|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
stejak |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/19/06 Postów:: 3 |
Mam pytanie w związku ze zjawiskiem bardzo rozpowszechnionym w Polsce. Praktycznie każdy Polak mający stały dostęp do internetu sciąga pliki z internetu poprzez programy peer2peer tj. Emule czy BitTorrent. Nie dziwie się temu gdyż nie każdego stać na zakup oryginalnych programów, gier, plików, które jak na polskie realia są towarami ekskluzywnymi. W związku z tym, czy ze ściagania plików, objętych prawami autorskimi, z internetu musze się spowiadać? |
||||||
|
|||||||
Bogumiła Grabowska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/01/03 Postów:: 199 |
Każdy?
===
"Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w Niebie nie będą wiedzieli, co z tobą zrobić" św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Nie kazdy sciaga, sciaganie niektorych jest legalne...
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
stejak |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/19/06 Postów:: 3 |
Każdy? ok, PRAWIE kazdy, a przynajmniej większośc. Co Ci podowiada sumienie?? Nie chodzi mi tutaj o kazdego z osobna ale ogólnie czy to grzech? A jeśli jesto tylko kwestia sumienia, w takim razie można ściagać bez żadnych konsekwencji (duchowych) |
||||||
|
|||||||
Slawek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/06/05 Postów:: 9 |
Witam, |
||||||
|
|||||||
Slawek |
|
||||||
Kradzież to grzech |
||||||
|
|||||||
Włodek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/13/03 Postów:: 66 |
Sławku, przykład z mercedesem jest o tyle nietrafny, że kradziez mercedesa jest pozbawieniem właściciela czegoś coś miał a teraz tego nie ma. Poniósł stratę, nie może z mercedesa korzystać. Jeśli byłaby to kradzież z salonu - diler nie może już sprzedać tego samochodu, bo go nie ma. Z filmem zas jest tak, że jesli ktoś ściągnął go z siecie, to dystrybut liczy to jako swoją stratę, bo uznaje, że ten człowiek zamiast kupić film, ukradł go. A jednak ten film na pólce dalej jest i mozna go sprzedać komukolwiek. Ściągający zaś najprawdopodobniej tego filmu po prostu by nie kupił - ze względu na cenę. To prawda, nie kupując nie miał prawa obejrzenia filmu. Ale straty nie przyniósł. Natomiast producenci i dystrybutorzy podnoszą wielkie larum na świecie ile to miliardów dolarów strat ponoszą w wyniku piractwa. A przecież w cenę sprzętu nagrywającego i nośników do nagrywania wliczone sa sumy przekazywane producentom wszelkich nagrań na poczet ewentualnych strat wynikających z nagrywania ich produktów. Kończąc: żyjemy w czasach dyktatury praw autorskich (fryzjerzy muszą płacić ZAIKS-owi za to, że słuchaja radia w pracy!), legalisci uwazają, ze nalezy się prawu podporządkowywać bezwzględnie. A przecież podchodząc do rzeczy legalistycznie należałoby powiedzieć, ze pozyczenie komuś zakupionego legalnie filmu DVD skutkuje tak samo, jak ściągnięcie go z netu. Nasz znajomy uszczuplił dochody producenta, bo nie zapłacił za produkt, tylko go sobie za darmo obejrzał. |
||||||
|
|||||||
Slawek |
|
||||||
Mercedes był tylko przykładem towaru ekskluzywnego . |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/18/05 Postów:: 577 |
Ja uważam, że niematerialne dobra kultury zdobywane na sposoby, które nie opierają się na płaceniu za nie, a nie będące pomocą w pracy zawodowej - grzechem jako tako nie powinny być. Nie wiem, o ile się pomyliłem, więc traktujcie to jako moją prywatną opinię, jako że tak jest w istocie. |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
Prawo Boskie i ludzkie nie są tożsame.
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Jezeli ukradles windowsa to jestes zlodziejem. Jezeli ukradles gre to jestes zlodziejem. Jestes takim samym zlodziejem jak ten, ktory napada na bank czy wyrywa starszej kobiecie torebke. W oczach Boga jestes zlodziej... To czego sluchasz na komputerze w postaci mp3 co sciagnales z sieci a co mozna kupic w sklepie za 80 pln to do kogos nalezy. Jestes zlodziejem. I nie tlumacz sie, ze drogie. Jestes zlodziejem.
