|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Czuję potrzebę dodania pewnej informacji. |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/18/05 Postów:: 577 |
Dawid jest mądrzejszy od całego Magisterium Kościoła. Wynika z tego, że Maryja nie jest dziewicą, itd.? |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Quote by pawvic: Jeśli idzie o tłumaczenie, to ufam prawdziwym biblistom i tłumaczom, a nie tobie, Gocek, ateuszku kochany. I mógłbyś powiedzieć coś więcej. A właściwie to od kiedy ważne są dla ciebie słowa Biblii? To chyba normalne, że wierzysz biblistom i tłumaczom - w końcu jesteś kochanym teuszkiem Temat padł - padła odpowiedź, to wszystko. I wiem, że większość ludzi na tym forum wierzy biblistom, nie musisz mnie uświadamiać. Coś więcej może powiem w ten sposób: Książki kopiowano ręcznie. Żaden skryba, nawet najskrupulatniejszy, nie mógł uniknąć pomyłek, a niektórzy dokonywali rozmyślnych "udoskonaleń". Jeżeli robi się kopie na podstawie innych kopii, które sporządzono również korzystając z kopii, to zrozumiałe jest, że błędy narastają i stają się poważne. Do tego dochodzi tłumaczenie. A nie sądzę, żeby błędy można uznać za ulepszenia .
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Piotr myli użycie ADELPHOS w grece Septuaginty i w grece nowotestamentalnej - kolosalna róznica (szczególy - w artykule) Niekoniecznie. Zarówno Adelphos (brat) jak i anepsios (kuzyn) stosowane są zarówno w ST jak i NT. Tutaj kilka przykładów na określenie kuzyna: Kol 4:10 - anepsios (kuzyn) Kapł 10:1 - adelphos (na określenie kuzyna) Lb 36:11 - anepsios (kuzyn) Tb 7:2 - anepsios (kuzyn) Jak widać w ST znano inne określenie niż adelphos na kuzyna. Było nim anepsios. Warto podreślić, ze anepsios występuje w ST dwa razy, w pozostałych wypadkach określa się kuzyna słowem adelphos. wszystko jasne, brat i siostra w NT znaczy wszystko tylko nie brat i siostra????? Daj spokój! Czytaj ze zrozumieniem. Piszę, że termin "brat" i "siostra" są wieloznaczne i wogóle nie dowodzą ze Jezus miał rodzeństwo. Nie jest to dowód niepodważalny. Normalna rodzina to jest taka, w ktorej miedzy malzonkami jest sex. Ewangelista jednak zaznaczyl, ze z uwagi na majace miec miejsce narodziny Jezusa, Jozef z Maria do porodu dziecka ze soba nie sypiali... Jasne jak slonce. Jedyne co sie przeciwstawia temu rozumowaniu jest dziwny dogmat o wiecznym dziewictwie. Nic poza tym. Dopóki nie pojmiesz, że Józef i Maria nie byli zwykłym małżeństwem, zwykłą rodziną nie ma o czym gadać. Mt. 1:25 nie jest niezbitym dowodem, ze Józef i Maria współrzyli ze sobą po urodzeniu Jezusa. Pisałem o tym jasno. Czepiasz się dogmatów jak szalony. Na twoim miejscu nie robiłbym tego, bo nie są one resultatem jedego czy dwóch wersetów, tylko poparte o szeroki kontekst, który próbowałeś mi przedstawić. Z tym że ten kontekst nazwałbym raczej słaby. Zdrowemu rozsądkowi przeczy również SOLA SCRIPTURA! Więc daruj sobie atakowanie dogmatów. Poza tym odsyłam znowu do pism wczesnochrześcijańskich i poczytać sobie w nich o dziewictwie Maryji.
