jan Paweł czerpiąc ze wzoru Pana osiagnął tu na ziemi podobieństwo do Jezusa widoczne dla wszystkich i już na ziemi stał się bratem Pana i dzieckiem Boga. Czyż Jezus nie powiedział że Jego siostrą, bratem i matką są Ci którzy pełnią wolę Jego Ojca? Chyba nie miał na myśli siebie jako Boga Syna, lecz Syna Bożego człowieka, którego widzieli ci, do których mówił te słowa . W ten sposób człowiek Jezus, którego Duch jest Bogiem był przeznaczony od początku swiata do ocalenia ludzkości przez wyznaczaczenie jej drogi, pokazanie celu i wzoru do osiągania przez każdego ,aby odzyskał utracone Boskie dziedzictwo znajdujące się w ludzkim duchu i stał się Boskim synem Jak wiesz dobrze, Pismo mówi, że Syn Bozy miał przynieść zbawienie, a nie zbawienie pokazać. Wskazanie Drogi nie jest pokazaniem Zbawienia, lecz Zbawieniem. Czy, gdy ktoś Ci wskaże drogę jak dojść do domu, gdy zabłądzsz w górach, bez środków do życia i jeszcze dodatkowo jeżeli dał Ci chleba i wina, abyś przetrwał trudy tej drogi nie ocalił Twojego życia? Czy nie był Twoim zbawieniem? Nie żartuj sobie!!! A oto cytat potwierdzający moje słowa z listu sw Pała do Rzymian aby lepiej wypunktować znaczenie tego fagmentu podam parę wersetów towarzyszących głównej wypowiedzi o pierworództwie Jezusa I tak weset19 Stworzenie bowiem z upragnieniem wyczekuje objawienia synów Bożych (tych którzy odzyskają na podstawie wzoru i przez naśladowanie Pierworodnego, status Boskiego synostwa) Tych, ktorzy staną się dziećmi Bozymi przez przyjęcie dokonanego zbawienia - tak przynajmniej naucza chrześcijaństwa Medieval man ! Co to jest to przyjęcie dokonanego zbawienia? Chleba nie wystarczy wziąć od kogoś, aby żyć należy go jeszcze zjeść!!!!!! werset 22 Bo wiemy ze całe stworzenie wzdycha i aż dotychczas rodzi w boleści, A nie tylko ono, ale i my sami, którzy mamy pierwiastki ducha, i my także we wnętrzu naszym wzdychamy, wyczekując przybrania za synów Bożych, odkupienia ciała naszego. Nad tym fragmentem zatrzymam się nieco dłużej. Co oznacza że my mamy pierwiastki ducha? Oznacza to że człowiek jako taki jest powołany do Boskiego synostwa z racji posiadania duszy i ducha, a nie ciała. Tak. Człowiek został stworzony po to, żeby mógł kochac Boga i radowac się Jego miłością, stac się Jego przybranym dzieckiem, nie wbrew ciału, ale wraz z ciałem Tak. Człowiek staje się przybranym dzieckiem Boga poprzez pojednanie natury ciała z naturą ducha w sobie. Dzieckiem Boga jest duch człowieka, iczłowiek może tylko wtedy być przybranym synem gdy ciało pojedna się z duchem inaczej mówiąc, gdy ciało się przeduchowi i będzie duchowi posłuszne . Tu masz rację. Nie wbrew ciału ale z ciałem w harmonii. Wszystkie inne stworzenia posiadają tylko duszę. Tak? Które? Widocznie inaczej rozumiesz pojecie duszy Osobny temat! I poruszę go innym razem Do tego stanu dąży całe stworzenie, wszystko co żyje ewoluuje do stania się dzieckiem Bożym , do stania się tym czym było pierwotnie zanim nastąpił upadek ducha w materię. Tego nigdy nie było. To czysty spirytualizm manicheistyczny (nie wiem czy coś takiego jest, ale Ty jestes tego przedstawicielem). A przede wszystkim jest to niezgodne z nauka Pisma i Kościoła Może jest niezgodne ale prawdziwe. O tym właśnie mówi sw Paweł pisząc że całe stworzenie aż do teraz jęczy w bólach rodzenia.!!! Materia jest osądzoną częścią ducha, Przepraszam matejanko. Materia nie jest częścią ducha - tym razem głosisz emanacjonizm. Innym razem o tym pogadamy, lecz bez tej wiedzy, nie można do końca zrozumieć Pisma Swiętego i pośrednio Pismo mówi o tym. czyli tą częścią, która zgrzeszyła, inaczej mówiąc tą, która przez grzech obniżyła swoje drgania poniżej najwyższych drgań jakimi jest miłość. No tak. Zgrzeszyło ciało, bo ono zerwało owoc z drzewa w raju. Dusza wtedy spała... Widzisz te bzdury? Ciało jest zbudowane z materii odłączonej od miłości. Opis grzechu pierworodnego w Biblii zawiera dwa upadki ludzkiego ducha pierwszy w duchoym raju a drugi w raju ziemskim. O tym też możemy innym razem pogadać. W każdym razie zawsze grzeszy dusza,i w przypadku raju ziemskiego kusicielem jest ciało i materia inaczej mówiąc pożądania świata. W raju duchowym grzeszy dusza odchodząc ze ścieżki Bożego Prawa z powodu pychy i buntu wobec Boskiego Prawa. I ta częśc poprzez długą drogę ewolucji musi znowu wznieść swoje wibracje do wibracji miłości. czyli musi sama się zbawić... Jednym słowem to nie Bóg zbawia, ale ciało samo się zbawia wchodząc w wibracje. Widzisz te bzdury? Nic się samo nie zbawia. Tysiąc razy już o tym mówiłam. Ciało może zostać przduchowione, a przez to wzniesione na wyższy poziom. Natomiast duszę musi Bóg pociągnąć w jej ostatnim dniu. Gdyż dusza przychodząc na świat w ciele obciążonym grzechem sama nie pokona świata i ciała. Dodatkowo dusza wcielając ię w iało posiada długi które musi spłaić. Aby Bóg ją do Siebie pociagnął musi ona osiągnąć odpowiedni rozwój. "Nikt nie przychodzi do Ojca jeżeli Ojciec go nie pociagnie" Dlatego grzech jest w samej materii i dlatego zostało powiedziane,że Bóg wysyłając Syna potępił grzech w ciele. ten cytat zupełnie co innego znaczy Jak zwykle w skomplikowanej wyszukanej teologii tylko dla mądrych, słowa nie znaczą tego co znaczą, czyli Syn nie naczy syn urodziny, nie znaczą urodzin, dzisiaj nie znaczy dzisiaj, mało tego, "że Eliasz przyjdzie i wszystko naprawi" odnosi się do czasu przeszłego a nie przyszłego itd. Tak więc dla mnie prostaczka ten cytat znaczy to, co zostało napisane. Grzech jest w ciele i dusza grzeszy kuszona przez pożądania ciała i świata materii. To twierdzenie podpiera jeszcze wiele innych fragmentów Pisma mówiących o tym że "czego innego chce ciało, a czego innego duch, ciało pożąda przeciwko duchowi,i wiele innych itd". te cytaty co innego znaczą. Mowilismy