===
||||||
|
|||||||
Włodek |
|
||||||
W świetle dzisiejszego prawa macie rację - jest to kradzieżą (w świetle prawa Trzeciej Rzeszy zamach na Hitlera był przestępstwem - czy ci, którzy się do niego przyczynili popełnili grzech?). |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by kacerz_Marek: Jeśli wolą właściciela jest, bym korzystał z jego dóbr intelektualnych tylko za opłatą,i ta wola nie jest sprzecznia ze zdrowym rozsądkiem, a ja jednak korzystam z nich bez jego zgody, to kradnę, i tyle. Rozumiem, ze gdyby ktoś nagrał płytę i sprzedawałby po 500$, to byłoby to niezgodne ze zdrowym rozsądkiem i można wtedy ukraść mu owoc pracy. W końcu koniecznie musisz ja posłuchać (inni złodzieje już słuchaja i dyskutują o niej na forach)
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by maxurd: Jezeli ukradles windowsa to jestes zlodziejem. Jezeli ukradles gre to jestes zlodziejem. Jestes takim samym zlodziejem jak ten, ktory napada na bank czy wyrywa starszej kobiecie torebke. W oczach Boga jestes zlodziej... To czego sluchasz na komputerze w postaci mp3 co sciagnales z sieci a co mozna kupic w sklepie za 80 pln to do kogos nalezy. Jestes zlodziejem. I nie tlumacz sie, ze drogie. Jestes zlodziejem. ale pojechałes ostro -stejak - w oczach Maxudra jak już wiesz jeśteś złodziejem!, ale nie wierze, aby Bóg z takich pirdołów cie rozliczał jak przyjdzie co do czego
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
Niech Maxurd jako prawnik wypowie się na temat dozwolonego użytku publicznego i prywatnego, zamiast nazywać wszystkich złodziejami. |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
Z tego co się orientuje, to mp3 sa legalne, jeśli po upływie jakiegoś tam czasu je skasujesz Tylko to się nie odnosi do wszystkich dostępnych w sieci...
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by kacerz_Marek: Rozumiem, ze gdyby ktoś nagrał płytę i sprzedawałby po 500$, to byłoby to niezgodne ze zdrowym rozsądkiem i można wtedy ukraść mu owoc pracy. W końcu koniecznie musisz ja posłuchać (inni złodzieje już słuchaja i dyskutują o niej na forach) Nie, nie jest to niezgodne ze zdrowym rozsądkiem. Nagrał płytę, zażądał 500$ i jeśli ktoś jej chce słuchać, to niech płaci. Słuchać przecież jej nie musi. Sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem jest to, czego chce ZAIKS... Kazać płacić za puszczanie muzyki w radiu... Przynajmniej takim mi się jawi. Swoją drogą, ciekawy link podrzucił Pawvic. Ależ autorzy, wykonawcy, producenci itd, a tych ZAIKS reprezentuje, mają do tego prawo. A że działają w ten sposób na własna szkodę, to ich sprawa. Fryzjer natomiast może założyć słuchawki i już odtwarzania publicznego nie ma
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
Rafi, reprezentujesz teraz pogląd prawa, a nie głos rozsądku. Bawimy się w prawników. Raczej zadajmy sobie pytanie, które działania są grzechem, a które już nie. |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by pawvic: Rafi, reprezentujesz teraz pogląd prawa, a nie głos rozsądku. Bawimy się w prawników. Raczej zadajmy sobie pytanie, które działania są grzechem, a które już nie. Naruszenie własności jest grzechem - nie kradnij, nie porzadaj ... A co właściciele ze swoją własnością robią, to w tej dyskusji już sprawa drugorzędna
===
||||||
|
|||||||
Paweł |
|
||||||
Może więcej szczegółów? Co oznacza owe "naruszenie własności"? Próbujemy właśnie to ustalić... |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by pawvic: Może więcej szczegółów? Co oznacza owe "naruszenie własności"? Próbujemy właśnie to ustalić... Prosze bardzo. Dla mnie ściagniecie filmu, gry, czy płyty chronionej prawem autorskim wbrew woli autorów/włascicieli jest zwykłą kradzieżą. Proste : jest to rozporzadzanie obcą własnością wbrew woli właściciela. Nie mozna tu sie zasłaniać różnym prawem. Dane produkty sa tworzone i rozprowadzane na konkretnym rynku w konkretnym systemie prawnym. Jeżeli licencja jest typu "masz za friko tak jak jest, nic nie mozesz zmienić, nie możesz zmienić ani sprzedać całości ani części, możesz wykorzystać ponadto jak chcesz tylko podaj autora" sprawa jest jasna, sprzedaz takiego produktu jest naganna, prawda? A jak jest licencja typu "kup i uzywaj do woli, tylko nie odtwarzaj publicznie" to szukasz jakieś dziury dla usprawiedliwienia kradziezy ?