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
Quote by Gocek:Żaden skryba, nawet najskrupulatniejszy, nie mógł uniknąć pomyłek, a niektórzy dokonywali rozmyślnych "udoskonaleń". Jeśli już, to czy aby na pewno dotyczy on danych fragmentów Biblii, o których jest mowa? Mimo to, wydaje mi się, że Bóg jednak czuwał, by jego słowo z biegiem lat nie zniekształciło się. |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Quote by pawvic: Dawid jest mądrzejszy od całego Magisterium Kościoła. Wynika z tego, że Maryja nie jest dziewicą, itd.? No, co jeszcze wymyślisz? Jak juz nic nie zostaje to slyszymy, ze "No ladnie, teraz uwazasz, ze jestes madrzejszy od calego Magisterium kosciola" Drogi pawvicu. Czlowiek ma to do siebie, ze sie myli. Jezeli podjales ucziciwie dyskusje i argumenty, ktore padly Cie przekonaly to przyznaj to. Jezeli masz bardziej przekonujace argumenty to powiedz nam o tym. Mnie Dawid przekonuje
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
Rzeczywiście, zabrakło mi argumentów. Wiem tyle, ile przeczytam. Powiedzmy, że to było wyrażeniem mojego subiektywnego zdania. |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Dawid kawal zycia poswiecil na konkretne studia. Ma konkretna wiedze, ktora sie z Toba teraz dzieli. Ty mozesz przeciwstawic mu jedynie Twoje subiektywne zdanie nie poparte zadnym argumentem. Od 150 lat rzeczowym argumentom KK przeciwstawia dogmat o wiecznym dziewictwie Marii... Pawvicu. Stajesz wobec bardzo powaznego wyzwania teraz
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
ezeli podjales ucziciwie dyskusje i argumenty, ktore padly Cie przekonaly to przyznaj to. Jezeli masz bardziej przekonujace argumenty to powiedz nam o tym. Mnie Dawid przekonuje Cool Proszę nie sugerować że ktoś kogoś przekonał. Brak argumentów wcale nie oznacza, ze zostło się przekonanym do czyichś racji. Sprytne podejście moderatora, ale zarazem perfidne (czyt. wyrachowana przebiegłość)
===
||||||
|
|||||||
methodos |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/11/04 Postów:: 108 |
Quote by maxurd: Istnieje jednak cos takiego Piotrze jak kontekst. dodam tylko.. BRAWO
Maria nie sypiala z Jozefem az do porodu... Normalna rzecza jest, ze maz z zona sypiaja ze soba, bo to jest czesc malzenstwa. Dlaczego ewangelista wobec tego napisal rzecz w ten sposob? Czy nie bylo dla niego oczywiste, ze rodzice Jezusa po porodzie byli dalej normalna rodzina? Normalna rodzina to jest taka, w ktorej miedzy malzonkami jest sex. Ewangelista jednak zaznaczyl, ze z uwagi na majace miec miejsce narodziny Jezusa, Jozef z Maria do porodu dziecka ze soba nie sypiali... Jasne jak slonce. Jedyne co sie przeciwstawia temu rozumowaniu jest dziwny dogmat o wiecznym dziewictwie. Nic poza tym. A co do rodziny Jezusa... TO juz jest mysl, ktoa powtorze. Rodzina musiala byc niewierzaca. Lepiej wiec bylo zostawic Jezusowi matke pod opieka umilowanego ucznia. Jozef musial juz wtedy nie zyc, Jakub nie byl osoba nawrocona... Jezus wiedzial, ze lepiej bedzie Marii przebywac z jego uczniami. Wsrod tych, ktorzy w Mesjasza uwierzyli... Jego rodzina cala go odrzucila. Nie wierzyli, ze jest Mesjaszem, uwazali go za pomylenca. Dlatego ewangelie o rodzinie niewiele wspominaja... |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Nie można mówić o błędach i przeinaczeniach w ST i NT skoro kopie nowotestamentowe są ze sobą zgodne w 99,5 procentach i żadne inne kopie starożytnych ksiąg w tej zgodności im nie dorównują. Zwój Izajasza znaleziony nad M.Martwym jest identyczna z kopią masorecką (ST) w 99 proc. a różnice sprowadzają się czasami do różnej pisowni tego samego słowa, szyku wyrazów co nie ma wpływu na sens i treść przekazu. |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/26/05 Postów:: 697 |
Wsrod krytykow dziewictwa Maryji panuje zgodne przekonanie, ze Maryja nie mogla pozostac dziewica, bo to nienormalne w judaizmie....Tymczasem wyjatki od normalnosci sie zdazaly i mialy swoj cel.