o tym wielokrotnie. Jak wyzej! "Dążenia ciała", to pawłowe określenie dązenia upadłej natury, czyli skłonność do grzechu Znowu ciało nie oznacza ciała tylko upadłą naturę! Czyżby Paweł nie znał słów upadła natura? Człowiek stając się podobny do Jezusa odkupuje również swoje ciało, które oczyszczając się, przeduchawiając się i przechodząc na wyższy stopień rozwoju zaczyna współdziałać z duchem i w harmonii z tym duchem wypełnia swoje przeznaczenie oczywiście, spirytualizm malo tego: herezja - człowiek odkupuje swoje ciało. Nie Bóg, nie Jezus przez Wcielenie i smierć na krzyzu, ale człowiek. Jedno nie przeczy drugiemu. Lecz wracając do Pierworództwa Jezusa Polecam przeczytanie całego tego fragmentu listu do Rzymian, lecz tutaj podam tylko jeszcze jego fragment z listu do Rzymian 28 Wiemy zaś, że miłujących Boga wszystko wspomaga ku dobremu , tych którzy z przeznaczenia wezwani są aby stali się świętymi.Bo tych, których przewidział, tych i przeznaczył, aby stali się na podobieństwa Syna Jego, aby był Pierworodnym między wielu braćmi. Sądzę i mam nadzieję, że tym cytatem raz na zawsze zakończy się spór o Pierworództwo Syna Bożego Ja nie mam takiej nadziei Ty nadal będziesz wypisywała antychrześcijanskie bzdury. Widzisz tylko, co chcesz widzieć. manipulujesz cytatami Znowu zarzucasz manipulację tam gdzie Ci brakuje argumentów. h Pragnę przy okazji zwrócić waszą uwagę na słowa "tych których Bóg przeznaczył do stania się świętymi" Co prawda to osobny temat ale czy nie wydaje się wam że Bóg wie zanim cżłowiek się narodzi, że dusza oiągnęła już dojrzałośc do tego, aby mogła jako człowiek osiągnąć świętość? Bóg, matejanko wszytskich przeznaczył do stania się świętymi. Natomiast co do Bożej prekognicji to rzeczywiście temat na inny watek Oczywiście że Bóg wszystkich przeznaczył do stania się świętymi również przedwcześnie zmarłe niemowlęta!!! ALe nie wszystkich na raz. Z punktu widzenia pokolenia Pawła to tylko niektórych z jego pokolenia. Tak jak Bóg powiedzial że zmiłuje się nad tym nad kim się zmiłuje. A przecież zmiłuje sięnad wszystkimi. Bez tych bzdur jak to nazywasz Reinkarnację nie zrozumiesz tych słów. Ale niemartw się Krzyż był na poczatku też bzdurą w oczach pogan, i dopiero z czasem stał się świętością Swiętość oznaczającą duchowe zmartwychwstanie i Chrystus może ją wbudzić w jej ostatniej cielesnej inkarnacji będącej jej ostatnim dniem!!! ?Tak.... znowu reinkarnacja Widzisz te bzdury jak wyżej!!! ps. zdanie: "widzisz te bzdury?" jest nie tylko do Ciebie kierowane matejanko. Ba chyba do wszsytkich innych oprocz Ciebie, bo Ty już od dawna trwasz w zaślepieniu Medieval man! Tak też to zrozumiałam, uwierz mi,i uwierz mi, że Cię rozumiem i nie mam do Ciebie pretensji. Z Twojego punktu widzenia Ty bronisz Kościoła przed herezją! ALe ja będę walczyć nadal, i to nie z Tobą lecz z fałszywmi poglądami. Pozdrawiam serdecznie
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by matejanka: Jakakolwiek próba wyciagania z tego czegokolwiek innego jest zwykłą manipulacją Wiesz Medieval man, tam gdzie nie masz argumentów zasłaniasz się słowem "manipulacja" Wolałabym coś bardziej konkretengo. Konkretnego? Matejanko - tyle razy już Ci na te i inne cytaty odpowiadałem wskazując na właściwe ich rozumienie, że szkoda tego jeszcze raz kolejny powtarzać. Dlatego streszczam fakt, że ponownie wracasz do takiego samego "tłumaczenia" jednym słowem: manipulacja. Miałem nadzieję, że przeczytałaś wcześniej, jak interpretuje te fragmenty chrześcijaństwo. Pomyliłem się. Nie czytasz. Wymyślasz. Quote by matejanka: Może rzeczywicie trudno mi sobie ptrzypomnieć naukę kościoła mówiącą o Pierworodności Jezusa na ziemi jako Syna Bożego, lecz cytat mogę przytoczyć jak najbardziej i właśnie chociażby ten na który sie powołuje poniżej do Rzymian 28 Bo tych, których przewidział, tych i przeznaczył, aby stali się na podobieństwa Syna Jego, aby był Pierworodnym między wielu braćmi. Przecież tu nie chodzi o nic innego jak o to, że Bóg znając rozwój duszy przeznacza z góry pewnych ludzi do świętości i wie czy oni mogą osiągnąć podobieństwo do Jego Syna Jezusa na ziemi tak, aby Jego Syn Jezus miał na ziemi braci!!! A nie pomyślałaś o tym, że chodzi tu o cos zupełnie innego, a mianowicie, że Bóg przeznaczając ludzi do świętości (chodzi o zbawienie przez Syna i trwanie w Bogu, matejanko) czyni w ten sposób stworzonych ludzi, swoimi przybranymi dziećmi, a więc przybranymi braćmi Jego Syna? Quote by matejanka: Jak wiesz dobrze, Pismo mówi, że Syn Bozy miał przynieść zbawienie, a nie zbawienie pokazać. Wskazanie Drogi nie jest pokazaniem Zbawienia, lecz Zbawieniem. Czy, gdy ktoś Ci wskaże drogę jak dojść do domu, gdy zabłądzsz w górach, bez środków do życia i jeszcze dodatkowo jeżeli dał Ci chleba i wina, abyś przetrwał trudy tej drogi nie ocalił Twojego życia? Czy nie był Twoim zbawieniem? Nie żartuj sobie!!! No wlasnie. Nie żartuj sobie matejanko. Nie chodzi o zagubienie drogi w górach, ale wyrwanie nas ze śmierci czytaj List do Rzymian: Bóg zaś okazuje nam swoją miłość [właśnie] przez to, że Chrystus umarł za nas, gdyśmy byli jeszcze grzesznikami. zostaliśmy pojednani z Bogiem przez śmierć Jego Syna, Tak, że bardzo mi przykto matejanko: Twoja teza, że wsystarczyło, iż Jezus tylko pokazał nam co mamy zrobić jest z gruntu błędna Quote by matejanka: Tych, ktorzy staną się dziećmi Bozymi przez przyjęcie dokonanego zbawienia - tak przynajmniej naucza chrześcijaństwa Medieval man ! Co to jest to przyjęcie dokonanego zbawienia? Chleba nie wystarczy wziąć od kogoś, aby żyć należy go jeszcze zjeść!!!!!! Własnie przyjęcie dokonanego zbawienia polega na tym, że przestajemy szukać samozbawiania siebie poprzez choćby nasladowanie Jezusa Quote by matejanka: Tak. Człowiek został stworzony po