|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/29/06 Postów:: 5 |
Znacie zapewne Obietnice Pana Jezusa uczynione św. Małgorzacie Marii dla czcicieli Jego Najświętrzego Serca. Treść 12 obietnicy jest następująca: |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Zbawienie mozna osiagnac tylko przez wiare w Jezusa i jego odkupiencza ofiare. Zadne praktyki, zadne uczynki, zadne wstawiennictwo nikomu nie zapewni zbawienia, bo zbawienie to dar, ktory jest naszym udzialem tylko przez wiare
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Zbawienie mozna osiagnac tylko przez wiare w Jezusa i jego odkupiencza ofiare. ----> to jest oczywiste, nie podlega dyskusji. Nie chodzi mi tu o osiągnięcie zbawienia tylko i wyłącznie przez "pierwsz piątki". Łaska Boża jest do zbawieniaKONIECZNIE potrzebana. Nie pojmuję tez tego w senisie: "odprawiłem, więc mogę sobie teraz pogrzeszyć" . Jednak obietnica wyszła z ust Jezusa. A skoro On nam coś obiecuje, to mozemy temu wierzyć. Zresztą z czego, jesli nie z wiary i łaski, klękamy przy konfesjonale i spożywamy Ciało i Krew? Może na przykład, przez nasze staranie i comiesięczną pokutę, Bóg daje nam siłę i wiarę do żyia w zgodzie z przykazaniami, a co za tym idzie, śmierć w stanie łaski uświęcającej i pełne nawrócenie w chwili śmierci? |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Czemu ma wiec sluzyc, skoro nie sluzy zbawieniu? A czy obietnica:> Obietnica Jezusa jest taka: Kto wierzy we mnie nie umrze i bedzie mial zywot wieczny. Jego pewne obietnice sa tylko w Slowie Bozym. Wszystko inne musi byc wiec z nim konfrontowane. Tylko tam sa slowa pewne. Wszystko inne moze byc uluda. Nie budowalbym wiec na nawet najszlachetniejszym prywatnym objawieniu swojej wiary...
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by maxurd: Jego pewne obietnice sa tylko w Slowie Bozym. zapomniałeś dodać: i w nauczaniu Koscioła, którego częścią jest Słowo Boże Wtedy zgadzam się z ciagiem dalszym: Quote by maxurd: Wszystko inne musi byc wiec z nim konfrontowane. Tylko tam sa slowa pewne. Wszystko inne moze byc uluda. Oczywiście, pełna zgoda co do objawien prywatnych
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Jezeli nauczanie jest zgodne ze Slowem Bozym
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by maxurd: Jezeli nauczanie jest zgodne ze Slowem Bozym Przecież zawsze jest: "Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii, rozumienia, które wychodzą poza klasyczną fundamentalistyczną interpretację"
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Quote by medieval_man: Quote by maxurd: Jezeli nauczanie jest zgodne ze Slowem Bozym Przecież zawsze jest: "Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii, rozumienia, które wychodzą poza klasyczną fundamentalistyczną interpretację" Jak sie ciesze ze sie rozumiemy
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Nie miejcie mi za złe tego co powiem , ale idąc waszym tokiem myślenia, musielibyśmy zakwestionowac wiele powszechnie uznawanych prawd. Czy objawnenie Faustyny Kowalskiej też wedłóg Was mogło być ułudą? A objawienia w Fatimie? |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
A Kopernik była kobietą.... |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by Oca: Opierania się tylko i wyłącznie na słowach Biblii kojarzy mi sie z Kalwinizmem, a protestantami chyba nie jesteście... No tak, nikt nie poinformował Cię, że to jest forum protestancko-rzymsko-prawosławno-ateistyczno-spirytualistyczno-gnostyczne Katolicy rzymscy są tu chyba w mniejszości...
===
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/26/05 Postów:: 697 |
Quote by medieval_man: No tak, nikt nie poinformował Cię, że to jest forum protestancko-rzymsko-prawosławno-ateistyczno-spirytualistyczno-gnostyczne Katolicy rzymscy są tu chyba w mniejszości... Pod warunkiem, że doprecyzujesz termin katolik... - z apostatami (konwertyci z katolicyzmu) - to jeszcze stanowimy wiekszosc - tylko z heterodoksami to może połowę - ortodoksi - na palcach obu rąk się powinni zmieścić
===
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste eleison! |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Rzeczywiście, wyszedłem z błędnego założenia, że to forum tylko i wyłącznie rzymsko-katolickie. Co oczywiście nie staje na przeszkodzie, abyśmy wymieniali swoje poglądy |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/26/05 Postów:: 697 |
Czytaj całościowo i ze zrozumieniem. Po to tam użyłem myślnika ("-") aby wyrażenia po myślniku pełniły funkcję dopełnienia (nie gramatycznego!) a więc jak krowie na granicy:
===
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste eleison! |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
A i owszem uwazam, ze objawienia Siostry Faustyny to zwidy. Z cala pewnoscia nie pochodzace od Boga. Czasem pod pozorem dobra premyca sie nam do glow cos co jest zupelnie dalekie od Boga. Jestem ostrozny i zawsze sceptyczny. Wszystko musi byc zgodne z pismem, a cos co z pismem zgodne nie jest... Sam rozumiesz.