===
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste eleison! |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/14/06 Postów:: 131 |
Do Piotra:
===
"Myślę, że mylicie kolejność. Nie można mówić, że Jezus wyrasta ponad historię, bez wcześniejszej próby umieszczenia go w niej" (Geza Vermes) |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/26/05 Postów:: 697 |
Quote by heinrichboll: Do Piotra: 'Przeczytaj wlasne uwagi. Napisales: Zarówno Adelphos (brat) jak i anepsios (kuzyn) stosowane są zarówno w ST jak i NT. Tutaj kilka przykładów na określenie kuzyna: Kol 4:10 - anepsios (kuzyn) Kapł 10:1 - adelphos (na określenie kuzyna) Lb 36:11 - anepsios (kuzyn) Tb 7:2 - anepsios (kuzyn) Jak widać w ST znano inne określenie niż adelphos na kuzyna. Było nim anepsios. Warto podreślić, ze anepsios występuje w ST dwa razy, w pozostałych wypadkach określa się kuzyna słowem adelphos. Co probowales wykazac? Mi przeciez wcale nie chodzi mi o to, ze Septuaginta w ogole nie zna ANEPSIOS. Twierdze jedynie, ze gdy Septuaginta daje ADELPHOS - nie wiemy tak naprawde, czy osoba byla bratem czy kuzynem, bo tlumacze sa zalezni od hebrajskiego ACH, o bardzo szerokim znaczeniu. Pisarze NT natomiast, ktorzy bynajmniej nie robia tlumaczenia, nie podlegaja juz tej zaleznosci. Nie dosc ze pisza 300 lat pozniej, w kulturze o wiele bardziej shellenizowanej, to jeszcze pisza OD RAZU po grecku. Gdy wiedza, ze ktos byl bratem, pisza "brat" (ADELPHOS), a jak wiedza ze kuzynem, pisza "kuzyn" (ANEPSIOS). (O braciach Jezusa zawsze pisza ADELPHOS). Twoje cztery cytaty z ST i NT bardzo dokladnie pasuja do takiej interpretacji, sam zobacz... Nie zgodzę się. Autorzy biblijni owszem piszą w języku greckim jednakże ilość semityzmów, zapożyczeń oraz poziom owej greki dobitnie swiadczą, że bardzo często jest to właśnie tylko pisanie w jęz. greckim ale nadal jakby po hebrajsku....
===
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste eleison! |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
Do Jakuba:
===
"Myślę, że mylicie kolejność. Nie można mówić, że Jezus wyrasta ponad historię, bez wcześniejszej próby umieszczenia go w niej" (Geza Vermes) |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
Do Jakuba:
===
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
Quote by pawvic: Rzeczywiście, zabrakło mi argumentów. Wiem tyle, ile przeczytam. Powiedzmy, że to było wyrażeniem mojego subiektywnego zdania. Przydałby się tutaj jakiś ogólnie uznany autorytet naukowy. W końcu by wyjaśnił, jak to jest. Pawvic, nie chce tobie nic wciskać, poprostru chciałem sie faktycznie podzielić wiedzą którą nabyłem w 4 letnich studiach w Szwajcarjii, greke ucze sie do dziś, ale na studiach miałem ją przez 2 lata dosyć intensywnie, jednak żałuje że moje znajomości polskiego jeszcze zbyt słabe są aby to co wiem wprowadzić pożądnie na forum, nie jestem naukowcem, ale mój nauczyciel greki Deam Flemming im jest, należy nawet do wybitnych, napisał ostatnio książke która została unhonorowana poprzez różne organizacje naukowe, z tym Christianity today, oto link do jego książki, nadal jestem w bliskim kontakcie z moim nauczycielem, jest on naukowcem NT, jeśli masz jakieś pytania, chętnie bezpośrednio zkieruje ję do niego, coprawda odpowiada w języku angielskim, ale chyba sobie z tym poradzilibyśmy, dziękuje przy okazji autorowi artykułu za stymulujący temnat !! ostatnio to tu żadkość.. pozdr wszystkich! Dawid |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Quote by Jakub: Dla katolików dyskusja nad Wiecznym Dziewictwem NMP jest bezowocna i bezsensowna, albowiem Magisterium Kościoła natchnione Duchem Świętym, cieszące się Jego aystencją, gwaratnującą nieomlylność w sprawach wiary stwierdziło ostatecznie, że Maryja po porodzie nie współżyła z Józefem. Coz moge powiedziec na to dictum?? Jest to jedyny przekonujacy powod, dla ktorego katolik moze wierzyc w dziewictwo wieczne Pani Marii. To, ze jest to wiara oderwana od Pisma Swietego, od zdrowego rozsadku, od tradycyjnego modelu rodziny... No nic... I argument czyjejs bezzennosci jest bez znaczenia. Maria wyszla za maz. Maria miala meza. Malzenstwo jak zreszta chyba KK naucza wymaga pewnego fizycznego aspektu dla pelni... No chyba, ze wlasnie stad nazywa sie Marie najswietsza (niewiadomo dlaczego) panienka...