to, żeby mógł kochac Boga i radowac się Jego miłością, stac się Jego przybranym dzieckiem, nie wbrew ciału, ale wraz z ciałem Tak. Człowiek staje się przybranym dzieckiem Boga poprzez pojednanie natury ciała z naturą ducha w sobie. Dzieckiem Boga jest duch człowieka, duch człowieka nie jest żadnym dzieckiem. To teza pozabiblijna i pozachrześcijanska Quote by matejanka: i człowiek może tylko wtedy być przybranym synem gdy ciało pojedna się z duchem inaczej mówiąc, gdy ciało się przeduchowi i będzie duchowi posłuszne Nic podobnego. Człowiek staje się przybranym dzieckiem Boga poprzez chrzest. Tyle. warto zastanowić się czym jest chrzest, matejanko Quote by matejanka: Do tego stanu dąży całe stworzenie, wszystko co żyje ewoluuje do stania się dzieckiem Bożym , do stania się tym czym było pierwotnie zanim nastąpił upadek ducha w materię. Tego nigdy nie było. To czysty spirytualizm manicheistyczny (nie wiem czy coś takiego jest, ale Ty jestes tego przedstawicielem). A przede wszystkim jest to niezgodne z nauka Pisma i Kościoła Może jest niezgodne ale prawdziwe. O tym właśnie mówi sw Paweł pisząc że całe stworzenie aż do teraz jęczy w bólach rodzenia.!!! To, że całe stworzenie zmierza do Boga to oczywiste. Natomiast nieprawdą jest teza o upadku ducha w materię. Manicheizm Quote by matejanka: I ta częśc poprzez długą drogę ewolucji musi znowu wznieść swoje wibracje do wibracji miłości. czyli musi sama się zbawić... Jednym słowem to nie Bóg zbawia, ale ciało samo się zbawia wchodząc w wibracje. Widzisz te bzdury? Nic się samo nie zbawia. Tysiąc razy już o tym mówiłam. Ciało może zostać przduchowione, a przez to wzniesione na wyższy poziom. Gwarantuję Ci, że nie musi. Przynajmniej w chrzescijaństwie Quote by matejanka: Natomiast duszę musi Bóg pociągnąć w jej ostatnim dniu. Gdyż dusza przychodząc na świat w ciele obciążonym grzechem sama nie pokona świata i ciała. Dodatkowo dusza wcielając ię w iało posiada długi które musi spłaić. Nie musi. Gwarantuję Ci to. Przynajmniej w chrześcijaństwie Quote by matejanka: Aby Bóg ją do Siebie pociagnął musi ona osiągnąć odpowiedni rozwój. "Nikt nie przychodzi do Ojca jeżeli Ojciec go nie pociagnie" Taaaak. I gdzie w tym cytacie jest, że musi ona osiągnąć odpowiedni rozwój? To własnie nazywam manipulacją.... Quote by matejanka: Dlatego grzech jest w samej materii i dlatego zostało powiedziane,że Bóg wysyłając Syna potępił grzech w ciele. ten cytat zupełnie co innego znaczy Jak zwykle w skomplikowanej wyszukanej teologii tylko dla mądrych, słowa nie znaczą tego co znaczą, czyli Syn nie naczy syn urodziny, nie znaczą urodzin, dzisiaj nie znaczy dzisiaj, mało tego, "że Eliasz przyjdzie i wszystko naprawi" odnosi się do czasu przeszłego a nie przyszłego itd. Tak więc dla mnie prostaczka ten cytat znaczy to, co zostało napisane. Grzech jest w ciele i dusza grzeszy kuszona przez pożądania ciała i świata materii. Chodzi Ci z pewnością o ten cytat: Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego i dla [usunięcia] grzechu wydał w tym ciele wyrok potępiający grzech, (Rz 8, 3) Co oznacza po prostu, że Bóg jest solidarny z człowiekiem, którego stworzył jako byt duchowo-cielesny. Ponieważ natura tego człowieka po grzechu pierowrodnym doznała upadku, Bóg zesłał swego Syna, a ten poprzez swoje Wcielenie dał ludzkości prawo do nowego początku, do odrodzenia się w ten sposób, że ci, którzy należą do Jezusa mogą korzystać jako nowa ludzkość, w Nowym Adamie, z jego zbawienia. Zreszta paweł napisął o tym w Rz 8, 1: Teraz jednak dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie, nie ma już potępienia Oczywiście, możesz sobie czytac Biblię dosłownie. Ale wtedy daruj mi Twoje interpretacje Apokalipsy, ktore dosłowne wcale nie są. Albo, albo Quote by matejanka: "Dążenia ciała", to pawłowe określenie dązenia upadłej natury, czyli skłonność do grzechu Znowu ciało nie oznacza ciała tylko upadłą naturę! Czyżby Paweł nie znał słów upadła natura? Możesz się upierać. To tylko Cie ośmiesza. Paweł napisał jak napisał - jak się w jego czasach pisało. Ale Ty wolisz czytać jak sie Tobie podoba. Dziwisz się, że Ci nie wychodzi?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Wiesz Medieval man, tam gdzie nie masz argumentów zasłaniasz się słowem "manipulacja" Wolałabym coś bardziej konkretengo. Konkretnego? Matejanko - tyle razy już Ci na te i inne cytaty odpowiadałem wskazując na właściwe ich rozumienie, że szkoda tego jeszcze raz kolejny powtarzać. Dlatego streszczam fakt, że ponownie wracasz do takiego samego "tłumaczenia" jednym słowem: manipulacja. To znaczy, że dla Ciebie nawet jak cytuję fragment Pisma i wymowa tego fragmentu jest taka, że mam rację to wtedy manipuluję Pismem, gdyż nie jest to zgodne z teologią? Miałem nadzieję, że przeczytałaś wcześniej, jak interpretuje te fragmenty chrześcijaństwo. Pomyliłem się. Nie czytasz. Wymyślasz. Widzisz gdyby tytuł "chrzescijanin" był tym do którego wszyscy powinniśmy dążyć to miałbyś rację . Lecz Pismo tego nie mówi. My wszyscy musimy starać się o tytuł dzieci Boga i o stanie się podobnymi do Mistrza i jeżeli chrześcijaństwo tego nie naucza to nie jestem w tym sensie chrześcijanką! Może rzeczywicie trudno mi sobie ptrzypomnieć naukę kościoła mówiącą o Pierworodności Jezusa na ziemi jako Syna Bożego, lecz cytat mogę przytoczyć jak najbardziej i właśnie chociażby ten na który sie powołuje poniżej do Rzymian 28 Bo tych, których przewidział, tych i przeznaczył, aby stali się na podobieństwa Syna Jego, aby był Pierworodnym między wielu braćmi. Przecież tu nie chodzi o nic innego jak o to, że Bóg znając rozwój duszy przeznacza z góry pewnych ludzi do świętości i wie czy oni mogą osiągnąć podobieństwo do Jego Syna Jezusa na ziemi tak, aby Jego Syn Jezus miał na ziemi braci!!! A