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Podaję ludziom naczynie - powiedział Pan Jezus do siostry Faustyny - z którym mają przychodzić po łaski do źródła miłosierdzia; tym naczyniem jest obraz z podpisem: Jezu, ufam Tobie. (327) Przez obraz ten udzielać będę wiele łask dla dusz, a przeto niech ma przystęp wszelka dusza do niego. (570) Obiecuję, że dusza, która czcić będzie ten obraz, nie zginie. Obiecuję także, już tu na ziemi, zwycięstwo nad nieprzyjaciółmi, a szczególnie w godzinę śmierci Ja sam bronić ją będę jako swej chwały. (48)
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Pewnie ze nie bede sie wiecej rozpisywac o istocie oddawania czci, bo nie chcesz tego zrozumiec i rozmowa z Toba na ten temat nie ma najmniejszego sensu.
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Quote by piotr.: Pewnie ze nie bede sie wiecej rozpisywac o istocie oddawania czci, bo nie chcesz tego zrozumiec i rozmowa z Toba na ten temat nie ma najmniejszego sensu. Jesli wg protestantow nie moge czcic nikogo poza Bogiem, to nie moge tez czcia ani matki ani ojca. No jak to jest, przeciez stworzenia czcic nie moge, co? Niestety, dla Was słowo "cześć" zdaje sie miec jeden wymiar, jest płaskie jak taca... No i wkoncu Bog sam jest niekonsekwenty, nie tak dosknolany jak nam sie zdaje, bo najpierw zabrania robic wszelkich podobizn czegokolwiek, a potam nakazuje stworzyc arke z figurami. O cudowny obrazie milosierdzia, modl sie za nami ha ha ha. A nakazywal czcic arke?? No niech pomysle... Ja o obrazach Ty o rodzicach... Faktycznie ciezko sie dogadac...
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
No faktycznie ciezko.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by maxurd: Zachecenie do czczenia przedmiotu... I nie pisz juz o przenosniach i tym, ze sie nie czci obrazu, bo jest npisane, ze czczony ma byc obraz... Balwochwalstwo pierwszego stopnia Tam nie ma ani slowa o konieczności czczenia płótna, farb czy ram. Ale wizerunku. Obrazu Jezusa. Przedstawienia Jezusa. Treści tego obrazu. Jest nią Miłosierdzie Boże jakie Ojciec okazał nam w Jezusie. Jesli znajdziesz katolika, który uznaje, że tylko ten konkretny obraz w Łagiewnikach ma czcić, a nie na przykład jego kopię w małym obrazku, to przyznam Ci rację. A skoro można czcić Milosierdzie Boże także w obrazku jaki jest wydrukowany w formacie 3x4 cm to nie jest to czczenie przedmiotu, ale treści jaką on wyraża. Miłosiedzie Boże jest jednym z Boskich Imion. Takim samym jak na przykład: Ojciec Jesli czczę Miłosierdzie Boże, czczę Boga chośbys nazywał to bałwochwalstwem. Bałwochwalstwem jest czczenie jakiegokolwiek innego urojonego bożka. Miłosierdzie Boże nie jest bożkiem, a jak wiesz sam jest równe co najmniej ludzkiej głupocie QED
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by medieval_man: Tam nie ma ani slowa o konieczności czczenia płótna, farb czy ram. Ale wizerunku. Obrazu Jezusa. Przedstawienia Jezusa. Treści tego obrazu. Jest nią Miłosierdzie Boże jakie Ojciec okazał nam w Jezusie. Jesli znajdziesz katolika, który uznaje, że tylko ten konkretny obraz w Łagiewnikach ma czcić, a nie na przykład jego kopię w małym obrazku, to przyznam Ci rację. A skoro można czcić Milosierdzie Boże także w obrazku jaki jest wydrukowany w formacie 3x4 cm to nie jest to czczenie przedmiotu, ale treści jaką on wyraża. Miłosiedzie Boże jest jednym z Boskich Imion. Takim samym jak na przykład: Ojciec Jesli czczę Miłosierdzie Boże, czczę Boga chośbys nazywał to bałwochwalstwem. Bałwochwalstwem jest czczenie jakiegokolwiek innego urojonego bożka. Miłosierdzie Boże nie jest bożkiem, a jak wiesz sam jest równe co najmniej ludzkiej głupocie QED a ja mam podobne do Maxudra wątpliwości bo : "nie czyńcie sobie podobizny czegokolwiek...., więc Jezusa czy miłosierdzia chyba też nie?, - nasi starsi bracia w wierze przestrzegają tego zakazu... chociaz muszę przyznać, że uspokoiły moje sumienie katolika (poszukujacego )wasze wyjasnienia w tym i w innych wątkach, że KRK nie czci obrazów, figór itp, tylko czemu jak mówie o tym innym katolikom to patrzą na mnie jak na kosmite ....