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Mozna także zajrzeć tu: |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
Quote by maxurd:Coz moge powiedziec na to dictum?? Jest to jedyny przekonujacy powod, dla ktorego katolik moze wierzyc w dziewictwo wieczne Pani Marii. To, ze jest to wiara oderwana od Pisma Swietego, od zdrowego rozsadku, od tradycyjnego modelu rodziny... No nic... I argument czyjejs bezzennosci jest bez znaczenia. Maria wyszla za maz. Maria miala meza. Malzenstwo jak zreszta chyba KK naucza wymaga pewnego fizycznego aspektu dla pelni... No chyba, ze wlasnie stad nazywa sie Marie najswietsza (niewiadomo dlaczego) panienka... Masz wybitne problemy z rozumowaniem. Pismo Święte nie zawiera argumentu na to, że Maryja miała dzieci po Jezusie. Natomiast PŚ zawiera potwierdzenie, że rzeczy nienormalne równiez w aspekcie kulturowym sie zdarzały... Tymczasem Katolik oprocz Pisma Świętego posiada źródła wiary w Tradycji i Pismie, które to są boagtsze treściowo niz sola scriptura...a tradycja owa przekazuje nam juz z poczatkow wiare w niepokalane poczecie...
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
A gdzie ja w cytowanej wypowiedzi napisalem, ze Maria miala dzieci
===
||||||
|
|||||||
Bogumiła Grabowska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/01/03 Postów:: 199 |
W kontekscie dyskusji, chciałam się zapytać o poniższy fragment. Czy siostry mogą mieć takie same imię?
===
"Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w Niebie nie będą wiedzieli, co z tobą zrobić" św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
Do Dawida1976:
===
||||||
|
|||||||
Dariusz Kot |
|
||||||
Do Plosta:
===
||||||
|
|||||||
milka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
Quote by kubiak: Postanowiłem przyjżeć się tej sprawie z perspektywy katolika ( w końcu 14 latek się nim było ). Otóż Maria i Józef nie mieli ślubu kościelnego. Nie przyjęli sakramentu małżeństwa, błogosławionego przez katolickiego księdza. I co gorsze nie w kościele!!! No a Maria chciała być wierna Jedynemu Świętemu Rzymskiemu Kościołowi i nie współżyła z Józefem, gdyż miała by grzech ciężki, bo taki ślub to nieślub, i nie mogła by do komunii przystępować i być chrzestną. I to jedyne racjonalne wytłumaczenie wieczystego dziewictwa Marii |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
Post uzytkownika Kubiak po raz kolejny zostal usuniety za naruszenie zasad publikacji Kosciol.pl.
===
||||||
|
|||||||
Bogumiła Grabowska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/01/03 Postów:: 199 |
Quote by heinrichboll: Do Milki: Zaryzykuje twierdzenie, ze takie same imiona rodzenstwa wprowadzilyby duzo zamieszania w kazdej rodzinie(czy stracilem na tej uwadze czy zyskalem - powiedz, do czego zmierzasz?). Od razu dodam asekuracyjnie, ze nie jestem pewny, czy w tej sytuacji chodzilo o 3 czy 4 kobiety. W tym fragmencie są trzy kobiety: Maria, matka Jezusa Maria, siostra Marii oraz żona Kleofasa Maria z Magdali. Jako że dwie siostry nie mogły mieć raczej tego samego imienia, czyż słowo siostra nie zostało użyte w sensie kuzynka?
===
"Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w Niebie nie będą wiedzieli, co z tobą zrobić" św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
heinrichboll
===
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
Quote by Miłka: Quote by heinrichboll: Do Milki: Zaryzykuje twierdzenie, ze takie same imiona rodzenstwa wprowadzilyby duzo zamieszania w kazdej rodzinie(czy stracilem na tej uwadze czy zyskalem - powiedz, do czego zmierzasz?). Od razu dodam asekuracyjnie, ze nie jestem pewny, czy w tej sytuacji chodzilo o 3 czy 4 kobiety. W tym fragmencie są trzy kobiety: Maria, matka Jezusa Maria, siostra Marii oraz żona Kleofasa Maria z Magdali. Jako że dwie siostry nie mogły mieć raczej tego samego imienia, czyż słowo siostra nie zostało użyte w sensie kuzynka? Miłko, właśnie otworzyłem komentarz ważący 3kg Leona Morrisa, jednego z najwybitniejszcych naukowców NT, odpowiedź jest całkowicie inna daj mi 5 min na przetł. hyba że znasz dobrze angielski, pozdr! |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
daj mi 5 min na przetł. hyba że znasz dobrze angielski, tłumacz, tłumacz. nie każdy zna angielski a przecież ja tez chciałbym poczytać
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,28 sekund
|
|
|
|