nie pomyślałaś o tym, że chodzi tu o cos zupełnie innego, a mianowicie, że Bóg przeznaczając ludzi do świętości (chodzi o zbawienie przez Syna i trwanie w Bogu, matejanko) czyni w ten sposób stworzonych ludzi, swoimi przybranymi dziećmi, a więc przybranymi braćmi Jego Syna? Czy Bóg czyni nas w sposób bierny swoimi dziećmi i my już nic nie musimy, czy to chciałeś powiedzieć? A jednak w tym cytacie jest wyraźnie mowa o staniu się podobieństwem Jezusa, jako warunek uświęcenia i tego aby Jezus miał na ziemi braci. Na szczęście potrafię sama czytać i inni też!!! Czy znowu słowa Pisma uznajesz za manipulację? Proponuję Ci przeczytać cały fragment listu do Rzymian abyś dokładniej zrozumiał wymowę tego fragmentu! Jak wiesz dobrze, Pismo mówi, że Syn Bozy miał przynieść zbawienie, a nie zbawienie pokazać. Wskazanie Drogi nie jest pokazaniem Zbawienia, lecz Zbawieniem. Czy, gdy ktoś Ci wskaże drogę jak dojść do domu, gdy zabłądzsz w górach, bez środków do życia i jeszcze dodatkowo jeżeli dał Ci chleba i wina, abyś przetrwał trudy tej drogi nie ocalił Twojego życia? Czy nie był Twoim zbawieniem? Nie żartuj sobie!!! No wlasnie. Nie żartuj sobie matejanko. Nie chodzi o zagubienie drogi w górach, ale wyrwanie nas ze śmierci A czy wskazanie drogi w górach i danie pożywienia zbłądzonemu nie jest wyrwaniem ze śmierci? W dalszym ciągu uważam, że żartujesz i udajesz że nie rozumiesz analogii. Więc łopatą. Czym jest symbol chleba i wina w Biblii? Czym nas karmi Chrystus? Jaki chleb mamy jeść aby żyć? !!!! Odpowiem Ci Chlebem jest Słowo Boga gdyż "nie samym chlebem, żyje cżłowiek ale każdym Słowem wychodzącym z ust Boga". Należy czytać Biblię całościowo, łączyć i rozumieć oba Testamenty, gdyż mówią o tym samym, a nie wyrywać z niej kawałki!!! Bóg zaś okazuje nam swoją miłość [właśnie] przez to, że Chrystus umarł za nas, gdyśmy byli jeszcze grzesznikami. zostaliśmy pojednani z Bogiem przez śmierć Jego Syna, Tak, że bardzo mi przykro matejanko: Twoja teza, że wsystarczyło, iż Jezus tylko pokazał nam co mamy zrobić jest z gruntu błędna To jak zwykle tylko fragmencik cytowany przez Ciebie nie obejmujący całości teologii zbawienia i jej nie tłumaczący. Mało tego uparłeś się, aby wmawiać innym że twierdzę jakoby coś "jednego" wystarczyło do zbawienia i że to jedno jest samozbawieniem, gdy tymczasem zbawienie to długa droga i bez pomocnej dłoni Boga nie do pokonania dla człowieka. Pojednanie z Bogiem jest efektem wejścia na drogę wyznaczoną przez Jezusa. Jest oczywiście efektem Ofiary , gdyż każdy kiedyś na tę drogę wejdzie i pojedna się z Bogiem odrzucając grzech. ALe nikt automatycznie nie wejdzie do królestwa z powodu Ofiary nic w tym celu nie czyniąc. Z tą teorią walczę i walczyć będę. Jezus odda każdemu zgodnie z jego uczynkami gdy przyjdzie ALe oczywiście swiat jest zbawiony, gdyż wszystkie dusze są do zbawienia przeznaczone i posiadają konieczne światło dzięki Ofierze Pana, aby tę drogę znaleźć i na nią wejść.Jeszcze raz przypominam że podczas ofiary Jezusa Jego święta Krew spadła jako Światło na każdą duszę.!!!! To Światło jest również warunkiem Zbawienia. Własnie przyjęcie dokonanego zbawienia polega na tym, że przestajemy szukać samozbawiania siebie poprzez choćby nasladowanie Jezusa Czyli wystarczy , że powiem wierzę w Jezusa Chrystusa i kościół powszechny i chętnie znajdę się w Niebie i już jestem zbawiona? Czyli mogę się bawić i zapomnieć o nauce Mistrza? To głupie co napisałam ale do takich wniosków może ktoś na podstawie Twojej teologii dojść Nic podobnego. Człowiek staje się przybranym dzieckiem Boga poprzez chrzest. Tyle. warto zastanowić się czym jest chrzest, matejanko Oj warto! Czy małe dziecko wie co to jest chrzest? I czy może się nad tym zastanowić?Jeżeli nie, to oznacza że chrzest jest czynnością magiczną! Taaaak. I gdzie w tym cytacie jest, że musi ona osiągnąć odpowiedni rozwój? To własnie nazywam manipulacją.... Pragnę zauważyć że w większości Twoich cytatów i argumetacji przy ich pomocy, nie ma tego co twierdzisz! To tak tylko na marginesie. Już podawałam przykłady. Dlatego grzech jest w samej materii i dlatego zostało powiedziane,że Bóg wysyłając Syna potępił grzech w ciele. ten cytat zupełnie co innego znaczy Jak zwykle w skomplikowanej wyszukanej teologii tylko dla mądrych, słowa nie znaczą tego co znaczą, czyli Syn nie naczy syn urodziny, nie znaczą urodzin, dzisiaj nie znaczy dzisiaj, mało tego, "że Eliasz przyjdzie i wszystko naprawi" odnosi się do czasu przeszłego a nie przyszłego itd. Tak więc dla mnie prostaczka ten cytat znaczy to, co zostało napisane. Grzech jest w ciele i dusza grzeszy kuszona przez pożądania ciała i świata materii. Chodzi Ci z pewnością o ten cytat: Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego i dla [usunięcia] grzechu wydał w tym ciele wyrok potępiający grzech, (Rz 8, 3) Co oznacza po prostu, że Bóg jest solidarny z człowiekiem, którego stworzył jako byt duchowo-cielesny. Ponieważ natura tego człowieka po grzechu pierowrodnym doznała upadku, Bóg zesłał swego Syna, a ten poprzez swoje Wcielenie dał ludzkości prawo do nowego początku, do odrodzenia się w ten sposób, że ci, którzy należą do Jezusa mogą korzystać jako nowa ludzkość, w Nowym Adamie, z jego zbawienia. Zreszta paweł napisął o tym w Rz 8, 1: Niekoniecznie chodziło mi o ten cytat gdyż na temat ciała, jego słabości, skończoności, przemijalności, śmiertelności, i tego że sprzeciwia sie ze swej natury duchowi gdyż inaczej nie może, są dziesiątki cytatów w Piśmie. Jak znajdę czas to je wypiszę. A w Twojej argumentacji masz przykład Twojej interpretacji i pisania tego czego w tych cytatach nie ma. Dowolnie intepretujesz Pismo tak aby pasowało do ludzkiej teologii przed stuleciami sformułaowanej przez ludzi i stawiającej bariery poznaniu Pisma