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
Dlaczego wiec laskami slynie obraz?? Dlacego cudow dokonal obraz? Dlaczegu cuda dokonuja sie przed obrazem?? I co bedzie kiedy dajmy na ten przyklad splonie Matka Boska Czestochowska?? Albo kiedy ktos ja ukradnie?? Czy nie zarzuci sie mu obrazy uczuc religijnych?? Czy nie obrazam czyichs uczuc kiedy stwierdzam, ze dla mnie to tandetne malowidlo i straszydlo??
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by Dezerter: a ja mam podobne do Maxudra wątpliwości bo : "nie czyńcie sobie podobizny czegokolwiek...., więc Jezusa czy miłosierdzia chyba też nie?, a może warto zastanowic się nad sensem tego zakazu biblijnego? Czyżby Żydzi nie malowali sobie ani swoim żonom portretów? Chodziło chyba o to, żeby nie malować, rzeżbić, czy w inny sposób wykonywac wizerunków jakichkolwiek innych bóstw, aby je czcić. Inaczej Bóg Izraela byłby wrogiem sztuki. A przecież w Starym Testamencie Bóg polecił lub pozwolił wykonywać znaki, które w sposób symboliczny miały prowadzić do zbawienia przez Słowo Wcielone, jak wąż miedziany (Por. Lb 21, 4-9; Mdr 16, 5-14; J 3,14-15). arka Przymierza i cherubiny (Por. Wj 25, 10-22;1 Krl 6, 23-28; 7, 23-26). Co prawda Bóg mówi: "Skoroście nie widzieli żadnej postaci w dniu, w którym mówił do was Pan spośród ognia na Horebie – abyście nie postąpili niegodziwie i nie uczynili sobie rzeźby przedstawiającej." (Pwt 4,15-16). Ale chrześcijanie malują, rzeźbią, czy w jakikolwiek inny sposób wykonują wizerunki przedstawiające człowieczeństwo Syna Bożego, nie wspominając o Maryi i świetych, którzy w koncu bożkami nie są. Ich więc ten zakaz nie dotyczy.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by maxurd: Dlaczego wiec laskami slynie obraz?? Dlacego cudow dokonal obraz? Dlaczegu cuda dokonuja sie przed obrazem?? skrót myślowy... znasz takie pojecie? czemu więc: "Biblia mówi"? Też skrót myślowy: Jeśli nie wiesz, to znaczy, że Bóg przenawia w słowach Biblii. No chyba, że Twoja Biblia gada. Moja nie.
===
||||||
|
|||||||
MacTavish |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/27/05 Postów:: 285 |
A w tym wszystkim - chodzi o obrazy - śmieszne jest to że problem był w Kościele juz dawno przerabiany, w okolicach IX wieku. O obrazoburstwie słyszeli ?
===
papista |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by medieval_man: a może warto zastanowic się nad sensem tego zakazu biblijnego? Czyżby Żydzi nie malowali sobie ani swoim żonom portretów? Chodziło chyba o to, żeby nie malować, rzeżbić, czy w inny sposób wykonywac wizerunków jakichkolwiek innych bóstw, aby je czcić. Inaczej Bóg Izraela byłby wrogiem sztuki. zastanawiałem się i zgłębiałem wielokrotnie ...ale nie TYLKO "jakichkolwiek innych bóstw" ale SIEBIE też!!!, a ja znam pare postaci malowanych nawet Boga Ojca - i co na to odpowiesz? a co powiesz na to, że katolicy patrzą na mnie jak na kosmite ( patrz mój post wyżej) po chwili zrobiłem szypki test w pracy - spytałem 5-ciu katolików - czy KK czci obrazy i figurki i czy się do nich modlicie czy nie??? WSZYSCY odpowiedzieli, że tak! Sprawę węża miedzianego i arki przymierza zbadałem już dawniej i nie widzę związku Ale chrześcijanie malują, rzeźbią, czy w jakikolwiek inny sposób wykonują wizerunki przedstawiające człowieczeństwo Syna Bożego, nie wspominając o Maryi i świetych, którzy w koncu bożkami nie są. Ich więc ten zakaz nie dotyczy. Co do Jezusa to nie ma zgody, bo : nie mamy pojęcia jak wyglądał! przypominam , że całun nie został oficjalnie uznany, a więc jest niebezpieczeństwo, że na obrazie będzie postać wygladająca jak np. Zaratrusztra, czy Kriszna, a może anioł Lucyfer tak wygłądał???!!! A to czy Jezus miał dwie natury czy jedną to my możemy sobie tylko gdybać i uchwalać na Soborach - a jak było na prawdę to nie mamy zielonego pojęcia! Co do Marii i Świetych to nie ma sprawy niech sobie wiszą - byle powiedzieć ludziom (katolikom) wyraźnie, żę: - to nie są obrazy( figury) Święte (mie mają MOCY) - nie należy się do nich modlić, a najlepiej przed nimi też nie klękać bo jest to chyba forma oddawania czci należna tylko Bogu pozdrawiam
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,78 sekund
|
|
|
|