===
||||||
|
|||||||
Włodek |
|
||||||
Tylko dlaczego nikt nie zwróci uwagi na fakt, że jak kupię sobie mercedesa (jak bym użył przykładu ze szpadlem, ktoś by mi zarzucił, że to prosta rzecz nie wymagająca oryginalnego wysiłku intelektualnego do jego wytworzenia) przy to moge robić z nim co mi się żywnie podoba :przerobić na polewaczkę, pożyczać komu chcę, pomalować jak chcę. Oczywiście, jest moja wlasnością. A w przypadku "własności intelektualnej" - kupuję produkt, płacę za niego, a nie jestem w pełni właścicielem. Cały czas producent/dystrybutor pozostaje włascicielem tego, co ja kupiłem, a mnie jedynie użycza prawa (mocno ograniczonego) do korzystania z JEGO wasności. I to jest w porządku? |
||||||
|
|||||||
O.W.C.A. |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/06 Postów:: 1 |
Ze sciaganem to jest tak: załóżmy że sobie siedzi człowiek i podbiega do niego inny człowiek (czyt. "złodziej"). Ten drugi mówi do pierwszego, żeby dał mu pieniądze, a ten pierwszy boi się, więc daje. Ten "niby złodziej" wyciąga jakieś urządzenie, "klonuje" pieniądze, oddaje pieniążki pierwszemu człowiekowi i odchodzi. Tamten pierwszy się cieszy, że go nie okradł a drugi się cieszy, że ma pieniądze. Ogólnie - obaj są zadowoleni. |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Kochani nie za bardzo jest o czym rozmawiac. Istnieje mozliwosc oczywiscie kopiowania plyt od kregu najblizszych znajomych, istnieje oczywiscie mozliwosc nagrywania filmow z tv... Nie dotyczy to wszystko jednak programow komputerowych. Kiedy zrozumialem, ze wiele z programow, ktore posiadam to ordynarne piractwo to zwyczajnie to wywalilem na smieci. Wywalilem kilkaset kompaktow, skasowalem 40 gb danych i czuje sie z tym dobrze. Wiem ze bylo to sluszne i zasadne dla mnie i tyle. Uwazam, ze sciaganie filmow z neta to jest zwyczjna kradziez. To samo dotyczy windy i office'a . Szczegolnie ze istnieja bezplatne odpowiedniki. Albo chcemy sie usprawiedliwiac z tego, ze kradniemy przez mowienie, ze legalne bylo w III Rzeszy zabijanie zydow to niech tak zostanie... Nie bede nikogo przekonywal. Niech kazdy zostaje przy swoich przekonaniach. Prosze tylko nie mowic, ze zapewne stosowanie pirackiej windy nie jest zlodziejstwem. Jest - moze komus ewentualnie nie przeszkadzac. Nie moja to rzecz. Kazdy ma swoje sumienie i kazdy wg niego bedzie rozliczony
===
||||||
|
|||||||
sługa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/25/06 Postów:: 59 |
"Wówczas uczeni w piśmie i agenci BSA przyprowadzili do niego kobietę, którą pochwycono na kopiowaniu CD-ków, a postawiwszy ją pośrodku, powiedzieli do Niego:
===
"Aby ludzie widzieli dobre czyny w Was i chwalili Ojca który w niebie jest" |
||||||
|
|||||||
jakub |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/07 Postów:: 31 |
no właśnie temat na czasie. pobieranie z sieci filmów bez jego zakupu to grzech. hmmm ale przeczytajcie to: |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,31 sekund
|
|
|
|