w jego prawdziwej wymowie. I dlatego będziesz wciąż natrafiał na niewygodne dla Ciebie cytaty i będziesz musiał naciągać ich interpretacje. Przykro mi Teraz jednak dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie, nie ma już potępienia Oczywiście, możesz sobie czytac Biblię dosłownie. Ale wtedy daruj mi Twoje interpretacje Apokalipsy, ktore dosłowne wcale nie są. Albo, albo Dlaczego albo albo!? Tam gdzie należy trzeba czytać dosłownie , a w innym miejscu rozumieć symbole! "Dążenia ciała", to pawłowe określenie dązenia upadłej natury, czyli skłonność do grzechu Znowu ciało nie oznacza ciała tylko upadłą naturę! Czyżby Paweł nie znał słów upadła natura? Możesz się upierać. To tylko Cie ośmiesza. Paweł napisał jak napisał - jak się w jego czasach pisało. Ale Ty wolisz czytać jak sie Tobie podoba. Dziwisz się, że Ci nie wychodzi? W czasach Pawła pisało się również upadła natura i nie widzę powodu, aby Paweł musiał zastępować w tak wielu miejscach upadłą naturę słowem ciało, ani razu nie tłumacząc ze mu o to chodzi. Na razie nie mam czasu, ale za godzinę postaram się zestwić sporo cytatów z Pisma dotyczących ciała i jego funkcji Pozdrawiam
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
medieval man matejanka:"Dzieckiem Boga jest duch człowieka," medieval man:"duch człowieka nie jest żadnym dzieckiem. To teza pozabiblijna i pozachrześcijanska". Teza matejanki ,że" duch,duch ludzki,człowiek wewnętrzny, jest dzieckiem Bożym" jest biblijna i chrześcijańska.Potwierdzają to następujące biblijne fragmenty z NT: Fil.3.20.Nasza zaś ojczyzna jest w niebie... 2 Kor.4.16.Dlatego nie upadamy na duchu,bo choć zewnętrzny nasz człowiek{ciało fizyczne}niszczeje,to jednak ten nasz wewnętrzny{duch ludzki} odnawia się z każdym dniem. 2 Kor.4.18...albowiem to co widzialne{ciało fizyczne{jest doczesne,a to co niewidzialne {duch ludzki},jest wieczne. I Piotra.3.4.Lecz ukryty wewnętrzny człowiek{duch ludzki}z niezniszczalnym klejnotem łagodnego i cichego ducha{ludzkiego},który jedynie ma wartość przed Bogiem{a nie ciało fizyczne}. I Kor.15.50.A powiadam bracia,że ciało{fizyczne}i krew,nie mogą odziedziczyć Królestwa Bożego... I Kor.2.11.Bo któż z ludzi wie,kim jest człowiek,prócz ducha ludzkiego,który w nim jest?.. Hebr.12.23...i do duchów ludzi sprawiedliwych,którzy osiągnęli doskonałość. Jan 3.6.Co się narodziło z ciała{fizycznego},ciałem jest ,a co się narodziło z Ducha,duchem{ludzkim} jest. Jak.4.5.Albo,czy sadzicie,że na próżno Pismo mówi:zazdrośnie chce On{Bóg} mieć tylko dla siebie ducha{ludzkiego},któremu dał w nas mieszkanie. Oraz chrześcijańskie świadectwa Papieża Jana Pawła II: Encyklika o Duchu Świętym w życiu Kościoła i świata "Dominum et Vivificantem" 58.Duch Święty umacnia "człowieka wewnętrznego". ... Zjednoczony z Duchem Świętym, Kościół - jak nikt inny - jest świadom tego, co w człowieku wewnętrzne, a zarazem najbardziej głębokie i istotne, bo duchowe i niezniszczalne. Dlatego też Apostoł modli się za swoich wiernych i pisze do nich: "zginam kolana moje przed Ojcem... aby sprawił w was przez Ducha swego wzmocnienie siły wewnętrznego człowieka". Pod wpływem Ducha Świętego dojrzewa i umacnia się ów człowiek wewnętrzny czyli "duchowy". Dzięki udzielaniu się Boga,duch ludzki, który "zna to, co ludzkie", spotyka się z "Duchem, który przenika głębokości Boże". W tym Świętym Duchu, który jest Darem przedwiecznym, Bóg Trójjedyny otwiera się dla człowieka, dla ducha ludzkiego. Ukryte tchnienie Ducha Bożego powoduje, iż duch ludzki otwiera się również wobec zbawczego i uświęcającego samootwarcia się Boga. ------- A jeśli zgodnie z I Piotra 3.4 jedynie duch ludzki" ma wartość przed Bogiem",bo wg Jana 3.6 narodził się z Ducha,to wynika z tego,że jest dzieckiem Boga.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
...ludzie, czy wy widzicie co wy pleciecie...?
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
Quote by skałosz: ...ludzie, czy wy widzicie co wy pleciecie...? O kim i jakim temacie piszesz? My dyskutujemy na bardzo poważne tematy.Pod kierownictwem Ducha Świętego,staramy się wspólnymi siłami rozwiązywać różne problemy wiary.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by eviva: Quote by skałosz: ...ludzie, czy wy widzicie co wy pleciecie...? O kim i jakim temacie piszesz? My dyskutujemy na bardzo poważne tematy.Pod kierownictwem Ducha Świętego,staramy się wspólnymi siłami rozwiązywać różne problemy wiary. ...wy nie próbujecie rozwiązywać problemów tylko rozkoszujecie się swoimi wypowiedziami... przecież tu nikt nikogo nie słucha!
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
Quote by skałosz: Quote by eviva: Quote by skałosz: ...ludzie, czy wy widzicie co wy pleciecie...? O kim i jakim temacie piszesz? My dyskutujemy na bardzo poważne tematy.Pod kierownictwem Ducha Świętego,staramy się wspólnymi siłami rozwiązywać różne problemy wiary. ...wy nie próbujecie rozwiązywać problemów tylko rozkoszujecie się swoimi wypowiedziami... przecież tu nikt nikogo nie słucha! To są dyskusje pisane,więc nie można ich usłyszeć.
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by eviva: Quote by skałosz: Quote by eviva: Quote by skałosz: ...ludzie, czy wy widzicie co wy pleciecie...? O kim i jakim temacie piszesz? My dyskutujemy na bardzo poważne tematy.Pod kierownictwem Ducha Świętego,staramy się wspólnymi siłami rozwiązywać różne problemy wiary. ...wy nie próbujecie rozwiązywać problemów tylko rozkoszujecie się swoimi wypowiedziami... przecież tu nikt nikogo nie słucha! To są dyskusje pisane,więc nie można ich usłyszeć. Właśnie o tym mówię! Nikt nie szuka sensy w wypowiedziach innych osób by się nad nimi zastanowić, tylko szuka ubytków w które można wsadzić szpilę, do czego można się przyczepić. Zwróćcie tylko uwagę.
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Właśnie o tym mówię! Nikt nie szuka sensu w wypowiedziach innych osób by się nad nimi zastanowić, tylko szuka ubytków w które można wsadzić szpilę, do czego można się przyczepić. Zwróćcie tylko uwagę Skałosz! Nie wiem jak inni ale nie szukam szpili, żeby się przyczepić, jak to ładnie nazwałeś , lecz polemizuję z zastarzałą teologią ,która przed wiekami sformułowała swoje dogmaty i postawiła ograniczenia ludzkiemu duchowi w poznawaniu Boga. Nie neguję tego, że w odpowiednim czasie na pewnym etapie rozwoju ludzkości być może taki gorset był konieczny, aby zapobiec chaosowi. Że dla duchowego prowadzenia ludzi, konieczne było wykrystalizowanie się jakiegoś kierunku przewodniego, . Ale dzisiaj rozwinięty i inteligentny ludzki duch potrzebuje uwolnienia się z kajdan i swobodnego wzniesienia w spawach duchowych.. Wiem o czym piszę, gdyz już nie raz czytywałam i czytuję na forach internetowych, o problemach jakie ludzie mają z uprawianiem chrześcijaństwa z powodu niektórych prawd wiary i z odrzuceniem niektórych przekonań ,tych które teologia nazwała herezją, a które dzisiaj są bardziej przekonywujące, niż to co jest ogłaszane z "ambon".Inaczej mówiąc odrzucone przed wiekami herezje zmartwychwstały a przyjęte i wmuszone przez innych "prawdy" uwierają i krępują, lub są totalnie niezrozumiałe. Wystarczy zajrzeć do netu na religijne strony, aby się o tym przekonać. Walka jest zacięta i trwa. Ci którzy pomimo wątpliwości pozostają w klasycznej teologii , czynią to częściowo z pragnienia pozostania we wspólnocie, a częściowo z obaw przed samodzielnym myśleniem i w ogóle samodzielnością duchową. Tak więc powyższa dyskusja nie jest wsadzaniem szpili ale walką przekonań i próbą ustalenia w tej walce jednej jedynej Prawdy!!! Oczywiście nie oznacza to że każda herezja odrzucona przez teologię jest prwdziwa i że każda prawda wiary jest uwierającym gorsetem. Jaka jest Prawda okaże się po tej walce, zapowiadanej przez wszystkie proroctwa, obu Testamentów! Moją nadzieją że po tej walce-(nie piszę o tej lokalnej tu na forum, lecz o powszechnej walce na poglądy)-jest samo Pismo Święte, które obiecuje uwolnienie więźniów. Pozdrawiam
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by skałosz: Quote by eviva: Quote by skałosz: ...ludzie, czy wy widzicie co wy pleciecie...? O kim i jakim temacie piszesz? My dyskutujemy na bardzo poważne tematy.Pod kierownictwem Ducha Świętego,staramy się wspólnymi siłami rozwiązywać różne problemy wiary. ...wy nie próbujecie rozwiązywać problemów tylko rozkoszujecie się swoimi wypowiedziami... przecież tu nikt nikogo nie słucha! Evivo i wszyscy dyskutanci skałosz ma racje , częściową jak zawsze, ale zauważył (jako nowy to ma świeże spojrzenie!) trafnie, że czasami "rozkoszujemy się" i nie staramy się zrozumieć co chcą przekazać inni ja słyszałem już takie opinie o naszym pisaniu na forum, bije sie w piersi i przyznaje, że czasem tak bywało z mojej strony. obiecuję poprawę I Nie robić Offtopa!!!!!
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by Dezerter: I Nie robić Offtopa!!!!! już będę grzeczny. Na koniec tylko mała refleksja - wydaje mi się, że dużo lepszą formą przekazywania wiedzy i przekonywania do swoich poglądów byłoby tak zmodyfikowane forum w którym w każdym wątku piszący mógłby napisać tylko jeden post i ew. mógł go później edytować, uzupełniać, poprawiać. Wtedy jasno, w jednym miejscu widzielibyśmy stanowiska osób, a nie "dyskusje" na zasadzie 'moje'-'twoje'-'moje'-'twoje' i do których ciężko się przyłączyć, bo nie da sie tak naprawdę całego wątku przeczytać.
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Quote by skałosz: Quote by Dezerter: I Nie robić Offtopa!!!!! już będę grzeczny. Na koniec tylko mała refleksja - wydaje mi się, że dużo lepszą formą przekazywania wiedzy i przekonywania do swoich poglądów byłoby tak zmodyfikowane forum w którym w każdym wątku piszący mógłby napisać tylko jeden post i ew. mógł go później edytować, uzupełniać, poprawiać. Wtedy jasno, w jednym miejscu widzielibyśmy stanowiska osób, a nie "dyskusje" na zasadzie 'moje'-'twoje'-'moje'-'twoje'. Skałosz! to nie jest takie proste sądzę
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Lecz wracając do tematu Trójcy, pragnę zacytować mały, ale jakże wymowny fragmencik Starego Testamenu z Księgi Izajasza jednego z największych Proroków Starego Czasu. Fragmencik ten potwierdza, że Bóg wiedząc o odkształceniu prawdy o Jego Jedyności podkreślił fakt że On jedynie jest Zbawicielem, a nie Bóg Syn mówiąc ustami Proroka Izajasza
===
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Matejanko. Na pytanie dlaczego w przytoczonym przez Ciebie fragmencie podkreslona jest ta 'jedynosc' Boga odpowiedzialas sobie w pierwszym zdaniu:
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by matejanka: Skałosz! to nie jest takie proste sądzę Banalne!
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Quote by kazema: Matejanko. Na pytanie dlaczego w przytoczonym przez Ciebie fragmencie podkreslona jest ta 'jedynosc' Boga odpowiedzialas sobie w pierwszym zdaniu: 'pragnę zacytować mały, ale jakże wymowny fragmencik Starego Testamenu z Księgi Izajasza jednego z największych Proroków Starego Czasu.' Pojecie Trojcy Swietej narodzilo sie dopiero po zeslaniu Ducha Swietego (albo po obiecaniu nam Jego zeslania przez Jezusa) Kazema! Czy w Nowym Testamencie w którymkolwiek z listów apostolskich, w nauczaniu któregoś z Apostołów oświecanych Boskim Duchem Świętym znalazłaś sformułowanie Trójca, lub Bóg w Trzech Osobach? No i czy uważasz że Stary Testament jest nieaktualny? Pragnę zauważyć że ST zawiera całość historii Zbawienia od początku do końca, a Nowy jest wypełnieniem części z Proroctw ze Starego, więc wszytko już jest zapowiedziane i przewidziane w Starym. Następne Boskie Objawienia są tylko wypełnieniem Proroctw i nauczaniem przez Boga dostosowanym do stopnia rozwoju ludzkości. Lecz wszystko już zostało w sposób, czy to symboliczny, czy poprzez sugestię zawarte w ST. Jeżeli dogm,at o Trójcy wynikał by z zesłania na Apostołów Ducha Świętego, to sformułowaliby go jasno Apostołowie. Lecz oni ani słowem o tym nie wspominają!!! Pozdrawiam
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by matejanka: Czy w Nowym Testamencie w którymkolwiek z listów apostolskich, w nauczaniu któregoś z Apostołów oświecanych Boskim Duchem Świętym znalazłaś sformułowanie Trójca, lub Bóg w Trzech Osobach? I na co to jest dowód? Podpowiem Ci: na nic Quote by matejanka: No i czy uważasz że Stary Testament jest nieaktualny? Nikt tak nie uważa Quote by matejanka: Pragnę zauważyć że ST zawiera całość historii Zbawienia od początku do końca, a Nowy jest wypełnieniem części z Proroctw ze Starego, więc wszytko już jest zapowiedziane i przewidziane w Starym. A czym to udowodnisz? Ttlko swoimi przekonaniami? Quote by matejanka: Następne Boskie Objawienia są tylko wypełnieniem Proroctw i nauczaniem przez Boga dostosowanym do stopnia rozwoju ludzkości. Lecz wszystko już zostało w sposób, czy to symboliczny, czy poprzez sugestię zawarte w ST. Sama w to nie wierzysz Quote by matejanka: Jeżeli dogmat o Trójcy wynikał by z zesłania na Apostołów Ducha Świętego, to sformułowaliby go jasno Apostołowie. Lecz oni ani słowem o tym nie wspominają!!! Pozdrawiam I sformułowali... np. Mateusz 28, 19
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Aby podkreślić to wszystko, co dotyczczas napisałam i udokumentować, podam cytat z ksiegi Zachariasza będący opisem samego Końca Czasów nazywanego przez naszą teologię czasem Mesjańskim, a w rzeczywistości będącym odebraniem przez resztkę Izraela, czyli tych kórzy pozostali wierni Boskiemu Prawu Nowego Boskiego Objawienia korygującego wszystkie ludzkie pomyłki.A oto ten cytat
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Ponieważ Medievl man powołał się na Mateusza i wezwanie Jezusa do chrzczenia narodów w Imię i Ojca i Syna i Ducha Świętego, to podam na dowód że te trzy Imona Bóg przybrał aby nam na trzy sposoby Objawiac swoje Słowo fragment z Apokalipsy.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by matejanka: Na razie daruję sobie interpretację całości fragmentu gdyż musiałabym przenieść się znowu na inny wątek i tylko zatrzymam się na zdaniu PAN BĘDZIE JEDEN I JEDNO BĘDZIE JEGO IMIĘ Czyż nie modlimy : w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Modlimy się w ten sposob aby podkreślić, że poznaliśmy Boga pod trzema Imionami w Trzech Czasach Boskich Objawień. W każdym czasie Bóg objawiał się nam w innej Formie nadając sobie z tego powodu różne imiona, ale na końcu Czasów wszystkim Objawi, że Bóg ma tylko jedno Imię-Nasz Ojciec, tak jak nauczał Jezus i nie ma powodu, aby wzywać Boga pod innymi imionami. Gdyż On jest Ojcem i w swoim Synu i w swoim Swiętym Duchu. Pozdrawiam To bardzo zawężająca interpretacja. Oznacza ona, że dla Boga najważniejsze jest pod jakim imieniem Go wzywamy. Jak wezwiesz: "Ojcze" będzie dobrze, a jak krzykniesz: "Panie" będziesz potepiona. Jesli do tego zmierzasz.... I mała uwaga logiczna. Piszesz: Modlimy się : w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Modlimy się w ten sposob aby podkreślić, że poznaliśmy Boga pod trzema Imionami Już ten fragment wskazuje na jedno i to samo Imię zarówno Ojca, jak i Syna, jak i Ducha Świętego, a nie na trzy imiona jednego Boga. I tu przychodzi właściwe rozumienie Zachariasza: Pan będzie Jeden i jedno będzie jego imię Czyli wierzymy (jak zawsze) w jednego Boga modląc się w jedno imię (jak wskazuje tekst biblijny) Ojca i Syna i Ducha Świętego. Miłych rozważań, matejanko
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
matejanka] Na razie daruję sobie interpretację całości fragmentu gdyż musiałabym przenieść się znowu na inny wątek i tylko zatrzymam się na zdaniu PAN BĘDZIE JEDEN I JEDNO BĘDZIE JEGO IMIĘ Czyż nie modlimy : w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Modlimy się w ten sposob aby podkreślić, że poznaliśmy Boga pod trzema Imionami w Trzech Czasach Boskich Objawień. W każdym czasie Bóg objawiał się nam w innej Formie nadając sobie z tego powodu różne imiona, ale na końcu Czasów wszystkim Objawi, że Bóg ma tylko jedno Imię-Nasz Ojciec, tak jak nauczał Jezus i nie ma powodu, aby wzywać Boga pod innymi imionami. Gdyż On jest Ojcem i w swoim Synu i w swoim Swiętym Duchu. Pozdrawiam To bardzo zawężająca interpretacja. Oznacza ona, że dla Boga najważniejsze jest pod jakim imieniem Go wzywamy. Jak wezwiesz: "Ojcze" będzie dobrze, a jak krzykniesz: "Panie" będziesz potepiona. Medieval man! chyba znowu żartujesz! Nie to jest najważniejsze, i w tym fragmencie chodzi o to,że Bóg chce położyć kres stwarzaniu tajemnic tam gdzie ich nie ma!!! I Bóg chce być nazywany swoim najważniejszym Imieniem , tak jak nauczał nas Jezus. Mamy się modlić Ojcze nasz, a nie Ojcze i Synu i Duchu Swięty!!!! Mogę krzyczeć i Panie, i Boże i Ojcze i Duchu Święty, i Jezusie tak jak zawężając przykład do naszego myślenia i naszego "podwórka" mogę mówić do mojego męża, artysto, mężu, ojcze moich dzieci no i na wiele innych sposobów. Nie sądzę aby go to obraziło!!! Natomiast mój mąż ma jedno imię i jest jedną osobą. Właśnie o tym, że Bóg jest jeden a ni ew trzech osobach, mówi ten fragment z księgi Zachariasza. Zwróć uwagę że to sam Bóg dotyka swoją stopą Góry Oliwnej i to sam Bóg powraca na swoją ziemię w otoczeniu swoich Aniołów. A przecież wiemy z innych Proroctw że Chrytus powróci w otoczeniu Aniołów, aby sądzić i walczyć. Prosty wniosek, że osoba Chrystusa i Bóg, a nie osoba Boga Syna jest tym samym Bogiem i nie ma innych ani dwóch ani trzech. Dlatego fragment z księgi Zachariasza przekonuje, że pomyłką jest uważanie, że pod każdym imieniem pod którym Bóg objawiał nam Siebie , ukrywa się inna Osoba Boska. Jezus nam objawił Imię Boga i jest Nim nasz Ojciec. I mała uwaga logiczna. Piszesz: Modlimy się : w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Modlimy się w ten sposob aby podkreślić, że poznaliśmy Boga pod trzema Imionami Już ten fragment wskazuje na jedno i to samo Imię zarówno Ojca, jak i Syna, jak i Ducha Świętego, a nie na trzy imiona jednego Boga. Jeżeli otrzymałam na chrzcie dwa imiona to je podaję jako dwa imiona, a nie jako jedno Anna- Maria na bierzmowaniu dostałam jeszcze trzecie. Nie jestem w trzech osobach i używam jednego najważniejszego imienia Według Ciebie znowu trzy znaczy jedno . Co za dziwna teologia! Dlaczego Bóg tak pokrętnymi ścieżkami miałby objawiać nam swoją Prawdę?? A przecież Pismo mówi, aby prostować wykrzywione ścieżki Pańskie! I tu przychodzi właściwe rozumienie Zachariasza: Pan będzie Jeden i jedno będzie jego imię Czyli wierzymy (jak zawsze) w jednego Boga modląc się w jedno imię (jak wskazuje tekst biblijny) Ojca i Syna i Ducha Świętego. Czy naprawdę sądzisz, że wszyscy uwierzą, że Zachariasz pisał te słowa, aby potwierdzić dogmat teologii, że Bóg jest jeden lecz w trzech Osobach i ma jedno imię w trzech imionach. Chyba sobie żartujesz!!! Na temat Boskich Imion pisałam w poście powyżej i ten post mam nadzieje wyjaśnia dlaczego Boga znamy z Jego Objawień pod trzema Imionami. Poza tym popatrz całościowo na ST i NT na wszystkie Objawienia włącznie z ostatnimi wersetami Apokalipsy!!! Jeszcze do Apokalipsy wrócę. Pozdrawiam
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
To jest właśnie to o czym mówię... chęć dyskusji... bez wiedzy, za to z dużą dozą przekonania o własnej nieomylności...
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Jeszcze chciałam dodac jedno zdanie do przemyślenia!
===
||||||
|
|||||||
ryszrd |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/03/07 Postów:: 17 |
Jeszcze raz podaje argumenty że Bóg nie jest trójcą i Jezus nie jest Bogiem tylko synem. |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by ryszrd: Wniosek jasny trójca to nauka pogańska nie biblijna. Ale oczywiście każdy może wierzyć w nią jeśli chce tylko po co udawać że pochodzi ona z Biblii. Wniosek jasny: nauka o Trójcy jest chrzescijańska, a kto jej nie uznaje stawia siebie poza chrześcijaństwem. Już raz odpowiadałem Ci na te "argumenty" ad.1 Nikt a nas nie twierdzi, że nauka o Trójcy jest biblijna w sensie, że jest w Biblii słowo Trójca. ad. 2 Nikt nie twierdzi, że w ST jest doktryna Trójcy ad.3 Nikt nie twierdzi, że doktryna Trójcy jest sprecyzowana w NT, nawet jeśli słowa "udzielajcie im chrztu, w Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego" nie są doktryną ad.4 Pierwsi chrzescijanie (co rozumiesz przez pierwszych?) nauczali o Bogu w Trójcy. I to nie tylko implicite przez wiarę w Ojca, Syna i Ducha Świętego. jak dla Ciebie to nie jest nauka, to Twoja sprawa ad.5 Przednicejszc Ojcowie Kościoła wyrażali prawdę o Bogu w Trójcy - mówilismy o tym wielokrotnie (Didache, Traditio apostolica Hippolita, Wyznanie Ireneusza, itd) ad.6 Historia powstania teologii trynitarnej jest rzeczywiście długotrwała, co nie jest przeciez argumentem za jej falszywością ad.7 bez sensu... Oczywiście, nie musisz wierzyć w Trójcę, ale po co udawać, że nauka o Trójcy nie wywodzi sie z Biblii?
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Jeszcze raz podaje argumenty że Bóg nie jest trójcą i Jezus nie jest Bogiem tylko synem. Halo Ryszrd! Zarówno Twoje jak i Medieval mana rozumowanie jest tylko częściowo prawdziwe. Medieval man myli się, gdy mówi o trzech bogach tam gdzie jest tylko jeden Bóg a Ty mylisz się w odniesieniu do Jezusa. Twoje argumenty są przekonywujące, gdy twierdzisz, że Bóg jest jeden i nie ma w Nim innych równorzędnych Bogów, że pojęcie chrześcijańskiej Trójcy jest niebiblijne, a Medieval man posiada argumenty na Boskość Jezusa , gdyż Jezus to prawdziwy Bóg w pełni swojego Bóstwa( a nie w jedej trzeciej) obecny w Jezusie.Boskość Jezusa jest prawdą całkowicie biblijną. Czyż nie jest o wiele prościej uznać, że Bóg jest jeden i ten jeden jedyny Bóg dla nas i naszego zbawienia wcielił się w święte ciało swojego ludzkiego Syna Jezusa zwanego na ziemi Synem Bożym? Tak więc obaj macie rację! No choć tylko częściową. Pozdrawiam
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Tak to jest jak mrówka bierze się za opisywanie i nazywanie ....słonia.
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by matejanka: Jeszcze raz podaje argumenty że Bóg nie jest trójcą i Jezus nie jest Bogiem tylko synem. Halo Ryszrd! Zarówno Twoje jak i Medieval mana rozumowanie jest tylko częściowo prawdziwe. Medieval man myli się, gdy mówi o trzech bogach tam gdzie jest tylko jeden Bóg Zaczynam uważać Cię za coraz większą analfabetką. Tyle razy pisałem, że chrześcijaństwo mowi o JEDNYM Bogu, a nie o trzech, że mogłabyś przestać się osmieszać. To, że nie rozumiesz, nie oznacza, że nie możesz uczynić malego wysiłku intelektualnego
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
Quote by medieval_man: Quote by matejanka: Jeszcze raz podaje argumenty że Bóg nie jest trójcą i Jezus nie jest Bogiem tylko synem. Halo Ryszrd! Zarówno Twoje jak i Medieval mana rozumowanie jest tylko częściowo prawdziwe. Medieval man myli się, gdy mówi o trzech bogach tam gdzie jest tylko jeden Bóg Zaczynam uważać Cię za coraz większą analfabetką. Tyle razy pisałem, że chrześcijaństwo mowi o JEDNYM Bogu, a nie o trzech, że mogłabyś przestać się osmieszać. To, że nie rozumiesz, nie oznacza, że nie możesz uczynić malego wysiłku intelektualnego Medieval man! Tak długo jak będzie się mówiło o kwadratowym kole tak długo przekracza to pojmowanie mojego intelektu. Umiem liczyć do trzech. Bóg Ojciec+Bóg Syn + Bóg Duch Święty daje w sposób nieodwołalny trzech Bogów. No chyba że każdy z Bogów jest jedną trzecią Boga! Bog stworzył świat i matematykęjako podstawę całego stworzenia, Bóg nie zaprzecza własnej logice, ani nie ma przed nami tajemnic. Dlaczego mam wierzyć w coś czego nie ma w Piśmie Świętym, co nie jest Prawdą Objawioną i jest nielogiczne? Czy tylko dlatego że ktoś, lub nawet wielu, kiedyś tak postanowili i wmówili innym, że tak jest i że to tajemnica!? Nawet w przez kościół uznanych objawieniach Matka Boska mówi z naciskiem, że Ojciec jest i Synem i Duchem Świętym. Moja logika mówi mi, że mówiąc o osobie mówimy o podstawowym warunku jaki musi spełniać osoba, czyli o posiadaniu jażni, odczuwającej swoją odrębność i intergralność, i można powiedzieć że "jestem" jest własnie jaźnią decydującą o byciu osobą. Oczywiście u człowieka świadomość jest zapisana na wielu poziomach jego mózgu i mózg odbiera tylko jej część i mówimy w przypadku człowieka o podświadomości o wyższym ja itd. Ale jest to to samo jedno "jestem " właściwe danej osobie! Bóg przedstawił się Izraelitom jako "Ten który Jest", Jego Imię brzmi Jestem!!!!! Nie powiedzial o Sobie Jesteśmy lecz Jestem!!!! Pozdrawiam
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,80 sekund
|
|
|
|